Môže zastupujúci lekár vystaviť priepustku do práce?
Môže dať zastupujjci lekar 3 pecka do prace keď ma moja obvodná dovolenku ?
@koniarova Na rehabilitacie sa nedava PN, na rehabilitacie mozes chodit aj rano pred praco alebo cez den = cize klasika Pcko.. PN je potom napr. na uraz/chorobu a tam ked sa chodi na rehabky, tak sa nepritomnost v praci nijak "nepriepustkuje", zamestnavatel ma PN.
@simca06022011 veď lekár tam preto píše celodenné ošetrenie. Aby špecifikoval ten čas.
@koniarova priepustka nie je na celodenne osetrenie. Co je to celodenne osetrenie? cely den lezis u praktickeho na stole? asi nie... jasne o tom pise § v ZP a nie je o tom co diskutovat. Niekedy to opravnene pouzivaju, napr. zubari a pod, rovnako je to akceptovatelne ak niekto dochadza k lekarovi. Ale inak = a hlavne viac dni od otho isteho lekara = to malokde akceptuju zamestnavatelia. Na to ma lekar vystavit PN, ta sluzi presne na tento pripad, ked clovek ma 3dni ostat doma. Ono je to vsetko strane individualne, u kazdeho zamestnavatela ine. ale § v tomto pripade nepusti, vsetko navyse je o dohode v praci.
inak tato diskusia sa tu opakuje kazdy pol rok a vzdy je okolo toho kopa reci:D staci vyhladat v "archive"... nakoniec aj tak sa treba opytat zamestnavatela.
@simca06022011 keď na priepustku lekár napíše, že je to celodenné ošetrenie zamestnávateľ to musí akceptovať a nemá to čo obkecávať.
@simca06022011 No pozor pozor, v tomto štáte sa všetko mení, nikdy nevieš čo platí dnes🤣 archív ťa môže zmiasť.
@koniarova tri dni po sebe ma.. kludne si tam napis co chces ak to zamestnavatel toleruje🙂 Smernice a postupy zamestnavatela su jasne = podpisuje ich kazdy zamestnanec, ze je oboznameny a suhlasi. Ak niekde maju priepustku bez obkecavaciek na 4h = maju, ak maju celodennu = tak maju.. ak toleruju niekde 5 Pciek za sebou od praktickej lekarky, tak to je tiez v pohode pre nich (a to som zazila iba v statnej sprave, ze to neprekazalo :DDD ze Pcko miesto PN = lebo lepsie peniazteky)
@gribka1 jaaaj :D
@simca06022011 určenie rozsahu vyšetrenia je len v kompetencii lekára. Ja si tam sama nemám čo písať. Zamestnávateľ má samozrejme právo overiť si údaje na priepustke u príslušného lekára, ktorý ju vydal. Smernice a postupy nie sú nadradené zákonu.
@koniarova smernice a postupy su v sulade so zakonmi, tak si precitaj §. A zvysok sa uz nejdem opakovat.
@simca06022011 nemôže ti predsa určovať zamestnávateľ, na koľko hodín môžeš mať priepustku.
@simca06022011 nesúhlasím. Robila som pred mesiacom skúšky na IP v Košiciach presne o tomto sme sa rozprávali. Zákon je nadradený. Zavádzaš diskutujúcich.
Toleruje ale ina po vzajomnej dohode
@koniarova dobre. nejdem sa hadat s niekym co tomu "rozumie".
@simca06022011 nebuď zbytočne ironická. Len píšem, že nemáš pravdu.
Stále spomínaš paragraf, ale žiadny si nepridala.
@koniarova Toto mas pravdu, ze je to v komoetencii lekara. Aj tu to pisu https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...
@koniarova predpokladala som, ze ten kazdy tu pozna, kopiruje sa tu 20x do roka... mam pravdu, len nerozumies tomu (napriek tomu ze si sem dala link):
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
ROZUMIES tomu, co je to nevyhnutny cas? asi nie.. je to cas v cakarni a u lekara, a zamestnavetl este berie do uvahy aj tu cestu napr....
A ani to som nepovedala, ze zakon nie je nadradeny.. ja pisem, ze vsetky firemne usmernenia su v sulade so zakonom vypracovane. A to je uplne ina veta. Tie smernice atd sa vypracovavaju na doplnenie, na to ma firma pravo, v podstate vo vsetkom, kde nie je PRESNE urcene v zakone ako to ma byt. Taketo moznosti su tak v pracovnom prave, ako aj uctovnom, danovom.. ak si nieco interne upravim, lebo zakon neprikazuje, ze bude to "takto" je to uplne v poriadku a v sulade so zakonom. Keby firma menila pravidla, ktore su presne dane v zakone, ano vtedy by bol zakon nad tym, v pripade, ze by sa to riesilo.
