Môžem odmietnuť liečbu a hospitalizáciu navrhnutú lekárom?
Ahojte, vôbec neviem ako to funguje tak sa chcem spýtať, či ako pacient môžem odmietnuť liečbu, ktorú mi lekár nastavil, eventuelne prestať užívať lieky a len ho tom informovať s tým, že mi z nich je zle a chcem iné prípadne.
A môžem odmietnuť aj hospitalizáciu za účelom pozorovania/infúznej liečby?
Aké môže myť toto rozhodnutie následky? Môže ma potom lekár vyradiť z evidencie a odmietnuť ma ďalej liečiť?
@strasko ide o psychiatrickú liečbu?môžeš čokoľvek si slobodný človek, ale čo tak zmeniť lekára?Ak ťa bude chcieť vyradiť má na to právo, ak nebudeš rešpektovať jeho postup načo sa trápiť obidvaja?
Tak odmietnut mozes, len ci ti to bude stat za to. Nechces radsej zmenit lekara? Pokial ide o odmietnutie, myslim, ze ti to moze lekar uviest do karty a nasledne pri komplikaciach ta ma pravo odmietnut liecit, alebo take nieco...
Niektore lieky maju neziaduce ucinky a je ti po nich zle ale vzhladom na chorobu ich musis brat aj tak... nie vzdy je vsetko skvele uzasne, kazdy by najradsej bezbolestnu bez vedlajsich ucinkov liecbu, ale niekedy treba proste vydrzat... utekat od lekara k lekarovi, ze ten zazracne nieco ineho vymysli nie je vacsinou riesenim, ale stracanim drahocenneho casu pri liecbe...
Lekar ta moze odmietnut ak nedodrziavas a odmietas liecbu nebavime sa ale o zivot zachranujucom osetreni tam ta odmietnut nemoze
Niektore lieky maju neziaduce ucinky a je ti po nich zle ale vzhladom na chorobu ich musis brat aj tak... nie vzdy je vsetko skvele uzasne, kazdy by najradsej bezbolestnu bez vedlajsich ucinkov liecbu, ale niekedy treba proste vydrzat... utekat od lekara k lekarovi, ze ten zazracne nieco ineho vymysli nie je vacsinou riesenim, ale stracanim drahocenneho casu pri liecbe...
@anjelicek26
Nie je pravda zalezi akeho odborneho lekara mas , a ako sa stara je to bezne menit lieky ked mas komplexnejsie ochorenie a nehovorim o psychiatrickych, zla interakcia s inymi liekmi sa dakedy neukaze hned, vlastna skusenost.
Ďakujem vám za reakcie. No je také komplikovanejšie ale skúsim vysvetliť čo najkratšie.
Ja sa liečim na ORL/neurologické ochorenie Menierov syndróm a aktuálne je podozrenie na vestibulárnu migrénu, na ktorú mi bol nasadený liek amitriptylin, čo ej antidepresívum ale fungujúce aj ako anagetikum pri dlhšom užívaní. Lekárka mi povedala, že mi z neho môže byť duševne horšie a môžem ho kombinovať s xanaxom, čo je pre mňa celkom strašidelná predstava. Ja som si ho teda ale nasadila včera prvú tabletu a áno, som strašne ospalá, o to pokoj ale zobudila som sa s príšernou úzkosťou, strachom, pocitom derealizácie a dostala som horzný strach. Vraj by to malo po cca 5 dňoch ustúpiť a chcem tomu dať šancu, bolo mi fakt tak zle, že som si dala aj ten xanax a pár dní to zrejme teda ešte skúsim ale nechcem naozaj skončiť s depresiou a samovražednými sklonmi a inými problémami, čo ten liek môže spôsobiť (o čom ma teda informovala Dr a stranš ma tým nastrašila, takže je možné že tam zahralo rolu aj to a nejak som si to sama vsugerovala)
Zároveň sa bojím, že ma bude potom Dr tlačiť do hospitálizácie, z čoho mám prosto strach najmä cez sviatky ak by to malo byť. A hlavne sa bojím, že ma bude chcieť držať na oddelení kvôi tomu, že mi ej zle z lieku a nie z choroby a bude ho tam do mňa chcieť tlačiť.
Je to pre mňa relatívne nové a naozaj enviem ako tento systém funguje, preto sa pýtam. A keďže idú sviatky ja sa bojím čo so mnou bude a ani neskonzultujem, či mám liek užívať ďalšj keď mi z neho nebude dobre.
