Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    ivkadracova
    5. jún 2016    Čítané 232x

    DM1 Testovanie: Recenzie od Lišiek

    Pre predstavu, sme štvorčlenná rodina, Vrch rodiny AKA Manžel Paľko, jeho manželka teda ja Iveta, a naše dve deti, dvojročná Božka, a jej súrodenec desaťmesačný Slaviuško. Žijeme v meste v takmer klasickej bytovke. Všetky chemické veci a drogériu, mám na starosti v domácnosti ja, tak som sa s nadšením zapojila do kampane Skúsenosti s dm, https://www.modrykonik.sk/blog/konik_testuje/article/vase-skusenosti-s-dm-jxrkpm/. Keďže je tých výrobkov až štrnásť, a nie úplne všetky si u nás našli svoje miesto, rozdelím produkty a recenzie do troch skupín. Hádam sa v tom takto bude lepšie orientovať.

    Najlepšie a najpoužívanejšie produkty

    Sú také, ktoré používame dennodenne, kúpila by som si ich aj sama, a veľmi rada ich odporúčim aj svojim známym.

    TOP produkt z balíka je pre mňa Krém proti zapareninám s Bio extraktom z nechtíka, s Bio extraktom zo šalvie a oxidom zinočnatým. Nielenže je to perfektná zmes výťažkov a iných pomocných látok, ale má aj skvelú konzistenciu a neutrálnu vôňu. Navyše funguje skvelo aj na fúkaním do vreckovky podráždený nos. Trochu sme prechladli, skúsila som to na sebe, náhodou, lebo bol po ruke, a potom som ten krém nanútila dať si na nos celej rodine. Perfektne to chráni, a obsiahnutý zinkoxid viditeľne hojí malé ranky. Normálne mám pri nádche nos úplne zničený, vydretý, popraskaný, no teraz ho mám ledva červený. Balenie nie je ani zbytočne veľké ani príliš malé. Podľa mňa vydrží dlho. Otváranie vrchnáka, je pre rýchlosť nanesenia jednou rukou, napr. pri prebaľovaní v parku, neoceniteľné. Obal vyzerá dobre, obrázkami čiastočne vypovedá o zložení. Odporúčam ho všetkými desiatimi do každej rodiny, akejkoľvek.

    • + všestranná využiteľnosť, lieči zapareniny a začervenanie, chráni pred mechanickým vyšúchaním a vydretím, viditeľne lieči popraskanie, je príjemný na dotyk aj čuch, praktická veľkosť balenia a zatváranie
    • - nemá

    Aviváž Denkmit bez prídavku parfumu je asi jediná aviváž, ktorú som ochotná si do svojej práčky liať. Už keď som otvorila vrchnák, zavalila ma ako keby dezinfekčná vôňa, no a to je presne to, čo ja od aviváže očakávam. Ja prádlo po dopraní octujem na najkratšom 30tkovom programe. Máme doma ekzematičku. Mne zas kožná povedala, že mám jemnú, citlivú kožu. Teraz sme zhodou okolností mali výpadok octu, tak som naliala túto aviváž, potom som prádlo iba prepláchla vodou na pätnásť minútovom programe, a dala do sušičky. Prádlo bolo príjemne voňavé, žiadne ťažké vône ako z bežných aviváží. Na kožu ešte neviem, či to má alebo nemá vplyv. Nedá sa to 100% odsledovať lebo na to vplýva aj spústu iných faktorov. Ak niečo zistím, doplním do recenzie. Obal klasický, obraz batoľaťa ako u všetkých senzitívnych aviváží. Litrové balenie je praktické do ruky. Vadí mi, že na balení nie je presné zloženie v slovenčine.

