icon

MRI chrbtice

madmazel123
27. jan 2022

Vie mi to niekto preložiť ľudskou recou?

MRI chrbtice
loginexistuje
27. jan 2022

ze si v poriadku

madmazel123
autor
27. jan 2022

@loginexistuje a co znamená chrbtica je esovite skolioticka?

bolarazjedna
27. jan 2022

že máš zle zakrivenú chrbticu, do tvaru S. Rozlišuje sa tvar S a C /z pohladu zozadu, normálne by si mal mať rovnú/. Ale teda žiadna hernia, čiže prietrž platničky, nič ti netlačí na miechu ani na nervové korene.

madmazel123
autor
27. jan 2022

@bolarazjedna neviete mi povedať, ako sa to lieči? Korzet, rehabilitacie? Ide o môjho syna. Ďakujem

loginexistuje
27. jan 2022

@madmazel123 uz ti to vysvetlila
@bolarazjedna
mozes si najst iekde cvicenie a chodit cvicit moz o pilates mozno sm system ale neurologicky tam nie je nalez

loginexistuje
27. jan 2022

a na rtg mal aky nalez ? kolko stupnova skolioza ? najskor ale treba cvicit my sme s detmi dostali take papiere s cvikmi a cvicili sme doma

madmazel123
autor
27. jan 2022

@loginexistuje na rtg sme ešte neboli

bolarazjedna
27. jan 2022

tak závisí aj od veku, aj od stupňa skoliózy. Korzet dávajú len keď je to vysoký stupeň, 30-40 a tak. Pokial je to mierne, tak dlhodobé pravidelné cvičenie - liečebná telesná výchova, nestačí zbehnúť na Pilates ani SM systém, kedže tam rovnomerne zaťažuješ a posilňuješ svaly, a pri skolióze práve treba jednu stranu uvolniť, druhú spevniť, proste rôzne zaťažiť svaly aby sa chrbtica vyrovnala, takže mali by ste ísť na RHB alebo ortopediu. Ja som v detstve mala určené aj v akej polohe mám spať, ktorú časť chrbtice mám mať podloženú. Ale pomohlo to, už po 3 mesiacoch cvičenia som mala viditelné výsledky.

madmazel123
autor
27. jan 2022

@bolarazjedna a rehabilitacie trvaju ako dlho? Su opakovane v nejakych cykloch?

madmazel123
autor
27. jan 2022

@madmazel123 ma 11rokov

bolarazjedna
27. jan 2022

no malo by to tak byť, že párkrát mu to ukáže rehabilitačná sestra, aby vedel tú cvičebnú zostavu správne vykonať, a potom každý deň doma to precvičiť. Ja keď som chodila, tak každé 3 mesiace bola kontrola a potom mi trocha zmenili tie cviky, podľa stavu chrbtice. No a cvičiť som mala do 18tky, každý deň. Samozrejme, mne ako pubertiačke sa nechcelo, a to som bola poslušné dievča, od chlapca podľa mňa to môžeš ešte menej očakávať, to ešte v takom veku nechápu deti, že čo to môže v budúcnosti mať za následky. Ešte plávanie môže byť dobré.

madmazel123
autor
28. jan 2022

@bolarazjedna
@loginexistuje ďakujem vám obom damy za informácie 😊