Máte v rodine niekoho s poruchou osobnosti?
Máte v rodine niekoho s poruchou osobnosti? Ako ste to zistili? teda aké mal dotyčný ci dotyčná správanie doma a chcel ísť dobrovoľne k lekárovi? Aké berie lieky teraz? Pozorujem u mamy iné správanie. Čítala som na nete o poruche osobnosti a sedí to na ňu. Citové ochladenie sebecký len o seba sa stará akoby. Nezáujem o bežné veci ako je varenie. Upratovanie. Nechodí do mesta už , ani do kostola. Len do potravín a do 10 min. Je hneď doma. Je náladová. Urážliva ze par dni sa neozve. Občas je až Zlostna atď. Dokáže celý deň presediet v izbe bez rádia ci telky. Oddychuje len. Inak je zdravá všeobecne.
@0silvia0 ďakujem, áno stáva sa mi, že vybuchnem. Teraz s liekmi je to to trošku lepšie. Ale fakt mi stačí maličkosť a ja som zrazu na dne. Začnú mi nenávistné myšlienky voči sebe. Všetko si veľmi pripúšťam, som taká úzkostlivá a možno až sťahovačná.
@kaktusik007 och to mi je ľúto, náš otec týral, bola som šikanovaná tak možno to. Ťažko povedať.
To skôr vyzerá na depresiu
@bebemonika a terapie ti vobec nepomahaju s tymi myslienkami voci sebe?
@baskustek áno možno sú to aj depresie. Inak vie byť zlostna. Všetci jej pomáhame chodíme okolo nej a ona povie ze je na všetko sama. Začínaju jej vadiť aj vône. Napr. Otec vari polievku tak vysprejuje celý byt silnou voňavkou.kupi jej kvety k sviatku na druhy deň ich vyhodí ze jej nič netreba. Nekúpi jej kvety tak mu vytkne ze jej nič nekúpil. Všetko chce riadiť akoby co povie ona.
Porucha osobnosti nevzniká len tak z ničoho nič. Väčšinou je taky človek dlhodobo, aj keď je pravda ze sa môže v nejakej stresovej situácii zhoršiť a prepuknut až do psychózy.
Mala som kamarátku s hranicnou poruchou osobnosti. Odmietala to riešiť, alebo si to vôbec pripustiť. Prežívala ťažšie životné obdobie ale namiesto psychiatra (lebo však ona nieje na hlavu) to riešila alkoholom a tým sa všetko extrémne zhoršilo, až tak ze mávala psychózy (stavy nepríčetnosti). Postupne prišla o všetkých kamarátov, ani ja som to nevydržala aj keď ma to mrzelo lebo som ju poznala od detstva ... Takýto človek ale nevidí chybu v sebe, za všetko môže okolie, nie on. Toto je spoločné pre všetky PO, pocit ublíženia, tak isto absolútny nedostatok empatie...
Tých porúch osobnosti je ale viacero, je tam potrebná odborná diagnostika a vedieť o akú poruchu ide a ci nejde o psychiatricke ochorenie . Začínajúca demencia sa tiež prejavuje tak ako si popisala....
@lujza123 presne tak..takyto clovek nevidi chybu v sebe len vsetko hadze na druhych..vsetci su naokolo zli...nechapavi...je akoby uz aj paranoidna..zamyka si izbu ked odchadza von atd..veci v chladnicke si bali do sackov na uzlik..atd..a aj ked je vonku pekne..sedi dnu v izbe len tak
Nechcem byt negativna ale skor ma nabeh na senilnu demenciu🤔
Zacinajuca starecka demencia..otec mal 65,ked mu to diagnostikovali,bolo to minuly rok v lete.su dni kedy je lepsie,ale su aj tazsie dni bohuzial.mamka musela ostat s nim doma,opatrovat ho.pohlad na otca zaboli vzdy,ked pridem,miloval lesy,hubarcenie...😔napriek tomu som vdacna,ze je tu este s nami....cim skor zobrat mamu k lekarovi,aj ked je to nezvratna dg,ale da sa este trocha pomoct.drzim palce.
@0silvia0 moc mi terapie nepomáhali, ale mala som ich málo, keďže som skončila hospitalizovaná. Ale určite sa chcem k terapiám ešte vrátiť.
