Môže Crohnova choroba uniknúť diagnostike?
Dobrý večer prajem,
Mám otázku momentálne iba na ľudí ktorí trpia crohnovou chorobou.
Už roky rokuce trpim traviacimi ťažkosťami. Chvíľu dobre chvíľu zle. Pred 3 rokmi mi robili prvú kolonoskopiu a gastroskopiu ale kým som sa dostala na vyšetrenia tak sa mi polepšilo a výsledky vyšli negatívne, crohna vylúčili. Cele tri roky to pokračovalo tak že sem tam mi bolo zle (hnačky nevolnosti) inak som žila fajn. Až do tejto jesene kedy sa mi opäť prihorsilo opäť hnačky až záchvaty, kŕče bolesti, zvracania. To chvíľu ustálo a znovu a kolobeh 4 mesiace. Kalprotektin mi vyšiel 400 pred mesiacom. Predvčerom mi robili kolonoskopiu ale mala som pocit že počas tej hladovky a čistenia sa mi uľavilo a zas na kolonoskopii nič nenašli. V pondelok idem na MR tenkého čreva lebo to mi nepreskúmali celé. Myslite si že ak by to bola crohnova choroba (nakoľko ma z nej momentálne opäť podozrievajú) že by bola schopná sa pri tej diéte a hladovke znovu utíšiť že mi to stále na kolonoskopii nevidia? Som si vedomá že držím prísnu dietu a jem smutne solene kura na vode. Žeby to mám vyprovokovať aby sa to vedelo ukázať? Nerozumiem tomu. Akoby sa to skrývalo pred tým lekárom 😂.
Ak ste to dočítali až sem tak GRATULUJEM 🙏🏻😆
Ďakujem za rozumnú odpoved pekný večer
@gaaaa nerozumiem tomu oni nevideli na kolonoskopii zápal alebo vám ju robili len na oko? Jednu vec viem, že mi našli voľnú tekutinu v brušnej dutine (zanedbateľne množstvo) ale v pravej časti a keď mi robievali sono (aj 4x) mi tam videli v pravej strane dole v creve nejaké výrastky.
Ak by si mala crohna tak by to videli lekári, ale kedže kolonoskopom sa dostanú tak max. cca 20cm do tenkého čreva, najčastejšie zápaly čriev bývajú v terminálnom ileu, tj. koniec tenkého začiatok hrubého čreva a tam sa s kolonoskopom dostanú tak by videli zmenenú štruktúru sliznice. A tiež pri kolonoskopii sa berú vzorky čo idú na patologiu, takže tam by tiež bolo vidno.
Ale kedže pri crohnovi môže byť zápal kdekoľvek od ústnej dutiny až po konečník, tak myslím že MR s kontrastnou látkou ukáže čo sa deje v hornej časti tráviaceho traktu.
A určite sa uľaví po hladovke a prísnej diete. Skôr by som na tvojom mieste to skúsila podráždiť pred vyšetrením.
Mne sa ďaleko na kolone nedostal keď som mala zlepené črevá. Aj keď sa tak chcel dostať nasilu ale ja som tak kričala,že to potom nechal tak.Tri týždne co som tam bola hospitalizovaná mi nič nezistili až keď ma otvorili. Ja by som sa pred MR skúsila stravovať normálne .
@zalka pri kolonoskopii vôbec nebola v tenkom creve lebo ma to príliš bolelo. :(
@gaaaa ďakujem za info asi by som mala jesť teraz viac i keď mi asi bude horšie aby sa to neskrylo.
No nie vždy sa tam dostanú, je to logické. Pod anestezou je kolono lepšie. Aj CT môže ukázať a aj RTG s kontrastnou látkou poukáže na zmeny v črevách.
Ocividne máš hrubé črevo zdravé, lebo samozrejme pár dní hladovky a diety nevylieči zápal.
@zalka takže nie je možné že by sa to v priebehu týždňa čo držím prísnu dietu a hladovku upravilo tak že by nič nenašli na MR?
Nie tak sa to neupraví a pokiaľ tam crohn je, tak tie zmeny sú tam už nafurt .. pri crohnovi bežne stenoza tenkého čreva, zúženie a to pekne sa dá vidieť na MR, CT dokonca i pod RTG s kontrastnou látkou. Tie zmeny na čreve sú vidieť .. ak je aktívny zápal, tak je ich vidieť viac ak je v remisii tak je to ťahšie dohladateľné ale za pár dní sa do remisie s ochorením dostaneš veľmi ťažko.
@zalka len čo keď ten crohn neprešiel do tak vážnej fázy a ešte nespôsobil nejaké zmeny? To je len teoretizovanie ale môže sa to stať
Bunky sliznice sú zmenené v zápalových ložiskách - bunky ináč vyzerajú. To nie je, že celé črevo je choré, to sú časti čreva čo je choré a ak lekár u teba nevidel v hrubom čreve nič, tak to je asi zdravé. A choroba môže byť vyššie. Môže nemusí.
