icon

Môžem dostať informácie o hospitalizovanej tete?

alineawalo
24. aug 2025

Dobrý deň, ak je tu niekto, kto pracuje v nemocnici alebo má skúsenosti, poraďte,. prosím.
Ak zavolám do nemocnice, že by som sa rada informovala o zdravotnom stave pacienta, keď som "len" neter, môžu mi poskytnúť informácie? Z hľadiska GDPR. Najbližšia rodina (deti, partner) na pacienta kašle, resp z môjho pohľadu neriešia moju tetu dostatočne a rada by som vedela, čo s ňou je. Podotýkam, že návštevne hodiny sú zakázané kvôli črevnej viróze a mám malé, ktoré sa bojím ohroziť. Ďakujem vopred za odpoveď

patka06
24. aug 2025

@alineawalo Po telefone by vôbec nemali poskytovať informácie, nemali by ani pri osobnej návšteve ak nie si priama príbuzná alebo pacient nedal súhlas, že môžu povedať aj tebe

autumn1
24. aug 2025

Po spravnosti by nemali poskytnut informacie a uz vobec nie po telefone.

maranco
24. aug 2025

@alineawalo Teta nemá telefón žeby si jej zavolala?
Cez telefón nevedia overiť kto naozaj si.

henka123123
24. aug 2025

Dedko teraz bol v nemocnici a kazdy den mi po telefone lekar poskytoval informacie a som vnucka vlastne

alineawalo
autor
24. aug 2025

Teta nie je mentálne/ psychicky kompetentna mi povedať, čo s ňou je, iba čo s ňou robia a potom vznikajú rôzne dohady o jej stave. Konzultujem ich s zdravotníkom a začínam sa o ňu reálne báť na nevypada to dobre. A preto som chcela priame info od lekárov.

anonym_19bb07
24. aug 2025

No moja osobná skúsenosť - že ti povedia sestričky niečo zabudni o ni nemôžu a nesmú ( aj keby neviem ako na tom zle bol ten clovek ) . Ďalšia vec dovolať sa byva doktorom umenie takže ak to skúsiš možno ti povedia ked povieš že si neter a že manžel a deti na nu kašlu že ako je na tom a či jej treba niečo doniesť nakoľko je momentálne zákaz návštev ( dovolať sa aspoň v našej nemocnici doktorovi je umenie moja skúsenosť chcela som ísť za otcom ale bola sobota / nedeľa a mala som 3 ročnú dcéru a že s ňou tam ísť nemôžem tak ze to necham na pondelka ked bude v škôlke,potom v nedeľu pod večer už len volali že otec zomrel. Ďalšia vec babka teda ani to babka nebola bola to sestra mojej nebohéj babky snažila som sa od 10 dovolať doktorke furt sme sa míňali oddelenie a ambulancia az nakoniec sestrička som zas volala a oni také a kvôli komu voláte a ze moment hned vám dám doktorku zrazu jej bolo . Že akurát nám šli volať že 5 min dozadu zomrela - ani sme sa s nou nerozlučne nič. ) takže držím ti palce az sa dovolaš a povedia ti čo treba

maranco
24. aug 2025
@alineawalo

Teta nie je mentálne/ psychicky kompetentna mi povedať, čo s ňou je, iba čo s ňou robia a potom vznikajú rôzne dohady o jej stave. Konzultujem ich s zdravotníkom a začínam sa o ňu reálne báť na nevypada to dobre. A preto som chcela priame info od lekárov.