    • + nearomatická vôňa, balenie akurát do ruky, na dotyk príjemné a mäkké prádlo
    • - zatiaľ žiadne (kožo-problémoví ľudia musia zistiť na sebe)

    Jahodovo-malinový džem s agáve dm Bio, je presne ten džem, ktorý chodíte kradnúť do chladničky s lyžičkou ako nutelu. Používali sme ho do bieleho jogurtu na dochutenie. Vynikajúco sa mi hodil k tvarohovému dezertu. Pripomenul mi džem, aký kedysi robievala moja Babi. Čo však ona ale dotiahla do konca, že ovocie prepasírovala, nemala potom v džeme ani jednu kôstku. Mne osobne kôstky nevadia, ale ľudia s problémovým pankreasom, by tie kôstky neocenili. Je to príliš dobrý džem na to, aby ho niekto nemohol jesť. Obal je v pohode, na obrázku sa tam tá polovica jahody pred malinami stráca. Označenie bio a vegan je zreteľné, aj to, že je to sladené agáve sirupom. Nevýhoda balenia je, že v štvorčlennej rodine nevystačí ani na dva týždne. Záverom: mňam, mňam.

    • + vynikajúca malinová chuť, ľahko sa roztiera, rôznorodá využiteľnosť, lákavá vôňa, mňam, mňam
    • - menšie balenie, kôstky - ale iba pre senzitívnych

    Mydlo my používame minimálne. Na umývanie detí sme mali skôr jemné olejové produkty z lekárne. Vyskúšali sme však Umývací balzam Babylove s extraktom zo slezu a pantenolom. Dali sme ho aj do kúpeľa, aj na ruky, najlepšie sa mi osvedčil na zadočky. Prídem s po/vy/kakaným deckom, šup pod točku v umývadle, druhou rukou si už pumpičkujem umývací balzam a zadok je krásne čistý bez zbytočného dráždenia. Ja sama ten balzam rada používam na svoje suché ruky. Vôňa je neutrálna, zbožňujem tú slizovú konzistenciu, a príjemný pocit po umytí. Kľudne si s tým balzamom umyjem aj mastnú tvár, hoc bežne používam iba čistú horúcu vodu, vzhľadom na moju kožnú jemnosť. Som s tým "mydlom" veľmi spokojná.

    • + praktická veľkosť balenia, príjemná konzistencia, neutrálna vôňa, dobrý pocit po umytí, ++ pumpička
    • - na žiadne som zatiaľ neprišla

    Napriek tomu, že si už bradavky nemažem toľko ako kedysi, takúto masť viem oceniť. Babylove masť na bradavky sa vyznačuje svojou ľahkosťou a príjemnou konzistenciou. Každá kojacia žena určite vie, že je takých mastí na trhu viacero. K tejto nemám žiadne výhrady, nelepí sa na ruky ako niektoré konkurenčné, a viem ju použiť aj na pery, keď iné po ruke nemám. Oceňujem zmenu obalu, z kovovej tuby zo širším hrdlom, na plastovú s užším priepustom.

    • + rôznorodosť využitia, zloženie, chuť, balenie vhodné do kabelky a teraz už aj na cesty, nelepí sa
    • - null

    Múku sa u nás vzhľadom na obsah lepku snažím používať čo najmenej. I tak už jeme spústu iných lepkových vecí.. Kváskový chlieb je však niečo výnimočné. Manžel tú Bio pšeničnú múku DM, nasypal do fľaše so svojím kváskom. Múka sa mu zdala normálna. Vôňa múky skutočne zodpovedá slovenskému popisu na obale: má orieškovú arómu. Ovoniavala som všetky zobrazené múky niekoľkokrát do kolečka, a musím uznať, že DM bio múka mi voňala suverénne najlepšie, (otvorená bola od kedy došiel balík). Už zo skúseností viem, že všetky koláčiky, ktoré som piekla, a použila som napríklad špaldovú celozrnnú múku, ktorá vonia podobne orieškovo, boli ďaleko lepšie a chutnejšie, ako tie z obyčajnej hladkej múky. Určite aj z tejto múky budú úžasné koláče, halušky, palacinky, čokoľvek. Manžel sa až dnes, (posledný deň kedy môžem zverejniť recenziu), dostal ku reálnemu mieseniu chleba. Nasypal do zmesi komplet iba tú Bio dm múku. Kvások s tou múkou má po pár dňoch úžasnú vôňu, citujem Manžela: „Ó, ták to má presne voňať!“. Túto múku by som si v prípade potreby určite kúpila znova. Všeobecne, suroviny z DM mám rada, preto som od tejto múky očakávala iba extra kvalitu, a nesklamala som sa.

