icon

Môj manžel a jeho stavy

Včera o 17:35

Ahojte, manžel bol v apríli na operácii krčnej chrbtice. Prešiel si peklom a mal naozaj hrozné stavy. Stále je doma na PN. Zlepšuje sa to, ale iba veľmi pomaličky. Ale popravde, neviem čo sa deje. Stále je unavený, nevládze, často je mu na odpadnutie. Ráno vstane, je unavený, poobede je unavený. Večer nie je unavený, vydrží do pol noci, do jednej byť hore. Má problém so spánkom, nezaspí.

Je mu často zle od žalúdka. Hocičo zje, bolí ho brucho. Má nechuť do jedla. Schudol behom 4 rokov 10 kg. Často mu príde nevoľno a točí sa m hlava.

Bol na gastre - odber krvi OK, CT brucha OK, USG brucha OK, gastroskopia OK. Lekár mu nechce urobiť kolono, že mu zobral stolicu, nemá tam ani krv, ani kalprotektín a že nie je dôvod. Dalmu liek na kyselinu v žalúdku a na kŕče.

Bol na celkovej preventívke - EKG ok, rozšírené odbery ok, moč ok.
Nemá žiadne intolerancie, ani na lepok, ani na laktózu, ani histamín apd.

Pred očami mi chudne a stráca sa mi. Je absolútne bez života, nič ho nebaví. Tá chrbtica ho dala úplne dole.

Keď mu povedala, či by nešiel za psychológom, v žiadnom prípade. On nikomu nič hovoriť nebude. A psychiater? Lieky? Nikdy, nedostanem ho tam.

Dnes som mu povedala, či by mohol poprosiť svoju lekárku o MRI hlavy.
Mám podozrenie na SM. Ale on o tom ani počuť.

Ja neviem, ako ďalej. Bojím sa.

Strana
z2
pribinak
Včera o 17:39

Schudol za 4 roky 10 kg….keby za mesiac tak poviem že niečo aa deje, ale za 4 roky? To je úplne irelevantné

lucyluska
Včera o 17:41

@anonym_autor mrzí ma že nespolupracuje. Skús mu vysvetliť, že keď sa ženil tak bral zodpovednosť za vaš manželský život. Že to nieje o ňom ale o vás. Že je dôležité hľadať príčinu, lebo: 1. Môže sa to zhoršovať.
2. Zhorší sa to rýchlo a všetko bude na tebe. On a domácnosť.
3. Ostaneš sama na všetko, bez neho. (Nie že by som ho pochovavala, Bože chráň).

Vymyslieť plán a že ho budeš sprevádzať a teda aj psychiatra navštíviť. Vôbec nemusí mať diagnózu, on to akurát vylúči alebo potvrdí.

autor
Včera o 17:42
@pribinak

Schudol za 4 roky 10 kg….keby za mesiac tak poviem že niečo aa deje, ale za 4 roky? To je úplne irelevantné

@pribinak má 186 cm a 70 kg. Už keď mal 80 bol dosť chudý. Jeho váha predtým, keď sme sa poznali bola 90. Ale tých 70 kg je hrozných. Všetko na ňom visí, ľudia sa pýtajú, či nie je chorý. Nič mu nechutí:

tykat
Včera o 17:51
@anonym_autor

@pribinak má 186 cm a 70 kg. Už keď mal 80 bol dosť chudý. Jeho váha predtým, keď sme sa poznali bola 90. Ale tých 70 kg je hrozných. Všetko na ňom visí, ľudia sa pýtajú, či nie je chorý. Nič mu nechutí:

@anonym_autor ake lieky teraz berie?
Ono tie stavy mozu byt aj z toho ze nema "aktivny" zivot. Viem o com pisem z vlastnej skusenosti (tiez platnicky). To je prezivanie zo dna na den hlavne ked sa to nelepsi. Nespi lebo sa nema kde aktivne unavit (praca, zaujmy, bezne cinnosti). A vtedy sa zhorsi aj travenie lebo nie je aspon zakladny minimalny pohyb, pravidelna chodza.
Toto treba nejako nastartovat ak sa da. Ma vychadzky? Vladze chodit? Moze napr.plavat? Hoci len pravidelne zacat chodit na rehabilitacie.