No snáď som to spísala zrozumiteľne. A lekára síce asi môžem zmeniť, ale s touto odbornosťou je ich na SK veľmi málo.
Ďakujem vám za reakcie. No je také komplikovanejšie ale skúsim vysvetliť čo najkratšie.
Ja sa liečim na ORL/neurologické ochorenie Menierov syndróm a aktuálne je podozrenie na vestibulárnu migrénu, na ktorú mi bol nasadený liek amitriptylin, čo ej antidepresívum ale fungujúce aj ako anagetikum pri dlhšom užívaní. Lekárka mi povedala, že mi z neho môže byť duševne horšie a môžem ho kombinovať s xanaxom, čo je pre mňa celkom strašidelná predstava. Ja som si ho teda ale nasadila včera prvú tabletu a áno, som strašne ospalá, o to pokoj ale zobudila som sa s príšernou úzkosťou, strachom, pocitom derealizácie a dostala som horzný strach. Vraj by to malo po cca 5 dňoch ustúpiť a chcem tomu dať šancu, bolo mi fakt tak zle, že som si dala aj ten xanax a pár dní to zrejme teda ešte skúsim ale nechcem naozaj skončiť s depresiou a samovražednými sklonmi a inými problémami, čo ten liek môže spôsobiť (o čom ma teda informovala Dr a stranš ma tým nastrašila, takže je možné že tam zahralo rolu aj to a nejak som si to sama vsugerovala)
Zároveň sa bojím, že ma bude potom Dr tlačiť do hospitálizácie, z čoho mám prosto strach najmä cez sviatky ak by to malo byť. A hlavne sa bojím, že ma bude chcieť držať na oddelení kvôi tomu, že mi ej zle z lieku a nie z choroby a bude ho tam do mňa chcieť tlačiť.
Je to pre mňa relatívne nové a naozaj enviem ako tento systém funguje, preto sa pýtam. A keďže idú sviatky ja sa bojím čo so mnou bude a ani neskonzultujem, či mám liek užívať ďalšj keď mi z neho nebude dobre.
No snáď som to spísala zrozumiteľne. A lekára síce asi môžem zmeniť, ale s touto odbornosťou je ich na SK veľmi málo.
@strasko
Tazko poradit, vela krat nie je iny liek a potom ako pisali vyssie treba vydrzat a necitat vsetky papiere co prilozene k lieku.
@strasko o negativnych neziaducich ucinkoch by som lekara informovala. Aspon teda na ten Menierov syndrom pomaha, ci neda sa este zhodnotit z kratkeho uzivania? Ked lekarka povedala, ze do 5 dni by to malo ustupit, tak skus vydrzat, nech si niekto vezme dovolenku a je pri tebe.
@strasko a nemoze ta vyradit z evidencie, ked ti jeden, hned prvy liek nesadne, mozno sa da zmenit na iny, vsetko musis konzultovat s lekarom, ktory ti ten liek nasadil
@strasko na migrénu dobre zaberajú AD.Aj tvoj strach a strašidelná predstava o Xanaxe zohralo svoju rolu.Na tvojom mieste vydržím tých 5-7 dni a uvidíš.Davaj si Xanax na úzkosť normálne 3x denne.A kľud prečo by ťa mali hospitalizovať?
Je to pre teba niečo nove nepoznané a zvýšila sa ti úzkosť aj tvojim strachom aj liekom.Bolo by nerozumné po jednom dni skončiť
@strasko na migrénu dobre zaberajú AD.Aj tvoj strach a strašidelná predstava o Xanaxe zohralo svoju rolu.Na tvojom mieste vydržím tých 5-7 dni a uvidíš.Davaj si Xanax na úzkosť normálne 3x denne.A kľud prečo by ťa mali hospitalizovať?
Je to pre teba niečo nove nepoznané a zvýšila sa ti úzkosť aj tvojim strachom aj liekom.Bolo by nerozumné po jednom dni skončiť
@luccija ďakujem, dosť si ma teraz upokojila. Ja sa bojím tej hospitalizácie, lebo mi tak povedala, že ak mi nebude dobre, MUSÍM byť tam a je to ambulancia v nemocnici, ktorá je cca 100km od môjho bydliska a cez 200km od rodiny, čiže bez návštev, bez ničoho a mňa to proste príšerne desí.
Ja chcem dúfať, že v závere ten liek pomôže a bude mi lepšie a môžno mi zaberie aj na tie úzkosti a paniku čo mám, keďže je to SSRI či ako sa to volá.
