icon

Môže syr spôsobiť rannú hnačku?

fifozbs
11. máj 2025

Zdravím, ospravedlňujem sa, že píšem takéto, len som si všimol, že keď zjem mliečne výrobky - konkrétne syr, tak na druhý deň mám rannú hnačku. Môže to byť z toho? Či si to len nejako hlúpo spájam? Mlieko samotné mi nevadí, ale keď zjem napr.: cestoviny so syrom, pizzu alebo niečo, kde je syr, raj má na druhý deň preženie.
Máte niečo podobné, nejaké skúsenosti? Čo to môže byť? Ako ste to riešili? Čo vám pomohlo?
Ďakujem.

zuzkaa1991
11. máj 2025

@fifozbs začiatok intolerancie na mliecne veci ;) kazde telo reaguje rozne a rozne veci vie prijat (niekto moze bryndzu a mlieko nie. A zas.opacne treba ist na testy ;)

betuskaa75
11. máj 2025

@fifozbs presne toto mávam aj ja, akoby mi vadil tepelne upravený syr, taký plátkový keď si dám alebo odrežem zo syra, alebo syrokrém na rožok v pohode, ako náhle zjem syr vyprážaný, syrové cestoviny, syr v omáčke už ma preženie

majamat
11. máj 2025

moze ti vadit BKM, je jej tam viac, ako v mlieku. v 50g syra je dvojnasobne mnozstvo bielkovin ako v 2dcl mlieka.

stankadu
11. máj 2025

Jasné môže. Ja nemôžem mlieko a muz syr. Mne sa uz pridali aj jogurty, tak si dávam tabletky na laktozu.

fifozbs
autor
11. máj 2025
@betuskaa75

@fifozbs presne toto mávam aj ja, akoby mi vadil tepelne upravený syr, taký plátkový keď si dám alebo odrežem zo syra, alebo syrokrém na rožok v pohode, ako náhle zjem syr vyprážaný, syrové cestoviny, syr v omáčke už ma preženie

@betuskaa75, presne. Už sa bojím aj niečo s tepelne upraveným syrom zjesť. 😞

fifozbs
autor
11. máj 2025
@stankadu

Jasné môže. Ja nemôžem mlieko a muz syr. Mne sa uz pridali aj jogurty, tak si dávam tabletky na laktozu.

@stankadu - ako sa to diagnostikuje?

majamat
11. máj 2025
@fifozbs

@stankadu - ako sa to diagnostikuje?

@fifozbs zalezi od toho co. laktoza, odber krvi, ktory je ale nepresny. presnejsi je zatazovy test, alebo biopsia. no diagnosticke moznosti su obmedzene.
zatazovy test neviem ci niekto robi, biopsia sa nerobi samostatne pri problemoch s mliekom, skor ako sprievodne vysetrenie pri inom vysetreni.
no na laktozu to netypujem, lebo tam by boli prejavy viac po mlieku ako posyre.

bielkovina - tam zavisi od toho, ci ide o alergiu, alebo intoleranciu. u dospelych vznika skor ta intolerancia. pri alergii sa beru protilatky v triede IgE ä tieto by mali byt presne )a pri intolerancii IgA, IgG ale tiez nie su uplne presne.

pri tych nepresnych protilatkach sa diagnostikuje problem aj na zaklade priznakov a reakcie na dietu.

fifozbs
autor
11. máj 2025
@majamat

@fifozbs zalezi od toho co. laktoza, odber krvi, ktory je ale nepresny. presnejsi je zatazovy test, alebo biopsia. no diagnosticke moznosti su obmedzene.
zatazovy test neviem ci niekto robi, biopsia sa nerobi samostatne pri problemoch s mliekom, skor ako sprievodne vysetrenie pri inom vysetreni.
no na laktozu to netypujem, lebo tam by boli prejavy viac po mlieku ako posyre.

bielkovina - tam zavisi od toho, ci ide o alergiu, alebo intoleranciu. u dospelych vznika skor ta intolerancia. pri alergii sa beru protilatky v triede IgE ä tieto by mali byt presne )a pri intolerancii IgA, IgG ale tiez nie su uplne presne.

pri tych nepresnych protilatkach sa diagnostikuje problem aj na zaklade priznakov a reakcie na dietu.

@majamat , ďakujem za podrobné vysvetlenie.