icon

Migrény spojené s menštruačným cyklom

2. apr 2025

Od puberty mam priserne migeny/bolesti hlavy. Az nedavno som si uvedomila, ze ich mam kazdy mesiac pred ovulaciou a pred menstruaciou. Musim tak 3-4 x v mesiaci uzit ibalgin; inak by mi rozbilo hlavu. Nemate niektora skusenost ci sa to da nejako obijst? Porod nepomohol. Ms som dostala presne 6 tyz. po porode. A len pocas tychto tyzdnov som sa citila ako clovek takmer 2 mesiace bez tych hroznych bolesti hlavy. Aky dr to riesi? Pripadne ak to mate aj vy alebo mavali ste, co vam zabralo, aby tie migreny neboli? Uz ma z tych ibalginov boli zaludok casto, paralen nezabral nikdy.

pribinak
2. apr 2025

Niekedy takéto otrasne bolesti lekár rieisi nasadením nizkohormonalnej antiky

jamimo
2. apr 2025

@autorka gynekológ by ti mohol odobrať viac x krv v rozdielnych fázach cyklu, aby bol v obraze o tvojom hormonálnom profile.
Ja som kedysi mávala také migrény, že som si želala umrieť, nech to skončí 🫣😵‍💫, raz ma odviezla sanitka rovno na lôžkovú neurológiu 😕
Na migrénu, ktorú mávam už zriedka mám v zásobe lieky od neurológa z radu Rizatriptanov.
Pomohlo mi aj to, že zistili najskôr neznášanlivosť lepku, neskôr celiakiu. Nepijem alkohol, kávu s kofeínom, žiadne neurostimulanty, dávam si bacha na silný hluk. Syry a orechy môžem, nie sú to moje spúšťače migrény. Meteosenzitivitu neovplyvním, ale ak cítim náznak, hneď užijem tabletu. Max. 3 za deň a mám pokoj. Veľa tekutín a zvýšené dávkovanie kvalitne vstrebateľného horčíka, napr. vo forme ororát, chelát, malát, bisglycinát, threonát.

lukbe
3. apr 2025

Mne poradila neurologička deň pred dat tabletku. Zaberal mu sumivy panadol rapid a migrena neprišla. Inak neviem, migrény zmiznú asi až po prechode.

taktotedanie
3. apr 2025

Tak to mas este dobre, ze ti zaberie ibalgin
Mne gyn rovno povedala, ze pokial do seba nechcem schat hormony co nechcem! Tak bud pomoze porod alebo prechod , zatial porod zmiernil ale teda mne ibalgin prestal na migreny/bolesti hlavy zaberat pred 15 rokmi

autor
3. apr 2025

@jamimo skusim to cestou u gynekologa. Dakujem za radu.

jamimo
3. apr 2025

@lukbe ojoj, niekedy práve začnú v menopauze 😵‍💫 hlavne prvé roky 😕

lukbe
3. apr 2025

@jamimo tak u mňa prestali😉

jamimo
3. apr 2025

@lukbe mojej mame aj známej začali 😵‍💫
Tonje dobre že ti prestali 👍

mk1111111111
3. apr 2025

Nech Ti obvodak predpise lieky proti migrene, mne tak dal a potom uz pokoj, ked som citila, ze prichadza bolest, dala som tabletku a bolo po bolesti.

adik64
3. apr 2025

Ja sa tu pridam, pocas cyklu mavam hrozne migreny, na ktore mi nepomoze absolutne nic. Nezaberaju ani tabletky od neurologicky.

jamimo
3. apr 2025

@adik64 to fakt? Skús sa opýtať chodiť na infúzie na neurologický stacionár.

merrysa
3. apr 2025

Mne pomáha magne B6 ale ozaj pravidelne..plus keď cítim, že to ide, dám si flector. Keď už je bolesť silnejšia a cítim, že mi už začína byť zle od žalúdka, musím si dať triptan od neurologicky. Radšej si dám niekoľko liekov do mesiaca ako trpiet vkuse aj 3 dni ako kôň.

adik64
3. apr 2025

@jamimo Idem teraz po sviatkoch na kontrolu, som objednana aj na magneticku, tak snad uz sa to pohne dopredu, nedavam uz tie stavy. Skusim sa spytat na tie infuzie, dakujem za radu 🙂

petrao2
3. apr 2025

Mne velmi pomohla antikoncepcia
Mavam aj teraz ale je ich ovela menej a nie su take zle
A na rychlu pomoc mam mentolkovu tycinku ma masaz spankov to mi zabera

ailiba
3. apr 2025

Mne sa to tak spustilo po porode. Presne, migreny tak ako ty v tom istom obdobi. Nechcem robit reklamu, ale mne na o pomohlo brat MIGRAL z helvetie. Brala som ho asi 2 mesiace vkuse a prestalo to... Samozrejme nie, ked uz bola bolest, ale ako prevencia dopredu a migrena sa nedostavila. Vydrzalo mi to asi rok a potom zas som si musela urobit taku kuru. Neviem, ci to pomoze aj tebe, ale mozno by si to mohla skusit.

jamimo
4. apr 2025

@adik64 držím palce a skoré zlepšenie prajem!
Ja keď som trpela na migrény, 1x ma odviezla sanitka na lôžkovú neurológiu kde som bola hospitalizovaná.
Inokedy keď som dostala migrénu, som šla na pohotovosť, tam si dr. netrúfala na medikamenty, lebo som skolabovala v čakárni... Musela ale napísať lístok : Prosím o vyšetrenie na neurológii. (lôžková časť) Tam ma vzali, namiešali super koktejl do infúzie a za 3 hodiny som šla domov ako znovuzrodená 🤷‍♀️ V miestnosti boli aj ženy, ktoré chodili na infúziu každý deň, napr. 5 dní.... Priznávam, že som mala šťastie aj na šikovnú dr. Tá mi povedala, že ak to bude mať nabudúce taký priebeh, ten istý postup, smer pohotovosť a s odporúčaním na neurológiu.... Bolo to ževraj kvôli tomu, že za pohotovosť sa platil poplatok 2 € a ak by som prišla len tak na neuro, poisťovňa by im bez sprievodky nezaplatila úkon za moju liečbu. Proste stredovek s papierikmi 🤦

jamimo
4. apr 2025

@adik64 ak to máš tak, že nedávaš stavy, normálne choď na pohotovosť, nedaj sa odbiť. Ja som mávala šialené stavy. Pre istotu mám doma vždy v zásobe Rizatripran, migrénu mám fakt už zriedkavo a viem ju zvládnuť za deň max 2 aj doma. Určite sa dá pomôcť a sú aj možnosti.

adik64
4. apr 2025

@jamimo Ďakujem ti veľmi pekne ♥
Ja si ani na pohotovosť netrúfnem ísť, nezvládla by som tam sedieť v čakárni, vadí mi vtedy svetlo, hluk, pachy, všetko. Snažím sa len vyležať v tichu a tme. Záchranku som zatiaľ neskúšala zavolať, predpokladám, že by mi povedali, že to nie je život ohrozujúci stav a mám sa sama dopraviť do nemocnice. Len ja niekedy neprejdem pomaly ani na wc, nieto do nemocnice na opačný koniec mesta.

jamimo
4. apr 2025

@adik64 chápem... mne muž volal záchranku, lebo som vracala non stop, vyčerpaná, triaška, zimnica, halucinácie 🫣 už som vrieskala od bolesti...
A keď sme raz boli na pohotovosti, zložila som sa tam ako vreco-kolaps. Hneď ma brali a ratovali...