Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti
budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.
@simsalabim mozes mi napisat kde si kupila lebo mne by tiez vyhovoval kratsi ale nejak som nic velmi nenasla
Na www.me-luna.eu ak naozaj potrebujes kratsi, pozeraj Meluna Shorty. Ku kazdemu pohariku maju uvedene aj rozmery. Meluna aj obycajna byvala kratsia ako ine znacky, preto som ju pred rokmi zvolila. Ja napr. Mooncup takmer nedam dnu, hlavne v prve dni menzesu.
@simsalabim dakujem
@wewe22 kratsi mas aj femmecycle, to je pre zeny co maju nizko polozeny krcok. maju ho na www.ekomarket.sk , chcem si ho tam tiez potom kupit ako ten tip kaliska neviem este ci ten kratsi
@dugyna @simsalabim akurát pozeram ten me luna a ak ten moj preteka koli tomu ze je uzky tak me luna potrebujem xl ja mam luno ten ma priemer 45mm a me luna L ma 44mm tak neviem
Ak ti vyhovuje dlzka, ja by som sa velkosti XL nebala, je to len cislo 😉. Ja mam melunu shorty L - zle som napisala, ze M - tu som mala pred tym. Porovnaj si aj velkosti inych, napr. tu. http://menstrualcup.co/compare-menstrual-cups/
@wewe22
ja som mala tie Melunu soft - kedysi posielali 1 poharik na vyskusanie gratis a napriek tomu, ze som poharik pouzivala roky a bez uchytu, som s nim mala problem - nerozvinul sa, nepriliehal... classic je super pre zaciatocnicky a myslum, ze aj pri ochabnutejsich svaloch po porode.
Tiez suhlasim s
@dugyna , ze to moze byt aj tvrdostou, avsak Meluna classic je najtvrdsi poharik na trhu, aspon bol, ked som to sledovala. Preto myslim, ze u
@wewe22 to moze byt skor sirkou.
@simsalabim asi tak nejako;)...a este je meluna sport...ten je este tvrdsi ako classic 🙂
@sorciera24 meluna ma kalsiky XS,S,M, L, XL a tvrdost soft, clasic a sport.
nie vzdy je to vsak o velkosti ale je to aj o tvrdosti...
L je mozne ze cistis lebo sa nerozvinie koli makkosti, treba ho potahat smerom ako von...nasiakne sa rotiahne a jemne zasunut spat..neboli to...ale neznamena ze nebude pretekat..
To je mozne ze ti vyhovuje Mko...staci ak napr..nosis oblecenie 34-36 a tym padom aj ked si po porode potrebujes mensi kalisok...pripadne aj ine dovody.
@simsalabim meluna classic v ziadnom pripade nie je najvrdsi poharik na trhu. asi sa v tom moc nevyznas. meluna ma este sport ten je tvrdsi. a tvrdsi od meluny je napr. yuuki classic 2 a pripadne naturcup 2 /to su asi najtvrdsie kalisky na trhu)
tkatiez to co pises ze clasic je vhodnejsi pre zaciatocnicky a zeny s ochabnutejsim svalstvom nie je pravda.
v zasade tie zeny ktore nesportuju a neposiluju panv.dno potrebuju maksi kalisok cize soft
ak zena v minulosti aktivne sportovala ci sportuje teraz alebo posiluje panvove dno- potrebuje tvrdsi kalisok cize classic.
Co sa tyka rozvynutia- meluna soft jev tomto typicka ze Lko byva castejsie problemove s rozvynutim co sa da vyriesit potiahnutim smerom nadol a zasunutim ako som pisala vyssie...
neznamena vsak ze ak sa zene kalisok nevie dobre rozvinut hned potrebuje variantu classic- ta by ju napr mohla mierne tlacit-ak sa to da tak nazvat.
ale napr pre dievcata co zacinaju menstruovat je softka uplne super.
@dugyna ved pisem, ze bol najtvrdsi kedysi, ked som to sledovala 😠 Poharik pouzivam 9 rokov, vtedy bola Meluna najmensi a najtvrdsi poharik.Tvrdost vtedy mali iba jednu, velkosti 3, uchyty 3 alebo nijaky. Ja som odvtedy nemala potrebu to studovat. Dovody, preco asi preteka, som vymenovala 2 - sirku a tvrdost - v tej tvrdosti sa zhodneme 😉 Ja fakt nemam chut ani dovod sa hadat, len sa snazim
@wewe22 pomoct. Vyber poharika je niekedy veda (napr. Ja v slabsie dni mam Melunu S a to po 2 porodoch a velkost 36 rizhodne nenosim). Mam pocit, ze je dobre pocut rozne naziry a skusenosti a myslim, ze z navrhov si uz ona bude moct vybrat. Ja osobne za velmi dolezitu informaciu povaxujem aj pocit
@wewe22 , ze potrebuje kratsi poharik. Ak nesedi dlzka, je tiez mozne, ze proste neprilieha.... ale to vie posudit iba ona.