    (Výsledok pečenia chleba môžete sledovať v mojom blogu, v tomto článku. To že je dobrá múka a kvások, ešte neznamená, že sa podarí aj chlieb :P)

    • + múka je pšeničná a zároveň bio, obsahuje pomleté celé pšeničné zrná, zaváňa orieškovou arómou
    • - ešte neviem, lebo som nevidela cenu

    Priemerné produkty

    Za priemerné produkty považujem také, ktoré by som si sama asi nekúpila, ale nemám proti nim žiadne výhrady. Niektoré by som známym odporúčila ak by sa im hodili.

    Zubný gél pre deti Dontodent s jahodovou príchuťou a Kefka pre prvé zuby Dontodent boli ďalšie dva produkty, ktoré sme používali dennodenne. Pochopiteľne. Kefku vyfasoval Slavomír, ako jediný člen rodiny so štyrmi zubami, ktorý ešte žiadnu kefku nevlastnil. Manžel pasty neuznáva, ale zato Božka a ja, sme si dávali do nosa. Tá jahodová pasta je fakt chutná. Robila som si srandu v mojom úvodnom príspevku, že “Božka pastu namiesto vypľúvania prehĺta“, ale to som netušila, že sa to skutočne bude diať. Kefka má dobrý rozmer, akurát do malej ručičky, a páči sa mi gumený prísavníček na jej konci. Ani detská curaproxka také nemá, a preto stále Božkina kefka z múrika padá, a Slávkova sa pekne drží na svojom mieste prisatá. Čo by som vytkla kefke, je nekvalita ozdobných materiálov, rýchlo sa opotrebovávajú, a oblý výrez štetiniek. Som za rovno zrezané štetinky, navyše pri tých prvých zuboch je to praktickejšie. V paste sa mi nepáči obsah fluoridu. Ak vyrobia podobnú pastu bez fluoridu, budem rada. Obaly pôsobia bežne, nemám výhrady. Pasta by kľudne mohla byť aj v menšom balení. U nás je táto pasta aj na rok. Na cestu cez víkend som automaticky zbalila menšiu pastu inej značky.

    • + výborná chuť pasty
    • - zbytočne veľké balenie, obsah fluoridu
    • + kefka akurát do ruky, prísavníček na konci kefky
    • - zakrivený výrez štetiniek, nekvalitné zdobenie

    Samozrejme ako každá správna ne-bio rodina, používame vlhčené utierky. Na von. Doma len vo výnimočných situáciach, ako som jednu takú opísala vo svojom blogu. Vlhčené utierky Babylove špeciálne vyvinuté pre novorodeniatka sú v pohode utierky, sú pre mňa ako každé iné, s výnimkou tou, že nemajú žiaden zápach, a pôsobia naozaj jemne. Vadia mi všetky utierky, ktoré keď otvorím, schnú. Je pekné, že DM predáva zvlášť obal na obrúsky, ale kto si v prebaľovacej taške bude nosiť celú krabicu? Keďže mám dve malé deti, a minimálne jednu tašku, ktoré nosím hore a dole z piateho poschodia bez výťahu, musím všetko zminimalizovať ako sa len dá. Plastové pevné uzatváranie by sa preto hodilo, hoci aj za pár centov navyše. Žiadna z rití, nemala s utierkami problém. Trošku viac sa naťahujú. Utierky zvládli aj rôzne iné neočakávané situácie. Napríklad po utretí zmrzlinovej tváre, neostalo na tvári žiadne začervenanie. Obal je klasických rozmerov. V kategórii vlhčené utierky u mňa vždy vyhráva pomer cena výkon.

