Môže to byť schizofrénia?

jan1234567
21. sep 2023

Dobrý deň,
prispievam do fóra troška netradičnou témou. V minulosti som bol psychiatrickým pacientom 3 roky, bol som diagnostikovaný na úzkosť a depresie s tým, že som si myslel, že mám schizofréniu. O tejto chorobe som mal načítané všetky symptómy a vedel by som pomaly o tej chorobe rozprávať lepšie ako doktor a moja hlava mi "vsugerovala" túto chorobu, myslel som si, že ju mám, alebo že sa mi vyvíja a celý môj život bude vďaka tomu v prdeli. Mal som dosť silné a intenzívne vtieravé myšlienky a predstavy, ktoré mi dokonalo zobrazovali ako by to "vyzeralo" keby som mal túto chorobu takmer pri každej situácií. V roku 2020 sa mi ale podarilo vyhrať tento boj, prestal som brať lieky a psychiatrickú pomoc som už nepotreboval, dokázal som sa "prenastaviť" že túto chorobu nemám a mozog som zamestnal inými vecami. Bol som viac menej v poriadku až do roku 2023, kde sa pár vecí zmenilo.

Od približne Februára 2023 mi opäť začali depresie. Pracujem ako programátor 100% home office, čiže nemám moc styk s ľuďmi počas celého týždna a bohužial aj drviva väčšina mojích priateľov býva mimo mesta kde bývam ja. Bývam sám už skoro 2 roky a po pár neúspešných pokusoch, ktoré nevplývali dobre na moju psychiku, som zhodnotil, že si nedokážem nájsť priateľku. Dosť ma to deprimuje keď vidím ako sú naokolo ľudia štastní a ako si aj mojí priatelia postupom času nachádzaju partnerky (resp. majú niekoho) a ja som ten, ktorý svoju druhú polovičku nemá, lebo mám taký pocit, že o niekoho ako som ja nebude mať nikto záujem, keď už 2 roky nemal.

Táto situácia nepriamo zaútočila aj na moje sebavedomie a myslím si o sebe len zlé veci, že som zlý človek, že vyzerám otrasne, že nikto o mňa nemá záujem a ani nemá záujem so mnou tráviť čas a podobne. Vďaka tomu som začal aj viac konzumovať alkohol, pribral som a rekreačne som vyskúšal sem tam aj nejaké drogy. Podotýkam, že ku drogám si nikdy nevybudujem závislosť a mal som ich vždy len pri spoločenských príležitostiach, pár krát tento rok. Tieto všetky spomenuté veci a možno aj to, že som pár krát mal nejaké drogy vo mne spustili znova tieto psychické problémy, čo som v minulosti už mal.

V posledných mesiacoch bývam extrémne depresívny, nemám chuť nič robiť a myslím si opäť, že mám schizofréniu. Naposledy som mal totižto jednu drogu po ktorej sa mi nedarilo zaspať a keďže som bol potom sám doma, prepadla ma dosť silná úzkosť a strach, že čo ak mi to spustí schizofréniu a začal som si hladať a čítať o tejto chorobe v súvislosti s touto drogou a zistil som, že táto droga môže schizofréniu spustiť.

Momentálne príznaky mám také ako som mal 3 roky dozadu, tj. prehnane pozorujem svoje myšlienky a všetko čo mi chodí hlavou, dokonale si každú myšlienku / predstavu uvedomujem a mávam z toho strach / depresie. Vďaka tomu, že viem akými symptomami schizofrenici trpia sa mi v hlave objavujú aj predstavy ako by som počul nejaký hlas alebo videl niečo čo neexistuje, predstavy nejaký konverzácií, ako by sa mi niekto smial. predstavy nejakých bludov a podobne. Všetko si dokonale uvedomujem a neverím tým predstavám, len je to dosť obťažujúce keďže na mňa útočia každý deň.

Keďže mi to výrazne poslednú dobu ovplyvňovalo život, rozhodol som sa objednať znova ku psychiatričke nech ma diagnostikuje a poprípade nastaví liečbu. Rád by som sa ale opýtal čítateľov, či vám to príjde ako možná schizofrénia alebo je to len prezlečená úzkosť a depresia opäť? Ak máte niekoho v rodine / poznáte niekoho kto trpí paranoidnou schizofreniou alebo hociakým ochorením schzoidného typu, budem rád ak mi dáte vedieť, či dokážu byť títo ľudia natoľko uvedomelý, že túto chorobu môźu mať alebo nie, alebo poprípade ako sa správajú.

Ďakujem krásne za váš čas.

majamat
21. sep 2023

schizofrenici mozu byt depresivni,a le vacsinou nebyvaju. tiez schizofrenik casto vobec netusi, ze je chory, veri tomu co si mysli. neuvedomuje si, ze jeho myslienky nezodpovedaju realite. ty popisujes svoje myslienky ako nieco nespravne, cize si toto uvedomujes skor mi to pride ako mozno obsedantne myslenie.

diagnostikvoat schizofreniu sam sebe nie je takjednoduche a zvlast nie podla nejakych info hoci aj z ucebnic.

dusa je neico, co je tazsie popisat, treba to zazit, poznat, vidiet, mat skusenosti,a by si to vedel diagnostikovat.

kazdopadne by si mal vyhladat pomoc.

marsmykkok
21. sep 2023

možno skôr môj nástrel je schizoidná porucha osobnosti, nezvládaš partnerstvá, si sám, práca tiež zvolená kde si sám. Ale zase diagnozu by ti najlepšie vedel dať klinický psycholog po dlhých testoch. Každopádne, určite psychiatrovi spomeň že sa ti nedarí vo vzťahoch a tak, lebo asi to nebude "len" úzkosť a depresia, ale nejaká iná diagnoza a úzkosť a depresia sú len príznaky. Lebo človek len s úzkosťou alebo depresiou má zvyčajne rodinu, pracuje normálne a tak. Ty mi prídeš, že tie medziľudské vzťahy nezvládaš. Pracuješ z domu, partnerku nemáš, priateľov tiež.