@alineawalo skús s ňou dohodnúť nech ti ona zavolá a dá k telefónu lekára

alebo nech napíše na lístoček tvoje telefónne číslo a spýta sa kedy presne môžeš zavolať z toho čísla a na aké číslo máš volať a tak by videli, že voláš ty a teta s tým súhlasila

anonym_88a061
24. aug 2025

Asi ako kde, u nás na oddelení keď vola niekto z príbuzných tak hneď prepájam na doktora a vždy hovoria po telefóne. Ale teda nie sme nejaké oddelenie kde sa extra deje, žiadne áro a tak.. keď som mala otca na Áre tak ma volali do nemocnice aby som došla pre informácie

alineawalo
autor
24. aug 2025
@maranco

@alineawalo skús s ňou dohodnúť nech ti ona zavolá a dá k telefónu lekára

alebo nech napíše na lístoček tvoje telefónne číslo a spýta sa kedy presne môžeš zavolať z toho čísla a na aké číslo máš volať a tak by videli, že voláš ty a teta s tým súhlasila

@maranco teta nebude chcieť pretoze ona aj čiastočne zatajuje čo jej je. Poviem narovinu že je proste hospitalizovana so zlyhavajucou pečeňou a pravdepodobne aj obličkami v dôsledku dlhoročného alkoholizmu a proste klame klame klame o Tom čo jej je. Ona nedovolí aby som sa dostala k skutočnej informácii. 😭

maranco
24. aug 2025
@alineawalo

@maranco teta nebude chcieť pretoze ona aj čiastočne zatajuje čo jej je. Poviem narovinu že je proste hospitalizovana so zlyhavajucou pečeňou a pravdepodobne aj obličkami v dôsledku dlhoročného alkoholizmu a proste klame klame klame o Tom čo jej je. Ona nedovolí aby som sa dostala k skutočnej informácii. 😭

@alineawalo tak potom sa už len pripraviť psychicky na to že zomrie, keď sa roky ničila a zanedbávala svoj zdravotný stav tu už niet čo zachraňovať a riešiť na poslednú chvíľu

anonym_991860
24. aug 2025

Mám podobnú situáciu, mám tetu, deti a vnuci na ňu kašlú. Vždy sa informujem telefonicky a poviem, že som dcéra. A vždy mi poskytnú informácie o stave bez problémov. Aj som im diktovala číslo, aby mi volali, keby sa jej stav zmenil, zhoršil a podobne. Som jediná osoba, ktorá za ňou chodí.

danniiee8
24. aug 2025

Takto - záleží od konkrétneho zariadenia, konkrétneho personalu.
Sestry ti môžu povedať ako jedla, pila, čo potrebuje priniesť a to je tak všetko.
Lekár by síce mal hovoriť iba priamej rodine, X krat sa stane, že pacient nemá bližšiu rodinu ako neter (napr bezdetny slobodný starý človek) takže sa informuje kľudne aj neter z piateho kolena... alebo proste keď sa bližšia rodina nezaujíma.
Pokiaľ budeš jediná - väčšinou sú (aspoň u nás) lekári radi, že sa aspoň niekto zaujíma a majú s kým skonzultovať zdravotný stav a ďalšie postupy (napr kedy a kam človeka prepustiť po hospitalizácii a pod.).
Áno, malo by sa konzultovať s najbližšou rodinou. Žiaľ tú nasilu naháňať nemá nikto čas a ani povinnosť.
Čo sa týka telefónu - znovu - nemalo by sa informovať ale pokiaľ sa osobne nedá stretnúť, je lepšie podať info aspoň takto - lepšie ako vôbec.
Keď povieš, že si síce neter ale si najbližšia rodina, ktorá sa o ňu zaujíma, avšak nemôžeš prísť osobne, nevidím problém.

muchotrafka298
25. aug 2025
@alineawalo

@alineawalo tak ked ona sama nechce a klame o zdravotnom stave, tak nema zmysel nieco tam riesit. Je to dospela, svojpravna osoba. Skus tam zavolat a uvidis.

janinah
25. aug 2025

Preco ty potrebujes vediet presne info o jej zDrav.stave? Preco mas pocit,ze jej rodina na to kašle? Ako by to malo podla teba vyzerat,ze na to nekaslu? Pani je v rukach lekarov,keby chcela,tak ti o sebe povie do telefonu ak zavolas,zjavne nechce.Takze to respektuj a uspokoj sa s tym co ti ona alwbo jwj blizka rodina povie.Ty nie si opravnena dostavat info od lekarov,lebo pani ma blizsiu rodinu ako jw neter.

