icon

Meranie zraku v očnej optike: Čo očakávať a ako postupovať?

5. aug 2024

K očnému lekárovi sa dostať je umenie. Kto zažil, vie. No potrebujem nové dioptrické okuliare, každý lekár v okolí ma odbil. Je možnosť, že si nechám zrak premerat v optike. Optika je zmluvná s mojou poisťovňou. V optike by mal meral zrak predpokladám lekár .. ale on mi tie dioptrie nepredpise však? Čiže či nebudem môcť uplatniť benefit z poisťovne?

Strana
z2
taktotedanie
5. aug 2024

@kleopatra32 tak male ako male.. optiky otvaraju ocni lekari ci optometristi ale realne tam nepracuju alebo ak par hodin
Takyvh optik a optometristov je ako safranu

oktoberka
5. aug 2024

@taktotedanie v sieťach už začínajú upustať od očných lekárov,zazmluvnených na pár hodín. Dali si vyštudovať svojich optometristov alebo sa predbiehajú zaplatiť a uchmatnúť si optometristu od konkurencie,ktory bude na optike buď celý deň alebo bude chodiť merať on. Je to rentabilnejsie. Lebo vie aj zastrešiť optiku po odbornej stránke a keďže každý optometrista musí byť optik s praxou,tak zároveň aj vie reálne poradiť konkrétne možnosti typov skiel,prípadne si vie premerat a zároveň so zákazníkom rovno urobiť zákazku.
A zase súkromníci si predsa neotvoria optiku a nebudú platiť cudzích ľudí,dajú tiež vyštudovať svojich. Mnohé rodiny,dokonca už generácie sú vo fachu.
Ale fakt je,že niekde su ešte za pultom asistenti predaja,no úprimne si povedzme,ktorý majiteľ by nechal asistenta predaja merať oči niekomu?zbytočne by riskoval,minimálne povesť.
Uvedomme si,že optika je tiež oblasť zdravotníctva,optik študuje na zdravotníckej škole,ako ostatné odbory.
Doba pokročila konečne aj na Slovensku.

luccija
5. aug 2024

Autorka odkiaľ si?tak si vyhľadaj na topdoktor, návšteva lekára často dostanem termín vo veľmi dobrom čase.Ja som sa dala meriat v optike optometristom

oktoberka
5. aug 2024

Napr.na strednom Slovensku mám kolegov,ktorí si otvorili optiky,oni ešte vyštudovali za komunistov v Čechách. A ich deti už po skončení szs v BA -optik,išli študovať do Nemecka. Na východe sú tiež okolo Prešova rodinné optiky,kde sú taktiež optici,optometristi,celé rodiny,dokonca sa venujú aj výrobe očných protéz,mimochodom na vynikajúcej úrovni.
Keď sa toho chytia ich vnúčatá,uf,majú o chlebíček postarané,lebo dedia sa najmä neoceniteľné skolusenosti.

rozculena
5. aug 2024

@oktoberka aj u nás je rodinná optika,viac ako 50 rokov,majiteľka je už v dôchodku,prebrali to jej dcéry

akvi
5. aug 2024

Chodím aj k očnej dr, ale čo sa týka korekcie, tak jedine optometrista. Pretože je sakra rozdiel, venovať sa človeku 10 minút, doktorka viac času nemá a hodinu, ktorú má na teba optometrista.

kleopatra32
5. aug 2024

@taktotedanie ja som v meste, ktoré má do 7 000 obyvateľov, čo je podľa mňa malé mesto a ako píše oktoberka poznám veľa rodinných optík, kde sú minimálne 2 generácie optikov a optometristov. Prípadne ďalší členovia rodiny, ktorí robia marketing alebo ekonómov a pod. Koniec koncov ja to mám podobne.

taktotedanie
5. aug 2024

@kleopatra32 ja som myslela esre mensie mesta, myslim ze kazdy ma to svoj pohlad a povedalo sa vsetko
Pekny vecer

kleopatra32
5. aug 2024

@taktotedanie tak v ešte menších mestách optiky už veľmi nie sú, pokiaľ tam nie je väčšia spádová oblasť, pretože to je finančne nerentabilné. Ja súhlasím s tým, že dobrých a kvalitných optometristov je málo, ale dajú sa nájsť aj vo veľkom aj menšom meste. Pekný večer.

