icon

Môžem dostať tetanus z porezania hrdzavým nožom ?

lenkaa17
7. jan 2020

Ahojte,mám taký menší problém dneska som bola u babky, s mojou šikovnosťou sa mi podarilo porezať dosť hlboko so starým nožom,nebolo by to nič vážne,keby som si nevšimla že ten nôž bol trošku hrdzavý,babka nemala nič na dezinfekciu až teraz večer som si to vydenzifikovala,myslíte si žeby som to mala nejako riešiť ?alebo ta dezinfekcia by mala stačiť ?

Strana
z2
pink_lady
8. jan 2020

@ptmt1011 tak to mas strasne zle nastudovane...

tetanus je naopak, velmi lahko dostat, pokial je clovek nezaockovany, alebo presla dlhaisa doba od ockovania...Je jedno ci bol noz hrdzavy alebo nie, spory bakterie ktora vyvolava tetanus su hocikde - v prachu na ceste, v pode,...prezivaju ako spory aj desiatky rokov a ked sa dostanu do vhodneho prostredia - hlboka, zle vycistena rana, "oziju". V pripade rany je najlepsia prevencia peroxid vodika - kyslik tuto bakteriu spolahlivo nici, resp nedovoli jej konat svoju pracu. Cize ak sa hlbsia rana zle vycisti, a na vrchu sa uzavrie, vo vnutri moze dojst k infekcii. Pri vaznejsich poraneniach sa preto preockovava ak posledne ockovanie bolo pred viAC AKO 5rokmi...Pri beznych staci preockovanie tak raz za 10-15 rokov. Niektore zdroje uvadzaju 20 rokov. Ja nemyslim ze je toto tvoj pripad no ak si viac ako tych 15-20r od ockovania,treba sa dat preockovat.

Smrt na tetanus je strasna, jedna z najtrasnejsich, preto nechapem ako niekto moze byt tak nezodpovedny a nedat dieta ockovat. Ak niekto dospely tvrdi ze nie je zaockovany tak blbost, lebo kedysi ockovali uplne vsetkych do 15 rokov 2-3x, takze su chraneny min do nejakej 30-35ky. A vid pripad nezaockovaneho dietata z brna z minuleho roku to tusim bolo...hroza

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
angelinja
8. jan 2020

@carimari kks netrep ze si dokaze telo vytvorit toxiny ,...to tu mame uzozaj od biologov cez chemikov a rovno vedco-ja nie som uplna zastankyna ockovania , ale zase ani druhy extrem..sak kazdy si moze robit co chce ..a nescem sa hadat

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
pink_lady
8. jan 2020

@ptmt1011 moja zlata do teba uz ten "bordel" napichali a sorry vidiet ze vies o tom prd, a nemas ani zdaleka zdravotnicke ani chemicke ani biologicke vzdelanie ...inak by si spievala

@angelinja heh ja mam aj zdravotnu aj bio vystudovanu a dr z chemie no mam tu evidentne kopu konkurentov :D

carimari
Odpoveď bola odstránená
carimari
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
pink_lady
8. jan 2020

@ptmt1011 😂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
altair
Autor odpoveď zmazal
altair
8. jan 2020

Prestali sme mať strach z chorôb, ktoré nepoznáme a nezažili sme ich. Moja svokra vyrástla ako polosirota. Jej ocko zomrel na tetanus, keď bola malé dievčatko. Ťažko sa počúva, keď rozpráva o kŕčoch a bolesti, ktorou si jej ocko prešiel. Nemohla sa s ním ísť rozlúčiť do nemocnice, lebo nechceli aby videla rozsah ockovho utrpenia. Umrieť na tetanus je veľmi bolestivá smrť. Stalo sa to cca pred 50 rokmi. V čase, keď sa už očkovalo alebo začínalo s očkovaním. Neviem presne. On očkovaný nebol. Dnes by pravdepodobne prežil. Myslím si, že nikto by nemal byť vystavený riziku tohto ochorenia, ak tomu vieme zabrániť.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
altair
8. jan 2020

@ptmt1011 minulého roku ochorel na tetanus neočkovaný trojročný chlapec v Brne. Zachránili ho, písali, že prekonal niekoľko kŕčov. Svokra povedala, že to nepraje ani najhoršiemu nepriateľovi, nieto dieťaťu.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
carimari
Odpoveď bola odstránená
meesha
8. jan 2020

@ptmt1011 muzes. Tetanus je tetanus. Ted o pred pul stoletim

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
essenceee
19. feb 2023

toto som ešte nepočula. Hrdzave nože doma nemam, vyhadzujem ich a kupujem nove