Menopauza a meškajúca menštruácia

katka1728
17. okt 2018

Ahoj dievcata, neviem ci to tu uz bolo ale skusim, mam 39 a mam pocit ze som v menopauz🤔. Asi pred necelym rokom som mala prvy krat problem z menstruacio, vynechala skoro na 2 mesiace. Po odbere mi doktorka nasadila dhuphaston nakolko som mala nizku hladinu progresteronu a po vyvolavacke som ho konecne dostala, lenze ja som tie lieky brat nezacala a teras sa mi to zopakovalo zas uz mi meska mesiac sice boleati ako by som mala dostat , lebo by mal but dalsi cyklus ale zatial nic. Test som robila a bol negativny tak mi skuste poradit ci to je mozne zeby to uz tu bolo🤔. Doktorka vravela ze sa par mesiacov mat mozem a potom znova nic. Chcem vas poprosit o vas nazor. Dakujem

tenerifka
17. okt 2018

@katka1728 mam kamaratku, ktora ma teraz 43 a uz asi 2 roky je v menopauze, tiez jej to zacalo tak, ze mrcha prisla raz ano, raz nie....a teraz uz viac akorok vobec nic.Asi jej vysetrovali aj hormony, lebo musi brat estrogeny, aby jej prilis skoro nezredli kosti

korunka1
17. okt 2018

Ja som si tym prešla v 36.Doktor to nerozchodil a aj vysledky z krvi som mala ako 60 rocná.

katka1728
autor
18. okt 2018

@korunka1 a ak sa mozem opytat ake si mala este priznaky? Ja mam momentalne bolesti ako pri ms ale ziadne krvacanie. A inak navaly nemam akurat sa niekedy neciti dobre po psychickej stranke.

korunka1
18. okt 2018

Milerada by som niečo k tomu povedala,ale nejaký ten piatok už od vtedy prešiel a už si veľmi nepamätám 😁😅. Spomínam si na návaly,ale netrvali nejako dlho,nejako sa dalo zvládnuť

katka1728
autor
18. okt 2018

@korunka1 a ako sa citis teras ked to vsetko preslo?

korunka1
18. okt 2018

Nuž...jedna z výhod...nemusela som kupovať vložky,riešiť kedy môžem íst na dovolenku...ale na druhej strane,hormóny su zakerné ...nejake to kilečko navyše,sucho tam dole 😉...no a nestihla som dalšie 👧

adulikka
18. okt 2018

@tenerifka to som asi ja ta tvoja kamarátka ,taký istý priebeh som mala ako ona...

@katka1728 ano už pomaly ideš do prechodu ,tiež som nemala menzes aj pol roka ,potom zas prišiel a takto postupne mi úplne skončil ,keď mala 43 rokov..ja sa už trápila od 38 rokov .

matabb73
18. okt 2018

Mne začala menštruacia vynechávať, keď som mala 37. Najprv som si myslela, že preto, lebo som dlho kojila. Keď som prestala kojiť, tak sa to na chvíľu upravilo a potom zas. Asi rok som mala raz za dva mesiace. Doktor mi predpísal aj hormóny, ale zle som to znášala. Keď som mala 39, tak mi spravil hormonálny profil a už som mala pokles hormónov. Nejaký čas, možno rok, som ešte brala fitoestrogény, to na chvíľu pomohlo a potom som sa na to vykašľala a nechala som to tak. Aj doktor s tym súhlasil, niektoré ženy to majú proste skôr. My to máme v rodine. Ja som mala poslednú, keď som mala 41, moja sestra mala do 45. Vtedy som mala aj hrozné návaly, teraz je to už v norme.

katka1728
autor
19. okt 2018

@korunka1 no ano na jednej strane je to super ale ale ako vravis kilecko navyse to som zistila uz aj na sebe a dat ho dole nie je vobec jednoduche😣ale co uz .

katka1728
autor
19. okt 2018

@matabb73 ja navaly nemam zatial tak neviem ci to prebieha u kazdej inak ale co ma hneva je ze po psychickej stranke mi nie je velmi dobre. Dr mi davala dhupaston ale nebrala som ho aj kvoli vedlajsim ucinkom co tam pisu ale aj preto lebo niekto hovori ze nie je dobre brat hormony tak neviem. Moja dr sa ktomu vyjadrila asi tak ze je to na mne, asi ju zmenim

montemotherone
19. okt 2018

@katka1728 "niekto hovorí že nie je dobré brať hormóny" 🙂 nuž pri problémoch v menopauze často nepomôže nič iné. Tu sa totiž mení prudko pomer hormónov a presne to spôsobuje nielen psychické ťažkosti, ale často aj zdravotné komplikácie a riziká. Práve znižujúce sa množstvo progesterónu môže za zhoršenie psychiky, až depresívne stavy, ale aj za mnohé riziká (vznik nádorov, vyššie riziko mozgovej mŕtvice, infarktu...) A presne ten Dufaston je liek, ktorý pomáha zvýšiť hladinu progesterónu v tele. Ak nechceš bratt ten. Pohľadaj nejaké alternatívne možnosti, na prírodnej báze. Progesteronove krémy, Vitex jahňací....

