Máte nárok na priznanie ZŤP pri poruchách sluchu?
Ahojte. Ja už neviem,kam sa obrátiť ...všade vravia niečo iné a človek potom nevie,čo robiť :( Od detstva mám horší sluch,vekom sa to žiaľ len zhoršuje :( Najnovšie si zvykám už na dva aparáty v oboch ušiach,donedávna bol len jeden. Ušná lekárka skonštatovala ťažké obojstranné postihnutie sluchu. Na sociálnej poisťovni ma akási pani, vraj posudková či čo to, tak tá ma po minútovom nahliadnutí do zdravotnej dokumentácie vypoklonkovala s tým,že na ZŤP nemám nárok... Bez strojčekov som inak odstavená :( S nimi dokážem ako tak fungovať. Je tu niekto,kto by mi vedel poradiť,čo robiť? Ďakujem zo srdca.

Moja mamina s ťažkým postihnutím sluchu a s načúvacími aparátmi pracovala od 41 rokov až kým neišla do dôchodku. Samozrejme bez nároku na ID.
Ale ID a ZŤP sú dve rozdielne veci, ktoré schvaľujú iné inštitúcie.
@autor pošlite mi SS poradím Vam
@bosorkabb Tak toto mi tá pani na sociálnej ani nepovedala 🤦♀️ A bolo mi divné,keď sa vyjadrila,že to nie je na dôchodok 🙉 Nemala som šancu ani sa nič pýtať,lebo hneď fujazdila preč a pomaly sa somnou ani nebavila 🤬
S pani na socialke si teda riesila dochodok, ci ztp? Raz pises tak, potom inak
@martul Áno,ja tiež nemám problém s prácou,vždy som pracovala a aj pracovať budem 👍 Človek musí z niečoho žiť. Sluch beriem taký,aký je...aj keď je to žiaľ často zložité,keď ľuďom nerozumiem :( Ide mi o to ZŤP.
@sisa_s Píšem,že som riešila ZŤP 👍 Ale pani očividne riešila niečo iné 🤦♀️ Nedalo sa s ňou vôbec baviť...
toto by mal byt zoznam dg na ZTP https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaci...
na ZTP potrebujes 50%.
@majamat Ďakujem za link a za info ❤️
Ale ZTP sa nerieši na Sociálnej poisťovni. Načo si tam vôbec išla?? SP rieši invalidný dôchodok. ZTP rieši UPSVaR.
zťp je taká kartička, s ktorou máš nárok napríklad na zľavu na vlak, na vstup na atrakcie, nižšie odvody ak pracuješ, na to podľa mňa by si nárok mala mať, má to "hocikto", dávajú to napríklad aj na celiakiu a tak. To sa rieši cez úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Ale máš len tú kartičku a nárok na zľavy, žiadne mesačné pravidelné príspevky nedostaneš.
A potom je invalidný dôchodok, ten sa rieši na sociálnej poisťovni a to je už dôchodok-teda mesačná pravidelná dávka. Nevidím tam na tom papieri tvoju diagnozu, teda neviem vyhľadať v tabuľkách koľko percent je obmedzenie pracovnej schopnosti na tvoju diagnozu a či máš aj nejaké iné zdravotné problémy, čo by mohli brať ako dalšiu diagnozu. Vidno, že sa nevyznáš, preto odporúčam kontaktovať túto firmu https://aidees.sk/ . Pošleš im lekárske správy a poradia ti, či máš podať žiadosť-či je nejaká šanca, respektíve čo by bolo dobré si ešte vybaviť aby si mala šancu, aké vyšetrenia a tak.
Žiadosti sa nedohadujú len tak s hocikým, podáš žiadosť na konkrétne úrady a potom ti príde vyrozumenie. Nájdi si kam a čo všetko treba a vyskúšaj.
ZŤP posudzuje Úrad práce, ako to už písali. Môj syn má obojstrannú prevodovu stratu/ poruchu sluchu, je uznaný ZŤP no z inými diagnózami. Skúste si podať žiadosť na Úrade práce z lekárskymi správami
@katka2602 Lebo ako som pisala,vsade povedia nieco ine a clovek potom nevie,kam ist a ako riesit?.. Od obvodnej ma poslali na socialnu poistovnu,tak som isla... Odkial som mala vediet,ze oni riesia nieco ine a nie Ztp???
@veverkaa2 Ďakujem,skúsim ❤️
@januska12323 Ja som sa s hocikym nedohadovala 🙉 Poslali ma tam,tak som tam isla. A kedze toto riesim prvykrat v zivote,netusim,co a ako...
@marsmykkok Ďakujem veľmi pekne za info ❤️
@majamat Ďakujem ❤️
Za máličko.
Asi sa to doplietlo
1. Na Socialnej poistovny sa riesi invalidny dochodok a na ten ta diagnoza s hodnotami nestaci
2. Na UPSVAR sa riesi ZTP to je taka karticka mozes mat potom zlavu na cestovne, kompenzacie velmi nie su ake pri tejto diagnoze, tam sa posudzuju inak diagnozy ine tabulky ale uz ti to tu kopirovali tak nie je narok pri tychto hod otach ani na ztp
Mam stratu viac ako 98%.. ztp aj id.. len som si to vsetko vybavovala cca 12 rokov dozadu
@mamina7070 ospravedlňujem. Reagovala som v dvoch podobných témach... ZŤP a porucha sluchu a platený rodičovský príspevok pri nezrelosti dieťaťa na škôlku, omylom som sem napísala odpoveď pre druhú tému, preto som aj príspevok tu zmazala.
Súhlasím s Vami...ZŤP sa rieši na Úrade práce a Invalidný dôchodok na Sociálne poisťovni.
@veverkaa2 ja viem sama mam ZTPS a aj ID 😉
prečo ťa obvodná poslala na sociálku? Z akého dôvodu? to ti nič nepovedala,iba že choď na sociálku?
Choď na UPSVaR oddelenie kompenzacii. Zober si žiadosť na ztp preukaz. Vypíš, priloz lekárske správy a podaj.

Sociálna poisťovňa neurčuje ztp. Na to je úrad práce oddelenie kompenzacii.