icon

Prečo majú oči teplotu 39°C a viac?

3. júl 2024

Ahojte, prosím vás mám takú otázku. Dlho mám taký problém, že ja teplotu nemám, ale moje oči po priložení teplomeru majú 39 niekedy 41 stupnov. Je to normálne alebo to mám riesiť s očnou? So zrakom nemám problém. Deti majú normálnu teplotu a aj muž a nemajú horúčku na očiach. Stretli ste sa s tým niekto prosím? Ďakujem. A mávam to stále aj ráno aj počas dňa a aj večer.

Strana
z2
stanulienkat
4. júl 2024

To fakt takto zatazujete zdravotny system s blbostami???? Co ta preboha nuti si pol roka merat teploru oci bez priciny a nejakych chorobnych oriznakov??? Teraz budes chodit po lekaroch, aby ti nasli nejaku diagnozu? Dufam, ze vies, ze bezkontaktny teplomer je dobry na 2 veci....ale meranie teploty to nie je.
Uz viem, preco si chlapi robia zo zien a z tejto stranky srandu.

jana_eyre_2
4. júl 2024

Ono bezdotykovy teplomer býva dosť nepresný.. práve preto sa má používať len orientačne a má sa prikladať na určite časti tváre aby malo meranie zmysel..

nemyslím si že cez oči ti zmeria správnu teplotu oči.. tak či tak ak cítiš únavu v očiach dlhodobo treba ísť k očnému, ten ti dá najrelevantnejsiu odpoveď či je všetko v poriadku..

dada13288
4. júl 2024

@jana_eyre_2 troska mimo temy, ale... no ja klasickym digitalnym napr. neviem odmerat synovi v zadocku teplotu. Ma ju stale nizsiu ako na cele dotykovym, ked meriam. V nemocnici, ked sme boli v novembri nam merali aj digitalnym aj dotykovym teplomerom. Nechapali, ze v zadocku ma digitalnym 37,7 a pod pazuchou 38 a dotykacom pazucha 39,9 a spanok 39,5. Sestricky zapisali udaj namerany digitalnym. Bol neskutocne horuci, hovorim, ze je to hlupost aby mal len 38 a nakoniec chytil febrilne krce. Cize k tolko k tej nepresnosti. A co si vsimam aj pohotovosti aj v nemocnici tak len dotykace pouzivaju.

tykat
4. júl 2024

Teplotu si merias teplomerom urcenym na meranie teploty oci? Pochybujem.
Takze po prve teplomer treba pouzit tak ako je to uvedene v navode.
Po druhe "teplota oci" je udaj ktory nehovori vobec o nicom.
Po tretie, niekto ti tu odporucil odmerat si teplotu mozgu. Ak to nahodou budes skusat tak len vedz ze u zdraveho cloveka moze byt aj 40° nech neumries z vyplasenia.

jana_eyre_2
4. júl 2024

@dada13288 digitálne dotykové vôbec nepoužívam, tie sú ešte nepresnejsie, predpokladám že by ich trebalo často kalibrovat, pretože už niekoľko krát sa mi stalo že odmerali uplne inu teplotu ako klasický bezortutovy teplomer.. trvá to síce dlhšie ale ak človek chce presnú teplotu, len ten je naozaj presný..

Potvrdené aj lekármi, mám tri deti a za sebou naozaj veľmi veľa skúsenosti s teplotami a teplomermi.. najstarší mal aj febrilne kŕče a áno aj v nemocnici merajú len digitálnymi a od korony už len bezdotykovymi.. lenže to neznamená že sú presne, sú len ľahšie použiteľné a sú len orientačné ako píšem v prvom príspevku..

bora0123
4. júl 2024

Staci sa spytat chatgpt, zabralo to asi pol minuty zivota, to len tip do buducna :D

Vysledok:

Zvýšená teplota viečka v porovnaní so zvyškom tela môže byť nezvyčajná a môže naznačovať základný problém. Možné príčiny môžu zahŕňať:

