icon

Meškajúca menštruácia

kamik295
30. sep 2023

Zdravím, chcem sa opýtať či je tu niekto s podobným problémom. 2 mesiace mi mešká menštruacia, celkovou ju nemám od začiatku pravidelnú a to mám 25 rokov. Minulý týždeň som bola u svojej doktorky s tým, že všetko vyzerá byť v poriadku a že jediné mám zmeniť životný štýl a sa mi cyklus upraví, ale že čoskoro ich dostanem. Pichla mi vyvolavačku s tým že ak do 14 dní nepríde mám prísť opakovať na vyvolanie, ale jeden deň mi pichla a druhý deň som dostala takú silnú reakciu že som skoro skončila hospitalizovaná v nemocnici s teplotou, bolesťou hlavy a vyhadzana od hlavy po päty. Chcem sa spýtať, mali ste skúsenosť s vyvolavačkou Agolutin podobný? Prešiel týždeň, menštruacia nikde ani náznak žeby som mala dostať. Opätovné sa bojím ísť znovu na vyvolavačku, keďže som na ATB a liekoch po tej reakcii. Trápi ma to lebo na ďalší rok plánujem otehotnieť a bojím sa že bude s tým veľký problém.
Poraďte mi čo mám robiť, ak nejaká z vás to už riešila..za každý jeden komentár vopred ďakujem.

januska12323
•
30. sep 2023

Máš za sebou vôbec nejaké vyšetrenia? Vyvolávačka nerieši problém ak nejaký je.

janetinka27
•
30. sep 2023

@kamik295 ahoj, nemysli hned na opakovanie vyvolavacky, moze prist aj po 14 dnoch, u mna to bolo 16 a tebe ju pichla len minuly tyzden. Skus si svoj cyklus zacat dosledne znacit a nebolo by odveci sa pridat do skupinky, kde sa naucis sledovat cyklus.poznanie svojho cyklu je zaklad pre zeny, ktore maju s cyklom problem a chcu otehotniet. Zial dnes je sice mnozstvo liekov a liecebnych postupov, ale problem je diagnostika - ziadny doktor nema cas sledovat a vyhodnocovat cyklus svojich pacientiek.pritom dosledny zaznam o cykle zeny je ako otvorena kniha: citam a vidim problem.
Treba zistit, co je u teba problem, preco mas dlhsie a nepravidelne cykly, ako u teba funguje prirodzena stimulacia, ovulacia a poovulacna faza. Ak nefunguju, treba im pomoct. Ak ti odporucila zmenit zivotospravu, mozu byt pritomne dalsie suvisiace komplikacie, ktore satou zivotospravou daju ovplyvnit, ako napr. PCOS ci IR a podobne, to sa ta vsak nemusi tykat (nespominala si to)

rurutiax
•
30. sep 2023

@kamik295 Po vyvolávačke môžeš dostať kľudne ms až za 14 dní. Taká je doba dokedy by si mala dostať ms po vyvolávačke. U mňa to bývavalo 10 dní. Súhlasím s komentárom vyššie, vyvolávačka nie je riešenie. Treba zistiť príčinu. Vyšetri si hormóny, možno ide aj o pcos a treba nasadiť adekvátnu liečbu, aby sa mala tú ms pravidelnú. Ak plánuješ tehotenstvo, tak toto si musíš dať do poriadku.

zuza265
•
30. sep 2023

Mna by zaujimalo odporucanie zmeny zivotneho stylu. Ma na to nejaky zjavny dovod?

rurutiax
•
30. sep 2023

@zuza265 Ženy s nádvahou alebo podvýživou majú zväčša nepravidelnú menštruáciu.

zuza265
•
30. sep 2023

@rurutiax ja to viem. Ale tu som sa na to opytala, lebo moze byt mozno inde problem v zivotosprave - ja neviem nevhodne zamestnanie a nasledne nedostatok spanku atd. Cokolvek. Nechcela som hned narazat na vahu, preto som sa opytala🤗

kamik295
autor
•
30. sep 2023

@zuza265 v poriadku. Nemám obezitu ale kilo navyše áno. Doktorka tiež povedala že nemám veľa, ale menila som zamestnanie pred 4 mesiacmi a sa mi zmenil denný režim keďže pracujem nočné, stravujem sa nepravidelne, vynechávam stravu a niekedy sa prejedam blbostami a tiež sú obdobia náročnejšie na stres, čiže myslela tým aby som si našla viac času na seba. Nevyjadrila som sa presne.

zuza265
•
30. sep 2023

@kamik295 presne pre toto som zvazovala rozne moznosti🤗 kedze ju mavas bezne pravidelnu a toto je vynimka, prezrela ta sonom a vsetko odkontrolovala. Ma mozno pravdu. A teda stres, nova praca, iny zivotny styl. Vie to porobit riadnu sarapatu… a vsak bodaj by to bolo toto🤗