Mŕtvy zub - dať ho vytrhnúť?

natalkaa2011
9. jan 2019

Prosím o radu. Mám mŕtvu jednotku, resp. 21. Mala som obrovské bolesti, mala som dojem, že prichádzam o všetky zuby, že ich mám zapálené a vypadnú. Tak som ráno utekala k zubárke. Tá mi zub otvorila, zhodnotila, že je zub mŕtvy a vyčistila a uzatvorila. Druhý deň, som tam bola znova, nakoľko sa bolesť nedala vydržal. Zub mi otvorili, vytiekol hnis a tak som ho mala asi dva týždne, keďže boli vianočné sviatky. Bola som raz na preplachovanie. Včera mi zub prečistili opäť a uzatvorili, podvečer znova bolesti, intenzívne. Dnes doobeda relatívne kľud, len nemôžem vôbec do ničoho zakusnúť s tým zubom. Teraz znova hrozná bolesť, boli ma celá ľavá strana a mám dojem, že ma začne o chvíľu bolieť celá hlava. Mám na nešťastie mŕtvych zubov viac, vo väčšine problémové. Jedna šestka dokonca boli niekoľkokrát do mesiaca pravidelne, hoci je mŕtva. Bola kontrolovaná aj rtg - vraj všetko v poriadku. A je možnosť, že hoci má vyplnené 3 kanáliky, môže mať aj 4, no ten treba mikroskopicky hľadať a prípadne vyplniť. Moja ošetrujuca lekárka však mikroskop nemá, tak neviem, či ísť k inému na tento zákrok. Pravdu povediať zvažujem vytrhnutie zuba. Hoci už ich mám pár vytrhnutých, ale tento zub ma bolí naozaj už roky. Prosím poraďte, máte podobné skúsenosti s mŕtvymi zubami. Aký je váš názor, zachraňovať za každú cenu, ale radšej dať von???

denka259
9. jan 2019

To je take slovenske vytrhnut zub, ked boli... urcite by som ho netrhala a isla by som k inemu odbornikovi, ktory ma aj lepsie vybavenie (t.j. mikroskop, reciproc endo system, atd). Dolezite je, aby ti urobila niekolko RTG zaberov pocas samotnej endodoncie, ma tvoja zubarka intraoralny RTG v ambulancii? Ak ta boli a pises, ze je mrtvy pravdepodobne mas stale nekroticke tkanivo v koreni 21, preto sa aj tvori hnis a mas masivny zapal. Dala ti zubarka antibiotika, napr. Augmentin? Urcite to treba preliecit. nechala ti v zube aj liecivu vlozku a zub uzavrela, ci si ho mala otvoreny pocas celych sviatkov? 😲
Este sa vratim k vytrhnutiu. Ak si ho nechas vytrhnut, vyjde ta to aj financne omnoho viac ako len uspesna endodoncia a nasledne pripadna korunka. Bud si das urobit implantat, co je dost financne narocne alebo mostik a tam budes musiet obetovat aj dalsie dva susediace zuby, ktore budu oporou na mostik. navyse to nebude esteticke.

sisulia
9. jan 2019

ak uz mas viacero vytrhnutych zubov tak podla mna stoji za to aby si ho skusila este zachranit. vyhladaj ineho zubara, co ma lepsie vybavenie, mozno trosku iny pristup k praci, ze nechce vsetko riesit len tym trhanim 🙂

natalkaa2011
autor
9. jan 2019

@denka259 ďakujem, vytrhnúť som skôr zvažovala zub 6 vzadu pravo, ten má boli roky, aj keď je ako mi zubárka uviedla mŕtvy a vyplnený

natalkaa2011
autor
9. jan 2019

@sisulia zubárka nechce vytrhnúť, len ja už nevládzem, neustále bolesti zubov, rozbolí celá hlava, a stále sa pchať liekmi proti bolesti, tiež nie je žiadna výhra. Už samotné čistenie niektorých zubov je pre mňa bolestivé.

0izidora0
9. jan 2019

@natalkaa2011 Isla by som k inemu zubarovi. Ako pisali vyssie ,ak ti ho vytrhnu,bude ta to stat omnoho viac. A ver ,ze aj bolesti. Zrazu sa ti rokmi zacnu zuby posuvat,kazit rad za radom. Budes musiet konat. Teda- ak chces mat plny chrup. Plus dalsie osetrenia nie lacne a aj s trochou dalsej bolesti navyse. Kazdy vytrhnuty zub si vynasob x 2 /peniaze aj bolest/ Nehovoriac v obmedzivani jedenia,usmievania sa a podobne.