@kittykat22 písala som. To úplne v úvode. Nemá kamarátky. Okrem potravín nechodí už nikam. Nemá zvieratko. Žije len s manželom. Nemá záľuby. Nerobí celé dni nič len oddychuje. Prejde sa do potravín kúpi len sebe niečo čo ma rada a to je cele.
Moja mama sa sprava dost podobne. Ale ona poruchu osobnosti urcite ma, ale jej sa prejavovala cely zivot. Teraz v starobe tiez len oddychuje, nic nevladze, nic sa jej nechce, nema energiu. Ale ona si to aj uvedomuje, myslim, ze ma depku, popri tom popija. Prosila som ju nech ide k terapeutovi, ale nechce, a nasilu to nejde.
@bebemonika drzim ti palce, aby si nasla niekoho, kto ti pomoze.
ak sa prejavuje takto v starobe tak porucha osobnosti najskor nie
skor ucebnicovy pripad demencie treba ju objednat k psychiatrovi alebo chod ty popis to a dohodni sa s lekarom ako ju tam dostanete
Autorka ja som mala takúto babku, začalo to cca rovnako ako popisuješ, aj vek sedi. Vyzerá, že to boli prejavy najprv depresie a potom nastúpila demencia (ono to dosť Úzko spolu suvisi), veľmi rýchlo bolo po nej, pretoze ju nezdiagnostikovali a neliecili správne. Ona veľmi rýchlo upadla do takého stavu, že schránka bez duse a tým, že sa dusa rozhodla opustiť telo (ak to môžem takto spirituálne zobrať), tak zo dňa na deň zomrela a to bola už v speci zariadení, ale nejaké zavazne ochorenia ako rakovinu a pod nemala, ani to nebola zrazenina atd. Takze treba ju zobrať k doktorovi a dávať jej nejaký náboj do zivota. Nech ju manzel zoberie niekam na kavu, kolacik, nech ide na nejaký kurz maľovania (kľudne jej to venuj ako darcek a choďte spolu). Poruchy osobnosti nastupujú veľmi skoro, nejaká schizofrénia a pod. To to nebude. Ďalšia vec, ktorú som citala, že u starších ludi sa menia hormony. Ženám pribúda testosterón (začne im rast ochlpenie a správanie sa meni na agresívnejšie) a mužom zas ubúda testosterón (prejavujú sa hystericky, sú mäkki a pod).
@0silvia0 ďakujem ❤️
@lila1988 ona nikam nechce keď ju otec vola.
A preco autorka uvazujes o poruche osobnosti? Ked bola mladsia, tiez sa nejako specificky spravala?
@0silvia0 googlila som rozne psychicke choroby a ta sedi znakmi na poruchu osobnosti..preto ta uvaha..uvaha je vsak len uvaha..
@0silvia0 a statistiky hovoria ze kto ma psychicku chorobu nemusi ju mat odmladosti..lebo moze sa to vyvinut aj casom ako roky pribudaju..stres v zivote vie byt spustacom..niekto ma stres z toho ze musi rano cestovat do prace do ineho mesta, niekto ma stres ked robi v banke s eur..atd..
Moja mama zacina mat podobne sklony,no nema este ani 60. Je naladova,zlostna a ani za nic nechce ist k lekarovi. Kazdemu protireci,s kazdym sa hada,uraza. Ja mam podozrenie na zacinajucu demenciu. Tiez jej vsetci pomahame a len sa stazuje ako je na vsetko sama. Neskusali ste tvojej mame davat ulohy? Napr ze by ste jej nakupili suroviny a nech uvari trebars halusky,pirohy alebo take,co ma rada. My sme babke davali taketo ulohy,lebo zacinala byt apaticka a upadala. Len sedela na priedomi a nazerala susedom do dvora a cely den cakala,kto pojde okolo. Tety jej nosili ponozky na stopkanie a taketo somarinky,aby sa prebavila cez den.
Autorka: Ako sa mama spravala predtym? Aku poruchu zvazujes?
@marca12 neurobí nič. Odmieta. Ma vetu ze ona sa už narobila dost. A uráža veľmi. Ako za nepriateľov nás má akoby.. Sú dni kedy je v poriadku. Ale iné dni je neznesiteľná. Vnúčatám nekúpi ani po jablku. Ze prečo by mala kupovať keď majú svojich rodičov nato. Kupuje len sebe samé zdravé veci. Bio potraviny. Zdravé stavicky ako aloe Vera atd
@katkine_terapie predtým nebola vztahovacna. Urážliva.nebola sebecká.. Nebola tak hasteriva ako je teraz. Stále si vyžaduje mat pravdu
Psychicka porucha sa moze casom prejavit. Ale ty pises o poruche osobnosti a to je nieco ine a byva identifikovatelna skor.
