Môže mi doktor nevypísať PN?
Ahojte žienky, prosím vás myslíte si že bude mať námietky doktor keď už budem chcieť ísť teraz v 19tom týždni na PN? Myslela s ze to zvládnem do konca roka alebo januára aspoň, ale v robote už to nezvládam, robím v nemocnici fyzioterapeutku,neskutočný tlak na nás to množstvo ľudí je už neúnosné, teraz vyhodili kolegu takže o to viac ešte roboty plus stále niekto vypadne koho zaskakujem a ja už padám na hubu, bolia ma krize,bedro..a o psychike ani nehovorim....potom prídem domov som k.o, teraz o dcérku sa starať, domácnosť, proste už by som fakt chcela ísť na PN.. zajtra idem po 7 týždňoch na poradňu tak mu to chcem povedať ale bojím sa ze povie ze na to nie je dôvod ze som v poriadku alebo tak..mco samozrejme budem šťastná keď všetko bude v poriadku ale rozumiete mi...ďakujem za odpovede
Doktor ta vôbec nemusí vypisovať, keď nemáš na to indikáciu. Ak prácu, ktorú robíš nemôžeš ako tehotná vykonávať, podľa Zákonníka práce ta ma zamestnávateľ prozit na inú prácu, ak takú nemá máš nárok na náhradu mzdy pre prekážky na strane zamestnávateľa. Zamestnávatelia sa tomu vyhýbajú, pošlú ženu na PN, doktor vypíše, ale nie je to všetko tak ako ma byt
zalezi od lekara, moze a nemusi, nie je jeho povinnostou takymto sposobom riesit ne/vhodnost tvojej prace, to ma riesit zamestnavatel, moj lekar nape. ak by nebola zdravotna indikacia, by ma poslal do kelu resp. ani by som to neskusila, lebo ho poznam 🤷♀️
Hm práve že neviem ako to chodí ani ako sa ten môj lekár k tomu postaví tak mam z toho obavy...Ina pozícia samozrejme pre mňa v tejto oblasti nie je oni sa mi ešte vysmeju keby som také niečo žiadala...tak aspoň viem ze sú aj také pripady ze nevypise, a síce neviem ako to ešte zvládnem ale budem musieť..
@sumalee v zivote som nepocula ze by gynekolog nevypisal PN ked ma niekto takto narocnu pracu. Ked sa nieco stane uz bude neskoro...povedz mu ako sa citis. Poznam bezdetne dvadsiatky co marodia s unavou, takze by som sa nebala na tvojom mieste a postavila sa za seba.
@babulkomale záleží aj od gynekológa, lebo aj on má za sebou posudkového lekára čo mu kontroluje dlhšie PN-ky....na každej PN je diagnóza a za tú zodpovedá lekár, posudkový pri kontrole PN si môže vyžiadať kartu pacientky a tam by mal byť "nález"o ktorý sa lekár vie oprieť....posudkový rovnako môže zamietnuť vychádzky pri danej diagnóze a aj PN ukončiť.....
Naštuduj si na čo máš ako tehotná nárok, jedno z toho je že ak nemôžeš prácu vykonávať musí ťa zamestnávateľ preradiť na inú pozíciu alebo ostaneš doma s náhradou mzdy. PN je až ďalšia možnosť.
@mogaa toto som nevedela ďakujem za info aspoň viem ako to funguje...toto ze nevieš si predstaviť tlaky ani nebudem radšej komentovat pretože stačil by ti 1-2dni a vedela by si si predstaviť ...samozrejme sú inštitúcie kde majú pohodu ale určite nie tam kde som ja a kde ešte pred nedávnom sme boli na menšie množstvo pacientov 4 fyzio a teraz sme na väčšie 2 a nároky sú stále vyššie...ale tak to je tak ze človek nevie co odnáša práca druhého pokiaľ by si ju sám nevyskusal...ale ďakujem za odpoveď na otázku
@sumalee veris ze moju yebnutu sefku to ani nezaujimalo ze ja krvacam???? pocas teho? ano takze taky je zivot....a nie vzdy lekar vypise PN ak nevidi obj pricinu.
