Máte skúsenosť s liečbou echinokoka?
Ahojte, môjmu 5-ročnému synovi zistili echinokoka (úplne náhodou, keď nám robili všetky vyšetrenia kvôli bolestiam bruška - tie majú príčinu v silnej intolerancii na laktózu). V lekárskej správe má pri echinokokovi hodnotu 12,5-netuším, čo to znamená. Boli sme zatiaľ v piatok na opakovanom sone, kde videli o niečo menšiu pečeň aj slezinu ako pred mesiacom, keď mu brali krv na parazity. V brušku má aj nejakú tekutinu, ale menej ako pri prvotných vyšetreniach. Podľa posledného sona má orgány zatiaľ čisté, bez abscesov a cýst. Doktorka nás objednala o mesiac na kompletné opakované odbery, vrátane odberu na protilátky na echinokoka, ktoré budú posielať do parazitologického ústavu v Košiciach. Viac info žiaľ nemám, sama toho veľa nechcela povedať, kým nemá v ruke výsledky testu na protilátky. A hoci dôverujem tomu, ako doktorka postupuje, mám aj obavu, či za ten ďalší mesiac plus čakanie na výsledky nemôže byť väčší problém, čo si vlastne aj doktorka chce porovnať, ako sa to “chová” v tele. So synom beháme po doktoroch s bruchom už tri mesiace a mám pocit, že sa nám problémy len zberajú a absolútne neviem, čo nás čaká. Nejako som si to nepripúšťala, ale predsa len - človek aj googli, keď to počuje prvý raz a hoci nie som stresmen, tie informácie trochu s mojou hlavou zamávali. Hlavne teda to, že on vydrží v tele aj roky a potom sa to rozbehne a už je veľakrát neskoro.
Je vraj málo takých prípadov, ale MK je veľký a možno sa nájde niekto, kto s echinokokom má “skúsenosť”. Ako ste to zvládli, resp. ako ste s tým “bojovali”? Je možné, že sa dá z toho celkom vyliečiť? Alebo je nejaká šanca, že ho už malý ani v tele teoreticky nemusí mať, keď sa pečeň regeneruje? Všetky naše info budeme mať na základe výsledkov, viem, ale rada by som si prečítala, aké máte skúsenosti prípadne vy - či už pozitívne alebo negatívne.
@ciernysokol dakujem za odpoved. Prisli na to tak, že mu robili komplet všetky krvné testy, lebo ho stále boli brucho. Podozrenie mal o.i. aj na parazity, takze mu to dali vysetrit. Všetko mal negatívne, akurát vyskočil tento echinokok. Čo sa týka ďalšieho postupu, o mesiac mu idu robiť opakovane testy a posielat ich do Košíc. Uňho je dobre, že ta pecen je podľa sona stále čistá. To je zatiaľ všetko, čo k tomu vieme. Lieky nemá žiadne, čaká sa na tie protilátky a budeme riešiť ďalej. To, že sa tieto pliagy môžu aj dediť, som veru nevedela. Vidím, že to môže byt ešte “sranda” 🙈 pohladam tie štúdie, skusim čosi prelúskať.
Hlavne ak máte psa a mačku treba ich pravidelne odcervovat.Pretoze sa môžete nakaziť aj od nich
@danulicek aj mna to velmi zaujima.dakujem.
@gubcikova
@ciernysokol opakovane výsledky potvrdili len malu hodnotu. Takze popravde - absolútne sme sa nedopatrali k ničomu. Syn drzal dva mesiace dietu, varila som mu do škôlky aj obedy. Jemu sa polepsilo a s bruškom už nemá take problémy. Čo sa týka dalších testov/vysledkov, kontrolu sme mali mat, ak by to pretrvávalo. Takze viac sme to už neriešili, ani dr sa nad tým nejako nepozastavovala. Vtedy som sa toho veľmi bala, keď sme cakali na tie protilátky. Tak vobec netusim, ako a prečo mu toto vyskocilo. Odvtedy mal aj preventivku u detskej a vobec to neriešila.