@dugyna inak mne sa nerozvinula meluna soft M, resp. po rokoch skusenosti som ju vedela prinutit sa rozvinut, ale classic bola proste lepsia. Ja L vobec dnu nedam 😝 a este aj M pouzivam obratene naopak, aby bol co najkratsi...
@simsalabim zle si pochopila aj asom si nevsmila ze si pisala volakedy..ja sa tiez nechcem hadat. 🙂
@simsalabim jasne ako ono bud zeny sportujuce a posilujuce pan.dno mozu aj po rokoch a porodch dosiahnut nosenie mensie kaliska.tym ze su pevnejsie a taktiez to moze aj anatomicka vec...kazdy sme ina.
tak ako mam priklad. jedna kocka 18 rocna nikdy nerodila...miesto mooncup B ako jej nalezalo..skoncila pri Yuuki 2 classic- takze aj tu sa zahrala anatomia.
nezvazovala si femmcycle pre zeny s nizko ulozenym krcokm ked spominas ze ho musis mat obrateny dnu(ak chapem tak ako naruby)
@dugyna nezvazovala som iny poharik, s Melunou som spokojna... dlho som pouzivala obycajnu Melunu M, po case som objednala aj Soft - vtedy mi prisiel gratis aj poharik S a zistila som, ze je super. Potom asi pred rokom? ma proste napadlo si kupit nove M a vidim ze uz maju kopec inych typov. Bez studovania som kupila opat M a az potom zistila, ze je uzsue, ako to povodne, lebo mi pretekal. Tak som nedavno kupula L shorty a spokojnost. Mne akykolvek uchyt vadi, bez milosti odtranujem, aj tie ryhy. A ano nosim ho naruby, to je rada z jedneho americkeho fora. Kopec zien ho tak nosi, hlavne koli dlzke. Mne to poradili, ked som s poharikom zacinala, pred tymi 9 rokmi to bol nie lahko zohnany Mooncup - ten vacsi. Uchyt som odstranila hned a aj tak to bolo nepohodlne...obratenie ns ruby velmi mierne pomohlo, ale aj tak bol pridlhy...mne v prve 2 dni uplne priserne poklesne krcok (potom uz vyskoci nahor, sem tam ho potom musim lovit (lebo ved bez uchytu 😉)
@dugyna to L soft som ja osobne do seba ledva narvala...podarilo sa mi to 2krat....proste je na mna velky.....a rozvinut sa rozvinul, lebo nic nepretieklo, vsetko bolo v pohariku, aj som to citila tak ako psies, len som ho proste citila.....asi rpeto, ze bol na mna vacsi.....a to som si naschval objednala pohariky 2, jeden klasik, jeden soft.....lebo celkovo ja nemam rada nejake zavadzanie tamponov a pod. ...tak reku soft bude fajn...no zatial nie je 😠 ...ale tak M classic je super...takze ostavam pri nom....mozno niekedy pride na rad aj ten soft L.....kazdej zene sadne asi nieco ine.....a inak vel. nosim 38.....ale ej fakt, ze som po porode dost schudla......
ja len, ze netreba to vzdavat a ja som s melunou spokojna a maju prefis stranku, kde sa pohariky porovnavaju...
@simsalabim jasne ako napr.ja pouzivam melunu L classic,makka mi pretekala.ale najnovšie som pouzivala lunacup. ( je to iné ako luno), pouzivala som aj ladycup ale prvé dva dni preteka( ma inú tvrdost obruby a palicka mi vadila), lunette som mala krce z neho, gaia cup letel do kosa rovno strašne ma dozierala ta palicka aj odstrihnuta a kalisok som si ani celý nedokazala narvat..isiel vylezirt tiekol no otras.yuuki je už pre mňa aj soft tvrdý a preto som neriesila ani naturcup, mamicup mi nedrzal tlak moc makky a aj veľký. Teraz si chcem kúpi femmcycle..cize jam mam odskusane všetky.
Mooncup som mala vacsi ale stratil🙂
Podľa toho čo pises by ti ten femmycycle pre ženy s nízko ulozenym krcom mal sadnúť.
