Možné ploštice, psychika a odsudzovanie susedov
Ahojte baby, možno sa doma stretávam s problémom, ktorý ma straší. Bola som aj u dr, ten povedal že to ma môže stipat aj iba komár. Plakala som. Samotný deratizér mi strach nerobi, aj keď to je finančne náročné, verím, že to zvládnem. Coho sa však bojim je to, že nás ako mladú rodinu, ktorá na tento problém upozorni aj ich preventívne, tak budú ohovárať, označovať za špinavých a podobne. Pritom nikde som tento rok na dovolenke nebola, nič nové doma nemám odkial by som si to priniesť mohla, nerozumiem odkial môžu byt. Možno aj od niekoho kto to nepriznal a doteraz to rieši sám. Ako sa s tým vyrovnať? Velmi sa toho bojim, je nás cca 60 rodín v paneláku, poslednú dobu 7 noví susedia. Bojim sa reakcie, bojim, hoc stat sa to môže kazdemu. Prosim vás len o vludne reakcie, dakujem 😟
Ale veď nikto netvrdí, že ploštice idu od Vás...podľa mňa strašne prehanas.Okrem toho lekár Ti povedal , že to môže byť komár🙂
Niekto mohol dať niečo do pivnice a rozliezlo sa to.
Kontakuj domovníka nech ich zavolá, keď si ty zavoláš sama ostatným to nepomôže..možno ich ani nenájde.Ukaz fotku štípance a ukľudní sa
Tak sa neboj, ako popravde ja nerozumiem prehnanym reakciám ako poplakala som si lebo plostice... Na co je to dobre? Ak doma nemáš chlievik, tak je dosť možné ze to ide od ineho suseda. Moze ti byt fuk, co si susedia myslia ak sa problem vyriesi. Za tyzden sa na to zabudne a je dosť možné ze ak to bude riešiť odborník, najde z kade sa rozliezaju (inak radi byvaju v hniezdach - lastovičky atd) .. A plostice si aj videla? Ci len podľa nejakych stipancov?
Ved plostice môžu byť hocikde. Napríklad si v obchode skúšala mikinu, tricko. Alebo aj v autobuse, vo vlaku. Alebo si niečo kupila a doniesla domov. Aj si nejakú plosticu nasla doma ? Nasla si ju? Mas dôkaz že plostica. Moze to byt aj komar.
v prvom rade - ak sú to naozaj ploštice, tak to nestačí riešiť len vo vašom byte, treba to nahlásiť správcovi a ten to musí riešiť v rámci celej bytovky, a teda aj náklady sa rozpočítajú medzi všetkých, resp. sa to uhradí z fondu opráv. Sú špecializované firmy, ktoré sa zaoberajú zisťovaním, či sa naozaj jedná o ploštice a kde majú hniezdo (to vôbec nemusí byť vo vašom byte, môžu liezť od hocikoho, kľudne aj z vedľajšej bytovky sa mohli presťahovať). To by som riešila ako prvé - zistiť, či naozaj ide o ploštice.
A čo sa týka hanby - nech sa hanbí ten, kto o tom vedel a neriešil to a nechal to zájsť až tak ďaleko, že je to v celej bytovke.
@simca06022011 úprimne, u nás v bytovke keď bolo podozrenie na ploštice, tak som si veru poplakala aj ja. Je to svinstvo, ktorého sa ťažko zbavíš a je to aj finančne náročné. Takže ja úplne chápem ten plač a zúfalstvo.
Práveže v tých čistých domácnostiach sa to zistí hneď... My sme ešte ako mladá rodina, vtedy ešte s tromi deťmi 😏 tiež nahlasovali správcovi, že máme ploštice. Nikdy sa u nás tzv. hniezdo nenašlo, len pár jedincov sa chystalo asi zabývať. Syn mal stále nové stipance a stále som striehla na komára v noci, a zrazu na vankúši sa objavil chrobáčik... Chytili sme a identifikovali ako plosticu. Toto ozaj treba riešiť ihneď a vo všetkých bytoch okolo. Vtedy sme sa toho relatívne bezbolestne zbavili, mala som len veľa prania🥴😏 a čo si myslia susedia? To ozaj nerieš. Dôležité je, aby si tú háveď nemala doma a tvoje deti nevstávali celé doštípané.
Veľa ľudí sa k tomu hanbí priznať, no ak to nikto nerieši, problém bude horší. Držím palce. 😊🤗
Ja by som normalne povedala ze som na chodbe videla behat plostice a bodka. Nic viac nic menej. O svojom byte nemusis spominat nic.
Bacha na hniezda lastoviciek a belorítok. Plostice su casto v nich. A vedia vliezt otvoreným oknom az lastovicky odletia a v prazdnom hniezde je zima tak sa vyberu za teplom.
@derdia no to by si bola iná frajerka, keby vidíš po chodbe v bytovke behať ploštice 😀 sú maličké a veľmi plaché, za svetla nevyliezajú vôbec, aktívne sú v noci a to musíš mať sakra šťastie, aby si ich videla, keď zasvietiš, tak okamžite zalezú. Takže ak si niečo videla cez deň na chodbe, tak ti hneď každý povie, že to ploštice určite neboli.
Sama si firmu čo vykonáva dezinsekciu nevolaj. Ak ich máš ty, tak ich budú mať s veľkou pravdepodobnosťou aj ďalšie byty. Vyhubis ich a prilezu k tebe zas... Toto treba riešiť cez domovnika. Nikto ta nemôže obvinit, že si ich priniesla ty, ale ak sa niekto taký nájde, povedz mu, že to môže byť kľudne aj od neho a nech si niečo o plosticiach najprv nastuduje, pred tým než bude obviňovať a sudit. To že si si objavila stipance a niekto iný nie, neznamená že jeho nestipu, len nemusi mať reakciu. Sú ľudia čo este stale veria, že plostice = sa špinavá domacnost a preto sa hanbia varovat ostatnich. Väčšinou to ludia začnú riešiť svojpomocne, vyhadzovať nábytok, kupovať volnopredajne spreje, ktoré sú na nič, zatiaľ čo sa plostice budú ďalej veselo množiť. Alebo si zavolajú dezinsekciu a vystriekajú len svoj byt a o pár mesiacov ich kontaktuje domovnik, že v bytovke sú plostice a budú musieť investovať zas. V prvom rade sa ale uisti či ozaj ide o plostice.

Pozri prave naopak - urcite to ma niekto zo susedov tak rozlezene, ze uz lozia cez sachty do inych bytov... treba na to upozornit - presne tak... deratizer prijde, pozrie klasicke miesta, kde plostice su, ci je tam trus od nich, povie ti, ci si len "paranoidna" alebo je to tak... podla toho budes kontaktovat domovu spravu... pri plosticiach treba prehriat cely dom, je to trosku vacsia operacia, ak to ma pomoct natrvalo...