Môžu byť psychické choroby dedičné?

denisamko34
15. jan 2014

Moja svokra ma schyzofreniu a rada by som vedela ci to moze byt dedicne.Bojim sa aby moj manzel a deti neboli na to nachylne.Ma niekto s tym skusenosti?

macamac
15. jan 2014

" Je schizofrénia dedičná?
Výskyt schizofrénie v rodine zvyšuje riziko výskytu aj u iných príbuzných. Ak jednovaječné dvojča má schizofréniu je pravdepodobnosť výskytu schizofrénie u druhého dvojčaťa (majú rovnaké gény) je okolo 50%, čo znamená, že v hre nie je len jednoduchý prenos génov. V súvislosti so schizofréniou sa skúmali rôzne gény či ich kombinácie, ale výsledky nie sú zatiaľ jednoznačné. "

výňatok z článku

http://www.zdravie.sk/choroba/35918/schizofreni...

a áno, v okolí sú prípady aj dedičnej schyzofrénie 😒

a inak - ak by sme mali riešiť, čo všetko môžu naše deti zdediť, čo všetko sa vyskytovalo v rodine či už matky alebo otca, resp. v blízkom príbuzenstve, museli by sme sa zblázniť 😉
ak máš strach, niečo si naštuduj
ale zbytočne sa nestresuj úvahami typu: čo ak.....
budeš riešiť, keď nastane

užívaj si život a teš sa zo zdravia a lásky svojich blízkych 😉

klincek
15. jan 2014

dedicnost psychických chorob je vo vseobecnosti pomerne vysoka, citala som o tom par clankov. ale velmi vela robi aj prostredie, vychova a vplyvy okolia. netreba sa dopredu bat 😉

aga2011
15. jan 2014

ahoj, pri schizofrenii je jednym z faktorov aj dedičnosť, to ti povie kazdy psychiater, kazdy z nas môže mat v sebe gen,ktory nesie toto ochorenie, ale vobec sa nemusi toto ochorenie spustiť, niekto môže mať nachylnosť ale počas života sa nespusti, spušťač môže byť stres, vypätie... podla mna ak zije človek vyrovnany životny štyl nič sa neprejavi, podla mna je to aj s inymi chorobami či uz rakovina alebo iné. tak sa nad tym netrap, nič také nemusi byť.

aristka
15. jan 2014

ano,môžu byť dedičné a je to častý jav a ako píšu dievčatá hore ,nerieš niečo čo nie je u svojich blízkych a ži ....

mata90
15. jan 2014

môže byť dedičné, ale ani nemusí byť práve u vás, nestresuj sa u užívaj si zdravie svojej rodinky 🙂

kachita
15. jan 2014

Nejaka predispozicia moze vzdy byt. Ale laskavy, pokojny a harmonicky domov, pochopenie a objatia urobia tvoje deti silnymi. Prave deti, ktorych rodicia su chladni a neprejavuju lasku, pripadne su nervozni a rodina uz nie je harmonickym miestom su nachylny na vytvorenie psychickej choroby aj ked ten gen v sebe nemaju. Tot moja skusenost.

mariasimkova
27. jan 2014

dobrý den ja som zdedila psychiku po rodine moja teta starká mama babka majú psych.problémi najviac sa to týka dievčiat ako chlapcov mám schizofrenicku poruchu ešte sa k tomu pridali hrozivé sny a ked dedko zomrel tak sa mi to zhoršilo stále sa mi zjavuje v myšlienkách a niekedy mám pocit že sedí pri mne pri posteli mám velký strach ked som sama doma a je večer noc teras si vybavujem in.dôchodok 13.2 mám posledné posudkové predvolanie dufam že mi ho uznajú a potom aspom na 4hod by som si chcela najst prácu!Prajem príjemný dník!!!!!

bublinka711
27. jan 2014

Áno, jedným z faktorov vzniku psychických chorôb je dedičnosť. A dosť často sa stáva, že aj u tých, u ktorých sa "gén" neprenesie zafunguje takzvané rodinné nevedomie - to vysvetluje, prečo sú napr. deti rodiča, ktorý spácha samovraždu náchylné tiež na takéto konanie, alebo prečo si dcéra otca alkoholika nájde muža alkoholika a podobne. Veľa tiež robí faktor výchovy a učenia sa v rodine.Dieťa primárne využíva schémy jednania, ktoré zažilo a videlo vo svojej primárnej rodine. Pokiaľ ide konkrétne o schyzofréniu, môže byť zdedená predispozícia. Avšak záhadou ostáva, prečo ju niekto zdedí a niekto nie, a rovnako, prečo aj niekto, kto ju zdedenú má neochorie... Život je zázrak a niekedy aj veľká lotéria. Ty o ochorení v rodine tvojho partnera vieš, je však veľa iných ochorení, ktoré môžu byť napr. v tvojej rodine rokmi geneticky prenášané a zatiaľ neprejavené a nemusíš o nich ani tušiť... Takže hop - alebo trop 🙂.
A tým celým som chcela povedať, choďte do toho pokiaľ to tak cítiš, aj tak nikdy nevieš, ako tehotenstvo dopadne a čo sa počas života tvojho dieťatka vyskytne. Jediné čo môžme je ľúbiť ich a dávať im to, čo potrebujú - našu lásku a našu blízkosť.