Ja som M moc neriesila keďže mi vyhovuje ze vylievam iba ta ta 8- 12 h, pri deťoch a praci na nezaplatenie
@sorciera24 tak ako pises. Mam kamosku dospelú ženu po 2 poroch a musela ist do meluny S proste katda sme ina dole.a ti napriek tomu ze nosí 38 oblecko prípadne väčšie.
@dugyna pozrela som sa na ten femmycykle - velmi zaujimavy, unikatny dizajn! Ale podla rozmerov by mi bol navrchu uzky, plus ten uchyt... nic pre mna. Kebyze som mladsia, mozno vyskusam, ale v mojom veku.... do menopauzy uz vydrzim s touto Melunou 😒 Ved mi plne vyhovuje.
No dost sa tu riesia zavadzania, velkosti, typy, a ake je to super, alebo niekomu to nefunguje.. ale nikde tu nevidim inu otazku:
Je to hygienicke? Napr. cely cas ta krv tam stoji, a moze sa dostat aj naspat. Teda menzes nevyteka pozvolne von, tak ako normalne ma podla prirody, ale stoji v posve, a ked urobite trebars stojku na rukach pri cviceni, tak sa to prevrati a vyleje naspat ku krcku, to mi pride ako dost nechutne a riskantne. A nedajboze ma zena mykozy a pod.. Zamyslel sa niekto nad takymito vecami? Ma s tym niekto skusenost?
Dik za postrehy.
@ivkadracova praveze sa pohariky povazuju za hygienickejsie a zdravsie ako napr. tampony. Zachovavaju vaginalnu vlhkost, lebo nic do seba neabsorbuju a tym podporuju zdrave vaginalne prostredie, lebo sa nemeni ph a neabsorbuju prospesne bakterie. Odpadaju starosti ohladom syndromu toxickeho soku, ktory hrozi hlavne pri tamponoch. Krv v pohariku je v tekutej forme, nerozklada sa ako pri tamponoch ci vlozkach. Niektore latky v tamponoch, hlavne bielenych, sa povazuju za karcinogenne. No a co viem, zeny s mykozami s poharikom nijaky extra problem nemavaju.
@simsalabim vyzeras velmi dobre a mlado mi to nenapadlo..ze by si mala tolko rokov...som nepozrela vek starsej. no ja nehovorim ze mi vyhovovat bude ale pride mi zaujimavy...a ked som zvladla zavadzanie pesaru tak toto zvladnem..ak teda mi nebude vadit...pravda je ze vsak zatil mi najvic vyhuvuje meluna classic a lunacup
@ivkadracova nakolko som lekar s urcitostou ti poviem ze kalisok je zdravotne nezavadny a nehrozi tam ziadna infekcia..jedine ze by si si ho menila spinavymi rukami alebo kalisok vyvalala neviem kde a potom zavidla pripadne sa nakazila inde ale urcite nie z kaliska.
kalisek sa na zaciatku a konci cyklu sterzilizuje , medzitym vyplachujes studenovu vodou. krv stoji sice v pohariku ale nakoko nedochadza do kontaktu o vzduchom nedeju sa tam ziadne kvasne ci ine procesy..a krv je vlastne telu vlastna.
ked mas tam pampon mas tam chlorovany chemicky bordel zavedeny....dalej ak sa kupes ci curas dostane sa ti ci uz voda alebo moc cez tampon dnu.. (su zeny ktore menia tampon koli tomu aj pri curani)
menzes ti nestoji v maternici ale pekne stecie do vychodu posvy do poharika...
zeny ktore maju problem s mykozami sa prave kalisok odporuca a poznam vela zien korym som kalisok odporucala..a mam aj spatnu vazbu...pri pouziva kalisku problemy s mykozami vymizli...ale mykozy su aj na dlhsiu debatu....
samozrejme ze sa nad tym vsetkym ludia zamysleli a mame s tym skusenosti.
