icon

Mám nárok na ZŤP alebo ČID?

vejka8
18. aug 2011

ahojte,som tu nová,pár dní som tu čítala,ale nenašla som zatiaľ odpoveď.
Mám 85 % obojstrannú stratu sluchu,nosím načúvací strojček ...som sa nedávno dozvedela od kamaráta,čo má podobný problém,že on má priznaný nejaký teraz neviem či čiastočný invalidný dochodok alebo len zťp....ja mám 40 rokov a nikdy mi to nikto nenavrhol....ale hrozí mi vyhadzov z práce a vzhľadom na moj handicap sa mi veľmi ťažko bude hľadať nová práca,preto hľadám niečo,čo by mi mohlo pomocť.
Máte niekto podobný problém?Veľmi pekne ďakujem.

vulka
•
19. aug 2011

Tiež som ZŤP, ale s úplne inými diagnózami. Ale podľa mňa na ZŤP máš nárok. Skoč si na sociálne. Tam sa podáva žiadosť(tá sa musí doplniť max 6 mesiacov starými lekárskymi správami). Všetko Ti tam povedia. Pokiaľ ide o invalidný dôchodok, tak to sa informuj na sociálnej poisťovni. Ale tam to tiež ide tak, že donesieš lekárske správy, lekárom spracovaný formulár atď.

mamkaivka
•
19. aug 2011

preukaz ZŤP si už mala mať dávno, a využívať výhody, ktoré ti patria ako napr. neplatíš koncesionárske poplatky, zľava na cestovnom, zľavy na kúpaliskách a rôznych kultúrnych podujatiach, ak je dom alebo byt v ktorom bývaš na tvoje meno zľava na dani, zľava na poplatkoch smetia, ak kupuješ auto zľava na polícii, nepotrebuješ diaľničnú známku na auto pokiaľ sedíš v tom aute ti, a to už nehovoriac o parkovacích miestach v meste, atď.... Treba ísť na sociálku podať si žiadosť na dôchodok, žiadosť o priznanie preukazu ZŤP, sú to behačky, ale patrí ti to. Naši úradníci ti nikdy neporadia, informácie treba získavať od ľudí, ktorí žijú v domove / myslím postihnutých hlavne telesne oni sa v tom vyznajú/, môj manžel je členom zväzu invalidov a 2x ročne sú aj športové hry pre postihnutých ľudí a 1x ročne schôdza, a to je zdroj informácií, človek tam stretne komu správnych ľudí a necíti a sám vo svojom trápení

ywana
•
20. aug 2011

1. ...zájdi na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (vo vašom meste, alebo okrese - teda tam kam patríš), odbor sociálnych vecí (alebo sociálnej pomoci) a pýtaj sa na vybavovanie preukazu pre zdravotne ťažko postihnuté osoby...mala by si obdržať nejaké formuláre, ktoré vyplníš a spolu s lekárskym nálezom od odborného lekára (pravdepodobne ORL, ktorý potvrdí tvoje postihnutie) ich podáš na podateľni a budeš čakať na rozhodnutie (asi 30 alebo 60 dní, neviem presne)...
...nakoľko je tvoje postihnutie značné, myslím si, že by ti mal byť priznaný status ZŤP občana - pozri si zákon č.447 / 2008 Z.z. (str. 3802 - tam je tvoje postihnutie)...a ak budeš mať postihnutie nad 50%, budeš uznaná za ZŤP občana...pozerala som to teraz a podľa všetkého by si mala byť uznaná za ZŤP občana...
...tvoje žiadosti bude posudzovať posudkový lekár patriaci na ÚPSVaR...
...ak budeš mať preukaz, môžeš získať rôzne úľavy (sú pekne popísané v prvom príspevku)...napr. neplatíš koncesionárske poplatky...dá sa vybaviť úľava na poplatkoch na smeti, zľavy pri cestovaní MHD a aj prímestskej dopravy...v každej pokladni ukáž preukaz ZŤP a oni ti povedia aké poskytujú zľavy (múzeá, kiná, galérie atď.)...

2. ...neviem celkom presne, ale ak sa nemýlim o invalidný dôchodok by si mala žiadať na Sociálnej poisťovni...tam aj majú svojich posudkových lekárov...