matabb73
19. okt 2018

@katka1728 aj ja som mala vtedy psychické problémy. Ja som to pripisovala dlhej materskej, ale teraz si myslím, že to bolo hormónov. Ja som lieky nebrala, lebo mi najprv jeden doktor predpísal antikoncepciu na úpravu cyklu a bolo mi z nej hrozne zle. Potom to zmenil na druhú a ešte horšie. Potom som zmenila lekára a ten mi povedal, že niektoré ženy ju neznesu a ja k nim patrím. On nie je veľmi zástanca užívania hormónov, tam preto sme sa dohodli len na fitoestrogenoch. Ja som brala prípravok od Diochi Estrozin. Zo začiatku to dosť pomáhalo, potom už menej. Hormóny v tabletkách majú veľa nežiaducich účinkov, napr. zvýšené riziko rakoviny prsníka, tak som si povedala, že to zvládnem aj bez nich. Keďže som mala mióm, doktor povedal, že je to takto lepšie, lebo mióm vyživujú estrogeny. A naozaj. Po prechode mióm zmizol. Ja som v tomto období chodila aj k psychologičke, aby som sa dostala z úzkosti. To mi veľmi pomohlo.

dilino
22. okt 2018

ja tiež mam 39 rokov a už mam menopauzu zistiš to ešte tak či si v menopauze sú v lekárňi špeciálne testy spôsob ako tehotenský ale je to test na menopauzu robi sa jeden a o týždeň presne druhý ako ked si urobiš priklad v pondelok ráno o 8 tak na dalši pondelok to tiež musiš urobiť v rovnaký čas robi sa to z moču mňe vyšiel pozitivny na menopauzu išla som k lekárovi a ten mi to potvrdil mala som návali raz teplo o chviľu zima, smäd,bolo mi zlé motálo sa somnou,bola som na štitnu tu som našťastie mala v poriadku ale menštruáciu som stratila toho roku v marci a tehotna som nebola tak už som vedela že čo sa deje v lekárňi sú rôzne prepáraty ja si kúpujem Srapis, a robi mi dobre mňe sťažuje to že mám epilepsiu, a vysoky tlak ale znašam to ťažko veľmi sa únavim za krátky čas a do toho moja postihnuta dcérka o ktoru sa treba postarať celý deň ona nevie že mi je zlé a čo ma trápi nerozumie tomu.

katka1728
autor
25. okt 2018

@dilino je to hrozne😣, momentalne som na tom tak ze som ms dostala ale trva uz 8 den prve 4 dni to bolo len take slabe krvacanie no ale tie dalsie 4 je to cista katastrofa bolesti a silne krvacanie uz neviem co robit😣. Myslite ze je to normalne, mala to niektora z vas?

matabb73
25. okt 2018

@katka1728 telo je v tomto období úplne zlbnuté. Ja som tiež mávali silnú, ale len dva dni, potom tri dni len slabú. Tlak v bruchu v čase, keď som mala dostať a nedostala som. Skús ten Estrozin, dá sa objednať aj cez internet. Mne na začiatku veľmi pomáhal. Je na všetky ženské veci.

dilino
25. okt 2018

@katka1728 no treba isť k lekárovy na odborne vyšetrenie nenechaj sa odbyť skús si kúpiť kvapky z Rimbaby to je na silne bolesi pri menopauze alebo kvapky na menopauzu v zdravej výžive sú to čiste bylinky žiadna chémia mňe veľmi pomohli a sú aj algifenove kvapky ale tie sú iba na lekárský predpis dalej na brucho ked sú silne bolesti ja si prikladam teplý vánkušik a pomaha mi aj to hlavne chod ono sa to upraviť da ale nechci žiadnu hormonalnu liečbu lieč sa prirode aj ten Sarapis je dobrý to kúpiš voľne v lekárňi ide to sice do penazi ale prirodne lepšie ako chémia.

dilino
25. okt 2018

a daj sa vyšetriť aj na ánemiu.