Autorka: Poruchy osobnosti sa viac ci menej prejavuju uz v detstve (minimalne su tam nejake naznaky), cize vo veku 68 rokov je velmi nepravdepodobne, ze by islo o poruchu osobnosti, ktora sa prejavila z nicoho nic prave teraz, najmä ak sa doteraz mama spravala standardne. Moze vsak ist o nejake psychicke ochorenie npr. depresia, starecka demencia atd. A dalsia vec, ze povahove crty sa vekom mozu prejavivat vyraznejsie. Napriklad, ak bol niekto predtym sem tam hasterivy, v 70-ke moze byt tato crta vyraznejsia. Rovnako je to so setrnostou, urazlivostou atd. Mozes sa porozpravat s otcom ci by mamu nenahovoril na psychiatricke vysetrenie alebo aspon poradenstvo u psychologa. Ale kedze mama je svojpravna, donutit ju nemas ako. Aj ked chapem, ze ako dceru, ta to trapi.
moze toho byt viac, aj depresa, ale aj ta moze byt len sprievodnym javom. no pri depresii clovek obvinuje skor seba, utapa sa v spojich problemoch,c iti sa neschopny. depresicvny clovek je voci sebe kriticky. no podla toho co pises, tvoja mama je paranoidna a aj obvinuje druhych, to mi skor na depresiu nepripada. vyslovene na cistu depresiu. moze ako sprievodny jav ineho ochorernia moze amt aj tuto dg.
asi by som fakt typovala tu demenciu.
@lila1988 ono demencia sa v zasade ani leicit neda. su rozne formy cdemencie, tam zavisi od priciny, ale vseobecne, Alzheimer ( casta demencia ) je pomerne tazka demencia. cim skor zacne, tym ma zvycajne tazsi priebeh. najhorsie su taketo demencie, pokial vzniknu v produktivnom veku - pred 60tkou
existuju sice leiky, ktore sa podavaju,a el tie tiez zazraky neurobia.
ani neviem ci take male, ale idealne by boli centra, kde bysa na demenciu specializovali. s takouto Dg. treba pracovat komplexne, chce to viac odbornikov, ktori maju s takouto dg skusenosti. inak to moze ist fakt rychlo. no aj napriek tomu, je to individualne ako to prebehne.
pozor, zavisi od toho o ake psychicke ochorenie ide.
depresia, uzjkostne stavy, neuroza, rozne reaktivne stavy a pod. tiez schizofrenia, ci psychozy, sa mozu spustit v priebehu zivota.
demencia sa spusta castejsie vgeriatrickom veku,a le moze sa teda spustit aj v produktivnom veku, no cim nizsi vek, tym nizsi vyskyt.
spominana schizofrenia, ci psychozy su sice tiez poruchami osobnosti, ale toie tiez casto vznikaju v mladom produktivnom veku. existuje aj klimaktericka psychoza, no vznika v obdobi klimakteria, co tvoja mam ma uz za sebou.
potom poruchy osobnosti - psychopatie, s tym sa clovek narodi, cize toto v priebehu zivota nevzbnika, no niekedy mozu byt priznaky nenapadne, ten kto to nepozna, hovori si, ze vsak kazdy sme nejaky. no v priebehu zivota sa zvyraznuju.
tiez su aj nenapadne formy autizmu. ktore nemusia byt v detstve rozpoznane,a le tiez sa vacsinou nieco prejavi skor,a ko v dochodkovom veku.
ako baby pisu, na poruchu osobnosti to moc nevyzera. jedine ze by naozaj prebiehala skryto, resp neboli okolim rozpoznane priznaky.

@bebemonika ak sa mozem spytat, co bolo u teba spustacom? ex ma tuto diagnozu, citala som o nej x studii a odbornych publikacii, a vzdy je za tym ranne detstvo, vychova a plus este nejaka extra udalost, ktora to cele spustila.... u ex to bola samovrazda jeho otca, zastrelil sa priamo pred nim...