@zalka ďakujem krásne za odpoved 🙏🏻
Nemôže sa jednať o syndróm dráždivého čreva?
@hyta to tiež nevylúčili.
@gaaaa Ako je možné, že zalepené črevá vyhodnotil ako vážny nález? Veď snáď dobrý gastroenterolog by vedel rozoznať hnijúcu potravu. Ako často Vás bolelo to v pravo? Vždy po jedle, alebo nezávisle? Ako sa prejavovala tá vaša bolesť? Ja cítim tupu bolesť v pravo kúsok nižšie ako je rebro. Bola som kedysi pred 5 rokmi na CT ale našťastie nič nenašli. No a teraz ma to tam začalo bolieť zas..
.
@lhea Asi to vyhodnotili z toho,že za týždeň išla váha rapidne dolu,zaliala ma voda q prestala som chodiť padala som kade som chodila. Gastroenterolog nezistil že mám zlepené črevá pretože sa tam nemohol dostať Až keď ma otvorili videli všetko čo tam bolo. Mňa bolelo na pravo dolu s prestávkami nie stále preto som s tým nešla hneď k dr.Až keď som opuchla a to ma hneď obvodná poslala na hospitalizáciu.
Dobrý den, potvrdili vam crohna?
Dobrý den, potvrdili vam crohna?
@623gabulienka dobrý deň, jeden doktor tvrdí že je to crohn a druhý zas hľadá príznaky ktoré sa s nim nezhodujú. Stále sa to ťahá. Na MR mi vyšlo že mám 3cm terminalneho ilea v chronickom štádiu aktívneho zápalu a doktorka povedala že to je chybne lebo sa mi asi pohlo črevo takže kolobeh vyšetrení a nie je mi lepšie. Ba naopak. Zhoršuje sa mi keďže neviem ani čo jesť…
Dakujem, je to ťažko diagnostikovatelna choroba.. a prave to, ze nazory dr sa nezhodujú.. ja som na tom podobne, po vsetkych vysetreniach mi ju ani nepotvrdili, ani nevyvratili..
Dakujem, je to ťažko diagnostikovatelna choroba.. a prave to, ze nazory dr sa nezhodujú.. ja som na tom podobne, po vsetkych vysetreniach mi ju ani nepotvrdili, ani nevyvratili..
@623gabulienka no to sa čudujem, lebo pri crihnovi sa neda povedať toto a toto je príznak crohna.
Poznala som dosť ľudí s týmto ochorením a len pár základných ťažkosti mali spoločné, a zvyšok sa u každého prejavoval ináč.
Autorka, pri crohnovi sa dodržiava vyhýbava diéta. Vyhýba sa tomu co ti robí problémy. A to musíš skúšať... A cielene.. To co jednému nerobí problém, druhého môže ničiť.
@623gabulienka no to sa čudujem, lebo pri crihnovi sa neda povedať toto a toto je príznak crohna.
Poznala som dosť ľudí s týmto ochorením a len pár základných ťažkosti mali spoločné, a zvyšok sa u každého prejavoval ináč.
Autorka, pri crohnovi sa dodržiava vyhýbava diéta. Vyhýba sa tomu co ti robí problémy. A to musíš skúšať... A cielene.. To co jednému nerobí problém, druhého môže ničiť.
@zalka presne na to prichádzam ale úprimne som na tom s podvahou dosť zle a už nemôžem moc skusat pretože pri každom hnačkovaní schudnem a ťažko priberám teda skôr nepriberám. Mám 36 kil… každopádne jem dookola bezpečne potraviny čo tiež nie je úplný ideál ale lepšie ako nič.
Ti lekár nepredpísal nutridrinky? Aby si zosilnela?
Napíš mi súkromnú správu.
Dobry den skusili ste Cestu od Brandon Bays?
Dobry den skusili ste Cestu od Brandon Bays?
@samuel471471 nie čo to je prosím?

Mne crohna nemohli tiež zistiť Keď mi spravili kolonoskopiu dr.mi povedal,že mám rakovinu a že mám pár dní na prežitie,lebo ja som rapidne schudla za týždeň. Hospitalizovali ma spravili všetky vyšetrenia a nič.Kedže som sa občas sťažovala,že ma na pravej strane pobolieva brucho tak ma prehodili na gyndu,že cysta,že mi ju vyberú. Otvorili ma a ja zlepené črevá strava vo mne hnila.8h.sa so mnou trápili na operačke,aby ma zachránili odrezali mi 60cm a až vtedy mi potvrdili crohna. Keď som sa po 9 týždňoch dala ako tak dokopy tak mi povedali,že vôbec nerátali že to bude crohn.