icon

Môže sa predpísať liek na off-label použitie?

10. dec 2023

Ahojte, môže sa predpísať liek s indikačným a preskripčným obmedzením na off-label použitie? Je to podložené výskumom a tiež jedným vo svete uznávaným lekárom, ktorý to predpisuje v USA svojim pacientom s veľmi dobrými výsledkami.

sisa_s
10. dec 2023

Zalezi od konkretneho lieku...pouzivam aj off-label liecbu na iste diagnozy, ale je to take "spolocne rozhodnutie odbornikov v danom odbore", nie, ze ja sama predpisem nieco individualne niekomu, co nie je schvalene... je to velke riziko pre predpisujuceho lekara a niektore drahsie lieky musia ist cez poistovnu, cize sa to neda oklamat, ze to das hocikomu
Mozes skusit napisat (tu alebo sukromne), o aky liek ide?

autor
10. dec 2023

@sisa_s Ďakujem za ochotu. Je to liek na ADHD, s gramážou, ktorá sa používa je jeho maximálna cena do 9eur. Dozvedela som sa o tejto liečbe cez jeden webinár, kde to lekár predpisuje svojim pacientom aj to odporúča aj ostatným lekárom predpisovať túto liečbu a pri hľadaní nejakého výskumu som hneď natrafila na dosť rozsiahlu štúdiu neuropsychiatrov na to iné použitie. Keby som aj šla za psychiatrom s odkazmi na výskum pripadne aj webinár, bojím sa, že by som bola odmietnutá a skončila s inými liekmi a to pochopiteľne určite nechcem a trochu sa tej možnosti obávam 😀.

drake122
10. dec 2023

Ak je u nás liek schválený a dostupný, tak sa môže, ale cenú sumu zaplatíš, poisťovňa off label neprepláca.

autor
10. dec 2023

@drake122 ďakujem, to je fakt najmenej, ak to má pomôcť, len či vôbec mám šancu uspieť

sisa_s
10. dec 2023

Aj vies konkretne napisat, co za liek? 🙂 na ake indikacie je u nas schvaleny?

autor
10. dec 2023

@sisa_s Metylfenidát/concerta len na ADHD.

iwesska
10. dec 2023

Ale vsak Concerta sa tu bezne predpisuje a prespisuje to psychiater. Syn ma ADHD a chcela mu okrem inej liecby dat aj toto. Nakoniec sme dospeli k zaveru,ze nebude treba. Ale teda tie NU nic moc...

sisa_s
10. dec 2023

Tak Concerta ma v indikaciach to, co ty chces...takze to nie je off label liecba

autor
10. dec 2023

@sisa_s je schválená na ADHD, nie kvôli tomu by som ju chcela, ale predpisujú ju aj ako stimulant na zlepšenie kvality života, viac energie, zlepšenie pamäte, koncentrácie atď viac tu https://neuro.psychiatryonline.org/doi/10.1176/...

autor
10. dec 2023

@iwesska áno, na ADHD, ale tú inú indikáciu odporúča endokrinológ

sisa_s
10. dec 2023

Ked si citam podrobne informacie o lieku a neziaduce ucinky, to by som si predpisat nedala... navyse tam je nutne kardiologicke sledovanie...a predpisuje sa to na recept s modrym pruhom, nie obycajny recept...ved ked to odporuca endokrinolog, nech to predpise...ale bude mat s tym zbytocne starosti a v pripade NU ako smrt a ine vazne komplikacie uvedene v SPC, aj pravne dosledky...

autor
10. dec 2023

@sisa_s ďakujem za názor, pomohol mi

lindavista
Odpoveď bola odstránená