A prosim uz ma neoznacuj, toto je zase nekonecna dohadovacna tema o nicom, kedze naozaj nie je to striktne dane. To ci bude 2 a viac Pcok po sebe akceptovat zamestnavatel je na dohode.
(a mimochodom ked si pekne precitas, link ktory si sem dala, je tam vsetko pekne napisane v podsate totozne s tym, co pisem ja... :D ).
@simca06022011 už sa nebudem s tebou dohadovať. O nevyhnutné potrebnom čase rozhoduje lekár, nie zamestnávateľ. Preboha, veď to je jasné,že aj cesta do a zo zariadenia. Firma má právo na vypracovanie smerníc ale tie nemôžu byť nadradené zákonu. Ak v zákone raz nie je určený čas a napísané len nevyhnuté potrebný,nemôže si ho zamestnávateľ určiť svojvoľne.
A ja som žiadny link nepridala. 🤔
Diskusia má pomôcť diskutujúcim. Ja si tu nehonim ego. Len píšem, aké informácie som dostala z Inšpektorátu práce.
@simca06022011 ešte raz ti píšem, že som sem žiadny link nedala. A máš pravdu. Nech si každý zistí. Ak to potrebuje. 😉
A nie je to na dohode. 😁😁 Rozhoduje o tom lekár. 😉😉
@koniarova aha pardon, link dal niekto iny, to som prehliadla meno ale aj ten ma problem citat cely text, ako je uz zvykom (lebo je tam kompetencia v DEN osetrenia vysetrenia dat tu priepustku na cely den, ak je to nevyhnutne - nie na x dni podla svojvole = a otazka je tu o tom, ci moze dat viac dni za sebou).
V kazdom pripade, kazda takato otazka ma jedine riesenie = opytat sa v praci.
A rovnako tam pisu: "Ak má zamestnávateľ pochybnosti o vydaní potvrdenia, má právo overiť si uvedené u príslušného lekára, ako aj napr. potrebu absolvovania viacerých odborných vyšetrení v súvislosti s potvrdením na celý deň a ordinačné hodiny ošetrujúcich lekárov". Cize ak lekarocka konci o 12tej, nema dat celodennu priepustku ak nerobila osetrenie, po ktorom napr. potrebuje zamestnanec oddych, lezat atd po zakrokoch a moze si to zamestnavatel riesit. CIze presne ak da celodenne P , musi mat dovod na to.
A nemusis zadrapovat do cesty.. a prebohovat.. ja som dala, ze to sa bezne berie do uvahy, ak by realne ten cas nebol na tej priepustke.. a nie v zlom to myslim :D
A ver ci nie, rozumiem tomu, len zase som sa dala chytit do takejto hadavej temy, vidim ako to funguje v praxi uz desatrocia s tym robim, a naozaj v tomto je to rozne a vacsinou velmi individualne sa postupuje 😂 a zaujimave ziadny IP nikdy nic proti nemal :D
@simca06022011 a ty rozumieš tomu, že ak lekár určí a napíše, že sa jednalo o celodenné ošetrenie, ten čas takto určil a stanovil lekár tak zamestnávateľ do toho nemôže kecať? môže si to u lekára overiť ale uznať to musí inak smer inšpektorát práce.
koniarova má pravdu.
@fidorka7 tu sa bavime v prvom rade o viacerych dnoch.. a presne som napisala aj to overeni atd... ;) nejdem sa opakovat.
@dasabarova bude závisieť od toho zastupujúceho dr., či bude ochotný ti takto výjsť v ústrety 🤷. Držím palce...
@dasabarova tak keď ti zamestnávateľ akceptuje tri Pčka po sebe namiesto PN, tak nechápem, prečo by mu mal riešiť, aká pečiatka je na priepustke. Veď teoreticky môžeš lekára aj zmeniť, zamestnávateľ nebude pátrať, či je to tvoj lekár alebo lekár tvojej susedy, či?

@koniarova nemusi. Hovori o tom § jasne.. priepustka je na cas nevyhnutne potrebny na vysetrenie/navstevu lekara. Su zamestnavatelia, ktori to neriesia a su taki co riesia (zvacsa je to upravene v smerniciach firmy)