lukbe
Včera o 17:51

Koľko ma rokov? Na SM zvyčajne ochorejú mladí ľudia.

marek775
Včera o 17:56

Berie aj pravidelne lieky na bolest? Vies ake, ale mas prehlad o tom, kolko? Byt dlhodobo a bolestami a obmedzenou mobilitiou je velky napor na psychiku. Zaujalo ma, ze na tvoj napad vyhladat psychiatra neodpovedal, ze by to nepotreboval, ale ze bikomu nic nechce hovorit. Bolo by teda zrejme co. Skus sa s nim citlivo a dobre porozpravat o tom, ako to preziva . Ak budes nazoru, ze by mohol mat prospech z pssychoterapie alebo pomoci paychiatra, skus v nom odburat predsudky - tie pramenia bud z neznalosti, ale zo zlej skusenosti niekoho z jeho zivota.

anonym_0ff844
Včera o 17:56

Ma depresiu,ale cez den spi a v noci je hore,z toho nic nerobenia je unaveny.Vsetko zje,takze sa navala a potom ho brucho boli.
Ach jaj,nech zacne cez den sa hybat a vecer skoro spat,cez den ziaden spanok aj keby,co bolo.Neni unaveny,ale ja ked mam nocne tiez cez den spim.
A ty vidis,ze zdravotne je fit ale ma depku a nechce sa liecit,smer psychiater.

martinka17
Včera o 18:05

Depresia. Ak má všetky lekárske vyšetrenia ok, tak miesto ďalšieho MRI ho potrebuješ dostať k odborníkovi na duševné zdravie.

autor
Včera o 18:15
@tykat

@anonym_autor ake lieky teraz berie?
Ono tie stavy mozu byt aj z toho ze nema "aktivny" zivot. Viem o com pisem z vlastnej skusenosti (tiez platnicky). To je prezivanie zo dna na den hlavne ked sa to nelepsi. Nespi lebo sa nema kde aktivne unavit (praca, zaujmy, bezne cinnosti). A vtedy sa zhorsi aj travenie lebo nie je aspon zakladny minimalny pohyb, pravidelna chodza.
Toto treba nejako nastartovat ak sa da. Ma vychadzky? Vladze chodit? Moze napr.plavat? Hoci len pravidelne zacat chodit na rehabilitacie.

@tykat berie iba emmaneru, itoprid a buscopan. Na bolest sporadicky novalgin, snazi sa kvoli bruchu nebrat lieky.

autor
Včera o 18:18
@martinka17

Depresia. Ak má všetky lekárske vyšetrenia ok, tak miesto ďalšieho MRI ho potrebuješ dostať k odborníkovi na duševné zdravie.

@martinka17 má zápal žalúdka a problém sa operáciou neodstránil - chrbtica.

martinka17
Včera o 18:23
@anonym_autor

@martinka17 má zápal žalúdka a problém sa operáciou neodstránil - chrbtica.

@anonym_autor krčná chrbtica je odrazom psychiky. Ako náhle je človek v strede, krčma chrbtica je stuhnutá, pevna a bolestivá. Čím viacej si v strede tým viacej máš bolesti. Tvoj manžel je vyčerpaný, zrejme uzlik nervov a preto operácia nepomohla. Je načase riešiť to. Stres vplýva aj na trávenie - rovnaká matematika. Možno by stačilo ak by začal poriadne spávať, aj na to mu vie dať lieky psychiater.
Ináč aj keď nemá zistené intolerancie, skúste si naštudovať HIT. Tam často príčinu lekár nenájde, ale cielená diéta pomáha.

autor
Včera o 18:25
@martinka17

@anonym_autor krčná chrbtica je odrazom psychiky. Ako náhle je človek v strede, krčma chrbtica je stuhnutá, pevna a bolestivá. Čím viacej si v strede tým viacej máš bolesti. Tvoj manžel je vyčerpaný, zrejme uzlik nervov a preto operácia nepomohla. Je načase riešiť to. Stres vplýva aj na trávenie - rovnaká matematika. Možno by stačilo ak by začal poriadne spávať, aj na to mu vie dať lieky psychiater.
Ináč aj keď nemá zistené intolerancie, skúste si naštudovať HIT. Tam často príčinu lekár nenájde, ale cielená diéta pomáha.

