icon

Môže zastupujúci lekár vystaviť priepustku do práce?

dasabarova
8. jan 2025

Môže dať zastupujjci lekar 3 pecka do prace keď ma moja obvodná dovolenku ?

Strana
z3
koniarova
9. jan 2025

@janka2501 jaaj. Môže byť. Súhlasím s tebou.

janulik2008
11. jan 2025

U nás napr 3 paragrafy po sebe sa tolerujú. V novembri som mala 4 len akurát tak že 3 po sebe a ptm jeden.

janulik2008
11. jan 2025

@simca06022011 čo sa týka celodenné ošetrenie. Mňa očkovala dr proti tetanu a ešte dobre že mi tie 3 paragrafy dala lebo by som ani do roboty nešla čo ma ruka bolela. 🫣😁
Ale viem že niekde to tak nefunguje že môžu byť 3 paragrafy za sebou. Mama robí 12tky a tam to neprejde. Musí mať za jeden deň dva pečiatky

tiika
11. jan 2025

@simca06022011 vieš nejde o to, či to zamestnávateľ toleruje alebo nie, čo ma v smernici, alebo ako sa vzajomne dohodnú so zamestnancom.
V smernici môže mat, že neakceptuje 3 priepustky po sebe. Pokial mu ich však zamestnanec donesie, musí ich akceptovať.
Môže byt v smernici, že akceptuje len 3 priepustky po sebe, no zamestnanec mu donesie 5. Zamestnávateľ si ich overí. Zisti, že všetky sú v poriadku. Opäť ich musí akceptovať aj keď v prac.poriadku je niečo iné.
Tu sa ukazuje ta nadradenosť zákona nad smernicou. A je jedno, či to zamestnávateľ toleruje alebo nie. On o oprávnenosti vyšetrenia a jeho dĺžke nerozhoduje, ale lekar. Preto musí to akceptovať, nemá inú možnosť, inak by porušoval zákon.

natalka13
11. jan 2025

@gribka1 aha zamestnavatel spekuluje? A zametnanec a lekar klamu👍

natalka13
11. jan 2025

@tiika ma moznost preverit lekara, navsteva zamestnanca musi byt evidovana a vykazana aj v ZP.

kaca222
11. jan 2025

@gribka1 “kedy minie paragrafy? Že vy budete jedna z tých, čo má pocit, že paragrafy sa musia minúť 🙂
Paragraf slúži na návštevu lekára, na nevyhnutne potrebný čas. Lekár by jej hlavne ani nemal dať tri Pčka len tak

natalka13
11. jan 2025

A lekar musi ordinovat 8.00-16.00. Inak nechapem celodenne vysetrenie v 1 meste.

tiika
11. jan 2025

@natalka13 áno, to píšem. Pokial je to však v poriadku, tak musí postupovat podľa zákona, inak ho poruší.

tiika
11. jan 2025

@natalka13 tak sú aj bolestivé ošetrenia, vyšetrenia, nevyhnutný čas súvisí aj so zotavenim sa zamestnanca po zákroku.
(Inak pokial by mal zamestnanec vrátiť do prace na 1 hodinu, konci napr. o 14, predtým obed, tiež to neriesim a nebazirujem na nevyhnutne potrebnom čase.)

natalka13
11. jan 2025

@tiika na rovinu tento dotaz je spekulacia ako sa vyhnut PN. Tak sa tu nehrajme ci su ci niesu 3dni po sebe P na uznanie ci nie.

tiika
11. jan 2025

@natalka13 áno, tato otázka je už úplne o inom.

Návšteva lekara a povedzme si narovinu i náhrada príjmu v plnej výške slúži na vyšetrenie/ošetrenie u lekara a nie liečbu. Tym je povedané asi všetko.

Či sa to niekomu páči alebo nie, nie je to o využití možnosti, ale jej zneužití. Pokial sa budeme samy takto správať, necudujme sa, ak druhi ľudia možno v iných oblastiach budu postupovat podobne.

gribka1
11. jan 2025

@kaca222 Vidíš ako sa mýliš, moje paragrafy sú aj komplet nevyčerpané, využijem max. prevencie. Ale naši ľudia nenechajú ani jednu hodinu na seba, ani sprevádzanie. Tak to proste je, zamestnávatelia nemôžu robiť nič.

gribka1
11. jan 2025

@natalka13 A kde som sa tak vyjadrila?

angela85
11. jan 2025

Akoze toto nechápem,toleruje či netoleruje. Zamestnanec má nárok na 7 paragrafov za rok. Doktor môže dať aj celodenné ošetrenie,aj nemusí,ak človek z a doktorom cestuje hromadnou dopravou (takže doktor je mimo bydliska či pracoviska) a musí si aj odcakat alebo hlavne ak ide o nejaké zákroky. Tak proste môže mať aj sedem paragrafov po sebe. Túto nejde o toleranciu,na to má zamestnanec nárok zo zákona. Jasné že si to zamestnávateľ môže overiť,tak isto ako pn

kaca222
11. jan 2025

@gribka1 ale samozrejme že môžu, takého zamestnanca by som sa už dávno zbavila. Aj sme jednu takú mali, prešpekulovanú, ktorej som v júni vyčítala, že už má minutých 7 CELODENNÝCH Pčiek a zahlásila, že “no veď už je polovica roka” 🙈 holt je to o človeku

gribka1
11. jan 2025

@kaca222 Veď práve, ja som vo veľkej firme a to sa tak nerieši.

bbalin
14. jan 2025

Áno, môže. Ale pre istotu sa určite informuj na personálnom, či nevadí, že budeš mať 3 dni po sebe od toho istého lekára. U nás zamestnávateľ akceptuje max. 3 dni po sebe lekára, viac už nie.

Strana
z3