judar
5. aug 2024

uprimne pred meranim v optike si radsej prever dobre s kym mas docinenia lebo mna pred nejakou dobou sokovala jedna zenska ked som ju pocuvala ze nastupila do optiky, skusenosti ziadne, nemala este ani zmluvu a capli ju ako asistenku predaja optike este aj nameravat dioptrie lebo im to nemal kto...nakoniec to tam po tyzdni prace vzdala kvoli tomu

oktoberka
6. aug 2024

Už keď sa tu ta téma optici,optometristi,optika a oční lekári začala rozoberať a trošku neprávom sme dostali na frak,tak by sme mali ešte upresniť jednu a dosť podstatnu vec.
Ja tu tému otvorím,lebo je to fórum,kde si najmä mamičky chodia pre rady.
A keďže tu máme ako som zistila aj očnú lekárku,bude zaujímavý aj jej pohľad do svojich radov.
Položím otázku;
Už minimálne ľudský,nie už profesionálne poprosím o jej vyjadrenie a aj o vyjadrenie mamičiek pracujúcich v optike, optometristiek,optickej,verím,že je ich tu na konikovi viac.
Len taký jednoduchý príklad,dva.
Príde mamička s 11r.synom,predpis na -2,5 D,chce najlacnejšie okuliare,lebo pani doktorka povedala,že okuliare stačia iba na telku a iba na tabuľu v škole,nech ich nenosí zbytočne vonku,poradiť?neporadit?lebo ....
Príde dedko s jasné viditeľnou kataraktou už na prvý pohlad,na ARK je to katsrskta ako bejk,ale pani doktorka povedala,že to sivý zákal nie je,poradiť,neporadit?(Mimochodom,už je po operácii,iná pani doktorka ho rovno na operáciu poslala a konečne vidí)
Alebo prúde recept na prizmy u dieťaťa a nenaznačene všetky potrebné parametre,hm...
Alebo recept,kde je zjavne,že sa lekár pomýlil pri jednom oku v znamienku,či zle prepočítal adiciu,mám sa.drzat receptu a urobiť zle okuliare alebo mám?čo mám urobiť?
Lebo nič zle neurobím,keď okuliare urobím podľa receptu,ale keď mi je ľúto peňazí toho človeka,pôjdem proti svojmu presvedčeniu a urobim okuliare?
Vidieť nebude,ale ja si to v optike obhájim.
Nemôžme veľmi hádzať špinu jedny na druhých. Jednak preto,že sme všetci omylní a jednak preto,že i medzi lekármi a ootikami sú ľudia a ľudia. A ani diplom nezaručí odbornosť.
Ja odpovedám a riešim veci diplomatický,nikdy som neznevazila lekára. Ale lekár nemal problém má zhodiť a urobiť zo mňa hlupáka,napriek hlúposti,čo na recepte bola.
Za roky praxe však mám aj super reakcie,kedy si niektorych lekárov veľmi vážim,lebo dvihli telefón a povedali,pomýlil som sa,čo s tým urobíme,aby ten pacient neplatil za môj omyl. A máme dohodu,kedy im mám zavolať,keď sa mi niečo nebude zdať,lebo chápem,majú veľa ľudí,často majú zastupujúce sestričky,čo o očiach nemajú šajnu.
A tymto ľuďom ja hovorím lekári. Trošku pokory nám mnohým chýba a bez pocitu bohorovnosti ísť spoločným smerom,spokojný klient,pacient.
Nerobia zďaleka obrovské chyby iba optiky. Ale my si vieme obhájiť aj reálne pred klientom svoje centrovanie a vidí aj reálne na refraktometri parametre z receptu.
Takže spolupracujeme,nebojujme. Lebo dopláca na to klient, pacient. A čo je najhoršie,deti doplácajú na neštástne rady niektorých lekárov,či nešťastne centrovanie a zlý výber rámu pre dieťa.
Lebo nie,nie rodič,ale optik vyberá vhodný rám. Nie mamičke sa musí páčiť,ale ten rám musí sedieť a musí spĺňať všetky centrovanie nuansy. A nie,nie sme hlupáci v tých optikach,veľkom slušne nám ide matika a fyzika,tak zase na nás tak všetci z vrchu nepozerajte,lebo nie sme zaškolení za 2dni. A robíme svoju prácu radi a aj dobre. Tak ako mnohí lekári,tak aj mnohí z nás.
Takže si nezaslúžime takéto verejné zhadzovanie.

