Môže nedostatok živín v tele spôsobiť nespavosť?

14. jan 2024

Môže nedostatok živín v tele spôsobiť nespavosť?

majamat
14. jan 2024

asi aj ano.

zalezi od mnohych okolnosti. neviem presne ake biochemicke procesy by k tomu viedli, ale faktom je, ze ak mozpg nefuguje spravne, co pri podvyzive nefunguje, potom moze mat protichodne priznaky, niekto by bol spavy, iny zas hyperaktvny, vdaka comu by nemohol spat.
no urcite je dolezite, coho deficit, ako dlho a pod.

autor
15. jan 2024

@majamat dakujem za odpoved, a asi za aku dobu by sa to mohlo dat do normalnu od upravy stravy a vitaminov ?

majamat
15. jan 2024

neviem, aj to je asi rozne.
no asi aby nedostatok zivon sposobil nespavost, musel by to byt zrejme aj zavzany nedostatok. a teda je tazko zistit, ci to sposobil prave nedostatok.

upravi sa to, ked sa to doplni.
tazko sa o tom hovori vseobecne, lebo mozog potrebuje konretne, zlozky potravy. a tize nieco nase telo vie zobrat zo zasob.

hugger
15. jan 2024

Dieťa alebo dospelý?

Ak dospelý začni s magneziom

pet888
15. jan 2024

Ano,najma nedostatok tukov,ktore su nevyhnutne na spravnu cinnost hormonov v tele-aj tych spankovych.Ale aj pri kalorickom deficite pod bazal.Treba zacat spravne papat a po urcitom case sa to dostane do normalu.Teda ak toto bol jediny dovod zleho spanku,casto je to aj psychikou.

autor
15. jan 2024

@pet888 ďakujem za odpoveď, som sa dostala mojou hlúpostou k takej diete, kde som až úplne stratila svalovú hmotu živiny vitamíny mineraly atd atd atd …. U mna zrejme spanok nie je psychikou

autor
15. jan 2024

@pet888 za aky čas by sa to mohlo dostať do normálu ?

gleep1
15. jan 2024

Nespavosť môže spôsobiť samotná ta podvyziva, hlava ma signál ze treba doplniť energetické zásoby a treba ist hladat jedlo, nie spať. Nejako tak veľmi zjednodušene som sa toto dočítala v knihe prečo spíme. Hladnemu človeku sa zle spí. Hlava chce ísť hľadať jedlo lebo to je signál, co dostáva z tela ze je treba ísť robiť.

majamat
15. jan 2024

to ti fakt nikto nepovie.
pri cleiakii deti trpia pidvyzivou a zatial co jednemu dietatu sa na diete stav zlepsi vlemi rychlo - za par dni, druhe sa trapi o dost dlhsie.

kazdy organizmus je iny, zavisi od too co ti najviac chyba, kolko ti toho chyba a akoym spoisobom to doplnas.
vezmi si, ze by sme mali vedla teba este inu zenu, co by bola na tom uplne rovnako ako ty, ale vychodzie parametre by boli ine ako u teba, ze napr predtym, nez by sa vam obom zhorsil stav, ona by mala napr zelezo na hornej hranici normy a ty na dolnej.
ona by sa vo faze "liecby" stravovala viac zovocisnou stravou a ty by si mala viac kombinovanu. samozrejme, ez ona to doplni ovela ryhclejsie, ako ty. to bol taky zjedmoduseny priklad. tym som chcel apovedat, ze je to individualne a my to nevieme.

autor
15. jan 2024

@majamat ďakujem

pet888
15. jan 2024

Ak to bolo len stravou a dieta bola par tyzdnov,tak by sa to malo dat rychlo do normalu.Presne ako sa tu pise,ked je telo hladne a podvyzivene,tak nema signal na spanok,ale na prezitie,a preto je problem so spanim.