@martinka17 lenže on nechce brať žiadne lieky. Melatonín mi nezoberie. Raz zobral pol rbl na spanie, dva dni mu bolo zle. On neznáša lieky.

anonym_a7ac3d
Včera o 18:29

@anonym_autor ako ti prepana napadla SM? Mne to na SM absolutne nepripada, skor by som sa priklonila k tej depresii.

martinka17
Včera o 18:37
@anonym_autor

@martinka17 lenže on nechce brať žiadne lieky. Melatonín mi nezoberie. Raz zobral pol rbl na spanie, dva dni mu bolo zle. On neznáša lieky.

@anonym_autor všetko je evidentne v jeho hlave a nie je to fyzické. Aj mne je zle z liekov na utlmenie, doslova neviem 24 hodín fungovať, preto ich neberiem ak to nie je nevyhnutné.
Tu ti budeme zbytočne radiť, ak máš na všetko protiargumenty. Vyšetrenia nič nezistili a to jedno potrebné odmieta. Tak skúste si zaplatiť MRI mozgu, ale on sapodla mňa potrebuje vyspať a zbaviť depresie.

anonym_70b44e
Včera o 18:47

Máte deti? Ak áno, tak by som sa zbalila aj s deťmi a odišla. Návrat len za podmienky, že má termin u psychológa a psychiatra.

anonym_1c6f92
Včera o 18:52

@anonym_autor ked odmieta tvoje navrhy, ma aj on nejake vlastne? On sam musi mat vlastnu iniciativu a tuzbu zlepsit svoj stav. Donekonecna byt doma na PN nepojde, ako si to on dalej predstavuje?

euka210
Včera o 18:52

@anonym_autor ma pohyb? Tiez mi to pride, ze nema aktivitu, ze je to vela o psychike tak dlho byt doma.

knmmch
Včera o 18:53
@anonym_autor

@anonym_autor ak sú všetky výsledky ôk a problém pretrváva tak šup šup smer psychológ / psychiater.. ..čím skôr tým lepšie 🤷

tykat
Včera o 18:57
@anonym_autor

@tykat berie iba emmaneru, itoprid a buscopan. Na bolest sporadicky novalgin, snazi sa kvoli bruchu nebrat lieky.

@anonym_autor ako ne na tom s pohybom? Ako vyzera jeho bezny den?

anonym_93653f
Včera o 19:02

Čo hovori na bolesti chrbtice odborník, ktorý ho na operáciu poslal? Ak má bolesti, operácia nebola úspešná. Toto treba riešiť a dopatrať sa k nejakému záveru.

autor
Včera o 19:11
@tykat

@anonym_autor ako ne na tom s pohybom? Ako vyzera jeho bezny den?

@tykat rano vstane, cvici, potom ideme spolu von aj s malou, tak na hodinku. Prideme na obed, velmi malicko zje, minimalne a uz je unaveny a nevladze. Niekedy si pospi hodinu. Dnes nie, musel ist este v case vychadzky nieco vybavit a vratil sa o 16.00 a spadol do postele unaveny. Spal dve hodiny. Denne nachodi tych 10 000 krokov minimalne. V lete toho bolo aj ovela viac.

autor
Včera o 19:13
@anonym_93653f

Čo hovori na bolesti chrbtice odborník, ktorý ho na operáciu poslal? Ak má bolesti, operácia nebola úspešná. Toto treba riešiť a dopatrať sa k nejakému záveru.

@anonym_93653f no, ved prave. Asi nebola uspesna. Operater tvrdi, ze on si svoju cast urobil. Iny neurochirurg mu robil kontrolne MRI a teda, nielenze problem sa neodstranil, ale este mu dali tri umele platnicky.

anonym_cf256f
Včera o 19:15

Depresia..

pribinak
Včera o 19:19
@anonym_autor

@anonym_93653f no, ved prave. Asi nebola uspesna. Operater tvrdi, ze on si svoju cast urobil. Iny neurochirurg mu robil kontrolne MRI a teda, nielenze problem sa neodstranil, ale este mu dali tri umele platnicky.