alineawalo
autor
25. aug 2025
@janinah

Preco ty potrebujes vediet presne info o jej zDrav.stave? Preco mas pocit,ze jej rodina na to kašle? Ako by to malo podla teba vyzerat,ze na to nekaslu? Pani je v rukach lekarov,keby chcela,tak ti o sebe povie do telefonu ak zavolas,zjavne nechce.Takze to respektuj a uspokoj sa s tym co ti ona alwbo jwj blizka rodina povie.Ty nie si opravnena dostavat info od lekarov,lebo pani ma blizsiu rodinu ako jw neter.

@janinah je to váš názor , ďakujem, ale nežiadala som posúdenie situácie, poprosila som skúsených o radu.
A keď už - lebo najbližšej rodine je jedno že zomrie možno o 2 dni, mne nie. Mne svedomie nedovolí doslova len čakať na telefonát že zomrela. Ak treba zariadiť napríklad niečo alebo doniesť niečo, chcm3 informovať personál že som na rozdiel od jej detí k dispozícii

anonym_ff6187
25. aug 2025
@alineawalo

@janinah je to váš názor , ďakujem, ale nežiadala som posúdenie situácie, poprosila som skúsených o radu.
A keď už - lebo najbližšej rodine je jedno že zomrie možno o 2 dni, mne nie. Mne svedomie nedovolí doslova len čakať na telefonát že zomrela. Ak treba zariadiť napríklad niečo alebo doniesť niečo, chcm3 informovať personál že som na rozdiel od jej detí k dispozícii

@alineawalo tak potom preformuluj svoju otázku, že sa nechceš informovať o zdravotnom stave, ale chceš byť informovaná ak treba niečo doniesť. Ale to sa musíš pýtať priamo tety, ak jej treba niečo k jej pohodliu. Lebo všetko ostatné potrebné dostane v nemocnici.
A nie, o zdravotnom stave ta nesmu lekári informovať, lebo by porušili zákon, nie si najbližší príbuzný.
A neviem ako by si chcela zabrániť smrti, máš viac skuseností ako lekári, ktorí ju liečia?

alineawalo
autor
25. aug 2025
@anonym_ff6187

@alineawalo tak potom preformuluj svoju otázku, že sa nechceš informovať o zdravotnom stave, ale chceš byť informovaná ak treba niečo doniesť. Ale to sa musíš pýtať priamo tety, ak jej treba niečo k jej pohodliu. Lebo všetko ostatné potrebné dostane v nemocnici.
A nie, o zdravotnom stave ta nesmu lekári informovať, lebo by porušili zákon, nie si najbližší príbuzný.
A neviem ako by si chcela zabrániť smrti, máš viac skuseností ako lekári, ktorí ju liečia?

@anonym_ff6187 samozrejme že nechcem zabrániť smrti preboha ale hádam je to blízky človek. Tak človek chce mať informácie a podľa nich postupovať. Keď nikto iný nič nerieši. Nejde o to že JA osobne potrebujem info lebo neviem čo. Ide o to že nik sa nezaujíma a ako píšu aj niektorí vyššie, zdravotníci tiež ocenia že majú komu posunúť info ak sa konečne niekto ozve len problém je že som "len" neter.
Vďaka všetkým ostatným mám aký taký náhľad. Vďaka

tahomi
25. aug 2025

Pokial je blizsia rodina, co som pochopila, ze je, tak tebe informacie nedaju.
Ono ja ti poviem tak, keby od kazdeho pacienta ma volat cela siroka rodina, tak lekar sa moze zblaznit.
U nas to funguje tak, ze informacie sa davaju jednemu clenovi rodiny, idealne osobne, telefonicky len vynimocne po dohovore z objektivnych pricin.

alineawalo
autor
25. aug 2025
@tahomi

Pokial je blizsia rodina, co som pochopila, ze je, tak tebe informacie nedaju.
Ono ja ti poviem tak, keby od kazdeho pacienta ma volat cela siroka rodina, tak lekar sa moze zblaznit.
U nas to funguje tak, ze informacie sa davaju jednemu clenovi rodiny, idealne osobne, telefonicky len vynimocne po dohovore z objektivnych pricin.