kleopatra32
6. aug 2024

@oktoberka KONEČNE som našla človeka, ktorý mi hovorí z duše.
Keď počujem, že okuliare len do školy alebo na televízor kázali nosiť, tak sa mi nenormálne dvíha tlak. A hneď upozorním rodičov, že tá chyba v tom oku je stále a je potrebné to korigovať stále. Tým že keď zavrie dvere na škole tak sa mu zázračne zrak neopraví.
S kataraktou to isté, káže doktorka urobiť nové okuliare a o 2 mesiace, že majú prísť riešiť operáciu. Pýtam sa načo? Pri takom sivom zákale je v podstate tomu zákazníkovi úplne jedno, čo má na očiach, aj tak nevidí. Rovno ich posielam nech si idú radšej cez súkromné kliniky vybaviť operáciu a majú pokoj ako platiť teraz za multifokál nemalé peniaze aj tak s ním neuvidia a po operácii úplne iná dioptria.
A o zle písaných receptoch ani nehovorím. Jeden očný u nás pozná adíciu pre 40+ iba +1,50 a všetci nad 50+ majú +2,5. Ďalšia očná nevie spočítavať adície, každé oko inak. Ďalší zase nepozná cylindre, všetci len sféru majú. A čo s tým ďalej je ťažko, pretože ak urobím podľa receptu, tak kryjem sama seba, pretože mám ako dokázať, že u mňa chyba nebola, ale je mi ľúto tých zbytočne vyhodených peňazí za niečo, čo je zlé. Ak má ten zákazník čas, ponúknem mu premeranie, pretože sa mi niečo nezdá. Ak si dajú robiť okuliare podľa môjho merania, majú záruku 3 mesiace na meranie. Ak by mali hocijaký problém zvyknúť si, prídu a všetko skontrolujeme, ak nájdem chybu pri meraní, centrovaní, prerobím na svoje náklady. Za tie roky čo pracujem som takto prerábala si 2krát. Očným lekárom chýba spätná väzba od pacientov. Oni napíšu recept a tým to hasne, ale my v optikách riešime to, ako a či si zvykli. Čo je zlé, kde by mohla byť chyba, pretože ten zákazník príde už prednaštvaný do optiky a samozrejme si myslí, že chyba je na našej strane, ale väčšinou sú to práve zlé merania.
Ja pred zákazníkmi očných nikdy nekomentujem, len ich počúvam a myslím si svoje. Naopak očný si rád otvoril ústa a tvrdil, že nemám vzdelanie, čo samozrejme nie je pravda, pretože mám magisterský titul z optometrie z PřF UPOL, takže som si to musela s ním písomne vydebatovať, aby sa láskavo zdržiaval komentárov a neklamal zákazníkov/ pacientov, pretože on chcel, aby všetci chodili do optiky oproti jeho ambulancii, lebo tam má provízie.
Každá optika si robí aj svoje meno, svojou prácou, svojím prístupom, vybavením, službami. Každý nech si vyberie takú, kde sa mu páči a kde dostane službu, s ktorou bude spokojný.

akvi
6. aug 2024

@oktoberka tak ja som mala zatiaľ naozaj šťastie aj na normálne dr a aj na skvelé optometristky. Sama dr mi totiž povedala, že ona v prvom rade sleduje zdravie oka a na korekcie je lepší dobrý optometrista, pretože má na klienta čas. A sama preto vždy povie, že nech si dám premerat aj u optometristu, pretože ja mám cylindre a napríklad tú os mi dr nikdy nedá dobre, pretože jednoducho nemá čas sa tam so mnou baviť. Optometrista sa mi venoval hodinu, plus ďalšiu hodinu, keď som riešila šošovky. Všetko v kľude, bez naháňania, všetko vysvetlené, velikanska pomoc pri vybere rámu a pod. Proste ja nedám dopustiť na dobrého optometristu.

oktoberka
6. aug 2024

@kleopatra32 presne tak,každá optika si robí dobre meno sama a zákazník na to príde aj sám.
Škoda,že nenapísala aj pani doktorka,ale chápem,cítiť dešpekt a s tým neurobíme nič,načo aj.
Ja som sa práve minulý týždeň rozhodla po výsmesnych poznámkach jedneho lekára,že stačilo. Už nebudem komentovať a opravovať jeho recepty,k ničomu to nevedie.
Pacienti musia zistiť realitu. Ja nie som povinná kontrolovať každý recept po nikom. Nie som povinná prepočítavať adicie,ani riesit chýbajúcu os,či nechať sa zákazníkom urážať,keď ich lekár bez opätovného preberania,keď nevidia,bude posielať, späť,že som ja skla zle nacentrovala. Je mi tých ľudí ľúto,lebo okuliare stoja nemé peniaze,ale nech si ich idú vymáhať k lekárovi,kt.receot napísal.
Keď si dovolí lekár vysmievať odbornosť človeka,kt.nepozna,musí si niesť zodpovednosť za predpis rovnako ako ja. Obaja sme omylní,ale ja si svoju chybu draho zaplatím,keď sa zmylim. Nech sa páči,budú musieť finančne zvládnuť svoje omyly aj oni.
Ale nie tak,že mamička na invalidnom príde ledva do optiky z chemoterapie,dá z posl.penazi urobiť okuliare,vyberáme čo najprustelnejsie cenovo. Okuliare sú hotové,prevezme,nevidí. Šipim,že zrejme prvé okuliare v 13r.nebudu možno +0,5,aaaale ok.
Podľa receptu sedí,keď si do týždňa nezvykne,musí sa na očné vrátiť. Príde od lekára nahnevaná,že čo sme dali za skla,že určite sme jej to zle zabrusili,aaaale všetko sedí. Mlcim,počúvam rozhorčenie,pozeram na slzy,že posl.pwniaze.
Hanbia sa ist 3x späť. Ale že pôjdu. Prídu o týždeň s novým receptom,s -0,5 a s otázkou,či budú opäť platiť.
Čo by ste im povedali?
Koho je to chyba?
Ja dám svoju zamestnanecku zľavu,aby aspoň o niečo tie skla boli lacnejšie. A lekár?
Hm.
Ale kopnúť si treba vzdy do optiky,do personálu.
Opakujem,všetci sme omylní.
Ale nie všetci si cez svoj omyl bezstarostne prejdeme bez ujmy.

Strana
z2