kvetinka75
25. okt 2018

hormonálny profil ti dr. robil? Mne ho teraz ale kvôli iným problémov a sestrička hovorí, že menopauza ešte v nedohľadne. Mám 43 a v 40-ke som mala tak že mi na pár mesiacov vynachal. Dr. dal vyvolávačku, že rozchodíme to aspoň ešte na pár rokov. Odvtedy bez problémov. Hoci niekedy mám také návaly tepla, ale to skôr asi keď to preženiem so sladkým alebo som už veľmi hladná, tak asi to nesúvisí s týmto. Ale mávam už pravidelnejšie, predtým som mávala 6 týždňový cyklus, teraz mám 4 a raz silnejšie, raz slabšie, raz krátko, raz dlhšie. Ale výsledky boli v poraidku. Tak neviem čo toto . Ale bývam aj dosť nervozna. Jedna známa si chváli hormonálnu jogu, vraj sa jej všeličo poupravovalo.

beatamarkova
20. apr 2022

spytam sa aj Ja, mam 49 rokov, uz od cca 42 mi doktor vravel,ze mi konci jeden vajecnik, minule leto som mavala tazke noci,budila sam sa spotena,az mokra a musela som sa prezliekat,som vdova,chlapa som nemala do decembra 3 roky, teraz od decembra mam priatela,no pouzivame ochranu,v tom som si ista, vo februari som mala covid,menzes mi meskal 15 dni,prsia mi uz isli vybuchnut a potom som krvacala 6 dni vkuse, teraz mi to meska uz 20 dni,prsia ma nebolia, brusko ma neboli, dole sucha nie som,len mam problem dosiahnut org. pritom si na chlapa ozaj stazovat nemozem, chystam sa ku gynekologicke, pravdepodobne mi bude brat krv na hladinu hormonov, tieto zmeny pripisujem aj covidu,vela zien s tym ma problem, pijem len bylinne caje,alchemilku,datelinu,rebricek, stale mam pocit,ze mam ovulaciu,tiez to nie je najprijemnejsie, no prsia ma vobec nebolia, na moj vek si myslim,ze uz naozaj koncim, je tu este nejaka,co mala podobne priznaky?

silvika80112
27. sep 2022

Dobrý večer ja by som sa chcela opitat tiež na meno pauzu ja mám 41 rokou mala som 4 sekcie a pri poslednej dcérke som mala aj prasknutú maternicu teraz neviem prečo ale už rok približne nemám menštruáciu ďakujem za odpoveďe.🙂

alison11
15. feb 2023

@adulikka Ahoj ak keď Ti prišlo po pol roku mala si silnú menzes aj bolestivú? Ja som na začiatku menopauzy v októbri na prevntívke mi gyn. skonštatoval že mám málo vajíčok pítal sa na pravidelnosť pre mňa pravidelné znamená od 23-35dc keďže od 11rokov mi chodievala na 65-72dc. v lani jediný cyklus bol na 35dní ostané menej a teraz mám už 39dc a ms nikde.V októbri začali návaly až mi bolo zle z nich tak som si prečítala že omega 3 a B-komplex pomáhajú chvala Bohu naozaj čo sa týka návalou mi pomáhajú a nemám ich,zatiaľ nejaké sucho dolu nemám,ale asi tie cykly sa začali predlžovať. A to vek v apríli budem mať 36.
@silvika80112 A to si na preventívke nebola?

adulikka
25. feb 2023

@alison11 nie, normálny ako vždy som mala .

alison11
25. feb 2023

@adulikka Ďakujem 🙂 tak došla mi na 41dc a prekvapilo ma že intenzita bola ok nebola silnejšia 🙂.A zo začiatku Ti ako chodila,myslím ako sa predlžovali cykly?

adulikka
25. feb 2023

Mne jednoducho neprišla a mala som pokoj a mala som 43 rokov a pol .
@alison11

alison11
27. feb 2023

@adulikka Vau tak to si mala super. Ja som mala nával v októbri a to mám 35 bolo mi hrozne zle a pretým vnoci keď som sa zobudilami búšilo srdce zničoho nič hrozne to bolo nepríjemné kým sa ukludnilo. začala som omega-3 brať a B-komplex odvtedy som nemala tie stavy a to na jar v marci až do mája sa mi skrátili cykli 23-25dc a potom chodila normálne 28-32dc a teraz zničho nič 41dc.Preto sa pítam ako ste to mali vy tu ostatné.

mily7
1. nov 2023

@korunka1 dobrý deň,robili vám vtedy hormonálny profil? Ďakujem