@tahomi jasné ja tomu rozumiem. Nejdem sa tam ani pokúšať dovolať. Dokopem tam jej deti nech zdvihnú zadky. Vďaka

muchotrafka298
25. aug 2025
@alineawalo

@tahomi jasné ja tomu rozumiem. Nejdem sa tam ani pokúšať dovolať. Dokopem tam jej deti nech zdvihnú zadky. Vďaka

@alineawalo ty nemozes nutit dospelych ludi, aby robili to, co chces ty. Ani v takomto pripade. Pisala si, ze su tam zakazane navstevy. Cize oni tiez len mozu telefonovat, ak chcu, ak nechcu, tak nezmozes s tym nic. Moja mama ked bola v nemocnici cez kovid a boli zakazane navstevy, tak sa dalo v urcitom case prist k dveram a sestra zobrala veci a dala pripadne veci, co bolo treba odniest, vyprat a pod. Takato moznost tam nie je? Ked jej chces doniest nieco?

alineawalo
autor
25. aug 2025
@muchotrafka298

@alineawalo ty nemozes nutit dospelych ludi, aby robili to, co chces ty. Ani v takomto pripade. Pisala si, ze su tam zakazane navstevy. Cize oni tiez len mozu telefonovat, ak chcu, ak nechcu, tak nezmozes s tym nic. Moja mama ked bola v nemocnici cez kovid a boli zakazane navstevy, tak sa dalo v urcitom case prist k dveram a sestra zobrala veci a dala pripadne veci, co bolo treba odniest, vyprat a pod. Takato moznost tam nie je? Ked jej chces doniest nieco?

@muchotrafka298 už mám info ďakujem za odpovede

danniiee8
25. aug 2025

@alineawalo vieš co kašli na odpovede tu niektorých ľudí, ktorí nemajú absolútne predstavu o tom ako to chodí. Čo som ti napísala ja viem zo skutočnej praxe a nie z mojich chorých dohadov (ako tu niektoré osoby, ktoré píšu že ťa má informovať chorá teta alebo rodina ktorá sa sama neinformuje a nič nevie). X krát sa informujú aj susedia, obecný úrad alebo najlepšie kamarátky, nevlastné dieťa, proste najbližší človek, keď nikto iný nie je alebo sa nezaujíma. Zdravotníci nie sú povinní naháňať deti, ktoré sa nezaujímajú. To čo robíš rob ďalej. Proste zavolaj a povedz ako sa veci majú. Keď budeš jediná kto volá - info ti dajú.

janinah
25. aug 2025
@alineawalo

@alineawalo tak po 43rokoch v nemocnici a riesení x pacientov z rodiny asi mam malo skusenosti...ok,aj tak sa da...

alineawalo
autor
25. aug 2025
@janinah

@alineawalo tak po 43rokoch v nemocnici a riesení x pacientov z rodiny asi mam malo skusenosti...ok,aj tak sa da...

@janinah ja vás nepoznám tak nemôžem posúdiť. Riešili ste načo mi to je a načo sa stariem. To je moja vec a nepodpísala som ani celé pozadie záležitosti. A aj dôvody prečo som taká "proaktívna" a "pre motivovaná" keď ma deti a muža.
Ako píšem vyššie, už som poriesico čo sa z mojej pozície dalo. Vďaka za odpovede.

anonym_0eaf70
25. aug 2025

@alineawalo ak je alkoholička ktorá si to nepriznala a neliečila sa, mohli deti aj manžel s ňou prežiť toľko trápenia že sa im nečudujem že ich záujem je vlažný

janinah
25. aug 2025

Tvoje slová:
Komu a ako moze lekar poskytovat info o hospitalizovanom pacientovi
ChatGPT povedal:

Lekár môže poskytovať informácie o hospitalizovanom pacientovi len podľa určitých právnych a etických pravidiel. Vychádza sa najmä zo zákona o zdravotnej starostlivosti a z ochrany osobných údajov (GDPR).

