icon

Máte skúsenosť s odmietnutím darcovstva orgánov?

27. jan 2025

Ahoj, ma niekto skusenost s odmietnutim darcovstva organov? Ak ano, preco ste sa tak rozhodli a ako ste postupovali?

Strana
z2
hiro
27. jan 2025

To bude asi niekto kto rad krmi cervikov namiesto pomoci inym ludom...

masinka
27. jan 2025

@hiro alebo sa boji ze sa mu "stane nehoda" lebo niekto bude mat zaujem o jeho organy, pripadne ak naozaj bude mat nehodu, tak mu radsej nepomozu aby sa dostali k organom, alebo ma nejake nabozenske dovody alebo je urcite kopa inych dovodov.....

janulik2008
27. jan 2025

@masinka a toto mne nenapadlo pokiaľ si to nenapísala. Že človeka nezachránia len kvôli tomu. 🤔

hiro
27. jan 2025

@masinka To akoze tvrdis ze nejaka tajna masineria ktora u nas cielene zabija ludi pre organy si precita najpr ci ten clovek neodmieta transplantacu? :D To si fakt myslis ze ked uz niekoho odkragluju tak sa budu riadit jeho volou? :D
Nabozensky dovod je nepomoct bliznemu? No to su mi veci...

autor
27. jan 2025

@hiro prosim len realne skusenosti

misiak7777
27. jan 2025

@hiro pozor, tu niekto odhalil svetové sprisahanie 😅😅

dudos
27. jan 2025

@hiro máme právo sa rozhodnúť. Každý jeden z nás. Či chceme byť darcami alebo nie.
Moja mama toto zažila, jej bratovi vybrali orgány. Nikoho sa nepýtali. V tom momente, keď človek smúti, strýko zahynul tragicky, to môže byť pre niekoho veľká rana.

autor
27. jan 2025

@dudos to mi je luto. Riesili ste potom v rodine nesuhlas s darcovstvom?

masinka
27. jan 2025

@hiro tym nemyslim seba, ja kludne organy po smrti darujem, ale uz som na forach citala rozne sialene konspiracie

jesenzima
27. jan 2025

Ja skúsenosť nemám, ale naozaj ma zaujíma dôvod, prečo by niekto odmietol to, že môže pomôcť, alebo zachrániť iný život. A zároveň ma zaujíma, či by človek, ktorý odmietne darovať orgán, bol ochotný prijať/odmietnuť orgán darovaný 🤷

dudos
27. jan 2025

@autor nie. Súrodenci to zistili až pri rozlúčke s ním. Pred pohrebom.
Čo si pamätám, nebožtíkov sme si upravovali v rodine vždy my pozostalí. Ale to som bola ešte dieťa.

autor
27. jan 2025

@dudos hrozne. Lekari mali rodinu informovat.

zuzanita1609
27. jan 2025

Tiež som nikdy nepochopila, prečo niekto, napríklad z náboženského dôvodu, odmieta darovať niekomu život-, orgány? Veď sú proti potratom,ono sa to celkom ",bije" s tým,čo hlásajú 🤨.
Život ako život 🤔

dudos
27. jan 2025

@autor ja to beriem ako život. Tak to je.
Týka sa to aj detí? Tiež sú im odobrané orgány? My sme toto už s manželom aj preberali. Tu by mi to vadilo, veľmi. Ak by sa ma ako matky nepýtali a urobili by to automaticky.

30majka71
27. jan 2025

Na Slovensku je to tak, že pokiaľ nemá človek spísané, že nesúhlasí s darovaním orgánov, tak sa to berie, že s tým súhlasí v prípade, že by k tomu došlo. Ale tak zrejme sa snažia to aspoň z morálneho hľadiska riešiť

masinka
27. jan 2025

@hiro myslis ze taky jehovista bude ochotny darovat organy ked je u nich aj transfuzia no-go ?

napetra
27. jan 2025

Naša legislatíva umožňuje odobrať orgány zomrelému bez súhlasu príbuzných.
Teda lekári nie sú povinní oznamovať odber orgánov rodine zomrelého.
Výnimkou je iba prípad, ak sa človek počas života zaeviduje do databázy o odmietnutí darcovstva svojich orgánov po smrti.
Len pre info, odoberané srdce musí byť stále bijúce, napr. pri pacientovi s mozgovou smrťou, aby bolo vhodné na transplantáciu.

