icon

Môže sa alergia vrátiť po ročnej prestávke?

25. apr 2025

Dokáže sa alergia vrátiť aj po ročnej pauze od konkrétneho alergénu?

zic
25. apr 2025

Akoze myslis kazdy rok na travy / pel apod? Ved ked je sezona "tvojej" alergie, tak jasne, ze sa to vracia pravidelne zhruba v tom obdobi...

viestta
25. apr 2025

Alergia sa nevracia, alergia uz s tebou bude navzdy. Po roku si sa mohla stretnut s rovnakym alergenom.

saxana000
25. apr 2025

Ja mam pelovu alergiu ale nie kazdy rok ju citim rovnako.jeden rok je horsi dalsi moze byt uplne v pohode a treti sa idem zadusit.

jamidea
25. apr 2025

Moze. Ja tiez niekedy na iste ovocie reagujem,inokedy nie. Alergia je svina, niekedy moze velmi ustupit, inokedy velmi vystupit 🙂
A zacat moze kedykolvek na cokolvek. Aj v 40tke

michaela329
25. apr 2025

Alergia sa nevrátila, len si bola vystavená alergénu. Od jeho koncentrácie závisí aká tá reakcia bude. Ja mám kríženú pele - potraviny. A keď mi kvitne konkretny pelovy alergén, vtedy mi aj potravina robí viac zle.

marianarem
25. apr 2025
@viestta

Alergia sa nevracia, alergia uz s tebou bude navzdy. Po roku si sa mohla stretnut s rovnakym alergenom.

@viestta To by som nepovedala. Mne v detstve vadili topole, potom to na dlhe roky preslo (bez liecby) a objavilo sa to zase v dospelosti, ale tiez len na isty cas. Tiez som mala velmi silnu alergiu na roztoce. Teraz uz ani neviem, ci ju stale mam, lebo vyse 10 rokov som ten alergicky zachvat nemala. Cudovala by som sa, keby za ten cas nikde neboli, mame aj tri macky, sedacku s husich pierok, ale aj som chodila kade-tade. Tiez v tehotenstve sa mi alergie zoslabili, predtym som to uz isla riesit desenzitivizacnou terapiou, ale ked som si mala dat prvu tabletku, akurat mi vysiel test. Potom (zatial) uz tu liecbu nebolo treba.

viestta
26. apr 2025
@marianarem

@viestta To by som nepovedala. Mne v detstve vadili topole, potom to na dlhe roky preslo (bez liecby) a objavilo sa to zase v dospelosti, ale tiez len na isty cas. Tiez som mala velmi silnu alergiu na roztoce. Teraz uz ani neviem, ci ju stale mam, lebo vyse 10 rokov som ten alergicky zachvat nemala. Cudovala by som sa, keby za ten cas nikde neboli, mame aj tri macky, sedacku s husich pierok, ale aj som chodila kade-tade. Tiez v tehotenstve sa mi alergie zoslabili, predtym som to uz isla riesit desenzitivizacnou terapiou, ale ked som si mala dat prvu tabletku, akurat mi vysiel test. Potom (zatial) uz tu liecbu nebolo treba.

@marianarem alergia je neprimerana odpoved imunitneho systemu na styk s alergenom. Raz ked system zblbne a vyvola alergicku reakciu na alergen, tak to uz je trvaly stav. Niekedy zareaguje organizmus prudsie, niekedy slabsie, ale alergia ako taka ostava. Ide o to, ci sa tym konkretnym alergenom stretnes alebo nie. A alergia na kanadske topole uz nema alergen, pretoze kanadske topole vyrubali, nakolko boli silne alergenne alebo vyhynuli. Na nase domace topole zvycajne alergia nie je, v casoch ked som bola dieta, to bol velmi vazny problem. To som mala aj ja. Verim, ze ak by som dosla niekde kde akurat kvitne kanadsky topol, ukycham sa k smrti ako kedysi.