Kalisok je mozne pouzivat cez den aj v noci, maximalna doba zavedenia je 12hodin. neodstava sa dnu vzduch ani voda a preo je bezpecny a zdravotne nezavadny, nakolko je aj vyrabany z lekarskeho silikony ci termoplastickeho elastomeru co su materialy vyuzivane v zdravotnictve a nezavadne.
taktiez sa kalisok pouziva mimo cyklu ako ochrana pred infekciami pri kupani /prave zeny ktore maju problem s kavsinkami po chlorovanych bazenoch si tuto funcku nevedia vynachvallit/ dalej osobne keby nemam kalich do termalnej vody v zivote nevlezem...lebo ten bordel co sa v termale nechadza 2cm pod hladinou cca v 2cm vrstve fuj...vtedy serilizujem hend po dokupani a este sa aj umyvam dole s intimnym olej s obsahom tee tree ci eukalyptu , alebo aqvitoxom....
ked si zavadzas tampon je tto nehygienickejsie ako poharik, tampon ma v sebe kopec chemikaliii- zostatky chloru a ine....karcinogenne latky.. hrozi ti endotoxinovy sok a nie je to len tak obcasny ukaz ale dost casty...
aj keby pouzivas tapony bez bielidiel alebo ekologicke..vzdy dochadza ku kvasnemu procesu lebo krv v tampone dycha a kvasi...
takze asi tolko
@dugyna no diky za vycerapavajucu odpoved : )
Co sa tyka termalov.. ja som v mosoni dostala prvy krat bakterialny zapal bartolinky... kalisek Ta od toho prave neubrani, ani od zapalu mocovych ciest, povedz ked sa mylim.
Krv je telu vlastna, ale ked uz vysla z krcka, v posve preda len nejake bakterie su ine ako v maternici, cize ked urobis tu stojku na hlave tak mi to furt pride nevhodne ze sa to prevrati a vytecie naspat, a potom znovu spat.
@ivkadracova ked ti voda nevzleze do vaginy tak urcite nedostanes infekt vnutri. nehovorim ze tak ubrani od infektu vonkajsich pohlavnych organov...a takiso nezabezpeci tvoj imunitny system lepsim ci menje nachylnejsim. tazko povedat ci si zapal zlavy dostala koli termalu- pricina moze byt aj ina..premnozenie telu vlastnych bakterii narusenim flory posvy...ale samozrejm enevylucujem ze si to tam chytila.
preto hovorim ze aj hygiena po kupalisku dole je velmi dolezita napr tym aqvitoxom.
co sa tyka kaliska..hma ako si predtsavujes ze sa ti z vaginy vrati krv dnu do maternice?cez krcok ? akym fyzikalnych sposobom by sa dostala naspat?
aj ked urobis stojku krv sa urcite nedostane spat.
co sa tyka barketii mas ich tam opat len telu vlastne bakterie ..ak sa premnozia je to len koli nerovnovahe flory a zmene ph dochadza k infektu...nespravna hygiena, stres, zaparenie intmi.oblasi cize pripadny infekt vonkajsich pohlav.oragnov( igelitove vlozky) , hormonalna substitucia(cize HAK), cukrovka, stravovanie,
pri kalisku ti nehrozi zapal ako hovorim krv je telu vlastna a ty ju vylejes...vzduch sa tam nedostane nedochazdaz ku kvasnym procesom.. uz len taka vec menstruacna krv v kalisku nepachne ako ta co v vlozkach ci tamponoch.
@dugyna Chapem, . cize to ze to tam stoji hoci aj tych max 12 hodin, vobec nevadi, hej? A ten vzduch ktory sa tam dostal pri zavadzani, ten tam tu krv nehrudkuje, aspon ciastocne?
@ivkadracova nie ak je to max 12h a dodrziavas hygienu pri zavadzani a vylievani nic nehrozi.vzduch ti tam prakticky neostane lebo sa vytvori podtlak..cize ti tam neostane nic...
inak kalisok ako taky nie je az taka novinka..kalisok prvy bol pouzivany uz rep patentovany bol v r.1860.
nehovoriac o tom e jeho zivotnost je 10-15 rokov cize cely tvoj mensruacny zivot a stoji cca 20 eur, vlozky ta na cca 10 rokov vyjdu minimalne 300 eur a spotrebujes ich asi 10 tis.kusov...

@wewe22 tak potom to mozno bude sirkou poharika. Ja pouzivam uz roky Melunu - mala som velkost M. Asi po 7 rokoch som mala potrebu kupit novy - kupila som si opat M, ale pretekal. Potom ma napadlo prirovnat ho k staremu, ktory som este nevyhodila, a novy bol o par mm uzsi. Tak som dokladne prestudovala stranku a kupila som si Melunu classic, ale shorty. Ta sedi perfektne. Je sirsia ako meluna classic M, ale zaroven kratka, co mne koli polohe krcka vyhovuje. Asi by som na tvojom mieste prestudovala rozmery roznych poharikov a skusila sirsi, prip.aj pevnejsi.