1. **Lokálne infekcie**: Infekcie ako jačmeň (hordeolum) alebo zápal spojiviek môžu spôsobiť zápal a zvýšenie miestnej teploty.
2. **Zápalové ochorenia**: Stavy ako blefaritída alebo dakryocystitída (zápal slzného kanálika) môžu spôsobiť lokálne teplo.
3. **Ochorenie štítnej žľazy**: Hypertyreóza, najmä Gravesova choroba, môže spôsobiť zmeny na očiach vrátane zvýšenej teploty.
4. **Trauma alebo zranenie**: Akékoľvek nedávne traumy alebo zranenia oka alebo okolia môžu spôsobiť lokálne teplo v dôsledku zápalu.
5. **Autoimunitné ochorenia**: Niektoré autoimunitné stavy môžu ovplyvniť oči a spôsobiť zápal a zvýšenú teplotu.

Avšak izolovaný nález zvýšenej teploty viečka bez ďalších symptómov nemusí nevyhnutne znamenať ochorenie. Je dôležité zvážiť aj ďalšie príznaky, ako bolesť, začervenanie, opuch, výtok, zmeny videnia alebo systémové príznaky ako horúčka.

Na určenie príčiny a zabezpečenie vhodnej liečby je najlepšie poradiť sa so zdravotníckym odborníkom, najlepšie s oftalmológom. Môže vykonať dôkladné vyšetrenie a prípadne nariadiť testy na identifikáciu základného problému.

anavixy
4. júl 2024

@jana_eyre_2 suhlasim, rozhodne bezdotykove teplomery nie su presne a este aj treba s nimi vediet merat a kazdy konkretny poznat ako meria, s akou odchylkou, ale ani tak sa na ne neda spolahnut. Niektori ludia to stale nejak nechapu a to, ze sa pouzivaju v nemocniciach je uplny vysmech, ale tak zazila som uz ak ze pacient mal horucku na ktoru dostaval aj lieky a v teplotke na posteli konstantne 36,6... Digitalne kontaktne teplomery su za mna ok, ale zasa treba vediet, ze pod pazuchou ich treba nechat merat klasicky minimalne 5-7 min ako aj skleneny teplomer, co uz vacsina ludi nevie (takze ani na take meranie nie je kazdy digitalny teplomer vhodny, kedze niektore sa po par min vypnu).

alickapusinka
4. júl 2024

Nemáš náhodou oční tlak mňa vtedy tak pália mám také horúce oči ale ja mám cukrovku tak mňa s toho. Nevolá sa teplota oči ale ak mám oční tlak vtedy mám taký pocit až úplne ako keby mi oči horeli. To sa nevola horúčka ale oční tlak.

miso555
4. júl 2024

Tak táto záhada má čisto technické riešenie. Ono totižto technológia ktorú používajú lekárenské bezkontaktné teplomery nie je vhodná na meranie kombinovaných priesvitných a reflexných štruktúr ako je oko. Prioritne sú kalibrované na na povrch kože a všetko iné zvyšuje nepresnosť merania. Takže ak chceš merať teplotu očnej buľvy budeš musieť zvoliť inú metódu.

jana_eyre_2
4. júl 2024

@anavixy no ja čo som mala kúpené viaceré kontaktné digitálne teplomery nemerali nikdy dobre, potom som to vzdala.. merala som klasickým, len to vždy dlho trvalo aj to len preto aby som vedela či už môžem dať liek alebo nie, lebo či je teplota alebo horúčka rozoznam perami.. teraz je to už ľahšie, deti mám už veľké, stačí mi aj bezkontaktný, pretože horúčky už zvládajú lepšie ako keď boli malí..

nevenka
4. júl 2024

@bora0123 pri Graves Basedow veru som mala aj zvysenu bazalnu teplotu, v kazdej faze cyklu, mala som to posunute a uz som vedela, ze sa mi to po porode rozbieha, ked mi teplota stupla. Takze moze byt, ze aj tie oci su teplejsie. Zaujimave. Lebo vsetko je to prekrvenejsie, stitna na sone vyzerala ako po vybuchu atomovky.

Strana
z2