    • + jemnosť, vôňa, rôznorodá využiteľnosť
    • - chýbajúce pevné uzatváranie, chcelo by to menej elasticity

    Niekedy som tieto dezinfekčné záležitosti mala v každej kabelke a príručnej batožine. Prišlo mi to praktické, hlavne na cesty lietadlom. Teraz, odkedy mám deti, častejšie používam vodu a vlhčené utierky, na čokoľvek. Myslela som si, že keď mi DMko pošle Balea čistiaci gél malina, tak ho budem používať, ako predtým. Nestalo sa tak. Mala som ho so sebou všade, ale reálne som pre neho nemohla nájsť využitie. A tak jedného pekného dňa v parku, som malinový gélik hodila kamoške Ivanke (@juanitka): "Na, testuj“. Srandujem. Normálne som jej ho dala, lebo som videla, že jej sa to páči a využije to, a ja ho len zbytočne nosím hore-dole. Tak teda napíšem jej postrehy v plusoch a mínusoch na tento čistiaci gél. Mala ho tiež na testovanie zhruba týždeň. Prvá fotka dokumentuje odovzdanie tovaru.

    • + nelepí sa, prijemná vôňa, rýchlo schne, praktická závesná fľaštička, pekný dizajn
    • - vrchnáčik nedolieha na 100%

    Takmer nevyužité produkty

    Sú také, ktoré som si myslela, že využijem, no nestalo sa tak, z časových, či iných dôvodov. Aspoň sme ich vyskúšali. Alebo sú to také, ktoré by som ani neodporúčila známemu.

    Odkedy mi prišiel balíček DM výrobkov na testovanie, používala som schválne len testovaný šampón, teda keď sme boli práve doma. Očakávala som Balea Profesionál pre ošetrené a vláčne vlasy, ale prišiel mi namiesto toho Balea šampón sviežosť a revitalizáciu, čo je škoda, lebo moje vlasy sú jemné a tenké. Vôňu má ostrejšiu, asi to bude tou zmesou americkej mäty a tea tree oleja, ale nie je to zlé, no nevyhľadávam také. Vlasy sa vôbec nerozčesávali ľahko. A asi kvôli tej mojej citlivosti, zakaždým ma po umytí týmto šampónom svrbelo v istej časti hlavy. Tiež, keď som si pred umytím zabudla naolejovať vlasy, tak som mala dosť suché konce. Preto tento šampón odporúčam skôr pre ľudí s kvalitnými vlasmi so sklonom k masteniu a bezproblémovou pokožkou. Ku obalu nemám žiadne výhrady, má praktické uzatváranie.

    • + perleťová farba, dobrá konzistencia, v pohode vôňa, praktické uzatváranie
    • - ťažké rozčesávanie, agresívnejší k pokožke a jemným vlasom

    Keď sa už idem konečne po roku krémovať, očakávam od krému ľahkú roztierateľnosť, prirodzenú vôňu a dobré premazanie, ktoré nezalepí kožu. Balea ošetrujúce telové sérum som stihla vyskúšať asi 3-4x. V jeho vôni som cítila niečo také, ako sa dáva do samoopaľovacích krémov. Toto by bol prvý dôvod, prečo by som ho v obchode vrátila do regálu. Po týždni ako bol otvorený sa na okraji, kde kúsok krému ušlo, vytvorila gélová konzistencia. Nie je mi to pri kréme sympatické. Sérum sa ľahko roztiera, rýchlo vstrebáva, koža je po použití jemná. Ale problém so suchou rukou mi to nevyriešilo, ani po opätovnom použití. Chce to asi odbornejší prístup. Nohy od kolien dole mávam tiež ako vyschnuté púšte, tak tam, musím uznať, to čosi spravilo. Obal je pekný, ten by bol zas dôvod, prečo by som ho v obchode, v prvom momente, do ruky vzala.