@danulicek nám práve zistili ale nás hneď poslali na infekčné. Tam dostal lieky a ideme po vyšetreniach kde sa echinokok usídlil.Robili mu sono brucha tam nič není a teraz nás čaká očné či to nie je za očným pozadím a potom asi CT mozgu,či sú není v mozgu.Nam žiadnu diétu nedali nič. Zvláštne že u vás to nechali tak,nakoľko to nie je len "nejaký " parazit. My máme echinokok 2,06 a referenčné hodnoty sú do 1,11. A IGE má 506 a norma je do 200. Nám povedala na infekčnom že ak sa nájde ložisko možno bude aj chirurgické odstránenie
@gubcikova ja som mala veľkú cystisko na slezine, tiež bol predpoklad prvotný na echinokoka.A už bol skalcifikovany obal, čiže som to musela mať dlho v tele.Hned to konzultovali s prednostom chirurgie, ktorý ma aj operoval.Sam mi povedal, že to bude ťažká operácia,museli dávať pozor ,aby to celé neprasklo do brušnej dutiny,lebo koniec.Ale neoperovali ma na prvýkrát, začala ma strašne bolieť hlava,ta ma poslali na magnetickú rezonanciu, že či nebude nejaké ložisko aj v mozgu, žiadne tabletky mi nezaberali ani nič od bolesti,keďže tieto parazity keď sa dostanú cez krvné riecistie do tela tak mechure môžu narobiť hocikde v pečeni,pluca, obličky a atď.Nebolo mi všetko jedno.Stale bol ten predpoklad že je to echinokokova cysta, že po histologii keď odoslu komplet celý ten materiál plus obsah sa uvidí s liečbou.Po operácii sa čakalo na výsledky z histologie, prišli mi domov.A.s tými výsledkami som išla na našťastie sa ukázalo, že to bola cysta a v nej voda samozrejme s primesami bielkovín a atd.Prisla som aj o slezinu, tá slezina bola už aj v tej chate a cysta bola veľmi veľká ako mechúr.Dodnes neviem prečo sa mi to urobilo.Predpoklad že som sa musela niekde buchnúť,ten bok kde je slezina a že sa to začalo tvoriť a rástlo to.Ako keď si deti narazia sleziny na trampolínach a buď o ňu prídu alebo sa tvoria cysty a.sa sledujú.No neviem,kedy som sa tak mohla udrieť.
Aj mne vyšli pozitívne výsledky na echinokoka... Ležala som na infekčnom, brala Zentel... Podozrenie vzniklo kvôli cyste, nakoniec mi vybrali cystu, potom celú slezinu.... Aaaa netuším, či to mám či nie či ako....
@kvietocek87 Prosím ťa, akú veľkú si mala tú cystu na slezine?
@kaja01 presne miery ti nepoviem boli uvedené v papieroch.Ale prednosta sa vyjadril že ja som mala už tú slezinu ako keby v tej cyste a tým pádom mi s tou cystou vybrali aj slezinu.Keby ta cysta mala menšie rozmery možno by sa dala nejak vybrať s tým že slezina by ostala ďalej v tele
@gubcikova dobrý deň čítam články k téme echinokok. Žiaľ aj nás sa to týka ako ste na tom teraz?ďakujem
@ludmila4000 dobrý deň. No dali vtedy lieky a potom už výsledky vyšli negatívne. Teraz nedávno som žiadala lekárku aby začala teda vzorku na echinokoka a bolo to negatívne
@ludmila4000 dobrý deň. No dali vtedy lieky a potom už výsledky vyšli negatívne. Teraz nedávno som žiadala lekárku aby začala teda vzorku na echinokoka a bolo to negatívne
@gubcikova ďakujem za odpoveď užívali ste Zentel?
@gubcikova ďakujem za odpoveď užívali ste Zentel?
@ludmila4000 áno ten

@danulicek ahoj, pisem ti, lebo asi len malo ludi napise. Prekvapilo ma, ze doktori nasli echinokoka. A ktoreho? Multilokularis alebo granulosus? Nakaza echinokokom je tak trochu zahadna. Nakazenie je bezne, prenasaju ho najma lisky, cloveksa nakazi zjedenim. Neumytych cucoriedok, jahod atd. Nakazenie je caste, ale nie uplne bezne sa vyvinie do niecoho nebezpecnejsieho. V tele prebyva ajdesiatky rokov, len tak. Asi zavisi od imunity a inych faktorov. Neviem, ci dokaze zmiznut z tela uplne. Lieci sa praziquantelom, ale ten liek je tak velmi silny, ze ho dietatu urcite nechcu dat. Pre dieta skor tinkturu z oresaka. Ja som mala obidvoch, jedla som aj praziquantel, ale nemala som s nimi problemy, ani diagnostikovane doktorom, ale alternativne. Inak, aj sa dedia. Prechadza z matky na dieta. A ako doktori chcu liecit maleho? Ako mu ho nasli? Z krvi? Bolo by treba pozriet zahranicne studie. V rakusku a svajciarsku je nakaza a liecba beznejsia, nieze by u nas nebola, len sa nikdy nediagnostikuje.