kittykat22
21. sep 2023

@jan1234567 tak to, ze doma pracujes na 100% home office, tak to by sa zosalel asi kazdy. Nemozes byt doma zatvoreny neustale bez kontaktu s ludmi - este bez kamaratov a rodiny. To nie je normalne.
Prve co musis spravit je, socialne sa zapojit do diania. Najdi si kamaratov, priatelov cez sport, sachy, cestovanie - napriklad cez skupiny na fejsbuku. Jednoducho cokolvek ta zaujima a zacni sa s nimi fyzicky stykat. Samozrejme ze si sam a nemas partnerku, ked niesi vystaveny socialnej interakcii so zenami.
Nemysli si, ze ti nieco je. Si jednoducho sam z toho plynie vela negativnych pocitov. Ked budes viet plnohodnotny socialny zivot tak potom by som sa pozrela opat na to, co citis, ci nahodou polovica z tych problemov ktore mas, nezmizne.

petronelag
21. sep 2023

@kittykat22 To by mohlo pomôcť, treba začať chodiť von a vôbec si nemyslieť, že žiadna žena by sa nechcela priateliť, aj ženy sú rôzné, aj so zdrav. problémami - nie sú len dokonalé.

aga_aga
21. sep 2023

Podstatné je, že o sebe vieš a máš sa pod vlastnou kontrolou a nepoukazuješ na niekoho iného, že by ťa prenasledoval, alebo mal záujem na ublížení ti takže nemáš nijakú paranoju a nie si ani schyzofrenik, to je základ. Každá ľudská psychika je sústavou skladujúcou sa z dvoch priestorov a v ním prebieha činnosť na báze cyklov a ich proticyklov a v ich činnosti sa navzájom krížovo negujú, je ich obrovské množstvo na ich priesečniku je vytvorené vedomie človeka, ktoré raz vníma dianie z jedného a raz z druhého priestoru s oneskorením, a nikdy nie súčasne, lebo ty sa v nich jeden priestor ku druhému vnímaš paralelne je medzi nimi prekážka, ktorá tvorí akoby zrkadlenie, preto nevieš o sebe všetko, ale iba niečo. No a existuješ v epoche kedy sa dovŕši vznik vesmíru, pri ktorom dôjde aj ku zmene osudu človeka tieto dva priestory sa ku sebe priblížia tak, že sa v nich budeš vnímať naraz bez opozdenia a toho akoby zrkadlenia. Zlé je to, že sa obvinuješ z toho, že nespĺňaš či už svoje psedopožiadavky na spojené so sebarealizáciou, alebo aké si umelé konštrukty kritérií spoločnosti, ktorých plnením splnením by sa mal človek zaoberať.. Kašli na svet s jeho požiadavkami a ži čo najjednoduchšie a hlavne aby si svoje túžby smeroval ku životu bez námahy v akejkoľvek oblasti a akoukoľvek formou jej prejavu.

aliaray1
21. sep 2023

@jan1234567 Kedze si si toho nacital uz vela a ako si sam v uvode zhodnotil, vies o tejto chorobe rozpravat pomaly lepsie ako odbornik, tak si uvedomujes, ze ta tu na konovi nebude vediet cez prispevky nikto diagnostikovat.

Som pravnicka.

Bolo by vhodne, keby si psychiatra poziadal o vykonanie psychodiagnostickeho vysetrenia. Spravi ho psycholog. Psychiater rozhodne nasledne aj na zaklade vlastneho vysetrenia podporeneho tymto doplnkovym o tom, ci je mozne dostatocne stanovit diagnozu.

Ty nevyhnutne nemusis mat totiz schizu. Psychiatri sami od seba nezvyknu menit diagnozu, len skontatovat, ze sa ti to prejavilo znova, lebo si prestal uzivat lieky a vezu ta s povodnou diagnozou-pausalizuju a nakolko je schiza nevykiecitelne ochorenie...ak by skonstatovali, ze ju nemas, strelili by si do vlastnej nohy....

Cize aby si dosiahol ciel, objektivne zistit co ti je, odporucam poziadat cvokara o psychologicke psychodiagnosticke vysetrenie- vykona psycholog ktoreho si sam vyberies. Vysledky ked budu, ziadaj si ich a sprav kopiu a vyzalohuj bars na cloudy.

Co by som ti vedela fakt vrelo doporucit je psychoterapeut, idealne chlap. A zaroven zacat malymi krocikmi vracat sa k samemu sebe - priroda. Ide jesen, stromy, luky, lesy plne farieb, vsetko sa uklada na pokoj a zimny spanok - turisticky klub v okoli kde by ste sli viaceri?

aga_aga
21. sep 2023

@jan1234567 ešte doplním, že : to akoby zrkadlo ti prevracia informácie o tebe a preto o sebe píšeš to čo píšeš.

yelena159
23. sep 2023

Ja si myslím, že to bude špecifický druh OCD (Obscedantno-Kompulzívna Porucha), konkrétne "Pure O". Vtedy majú ľudia vtieravé myšlienky, o jednej veci a spôsobuje im to silnú úzkosť. Nevedia sa tých myšlienok zbaviť, tak majú kompulzie sledovať sa, vyhľadávať tie veci na internete, aby sa upokojili. Krátko na to tie myšlienky zaútočia znova a je to začarovaný kruh. Treba na to lieky.