Môžem cvičiť klasické cviky, keď mám diastázu?
Dobrý deň ja už neviem kde je pravda a kde nie.. všade čítam že by sa to nemalo a atď a moja obvodná my zas povedala že to je hovadina a že to je len ťah nejaký podľa vás?…
Nemôžeš cvičiť klasické cviky ako napr. sedy-ľahy, brušáky, sklapovačky atď ,ktoré zaťažujú priamy brušný sval.
Diastáza je oslabenie brušnej steny spôsobené rozostupom priameho brušného svalu v mieste Linea alba. Vzniká tak miesto nechránené svalstvom, na ktoré tlačia vnútorné orgány.
Tým ,že pri klasických cvikoch vyvýjaš veľký nápor na priamy brušný sval podporuješ diastázu v zmysle ,že sa nestiahne alebo prípadne zhorší.
Keď sa naučíš s diastázou pracovať správne, tak sa dokáže stiahnuť ( koľko závisí od stavu väziva atď ) prípadne aspoň sa ti pri pohyboch v mieste diastázy brušná stena nevyklenie. A budeš môcť zaraďovať aj náročnejšie pohyby, cviky, športy. Ale do klasických cvikov na brucho by som už nešla. Tu je namieste zaradiť cviky na správne držanie tela, dýchanie, core a šikmé brušné svalstvo plus veľa ďalšieho.
Keď máš takú múdru doktorku ,tak nech svoje tvrdenie ,že môžeš cvičiť čokoľvek adekvátne oddôvodní 🤷
Nie, nemozes ( mam trenerku,co s tym to pracuje roky) a naozaj su vhodne a nevhodne cviky pre zeny s diastazou. Lekarka nech si prestuduje ako funguju svaly…
Urcite sa chod poradit niekam do fyziocentra, ako cvicit a na co davat pozor.
Mozes klasickymi cvikmi priamy brusny sval krasne stiahnut, ale ta diastaza ti potom ostane. A uz sa nema ako "zatvorit", ked budu svaly vypracovane a skratene.
Preto su na diastazu specialne cviky, resp. ich specialne prevedenie, aby sa ten sval nielen spevnil a skratil naspat do povodnej velkosti (co ti robilo pekne stihle ploche brucho), ale aby sa aj tak povediac stiahol naspat k sebe.
Pozostava z dvoch casti, predelenych v strede vazivom. To vazivo sa v tehotenstve natiahlo a sa uz nedokaze stiahnut naspat - to je ta diastaza. Od stavu natiahnutia aj zavisi, ako velmi dokazes diastazu cvicenim pomocou svalov zatvorit. Niekedy sa to nakoniec inak ako operacne odstranit neda.
Ak na sposob cvicenia nedas pozor, svaly sice vypracujes, ale diastaza ti ostane "otvorena". A to uz potom len operacne odstranit, v zavislosti, ako bude velka (niekedy je to v podstate diagnoza, ktoru treba riesit operacne, lebo ti moze hrozit pruh), alebo ako esteticky ti bude vadit - ked ostatne mensia, ale stale sa ti pri namahe brusnych svalov bude vyklenovat a to ta bude iritovat.
Pre teba je najlepsie na zaciatok spevnit vnutorne svalstvo, jadro tela. To velmi pomoze.
A nerozumiem, ako to mohla lekarka zmietnut zo stola ako blbost.
Daj si do googlu "cviky na diastázu". Niečo si tam nájdeš. Ale určitie necvič kladické brušáky. To ti môže diadtázu zhoršiť. Najlepšie ako radia baby hore nájdi si odborníka, čo ti nastaví správne cvičenie.

-> fyzioterapeut