@bublinka1426 samozrejme ze verím,viem si predstaviť akí sú niektori šéfovia,ich motivacia je veľmi silná...cest vynimkam a ja dúfam ze pre takého raz budem pracovať...no je to veľmi smutné mrzí ma ze si mala takú skúsenosť :(
@sumalee mna vypisala pri obochbtehotenstvach od zaciatku. Robila som v potravinach
@sumalee hej ale tak ja som mala problem s tlakom a tam hrozila preklampsia takze potom na PN ma dali aj ked som nechcela. a skoncila som na rizikovom
ja tiez som ako fyzioterapeutka porposila doktorku ze mi je dost zle a nevladzem v robote (tiez zrovna som mala takych tazsich pacientov prekladat ich hore dole atd) tak som vecne nahanala po chodbe kolegov kto mi pomoze. potom po 3.5 mesiaci som sa citila lepsie tak som sama povedala ze sa vratim do prace, ale stale som nahanala kolegov ked bolo cosi tazsie. Nakoniec som sla o mesiac skor ako zacinala materska som si minula dovolenku, a aj to som rovno na kontrole zistila ze sa otvaram a uz len lezat takze som to asi presvihla nakoniec. porodila som nastastie len o 3 tyzden skor
@sumalee donesieš vyjadrenie od gynekológa, že nemôžeš vykonávať svoju prácu. Ak ta nepreradia, môžeš sa svojich práv na Inšpektoráte práce. Dosmejú sa. Zákonník práce nemá pre zamestnávateľa informatívny charakter, stanovuje práva a povinnosti aj pre zamestnanca aj pre zamestnávateľa.
@zaba21 predpokladám, ze nie si ani gynekológ ani posudkový lekár SP, takže čo si myslíš je fajn,ale lekári môžu mať iný názor... Ak práca nie je pre tehotnú vhodna, zamestnávateľ je povinný preradiť ju na inú pozíciu, ktorú môže vykonávať. Pokiaľ takú nemá, je to prekážka na strane zamestnávateľa a tehotná ostáva doma s náhradou mzdy. Práceneschopnosť je na nejakú diagnózu, to že nezvláda prácu, ktorí vykonáva, diagnóza nie je. Čiže gynekológ PN vypísať nemusí. Ako je vyššie napísané, každu PN si musí vedieť obhájiť
Ďakujem dievčatá vsetky veľmi pekne pomohli ste mi sa lepšie v tom teraz vyznať ..uvidím co mi zajtra povie doktor, keď povie ze nie je dôvod budem musieť ešte vydržať budem rada ze je všetko ok a ešte 3 týždňe a potom si oddychnem cez vianoce...
Presne tak ja síce mam svoju prácu veľmi rada ale som z nej fyzicky veľmi vyčerpaná, mam kopec pacientov ležiacich ,starých ktorých treba stavať na nohy,potom cvičiť,dvíhať končatiny,masirovat, ale vždy sa nájde niekto kto podceňuje túto prácu a myslí si ze to je nič..
@sumalee môžu sa smiať koľko chcú. Povedz im podľa akého zákona, paragrafu máš na to nárok,že gynekológ nemá dôvod vypísať PN a ak sa budú smiať, smer inšpektorát práce.
Pokiaľ budeš mať PN, budeš mať obmedzený pohyb len na vychádzky a budeš dostávať 55% platu.
Ak ťa preradia na inú, menej platenú prácu, môžeš si požiadať o vyrovnávaciu dávku, ktorá je 55% z rozdielu priemerného platu a platu na preradenej pozícii
@sumalee riesila som nieco podobne, gynekológ ti musi určiť diagnózu aby mal co napísať do pnky, posudkový lekár sa toho potom chyti a zisťuje ci je dôvod pn dalej predlžovať… počítaj aj s tym, ze ak budes na pn s inou diagnózou ako psychiatrickou budes mat len par hodinové vychádzky, kontroly…najlepsie by bolo sa dohodnúť na dakej diagnóze, ktorú vies aj dokázať
@bublinka1426 sice na otazku neodpoviem, lebo mam len nazor a nie realnu skusenost a ten tu uz bol vyjadreny, ale k tomu sefovi - ja som tiez tak mala po operacii, lekar mi vyslovene zakazal ist do prace a sefka, ked som jej iznamila, ze minimalne este mesiac mam proste zakaz fyzickej aktivity, ze “no, ja som po takej operacii bola uz na 3. den v robote…ale robte ako myslite, ked vam je lekar/zdravie prednejsie” 😳 doteraz si na to spomeniem a uz su to roky 😂
@bayuska sefka vzdy vsetko vie, ved nie? 🙈

Normálne mu to povedz,ako nám tu. Mal by ti vypísať a keď náhodou nie,tak požiadaj obvodného.