Mŕtvy zub a korunka
Ahojte, mám mŕtvy zub – hornú 6sku, v ktorej bolo 6 kanálikov vyplnené a ošetrené pod mikroskopom. Zub je zaplombovaný – nebolí. Mám to tak už cca 2 roky. Zubár navrhol dať na to korunku. Malo by sa mi to robiť na počkanie, za cca 2 hodiny, čo v reálne bude stáť asi 500-600e.
Moja otázka je: Vážne je potrebné dať na mŕtvy zub korunku ? Viem, že je krehkejší. Avšak keď už to mám takto dlho, tak nie som o tom presvedčená, že je to potreba. Nechcem byť len lekárskym biznisom.
Tiež ma zaujíma ak máte mŕtve zúbky či sú všetky ošetrene korunkou alebo fungujú aj bez korunky, prípadne či sa zub neskôr zlomil ?
Ďakujem za každú skúsenosť
@gemerka17 skor ci neskor sa zacne lamat... ja mam tiez tak a teraz po 5 rokoch sa zlomil a strasne hlboko. Dalsia zbytocna bolest. Mam dalsiu docasnu plombu a este raz sa pokusi vymodelovat, ale zase to vydrzi mozno 3-4 roky a odlomi sa inde. Takze tiez dam korunku, lebo proste takto to bude len viac penazi po kuskoch a tak ci tak skoncim s korunkou
@gemerka17 ako ste nakoniec vyriešila situáciu? Mne sa včera mŕtvy zub zlomil a veľmi ľutujem že mi na neho zubár nedal korunku nakoľko teraz budem musieť riešiť pravdepodobne implantát a to bude finančne oveľa náročnejšie :-/
@miskooo1987 a keď vám ho vybral tak čo nasledovalo? Máte tam dieru alebo implantát?
@mondolina mne sa včera zlomila mŕtva päťka ☹ ako u vás doktor postupoval ? Ďakujem
@slniecko87
aj na zlomený mŕtvy zub sa dá dať korunka.
spraví sa korunka s čapom, aj ja tak mám.
@mondolina och snáď sa to aj mne tak bude dať
@slniecko87 mám korunku už 3 rok, všetko okej. Bola to 6 - stolicka, tam je lepšie dat korunku, aby sa ochránil, keďže je na neho využívaný najväčší tlak pri jedení.
@janka_g dobrý deň, čiže vám na zlomený mŕtvy zub dali korunku? Lebo mne zubár povedal že z pôvodného zuba mi zostal už iba malý kúsok a že lepšie riešenie bude zub vytrhnúť a dať mostík. To je samozrejme drahšie ako korunka tak to riešim

@nikolet3258 ďakujem :D už ju tam mám pol roka a zatiaľ všetko ok