Môže ísť o začiatok anorexie?

15. apr 2022

Ahojte,
ani neviem, ako a s čím mám začať. Vopred sa ospravedlňujem zato, že tento príspevok bude zrejme pôsobiť chaoticky. Pre začiatok však chcem napísať, že by som bola rada, ak by sa vyjadrili ľudia, ktorí majú s týmto osobné skúsenosti..
Za anorektičku sa nepovažujem a ani moje telesné proporcie tomu nenasvedčujú. Mám 165cm a 61kg (18r),čo nie je žiadna podvýživa, viem. Problém je však v tom, že pred ani nie rokom som vážila o vyše 20kg viac. Ani neviem ako som sa zaťala a začala chudnúť, vynechala/obmedzila niektoré jedlá, začala som športovať a zamerala sa na to, dostať sa k "normálnej váhe". Také normálne chudnutie. No časom sa mi začalo zdať, že niečo so mnou nie je v poriadku. Niektorých jedál sa úplne stránim, ak si doprajem niečo "výdatnejšie" (nie nezdravé), mám z toho výčitky, niekedy väčšie, inokedy menšie, ale vždy tam sú a musím to ísť vybehať. Denne strávim 2h na orbitreku a ak je vhodné počasie, musím ísť aj na hodinku behať. Neviem si predstaviť deň "necvičiť". Oveľa viac riešim jedlo, kalórie a pod., predtým to nehrozilo. Každý deň sa vážim, obzerám sa v zrkadle, či som náhodou nepribrala, veľa svojich myšlienok márnim nad svojou váhou, potom som často nešťastná.. Cítim sa stále tučná a iste chcem schudnúť a vylepšiť si postavu..
Čo sa týka jedla, jedávam do obeda normálne a od tej 3tej už nič, čiže večera mi nehrozí. Ale jedlá sú vyvážené, žiadne 1 jablko denne a pod.
Často so sebou zvádzam vnútorný boj, čo sa týka jedla a cvičenia. Ale nemyslím, že by to bolo také zlé, no moja rodina a okolie ma neustále dráždia blbými poznámkami ohľadom jedla, mojej zmenenej postavy, hovoria, aby som už nechudla (pritom nejaké kilá dole by ešte ísť mohli v mojom prípade) a pod. ... A na základe toho už sama neviem, či to, čo robím, je normálne, alebo už kolíšem na hranici s niečím vážnejším. V poslednej dobe zvažujem, že by som zašla za nejakým odborníkom, všetko mu porozprávala a uistila sa... ale stále od toho upustím, lebo si myslím, že sú vážnejšie problémy, ktoré ľudia majú, než toto, čo riešim ja.
Chcela by som sa teda spýtať niekoho, kto má skúsenosti s anorexiou, resp. s takým tým počiatkom, ako to u vás začalo? Nasvedčuje niečo z toho, čo píšem, že by som mala vyhľadať odbornú pomoc alebo je to normálne a moja rodina len zbytočne preháňa?

luccija
15. apr 2022

Myslím, že sa už zapodievas jedlom a cvičením veľa.3 hodiny denne je príliš a ešte, keď máš výčitky.
Koľko by si chcela mať kg, aby si bola spokojná?

marsmykkok
15. apr 2022

Aká si bola predtým? Si s niečím nespokojná vo svojom živote? Si perfekcionistka? Lebo áno, vyzeráš byť tým posadnutá a strácať nad tým kontrolu. Je fajn mať pevnú vôlu, snažiť sa mať dobrú postavu, ale nemal by to byť zmysel života či máš 61 kg alebo 55, nemala by byť tragédia ak zješ niečo nezdravé alebo trýznenie sa cvičením ak nemáš silu, chuť.

simsalabim
15. apr 2022

No uz znie ako nejaka obsesia. 3 hodiny denne cvicis? A popri tom stihas aj skolu a ucenie? Ja by som mala problem najst denne 3 hodiny na cvicenie. A od tretej nejes? To povazujes za zdrave?

heidy222
15. apr 2022

Ano je to porucha prijmu potravy. Pozri Profil kitaka_haes na Instagram

smajliica
15. apr 2022

Znie to velmi nezdravo. Anorexia je z velkej casti o posadnuti jedlom a tuzbou ho kontrolovat. Bez ohladu na tvoju sucastnu vahu. Odporucala by som vyhladat odbornu pomoc kym sa to nezhorsi, je to uz dostatocne vazne aby si s tym dalej necakala.