1. Pacient rozhoduje

Pacient má právo určiť, komu budú poskytované informácie o jeho zdravotnom stave (môže uviesť jednu alebo viac osôb).

Pacient môže tiež zakázať poskytovanie informácií akejkoľvek osobe, vrátane rodinných príslušníkov.

Tento súhlas alebo nesúhlas sa zaznamenáva do zdravotnej dokumentácie.

2. Ak pacient vie rozhodovať

Lekár poskytuje informácie len osobe/osobám určeným pacientom.

Ak pacient nesúhlasil so zdieľaním údajov, lekár je viazaný mlčanlivosťou.

3. Ak pacient nevie vyjadriť vôľu (napr. v bezvedomí)

Informácie sa poskytujú najbližším príbuzným (manžel/ka, rodičia, deti), ale len v nevyhnutnom rozsahu.

Po prebudení alebo zlepšení stavu sa opäť uplatňuje právo pacienta určiť, komu sa môžu informácie poskytovať.

4. V špecifických prípadoch

Opatrovník alebo zákonný zástupca (napr. pri maloletých deťoch) má právo na úplné informácie.

Iné inštitúcie (napr. polícia, súd, zdravotná poisťovňa) môžu dostať informácie len v rozsahu, ktorý im dovoľuje zákon.

5. Forma poskytovania informácií

Ústne pri návšteve či telefonicky – vždy po overení identity a súhlasu pacienta.

Písomne – spravidla so súhlasom pacienta alebo na základe zákonnej povinnosti.

Pri telefonickej alebo elektronickej komunikácii musí byť lekár veľmi opatrný, aby nedošlo k neoprávnenému poskytnutiu údajov.

👉 Chceš, aby som ti pripravil stručný prehľad pre pacientov a ich rodiny (napr. ako sa môžu informovať o hospitalizovanom blízkom), alebo skôr odborný pre zdravotníkov so zameraním na legislatívne detaily?

Tvoje slová:
Moze lekar informovat neter,ak pacient ma vlastne deti
ChatGPT povedal:

Dôležitá otázka 👍.

Lekár nemôže automaticky poskytovať informácie netere alebo inému vzdialenejšiemu príbuznému, ak pacient má deti. Platí toto:

1. Ak pacient je pri vedomí a vie sa vyjadriť

Pacient sám určí, komu sa informácie môžu poskytovať.

Ak pacient povie, že chce, aby bola informovaná neter (aj keď má deti), lekár jej môže informácie poskytovať.

Pacient môže súčasne určiť viacero osôb (napr. deti aj neter).

2. Ak pacient nevie rozhodnúť (napr. je v bezvedomí)

Informácie sa poskytujú najbližším príbuzným v zákonom určenom poradí – spravidla manžel/ka, rodičia, deti.

Neter nie je v tomto poradí zahrnutá, takže lekár jej informácie poskytnúť nemôže.

3. Výnimky

Ak pacient výslovne uviedol netere ako oprávnenú osobu (napr. pri prijatí do nemocnice), lekár jej informácie poskytne.

Ak pacient nemá nikoho z blízkych príbuzných, môže lekár po individuálnom posúdení poskytnúť informácie aj vzdialenejšiemu príbuznému, ale len v rozsahu nevyhnutnom.

➡️ Takže odpoveď: Lekár môže informovať neter len vtedy, ak s tým pacient súhlasil alebo ju uviedol ako oprávnenú osobu. Ak má pacient deti a neudelil súhlas, lekár musí informovať deti, nie neter.

alineawalo
autor
25. aug 2025
@janinah

Tvoje slová:
Komu a ako moze lekar poskytovat info o hospitalizovanom pacientovi
ChatGPT povedal:

Lekár môže poskytovať informácie o hospitalizovanom pacientovi len podľa určitých právnych a etických pravidiel. Vychádza sa najmä zo zákona o zdravotnej starostlivosti a z ochrany osobných údajov (GDPR).

