Máte skúsenosť s odmietnutím darcovstva orgánov?
Ahoj, ma niekto skusenost s odmietnutim darcovstva organov? Ak ano, preco ste sa tak rozhodli a ako ste postupovali?
@masinka a toto mne nenapadlo pokiaľ si to nenapísala. Že človeka nezachránia len kvôli tomu. 🤔
@masinka To akoze tvrdis ze nejaka tajna masineria ktora u nas cielene zabija ludi pre organy si precita najpr ci ten clovek neodmieta transplantacu? :D To si fakt myslis ze ked uz niekoho odkragluju tak sa budu riadit jeho volou? :D
Nabozensky dovod je nepomoct bliznemu? No to su mi veci...
@hiro prosim len realne skusenosti
@hiro pozor, tu niekto odhalil svetové sprisahanie 😅😅
@dudos to mi je luto. Riesili ste potom v rodine nesuhlas s darcovstvom?
Ja skúsenosť nemám, ale naozaj ma zaujíma dôvod, prečo by niekto odmietol to, že môže pomôcť, alebo zachrániť iný život. A zároveň ma zaujíma, či by človek, ktorý odmietne darovať orgán, bol ochotný prijať/odmietnuť orgán darovaný 🤷
@dudos hrozne. Lekari mali rodinu informovat.
Tiež som nikdy nepochopila, prečo niekto, napríklad z náboženského dôvodu, odmieta darovať niekomu život-, orgány? Veď sú proti potratom,ono sa to celkom ",bije" s tým,čo hlásajú 🤨.
Život ako život 🤔
Na Slovensku je to tak, že pokiaľ nemá človek spísané, že nesúhlasí s darovaním orgánov, tak sa to berie, že s tým súhlasí v prípade, že by k tomu došlo. Ale tak zrejme sa snažia to aspoň z morálneho hľadiska riešiť
Naša legislatíva umožňuje odobrať orgány zomrelému bez súhlasu príbuzných.
Teda lekári nie sú povinní oznamovať odber orgánov rodine zomrelého.
Výnimkou je iba prípad, ak sa človek počas života zaeviduje do databázy o odmietnutí darcovstva svojich orgánov po smrti.
Len pre info, odoberané srdce musí byť stále bijúce, napr. pri pacientovi s mozgovou smrťou, aby bolo vhodné na transplantáciu.
Každý je u nás darcom pokiaľ to neodmietne za života, nikto tým pádom nepýta súhlas, ten je automaticky daný. Nevidím jeden dôvod prečo by som to mala odmietnuť, po smrti sú mi tie orgány nanič.
Keď som bola tínedžerka, našim známym sa smrteľne zranil na motorke ich 19 ročný syn, mal veľa rôznych zraneni. Z nemocnice zavolali rodičov, aby sa prišli rozlúčiť, lebo ich syn má mozgovú smrť a už žiadnu nádej.
Matka toho zomierajúceho chalana nad ním plakala a hovorila mu "čo si nám to urobil" a spomínala, že mu začali tiecť po lícach slzy.
No vraj orgány mu neodoberali.
@masinka Jehovovi svedkovia môžu darovať aj prijímať orgány. Tak ako môžu jesť mäso a orgány zvierat. Zákaz sa týka čisto transfúzie krvi
Čítala som článok, kde bol rozhovor so ženou, ktorá bola zodpovedná za transplantácie na Slovensku. Ja nedáš vyslovene nesúhlas, tak súhlasíš. Ale vždy sa pýtajú rodiny, ak tá odmietne, tak orgány neodoberaju. Tie príbehy, že boli odobraté podľa mňa vznikli preto, že bol na hrudníku Y rez z pitvy, pokiaľ zomrel mladý človek tak sa robí. Ľudia si to mohli zle vysvetliť...
@dudos aká rana? Si tie orgány chceli zobrať domov?
@dudos ako vedela, že mu vybrali orgány?
Inak, akurát minule som ešte čítala, že koluje fáma, že motorkári sú najčastejši darcovia orgánov. Že je to hlúposť, že najlepší sú cyklisti bez prilby. Mozgová smrť a žiadne devastacne zranenia orgánov, na rozdiel od motorkárov a ostatných účastníkov nehôd.
@snehulak77 , @hiro to fakt? no tak som sa aspon nieco nove dozvedela, ked mi tu najblizsie zazvonia pri brane ze si chcu pokecat, tak sa ich na to opytam
@masinka pokojne, ja som Jehovov svedok, takže info z prvej ruky 😁
Tým nechcem povedať, že neexistuje svedok, ktorý by neodmietol darovať orgány, pretože na to môže mať svoje vlastné dôvody. Ale zákaz z Biblie sa týka čisto krvi (v medicíbskych otázkach hovoríme o krvi a jej 4 hlavných zložkách). Nedávno som bola na operácii, s lekármi sme riešili možnosti.
@snehulak77 ked manzel zomrel, nikto sa nas nic nepytal. Ale to, co sme potom videli v truhle, to neprajem nikomu zazit.
@snehulak77 je to tak, pravdu píšeš. To sa len tak vraví,že motorkári sú "darcovia" orgánov... úplná hlúposť,po takej nehode na motorke z tých akože darovaných orgánov nezostane dakedy nič,len kaša- nepoužiteľné.
@nikynike nechcem tvrdiť, že to nie je pravda. Ale to ako vyzerá človek v trhule záleží nielen od spôsobu smrti ale aj od času, kedy nastala a či bola robená pitva. Nemusí to súvisieť s vybratim orgánov.
Ale je to citlivá téma, nechcem nijako zľahčovať pocity, ktoré ste pri tom mali.
@zuzanita1609 poznám prípad kde zomrel mladý chlapec pri zvláštnej autonehode, telo bolo na pitve, naťahovali to a potom rodine oznámili že môžu prísť až keď bol spopolnený, akože omylom
skôr si myslím že nechceli ukázať rodine časti tela, lebo kusy auta vyberali ešte z najbližšej budovy pri ceste

To bude asi niekto kto rad krmi cervikov namiesto pomoci inym ludom...