Presne ako píšeš, je to úplne nová situácia, ktorej som sa zľakla asi aj preto, ako mi to Dr podala, že proste mi bude nejaký čas dosť zle a keďže mne je dosť zle už tak štvrť roka, naľakalo ma, že sa to má ešte zhoršiť :(
@luccija ďakujem, dosť si ma teraz upokojila. Ja sa bojím tej hospitalizácie, lebo mi tak povedala, že ak mi nebude dobre, MUSÍM byť tam a je to ambulancia v nemocnici, ktorá je cca 100km od môjho bydliska a cez 200km od rodiny, čiže bez návštev, bez ničoho a mňa to proste príšerne desí.
Ja chcem dúfať, že v závere ten liek pomôže a bude mi lepšie a môžno mi zaberie aj na tie úzkosti a paniku čo mám, keďže je to SSRI či ako sa to volá.
Presne ako píšeš, je to úplne nová situácia, ktorej som sa zľakla asi aj preto, ako mi to Dr podala, že proste mi bude nejaký čas dosť zle a keďže mne je dosť zle už tak štvrť roka, naľakalo ma, že sa to má ešte zhoršiť :(
@strasko kľud ..najhorší strach je niekomu komu nie je dobre povedať, že pôjde od najbližších do nemocnice.Obidva lieky sú na úzkosti a paniku ako stvorené.Tie závraty a migrény môžeš mať zo stresu.Ver lekárke pár dní ti bude horšie, dáš si Xanax a, keď nastúpi účinok ad bude lepšie.xanax si prvé dni dávaj normalne pravidelne.Ked ti je zle štvrť roka už ti môže byť len lepšie.Snaz sa niečo robiť nech nemyslíš na zlé veci😉ak by boli v nemocnici všetci čo berú AD pol republiky je na oddelení.Ale áno, začiatok je horsi
Pozri, ak aj po 2 týždňoch budeš mať nepríjemné stavy môžeš ísť za lekárom a prekonzultovať inú liečbu, možno ti navrhne nejakú úplne novú možnosť (klinické skúšanie liekov). Prípadne vyberie iný liek, ktorý by mohol zabrať. Ja som pri inom ochorení prešla 4 liečbami, kým som našla tú, ktorá nemá na mňa vedľajšie účinky - a to som si prešla úzkosťami, masovým vypadávaním vlasov, nezvrátitelným poškodením zraku a sepsou, ktorá ma takmer stala život. Vždy sú však možnosti v dnešnej dobe. Netreba kvôli tomu meniť lekára ani odmietať akúkoľvek liečbu.
@strasko ja som pred časom tiež odmietla liečbu,kde to lekár až zaznamenal dôvod a nevyradil má. Takže podľa mňa môžeš ale záleží asi kôli čomu. Nejdem tu vypisovať prečo som musela odmietnuť.
Amitriptylín je pre lekára najpohodlnejšia voľba.Je to univerzálny tlmič, nie cielená liečba.
Ignoruje individuálnu citlivosť,psychickú reakciu, riziko pri Ménièrovi,z liečby sa stáva skúška výdrže, nie terapia.
To nie je personalizovaná medicína, ale rutina.
Pacient nie je povinný prijať liek, ktorý mu zhoršuje psychický stav.
Máš právo žiadať lieky používané primárne na migrénu, nie na psychiku,alebo lieky, ktoré neovplyvňujú náladu a vedomie.
@strasko ako ti určili ten syndróm, ja som bola teraz na ORL kôli zavratom a robili mi ten test, či je to z ucha, nepotvrdilo sa nič, dala mi lieky na prekrvenie na ten syndróm a kontrola o 2 týždne, ja som ich nejedla keďže mi ten syndróm nevyšiel a tiež mám lieky od psych... V noci som sa budila na hrozne závrate a úzkosti z toho tri týždne katastrofa, poty som išla na kontrolu a vravím či to nie z krčnej keďže furt mi tuhne aj po masažach, poslala ma na RTg a bum zablomované c5-c6 a útlak , preto mi nedokrvovalo mozog... Bola som u prednostu odblokovať, termín že až január, ja som ho tam odchytila a uprosila, že to nevydrží. Nespím už mesiac poriadne... Dva dni som bola KO ani hlavu som nevedela držať, úzkosti ma chytili ako som bola rozladený ale poty sa to začalo zlepšovať, aj psychiku dávam dokopy
@strasko ssri keď začneš brat tak máš úzkosti a iné stavy prvé dva týždne kým si telo zvykne, xanax ukľudní ja mám neurol ten zaberá hneď, AD až po 3 týždenoch asi, ale mňa zaujíma ako ti zistili ten syndróm, či ozaj to máš z toho, tie manévre na ucho ti robili a mala si nystagmusus?