brankova
15. apr 2022

Ahoj, ja keď som mala 17 pri výške 164 48kg po 10 kg schudnuti. Stratila som menzes, vypadávali mi vlasy, stiepili sa zuby. Dr vravel vtedy že nábeh na anorexiu. Spolužiačka mala cca 40 kg a vtedy už bola liečená na anorexiu v nemocnici. Každopádne, mala by si zmeniť štýl stravovania. Ak nevieš, stiahni si appku kalorické tabuľky a zapisuj si, čo denne jesť a koľko kcal spális pohybom. Svoj energet.prijem si vyrátaj, pomer sacharidy/ tuky/bielkoviny, kalkulačka na nete. Dlhodobo sa takto nedá fungovať ako ty fungujes,hovorím z vlastnej skúsenosti. 2-3x do týždňa kardio 45 min a zarad posilňovanie s cinkami namiesto 2h orbitreku.

mikadooo
15. apr 2022

Ahoj, podľa mňa by si mala vyhľadať psychológa. Môže to skončiť anorexiou, ale nemusí. Je tam veľa faktorov, otázka je, kde máš hranicu a kam až si ochotná zájsť, aby si sa cítila "pekná". Či si vieš povedať stop, toto je červená čiara a ďalej už nejdem. Podľa mňa to chce hlbšiu konzultáciu s psychologičkou. Na začiatok by som skúsila nejakú online poradňu zdarma, ak také niečo existuje. Ja som chudla, chudla, až som sa zbadala, keď som začala byť apatická a mať mierny nábeh na depresiu, plus problémy so zubami. Ale hlavne som akoby stratila chuť do života, nič sa mi nechcelo, všetko ma rýchlo vyčerpalo, prestala som menštruovať, tak vtedy som sa našťastie zľakla a začala som poľavovat zo svojich "nárokov". Alebo ešte ma teraz napadá, možno by si mohla nájsť nejakého solídneho výživového poradcu, ktorý by vedel objektívne posúdiť, či je to ešte ok, alebo už to preháňaš a hlavne by ťa vedel stopnúť, keby to šlo zlým smerom...

aandrea9
15. apr 2022

Osobnú skúsenosť nemám, ale zajdi za tým odborníkom. Áno, ľudia riešia aj vážnejšie problémy, ale nevyrob si vážny problém ty. Podľa prečítaného sa tvoje zmýšľanie podľa mňa dosť zvrtlo 🙄 veľa šťastia 🍀

elizabet173
15. apr 2022

Tvoja rodina neprehana, nejde ani tak o kg, ale o to, ze si svoj vzhlad povysila nad vsetko a tomu, co zjes a cviceniu venujes neprimerane vela casu. A najhorsie je, ze mas vycitky, ze jedlo uz prestalo byt pre teba pozitkom, ale je stradiakom. Vyhladaj odbotnika a to co najskor. Nejest po 15,00 je totalny nezmysel - to len na okraj

lasoli
15. apr 2022

podla mna mas anorexiu uz,pretoze si posadnuta vyzorom,kazdybden sa vazis,merias,toto robi anorekticky,posadnutost cvicenim,aj si vela schudla.Ale pokial ti nepdaju,vlasy ,mas ms,a stolicu nieje neskoro .Nemusi z toho byt este diagnoza,ked to budes mat pod kontroloi,cvicenie ok,aj je dobre ze normalne jes,ked to sklzne do toho jedno kablko denne uz bude neskoro.V skratke si posadnuta sportom a dietami ale anorexia to este asi nieje uplna.Pokial sa normalne najes ani nemusis anorekticka byy.Akurat ze to je obmedzujuce takto sa trapit kazdy den,lebo ti unika zivot,pretoze ty si zamestnana len sportom a ratanin kalorii/zijes len pre to a zivot ti unika,skus aj na tom zapracovat.

milenke
18. apr 2022

Myslím že si na ceste k tomu dopadnúť zle....prečo si nešťastná? Schudla si 20kg užívaj si to..tvoje sebavedomie by malo vystreliť...a nie toto riešiť... odbornú pomoc by určite zvážila... psychológ ti pomôže

snezienkaaa82
22. máj 2022

A, koľko ste schudli? Ja nám 170, 54, chcem mať 50. A ako sa vlastne u vás začala anorexia? Ja jem, no malo, anorexia to nebude, len xem mat naspäť tých 50 kíl.

snezienkaaa82
22. máj 2022

Kamoška ale anorexiu mala, no už mala nejakých len 45 kíl. Chúda, dodnes sa z toho nevie dostať. Privodila si kadejaké ochorenia, stratila menzes, nervozna je stale

miskajerry
22. máj 2022

@snezienkaaa82 a nebudete mať podľa BMI indexu potom podváhu? lebo pri vašej výške je to už dosť málo kíl