Môžu sa znovu objaviť kamene po operácii žlčníka?
Dobrý deň, keď mám vybratý žĺčnik, môžem mať znovu kamene?
Ano, mozes a aj blato. Aj bez žlčníka sa môžu tvoriť tzv. "kamene v žlčových cestách" (lekársky: choledocholitiáza).
To sú zvyšky alebo nové kamienky, ktoré sa tvoria v žlčovodoch (trubičky, ktoré vedú žlč z pečene do čriev).
Keď ti odstránili celý žlčník, nemôžeš mať kamene v žlčníku – lebo ten už tam jednoducho nie je, ale v zlčovodoch áno.
Samozrejme, ta bolest je ina a prejavuje sa to inak, ale mozu sa tvorit preto je fajn ist tak raz alebo za dva roky na sono preventivne...to mi lekar vravel a ostala som prekvapena...este aj zachvat mozem mat akoby som mala zlcnik normalne...skoro som spadla zo stolicky...vsetko je o zlcnikovej diete, strave a jednoducho skusat a skusat a skusat co uz mozes alebo nemozes jest....ja som mesiac po vybere zlcnika a toto mi krasne vysvetlil pan prof. Sedlak a aj primar chirurgie co ma operoval...takze vyhrali sme tak na 99,99% 🙂
Ano mozu, moja teta mala pred mesiacom operaciu , vybratie zlcnika a vvpondelok skoncila na dalsom zakroku, kamene v zlcovych cestach, ktore vtedy vraj nevideli. Cela ozltla a mohla skoncit velmi zle. To vobec nebolo o diete. Tie kamene jej tam ostali a mevideli vraj ze ma aj v zlcovych cestach
môžu,akurat to riesim,novych 5 kamienkov 😑

Ja som mala piesok v žlčových cestách pár rokov po operácii.