@strasko No amitriptylin hlavne nie je SSRI antidepresivum, ale uplne stare predpotopne tzv. Tricyklicke, ktore sa uz na depresie a psychicke problemy ani asi nepredpisuje. Kedze trhu su uz ovela "kvalitnejsie" SSRI a SNRI AD. A celkovo, "liecit" migrenu a ine nepsychicke problemy antidepresivami, ktore ti akurat tak sposobuju velke problemy, ktore ide lekarka zaplatat benzakmi, na ktorych si akurat tak vytvoris zavislost je fakt skvele riesenie.. Klasika zdravotnictvo, neriesi sa problem, ale tlmia prejavy a este tak, ze sa vyrobia nove zdravotne problemy...
@strasko ssri keď začneš brat tak máš úzkosti a iné stavy prvé dva týždne kým si telo zvykne, xanax ukľudní ja mám neurol ten zaberá hneď, AD až po 3 týždenoch asi, ale mňa zaujíma ako ti zistili ten syndróm, či ozaj to máš z toho, tie manévre na ucho ti robili a mala si nystagmusus?
@fantafany ja som bola na vyšetreniach, ktoré vyšli negatívne. VEMP, BERA, kalorimetria, videonystagmografiu - všetko mi vraj vyšlo v norme. To posledné mi robia pri každej kontrole a mám nystagmus stále 0. Robili mi aj ten polohový test na BPPV a tiež negatívny, žiadny nystagmus. Takže mne Dr napísala dg ako "možná až pravdepodobná" Menierov syndróm len na základe mojich ťažkostí a výsledku z audio, kde na jednom uchu nepočujem nízke tóny, mám tinitus a záchvaty vertiga trvajúce viac než hodinu (väčšinou cca 3h).
Ja sa s tým trápim od cca 2016, kedy mi obyč ORL a neuro na základe MRI a audio povedali, že je problém s prekrvením a liečili ma betahistínom, tebokanom a cavintonom, ktoré zabrali a ďalej ma neriešili a keď sa mi to dosť zhoršilo v 2022 išla som do tej špecializovanej ambulancie, kde teda prebehlo to čo píšem vyššie.
@strasko No amitriptylin hlavne nie je SSRI antidepresivum, ale uplne stare predpotopne tzv. Tricyklicke, ktore sa uz na depresie a psychicke problemy ani asi nepredpisuje. Kedze trhu su uz ovela "kvalitnejsie" SSRI a SNRI AD. A celkovo, "liecit" migrenu a ine nepsychicke problemy antidepresivami, ktore ti akurat tak sposobuju velke problemy, ktore ide lekarka zaplatat benzakmi, na ktorych si akurat tak vytvoris zavislost je fakt skvele riesenie.. Klasika zdravotnictvo, neriesi sa problem, ale tlmia prejavy a este tak, ze sa vyrobia nove zdravotne problemy...
@anonym_da16f4 presne toto je to, s čím nie som stotožnená. Ja som to Dr aj povedala, že proste mám pocit, že je to stále len nejaké lepenie toho problému, na čo mi povedala, že toto sa inak riešiť nedá a teda môžem mať aj meniera aj vestibulárnu migrénu a ale že VM mi môže naisto diagnostikovať, až keď mi neurológ potvrdí, že mám migrény. A ja viem, že tieto dve sa prelínajú a často bývajú aj spolu (ale len preto to viem, že si robím svoj prieskum, lebo keby sa na ňu spolahnem, tak beriem doblba aj 8tbl Betahistínu (teraz mám 4*24mg), ktorý mi moc nezaberá a nezaberá možno práve preto, že to nie je MD ale VM - neviem, nemám ako vedieť).
Takže preto, že som jej povedala teraz, že ma začala pri tých závratoch aj veľmi bolieť hlava, čo doteraz až tak nebývalo, tak začala riešiť možnosť VM, aj keď pri nej často ani bolesť hlavy nebýva a nikdy ju to ani nenapadlo možno preto, že je tam ten tinitus a strata sluchu čiastočná, čo zasa vraj často nebýva pri VM a je to ojedinelé.
Sama mi ale povedala teraz na kontrole, že tolko záchvatov vertiga a taký typ aký som ja pociťovala spolu s citlivosťou na svetlo, zvuk, pach pri Menierovi zase nebýva.