1. Pacient rozhoduje

Pacient má právo určiť, komu budú poskytované informácie o jeho zdravotnom stave (môže uviesť jednu alebo viac osôb).

Pacient môže tiež zakázať poskytovanie informácií akejkoľvek osobe, vrátane rodinných príslušníkov.

Tento súhlas alebo nesúhlas sa zaznamenáva do zdravotnej dokumentácie.

2. Ak pacient vie rozhodovať

Lekár poskytuje informácie len osobe/osobám určeným pacientom.

Ak pacient nesúhlasil so zdieľaním údajov, lekár je viazaný mlčanlivosťou.

3. Ak pacient nevie vyjadriť vôľu (napr. v bezvedomí)

Informácie sa poskytujú najbližším príbuzným (manžel/ka, rodičia, deti), ale len v nevyhnutnom rozsahu.

Po prebudení alebo zlepšení stavu sa opäť uplatňuje právo pacienta určiť, komu sa môžu informácie poskytovať.

4. V špecifických prípadoch

Opatrovník alebo zákonný zástupca (napr. pri maloletých deťoch) má právo na úplné informácie.

Iné inštitúcie (napr. polícia, súd, zdravotná poisťovňa) môžu dostať informácie len v rozsahu, ktorý im dovoľuje zákon.

5. Forma poskytovania informácií

Ústne pri návšteve či telefonicky – vždy po overení identity a súhlasu pacienta.

Písomne – spravidla so súhlasom pacienta alebo na základe zákonnej povinnosti.

Pri telefonickej alebo elektronickej komunikácii musí byť lekár veľmi opatrný, aby nedošlo k neoprávnenému poskytnutiu údajov.

👉 Chceš, aby som ti pripravil stručný prehľad pre pacientov a ich rodiny (napr. ako sa môžu informovať o hospitalizovanom blízkom), alebo skôr odborný pre zdravotníkov so zameraním na legislatívne detaily?

Tvoje slová:
Moze lekar informovat neter,ak pacient ma vlastne deti
ChatGPT povedal:

Dôležitá otázka 👍.

Lekár nemôže automaticky poskytovať informácie netere alebo inému vzdialenejšiemu príbuznému, ak pacient má deti. Platí toto:

1. Ak pacient je pri vedomí a vie sa vyjadriť

Pacient sám určí, komu sa informácie môžu poskytovať.

Ak pacient povie, že chce, aby bola informovaná neter (aj keď má deti), lekár jej môže informácie poskytovať.

Pacient môže súčasne určiť viacero osôb (napr. deti aj neter).

2. Ak pacient nevie rozhodnúť (napr. je v bezvedomí)

Informácie sa poskytujú najbližším príbuzným v zákonom určenom poradí – spravidla manžel/ka, rodičia, deti.

Neter nie je v tomto poradí zahrnutá, takže lekár jej informácie poskytnúť nemôže.

3. Výnimky

Ak pacient výslovne uviedol netere ako oprávnenú osobu (napr. pri prijatí do nemocnice), lekár jej informácie poskytne.

Ak pacient nemá nikoho z blízkych príbuzných, môže lekár po individuálnom posúdení poskytnúť informácie aj vzdialenejšiemu príbuznému, ale len v rozsahu nevyhnutnom.

➡️ Takže odpoveď: Lekár môže informovať neter len vtedy, ak s tým pacient súhlasil alebo ju uviedol ako oprávnenú osobu. Ak má pacient deti a neudelil súhlas, lekár musí informovať deti, nie neter.

@janinah ďakujem ešte raz ale ako som písala vyššie, vec je vyriešená. ✌️

alineawalo
autor
25. aug 2025
@anonym_0eaf70

@alineawalo ak je alkoholička ktorá si to nepriznala a neliečila sa, mohli deti aj manžel s ňou prežiť toľko trápenia že sa im nečudujem že ich záujem je vlažný

@anonym_0eaf70 to nie je predmetom tejto diskusie. Ďakujem