dai
27. jan 2014

ahoj... dedi sa predispozicia. Tak ako sa dedi na rakovinu prsnika, hrubeho creva a mnoho inych chorob... Ci sa prejavi? zalezi od milion a jeden faktorov...
je na tebe sa rozhodnut ci do toho pojdes - mozno do toho pojdes a prezijes strasny zivot po boku schizofrenika a mozno do toho pojdes a prezijes nadherny, spokojny a naplneny zivot po boku zdraveho, starostliveho chlapa - nastastie nikto z nas nevie predvidat buducnost... zivot treba zit - prepare for the worst, hope fot the best🙂

kofoluska
27. jan 2014

Niektore choroby dedicne byt mozu. Dedicnost je jedna velka zahada, nikdy nevies, ako to dopadne. Ako pise bublinka, mozete si obaja niest v linii aj choroby (resp. predispozicie na ne), ktore sa neprejavili u ostatnych a mozno sa budu po detoch niest dalej a nikdy sa ani neprejavia. Ja viem, ze dam asi blbe prirovnanie, ale najlepsie, ake ma momentalne napada. Pred tym, nez sa nam narodil syn som dlhe roky chovala laboratorne potkany. Kazdy z nich ma v sebe mykoplazmu - bakteriu, ktora sposobuje infekcie dychacich ciest, mocoveho a pohlavneho ustrojenstva. U niekoho sa prebudi k zivotu a u niekoho nie. Z toho mnozstva potkanikov, ktore sme doma mali som sa s nou stretla len u jedneho jedineho.
Takze - ak chcete dietatko, kaslite na svokrinu schizofreniu. Nemusel ju zdedit ani buduci otecko a nemusi ju zdedit ani vase spolocne dieta. Do hry predsa vstupuju geny oboch rodicov, nie len jedneho. 🙂 A ver mi, ze aj keby malo tri ruky a styri nohy, lubit ho budes ake bude. 🙂

kazunomiya
27. jan 2014

Ahoj, sice sa to ciastocne dedi, ale nemyslim, ze je to nejake jednoduche v zmysle ze ked to mala babka, budu to mat aj vnucata... vsimni si skor ci maju v rodine viacej nejakych psychicky zvlastnejsich ludi. My mame aj zo strany mojej mamy aj mojho otca pribuznych s vaznymi psychickymi poruchami ale nikto z nas deti nema ziadnu z tych vyslovene vaznych diagnoz.

Urcite ale odporucam zamerat pozornost na to, ako tvojho manzela ovplyvnila diagnoza jeho mamy - ludia, co ziju s psychicky chorymi sa s tym vyrovnavaju velmi rozne, niekoho to nalomi a niekto sa prave naopak stane velmi zdravym a silnym... hlavna vec pri vsetkych podobnych diagnozach je nepopierat ze taky clovek tu je a vedome sa vyrovnavat s tym, ako sa mi s nim zije. Hovorim z vlastnej skusenosti resp. skusenosti z mojej rodiny. Najhorsie su take polotajomstva a tabu. Netreba sa hanbit vyhladat ani nejaku psychologicku pomoc a vedome na sebe pracovat. Ja som mimoriadne vdacna za to ze som absolvovala psychoterapiu... celkom inak sa dnes na veci pozeram, poznam svoje slabe stranky ale viem sa s nimi omnoho lepsie vyrovnavat.
Ja som vystudovany psycholog a myslim si, aj z vlastnej skusenosti, ze vacsiu ulohu nez cisto geny v tomto ma to, ako sa cela rodina a kazdy jej clen s tou psychickou poruchou v rodine vyrovna - vzdy to ovplyvni vsetkych, ak je v rodine jeden chory. A nejde len o tieto najtazsie diagnozy... ale aj o omnoho beznejsi alkoholizmus a pod.

vierao
25. jún 2014

Táto pani má schizofréniu a rozpráva o tom:
http://www.ted.com/talks/eleanor_longden_the_vo...

sintias
19. feb 2015

Boli sme zdrava stvorclenna rodina. Schizofrenia nam nic nehovorila. Zrazu manzelovi v 41 rokoch stanovili tuto diagnozu. Ma iba lahsiu formu. Vsetkzch nas to zaskocilo. V rodine pribuzni nikto to nemal.Zivot je proste loteria. A nikdy nevies. Kamaratka mala otca schizofrenika. Ona a jej sestra su uplne ydrave aj ich deti. Zatial. Clovek v zivote by mal menit veci ktore menit dokaze, prijat veci, ktore sa zmeniit nedaju a mudrost vediet ich rozlisit.. Netrap sa nad niecim o com ani nevies ci sa stane. Zi tak aby si bola stastna a aj ludia, ktorých milujes a ak nahodou sa aj nieco stane na slzy je vzdy dost casu.

dena10
19. feb 2015

Vyššia pravdepodobnosť, ako keby v rodine nebola ☹

jenny2009
16. dec 2017

moj syn ma chce zabit.... stal s nozom pri mne , potom s noznicami ....je to forma schizofenie.... zial musim cakat na odborne vysetrenie az do februara....

ladyaki
17. dec 2017

samozrejme, že sú dedičné... dá sa to už predom testovať či ste k tomu náchylní s partnerom- či je veľká šanca, že to dieťa zdedí