Takže ja už naozaj naozaj neviem čo robiť a na koho sa obrátiť.
@anonym_da16f4 presne toto je to, s čím nie som stotožnená. Ja som to Dr aj povedala, že proste mám pocit, že je to stále len nejaké lepenie toho problému, na čo mi povedala, že toto sa inak riešiť nedá a teda môžem mať aj meniera aj vestibulárnu migrénu a ale že VM mi môže naisto diagnostikovať, až keď mi neurológ potvrdí, že mám migrény. A ja viem, že tieto dve sa prelínajú a často bývajú aj spolu (ale len preto to viem, že si robím svoj prieskum, lebo keby sa na ňu spolahnem, tak beriem doblba aj 8tbl Betahistínu (teraz mám 4*24mg), ktorý mi moc nezaberá a nezaberá možno práve preto, že to nie je MD ale VM - neviem, nemám ako vedieť).
Takže preto, že som jej povedala teraz, že ma začala pri tých závratoch aj veľmi bolieť hlava, čo doteraz až tak nebývalo, tak začala riešiť možnosť VM, aj keď pri nej často ani bolesť hlavy nebýva a nikdy ju to ani nenapadlo možno preto, že je tam ten tinitus a strata sluchu čiastočná, čo zasa vraj často nebýva pri VM a je to ojedinelé.
Sama mi ale povedala teraz na kontrole, že tolko záchvatov vertiga a taký typ aký som ja pociťovala spolu s citlivosťou na svetlo, zvuk, pach pri Menierovi zase nebýva.
Takže ja už naozaj naozaj neviem čo robiť a na koho sa obrátiť.
@strasko kukni na fcb skupinu krčná chrbtica, viacerí písali že závrate mali z Betahistin, že to vysadili a začali sa venovať krčnej chrbtici, mala by si navštíviť odborníka na fyzioterapiu, nech ťa celú pokuká, či nemáš bloky na chrbtici, ktoré ti spôsobujú toto, keď nevedia z čoho tak ťa len napchavaju liekmi ktoré ti môžu robiť ešte horšie ...
@fantafany ja som bola na vyšetreniach, ktoré vyšli negatívne. VEMP, BERA, kalorimetria, videonystagmografiu - všetko mi vraj vyšlo v norme. To posledné mi robia pri každej kontrole a mám nystagmus stále 0. Robili mi aj ten polohový test na BPPV a tiež negatívny, žiadny nystagmus. Takže mne Dr napísala dg ako "možná až pravdepodobná" Menierov syndróm len na základe mojich ťažkostí a výsledku z audio, kde na jednom uchu nepočujem nízke tóny, mám tinitus a záchvaty vertiga trvajúce viac než hodinu (väčšinou cca 3h).
Ja sa s tým trápim od cca 2016, kedy mi obyč ORL a neuro na základe MRI a audio povedali, že je problém s prekrvením a liečili ma betahistínom, tebokanom a cavintonom, ktoré zabrali a ďalej ma neriešili a keď sa mi to dosť zhoršilo v 2022 išla som do tej špecializovanej ambulancie, kde teda prebehlo to čo píšem vyššie.
@strasko ešte by ma zaujimalo keď na MRI povedali že problém s prekrvenie, že či ti povedali z čoho? Riešila si aj chrbticu? Nebude to s toho nedokrvovať?
Prepate co tu vypisujete viaceri mi stale pride ako podozrenie nespravnej liecby. Ja som sice mala uplne ine problemy, ale az 4 lekar ma dal za 3 tyzdne dokopy. A to som sa trápila 4 roky a uz som zomierala....skus sa este poradit, aby ti realne nepotlacali iba symptómy. Ako urcena diagnoza pravdepodobne......to nie je v poriadku! Teraz tiez riesim iny zdravotny problem a tiez 3 lekar v dvoch odboroch. Takze 6 lekarov ma liečilo na jednu chorobu, je to medziodoborove takze mali byt dvaja.
Chod kludne aj do Ciech, za to ti to stoji...a hlavne sa neficuj na jedny Vianoce. Ano, je to krasny cas pri rodine...ale este krajsie je byt konecne zdravá. Vezmi si takych onkopacientov co všetko musia prekonavat a dokonca cez Vianoce, drzim ti palce. A zacni sa modlit, pomoze ti to.

Zo zakona nemozes odmietnut iba liecbu pohlavnych chorob a este niekolkych infekcii. Vsetky ostatne liecby, lieky, hospitalizacie a vysetrenia mozes odmietnut. Z evidencie ta preto vyradit nesmie.