@anonym_autor nejaká reoperacia nie je v pláne?

autor
Včera o 19:26
@pribinak

@anonym_autor nejaká reoperacia nie je v pláne?

@pribinak no to by asi mala byt. Ale on uz sa nechce toho krku ani dotknut. Prve tri mesiace to bolo hrozne. Sam povedal, ze keby vedel, do coho ide a ako to dopadne, nikdy sa nenecha operovat. On ma teraz iny problem, kde sa asi bude musiet nechat operovat... uvidime..

pribinak
Včera o 19:28

@anonym_autor veď ale ako chce existovať? Veď má dieťa teba, musí byt trochu zodpovedný aj voči Vám. Veď takto nemôže existovať

Asi by som šla aspoň k 2 iným neurochirurgom na konzultáciu a proste riešila veci. Predpokladám že je to mladý chlap, musí mat nejakú víziu do budúcna

Čo sa mu vlastne stalo, že je v takomto stave?

autor
Včera o 19:34
@pribinak

@anonym_autor veď ale ako chce existovať? Veď má dieťa teba, musí byt trochu zodpovedný aj voči Vám. Veď takto nemôže existovať

Asi by som šla aspoň k 2 iným neurochirurgom na konzultáciu a proste riešila veci. Predpokladám že je to mladý chlap, musí mat nejakú víziu do budúcna

Čo sa mu vlastne stalo, že je v takomto stave?

@pribinak v práci si zničil chrbticu. Potom vymenil prácu, išiel do novej, a tam v skúšobnej dobe ho jeden deň vyplo. Mysleli sme, že sa z toho vyspí a bude dobre, ale naopak. Bolo to veľmi zlé. Skúšali mu všetko neinvazívne, kým mu neindikovali operáciu, pre tlak na miechu. Avšak operáciou sa to neodstránilo. Ani rehabilitáciami. Do toho sa pridal problém so žalúdkom, nič mu nechutilo, po covide stratil chuť a čuch a vracalo sa to pomaly, aj dva roky trvalo, že mu veci nesmrdia. Ale žalúdok štrajkuje a má veľké bolesti. Opäť má ísť na gastroskopiu v januári.

anonym_93653f
Včera o 19:58
@anonym_autor

@pribinak v práci si zničil chrbticu. Potom vymenil prácu, išiel do novej, a tam v skúšobnej dobe ho jeden deň vyplo. Mysleli sme, že sa z toho vyspí a bude dobre, ale naopak. Bolo to veľmi zlé. Skúšali mu všetko neinvazívne, kým mu neindikovali operáciu, pre tlak na miechu. Avšak operáciou sa to neodstránilo. Ani rehabilitáciami. Do toho sa pridal problém so žalúdkom, nič mu nechutilo, po covide stratil chuť a čuch a vracalo sa to pomaly, aj dva roky trvalo, že mu veci nesmrdia. Ale žalúdok štrajkuje a má veľké bolesti. Opäť má ísť na gastroskopiu v januári.

@anonym_autor z toho vyplyva, zema 2 zdravotne problemy a z toho vsetko prameni. Boji sa, premysla o tom a z toho vsetko prameni. Preto nespi, ani neje. Kym toto nevyriesi, nepomoze mu ani psychiater.

3petka
Včera o 20:02

@anonym_autor tak vieš ak len doma sedi a nič nerobí môže byt aj z toho unavený. A to kože mat taktiež skúsiš s tým že stratil komplet svalovú hmotu. Bolo by vhodne aby sa trochu hýbal cez deň.

autor
Včera o 20:07
@3petka

@anonym_autor tak vieš ak len doma sedi a nič nerobí môže byt aj z toho unavený. A to kože mat taktiež skúsiš s tým že stratil komplet svalovú hmotu. Bolo by vhodne aby sa trochu hýbal cez deň.

@3petka chodí každý deň, minimálne tých 10k, plus cvičí každý deň, stále rehabilituje.

Strana
z2