    • + lákavý pekný obal, dobrá roztierateľnosť, rýchle vstrebanie
    • - konzistencia (tá oranžová-gélova po uschnutí), chemická vôňa

    Celkom sľubne vyzeral DGP Ibištek & Citrónová myrta, bylinno-ovocný čaj, aj Božka si ho ako prvý vytiahla z krabice, že "otojiť, otojiť!", aj sme si ho ihneď pripravili. No moje očakávania v tomto prípade neboli naplnené. Obal parádny, vidno ako vyzerajú vrecká už pred otvorením, bavlnené vrecká čajov aj ich tvar sú ešte parádnejšie. Chuť mne ale prišla až agresívna. Robíme doma čaje na hektolitre do obrovského džbánu. Tento som pre efekt urobila do menšieho, ale stále som použila viac vody ako píšu v návode. A aj tak bol príliš "prechutený". Možno tá citrónová myrta je moc silná pre naše jemné jazýčky, neviem. Džbánik sa nedopil. Osladila som ho aj trstinovým cukrom, aj skúsila zriediť vodou, ako to niekedy robíme. Na druhý deň som ho znova urobila, a ani druhý džbánik sa nedopil. Asi čaj niekomu darujem.

    • + pekné balenie s priezorom, bavlnené vrecúško, výrazná farba čaju, prírodné zloženie
    • - príliš a možno zbytočne silná/ostrá chuť

    Tak Gél na vlasy Balea Men vhodný aj pre extrémny styling som použila presne jeden krát, na tie kadere nášho Vrchného člena rodiny. Mala som dojem, že mu to s vlasmi nič extra nespravilo. Aplikovali sme ho na obed po umytí, a večer boli vlasy rozcuchané ako inokedy. Manžel si vraj nevšimol nijakú zmenu. Možno keby sedel v robote na riti, tak by bolo efekt gélu viac vidno. Konzistencia a vôňa gélu sú príjemné, obal pekný. Určite ho viac ocenia muži s kratšími ako pol metrovými krútiacimi sa vlasmi.

    • + jemná konzistencia, neutrálna vôňa, zaklápacie veko
    • - nakoľko nevieme posúdiť ako skutočne drží tvar, tak pre nás žiadne

    Som rada, že sme sa mohli zúčastniť tejto obsiahlej testovacej kampane. Bolo to prínosné vo viacerých ohľadoch. Spoznali sme nové produkty, o ktorých sme nemali ani šajn, a taktiež vďaka tomu viem, ktoré by sme si kúpili a aj ktoré si určite nekúpime. Možno sme tak rozšírili obzor aj iným DM nadšencom. Ďakujem DM a tímu MK, especially Vivimu (@gradan), ako ochotnému pomocníkovi promptne odpovedať na všetky moje pochybnosti. Verím, že aj pre DM boli naše postrehy prínosom, a majú dostatok podnetov pre vylepšenie, ak je vôbec treba. 

    Recenzie ostaných DM1 testérov môžete nájsť v blogoch po kliknutí na hashtag #test_dm1, alebo aj vo fóre https://www.modrykonik.sk/forum/otestovali-sme/vase-skusenosti-s-dm/, kde sa nachádza aj táto naša recenzia.

    Ďalšie kampane môžete sledovať v blogu @konik_testuje.

    ivkadracova
    19. feb 2016    Čítané 249x

    Budúcnosť sa nám poďakuje

    Na nasledujúcich fotografiách je záznam deného odpadu v 4-člennej domácnosti.

    Komunálny odpad:

    • Miska.

    Veľká časť z tohto odpadu je kompostovateľná. Korenie v ikeáckej RAJTAN-dóze je tam položené iba pre predstavenie si veľkosti misky.

