icon

Možno sa zbaviť OCD liekmi a kontrolou?

5. apr 2025

Môže byť niekomu diagnostikované OCD, bude brať istý čas lieky, ktoré mu boli predpísané a potom sa to jednoducho dostane pod kontrolu? Pretože to bolo odhalené kým to nebolo úplne vážne? Alebo tá choroba už bude navždy s tým človekom so sklonom k zhoršovaniu sa?
Dik za vaše skúsenosti.

reanda
5. apr 2025

moze, ale nie kvoli liekom.. a dostat ocd pod kontrolu 😀 to je vtipne

autor
5. apr 2025

@reanda no to som asi nepovedala najlepšie 😁 a ako teda? Terapie? A naučiť sa čo robiť s tými myšlienkami?

reanda
5. apr 2025

dolezite je pochopit, ze ocd nie je choroba.. je to sposob reakcie na problemovu situaciu.. takze za jedno je treba vidiet a riesit svoje problemy.. za druhe, ano, naucit sa reagovat na stres a problemy inak ako obsesivno kompulzivne .. to chce ale nastupit cestu sebapoznavania a poznavania skutocnej pravdy.. takto sa da vyliecit zo vsetkych 'chorob', (aj z tych nevyliecitelnych) .. ja by som pre zaciatok odporucala prestat sa sustredit na ocd a co s nou a sustredit sa celkovo na seba, svoj zivot, ci je clovek v nom spokojny, ci ide skutocne svojou cestou.. a tak.. je to trosku zdlhavejsie a pracnejsie, ako zhltnut pilulku a problemy su prec 😀

biba_18
5. apr 2025

ocd sa nemusí zhoršovať… aj keď sa mi nepáči “tón” akým to píše @reanda - súhlasím s ňou - najlepšou cestou je pracovať na sebe…

autor
6. apr 2025

@reanda tak to je zaujímavý pohľad.. pretože ja to beriem tak že je to choroba/porucha/niečo nefunguje ako má. Nie že je to len nejaký spôsob uvažovania alebo reakcií.

danielad9
6. apr 2025

Mám OCD, lieky beriem x rokov a musím povedať, že čo sa týka liekov tak pomáhajú ale ty to musíš mať pod kontrolou a vedieť to ovládať. Kým som sa to naučila kontrolovať tak to trvalo veľmi veľlmi dlho ale dá sa to. Zhoršovať sa to nezhoršuje ale žiaľ vyliečiť sa to na 99% nedá.
A áno je to porucha pri ktorej mozog pracuje inak ako by mal. Ak chceš poradiť, kľudne napíš ss 🙂

evkamotka
6. apr 2025

Ja mam ocd a lieky ucinku tak, ze su nutkania o trocha slabsie a o niečo menej časté. Vdaka liekom mi funguje psychoterapia, lebo kym ma ocd uplne valcovalo, terapia bola neucinna. A teraz keď zaberajú lieky, viem to vďaka terapii dostavat pod kontrolu. Je to vela o vlastnej snahe a cviku. Ziadna zazracna tabletka co ta komplet zbaví ocd neexistuje