januska12323
27. jan 2025

Každý je u nás darcom pokiaľ to neodmietne za života, nikto tým pádom nepýta súhlas, ten je automaticky daný. Nevidím jeden dôvod prečo by som to mala odmietnuť, po smrti sú mi tie orgány nanič.

napetra
27. jan 2025

Keď som bola tínedžerka, našim známym sa smrteľne zranil na motorke ich 19 ročný syn, mal veľa rôznych zraneni. Z nemocnice zavolali rodičov, aby sa prišli rozlúčiť, lebo ich syn má mozgovú smrť a už žiadnu nádej.
Matka toho zomierajúceho chalana nad ním plakala a hovorila mu "čo si nám to urobil" a spomínala, že mu začali tiecť po lícach slzy.
No vraj orgány mu neodoberali.

snehulak77
27. jan 2025

@masinka Jehovovi svedkovia môžu darovať aj prijímať orgány. Tak ako môžu jesť mäso a orgány zvierat. Zákaz sa týka čisto transfúzie krvi

hiro
27. jan 2025

@masinka Ale ved to je transfuzia do ich tela ci prijatia cudzich organov, nikde som necital o tom ze by im zalezalo na darovani svojich inemu (nejehovistovi).
Tak ci tak veriaci veria v duchov takze nejako nevidim dovod aby lipli na mrtvom fyzickom (bezduchom) tele.

snehulak77
27. jan 2025

Čítala som článok, kde bol rozhovor so ženou, ktorá bola zodpovedná za transplantácie na Slovensku. Ja nedáš vyslovene nesúhlas, tak súhlasíš. Ale vždy sa pýtajú rodiny, ak tá odmietne, tak orgány neodoberaju. Tie príbehy, že boli odobraté podľa mňa vznikli preto, že bol na hrudníku Y rez z pitvy, pokiaľ zomrel mladý človek tak sa robí. Ľudia si to mohli zle vysvetliť...

bonboniera
27. jan 2025

@dudos aká rana? Si tie orgány chceli zobrať domov?

snehulak77
27. jan 2025

@dudos ako vedela, že mu vybrali orgány?
Inak, akurát minule som ešte čítala, že koluje fáma, že motorkári sú najčastejši darcovia orgánov. Že je to hlúposť, že najlepší sú cyklisti bez prilby. Mozgová smrť a žiadne devastacne zranenia orgánov, na rozdiel od motorkárov a ostatných účastníkov nehôd.

masinka
27. jan 2025

@snehulak77 , @hiro to fakt? no tak som sa aspon nieco nove dozvedela, ked mi tu najblizsie zazvonia pri brane ze si chcu pokecat, tak sa ich na to opytam

snehulak77
27. jan 2025

@masinka pokojne, ja som Jehovov svedok, takže info z prvej ruky 😁
Tým nechcem povedať, že neexistuje svedok, ktorý by neodmietol darovať orgány, pretože na to môže mať svoje vlastné dôvody. Ale zákaz z Biblie sa týka čisto krvi (v medicíbskych otázkach hovoríme o krvi a jej 4 hlavných zložkách). Nedávno som bola na operácii, s lekármi sme riešili možnosti.

nikynike
27. jan 2025

@snehulak77 ked manzel zomrel, nikto sa nas nic nepytal. Ale to, co sme potom videli v truhle, to neprajem nikomu zazit.

zuzanita1609
27. jan 2025

@snehulak77 je to tak, pravdu píšeš. To sa len tak vraví,že motorkári sú "darcovia" orgánov... úplná hlúposť,po takej nehode na motorke z tých akože darovaných orgánov nezostane dakedy nič,len kaša- nepoužiteľné.

snehulak77
27. jan 2025

@nikynike nechcem tvrdiť, že to nie je pravda. Ale to ako vyzerá človek v trhule záleží nielen od spôsobu smrti ale aj od času, kedy nastala a či bola robená pitva. Nemusí to súvisieť s vybratim orgánov.
Ale je to citlivá téma, nechcem nijako zľahčovať pocity, ktoré ste pri tom mali.

maranco
27. jan 2025

@zuzanita1609 poznám prípad kde zomrel mladý chlapec pri zvláštnej autonehode, telo bolo na pitve, naťahovali to a potom rodine oznámili že môžu prísť až keď bol spopolnený, akože omylom
skôr si myslím že nechceli ukázať rodine časti tela, lebo kusy auta vyberali ešte z najbližšej budovy pri ceste

Strana
z2