    • Malý plastový kancelársky kôš.

    Aktuálne máme plienky, ktoré nie sú ani bio, ani látkové. Avšak veľa rodín je už bez plienok, takže ostala by iba tá miska. Prípadne tri také misky, čo je stále zanedbateľné množstvo odpadu, oproti tomu, čo sa vynáša v komunálnom odpade každý deň. Navyše, o dopade na životné prostredie pri používaní látkových plienok v porovnaní s umelými by sa dalo tiež polemizovať. A pardón, za zavádzanie, na obrázku je zbierka za dva dni. 

    Plasty/Plechovky:

    • Kôš na odpad VARIERA z ikei.

    Toho plastu máme stále najviac. Každý deň niečo. No na "kupovanie ryže do vlastných vriec" sme zatiaľ asi nedozreli. Aj Tescotašku si občas kúpime, lebo máme hlavu deravú. 

    Papier:

    • Taký istý kôš ako na plasty.

    Papieru máme raz tak, raz tak. Ku papieru dávame aj sklo, ľahko sa to triedi do kontajnerov. Podľa toho objemu už vieme, že viac košov netreba. Dnes sme vínko nemali..

    Moja myšlienka smeruje k tomu, že komunálneho odpadu je niekoľnásobne menej ako separovateľného. Keby som sa priznala k tomu kompostu, čo máme na pavlači, a zároveň, všetky naše deti budú bez plienok, plus, prebytočné mäso odnesieme kamarátovemu psíkovi, koľko a akého odpadu nám ostane? 

    Záverom

    Bývame v bytovke. Odpad sa u nás odváža separovane. Na každom kontajneri je napísané, čo do neho patrí, a čo do neho nepatrí. Nemáme výťah ale ani výhovorky. Verím, že v dome sa to dá zariadiť tiež. Svojim známim, ktorí neseparujú hovoríme aby separovali. A prečo má triedenie odpadu zmysel hlavne v rodinách? Nie, nie kvôli množstvu odpadu, ale kvôli tomu, že to posolstvo už nebude posolstvo, ale bežná prax našich detí.

    ____________________________________________________________

    Nejaké web-y pre ďalšiu inšpiráciu:

    • Stránka http://www.separujodpad.sk/ nie je zdrojom k môjmu článku, ale tento ich výrok s radosťou zdieľam:  "Keď sa pozrieme na percentuálne zloženie zbernej nádoby, pravidelným separovaním (triedením) vieme znížiť množstvo komunálneho odpadu cca o 80%".
    • Kam patrí plechovka?  https://www.olo.sk/kam-patri-plechovka-v-kazdom-meste-to-moze-byt-inak/ Vďaka tomuto článku viem, že sme to robili aj zle. Dávali sme klasické železné plechovky, do kontajneru s plastom. Ale patria tam iba hliníkové. Tak, hádam si s tým poradili..  V článku ďalej píšu, že separácia zaberá čas, a vyžaduje si to priestor. Nič také som nepostrehla. Je to len o zvyku. Všade sa vojde pár košov navyše, a keď sa vynáša jedno, môže sa aj druhé aj tretie. Stačí si nájsť spôsob. Aj v otázke odpadu môže rodina kooperovať.

    Keďže spôsob akým sa nakladá s odpadom sa môže v každej obci rôzniť, treba si pozrieť web-stránku obce, v ktorej žijete, ako sa dá separovať u Vás, prípadne kontaktovať kompetentných osobne (napríklad starostu), a využiť tieto informácie naplno. 

    Počula som aj takýto názor: "Tým, že separujete, beriete niekomu robotu." Naozaj?

    ____________________________________________________________

    Fotodokumentácia: 22. Máj 2016 - Kompostík sa nám rozrastá : )

    [Rousseau Jean Jacques]
    Nikdy nebudu dbát, aby se Emil neporanil... Snášet bolest je první předmět, kterému se má učit a který bude potřebovat nejvíce.