0izidora0
9. jan 2019

@natalkaa2011 Ten zakrok pod mikroskopom je uplne bezbolestny. Len treba najst zubara ,kt to robi. Trva aj 2 hodiny ,podla zavaznosti. Kolko kanalikov treba cistit. Urcite ta zubar aj prelieci ant ak je silny zapal. Tj preliecenie rataj 150e ak das vytrhnut pozri ceny jedneho implantatu za jeden zub. Ale to uz ti pisala aj mamina vyssie. Za mna mikroskop. Ziadne trhanie

natalkaa2011
autor
9. jan 2019

@0izidora0 ďakujem za rady, informovala som sa, vraj vyplnenie kanálika 60 Eur, teda ak štyri kanáliky tak 240 Eur vyplnenie

0izidora0
9. jan 2019

@natalkaa2011 Je to mozne ja som platila za 2 v jednom zube 120 e priblizne ,ale to so zlavou. Najprv som dostala ant a potom mi to mikroskopom liecili. Bola to neskutocna bolest-ten zapal,tak viem cim si prechadzas.

0izidora0
10. jan 2019

@natalkaa2011 Este ma napadlo citam,ze par zubov uz nemas. S tym mostikom to az taka pravda nie je. Poznam ludi ,kt ho maju a ked sa usmeju maju tam akoby take cierne na zube/ zaplatili nemale peniaze/ Mne ked nieco zubarka robila aj 3x sa vratilo do labaka na opravu , ked som bola nie spokojna.Dnes mam krajsie zuby ako volakedy. Plny chrup.

0izidora0
10. jan 2019

@natalkaa2011 Ak sa rozhodnes pre mostik daj si tam porcelan. Ziadnu zivicu a podobne. Mas postarane do smrti a bude to vyzerat stale skvelo/ ked sa ti nieco nebude pacit ,povies opravia/ raz ked ti ho uz nasadia na pevno,uz je na pevno. Urcite to casom budes musiet riesit. Zuby sa ti budu kazit rad za radom.

sfet
25. jan 2019

Mam skúsenosti s mŕtvym zubom. Chodila som s jedným pos..tým zubom k zubárka ako na klavír, ťahala mi nerv, čistila zubné kanáliky, povedala že nádhera, uzavrela, ja som zaplatila 250 eur a bolo vymaľované. Zub bolel 2 dni po zákroku ako čert, ale že je to normálne. Potom bolel každý deň, tak zhruba asi 2 minúty, neriešila som. Po roku a 2 mesiacoch, strašne bolesti, každý večer na pohotovosti a zubár ale iný povedal, že jedine vytrhnúť, že s tým zubom sa ani nič iné robiť nedá než len vytrhnúť. Tak som on prišla. Ale ja mám so zubami hrozne problémy, podľa mňa keď budem kojit, tak o všetky prídem. Preto zvažujem zubnú náhradu, lebo už mňa nebaví chodiť stále k zubárovi a nechávať si tam stále nejaký zub opravovať, vždy tam nechať minimálne 30 eur a o mesiac tam byť s tým istým problémom, od leta mám problém s jedným zubom, ktorý je vedľa toho vytrhnuteho mŕtveho, 3 zubári nezávisle na seba mi každý povedal inú verziu, do zuba som vrazila asi už 150 eur a stále ho otvárajú a čistia a vrtáky a on stále bolí, ale keď počujem tu cenu za konečne ošetrenie, tak sa mi hlava krúti a to je len pokus o záchranu, ktora možno nevyjde, ale čo by si zubár nezarobil keď sa dá. Ďakujem pekne.

babyangel
19. dec 2019

Mile zienky, potrebovala by som radu. Pred dvomi tyzdnami vo stvrtok (5.12.) mi vybrala zubarka staru vypln a precistovala kanaliky, pretoze tam mam zapal. Dala mi docasnu vypln, avsak po par dnoch som mala brutalne bolesti zuba, dasna, uzlin a v podstate celej polovice tvare. Sla som teda v piatok o dalsi tyzden k zubarke znovu. Vtedy mi tu vypln vybrala, precistila kanaliky znovu, niecim mi to ukludnila a nechala mi to otvorene. Predpisala mi aj antibiotika. Dnes som bola opat na kontrole ale velmi biedne zlepsenie. Stale je to citlive a boli to, no uz nie az tak ako na zaciatku. Dnes mi kanaliky zubarka znovu precistila a dala mi tam nejaku liecivu pastu, s tym, ze to je posledna moznost. Ak sa mi to ani potom nezlepsi, tak ide zub von. Ale ja neviem. Nie je to dako skoro po 3 pokusoch urobit takyto zaver? Velmi nerada by som prisla o zub. Moj otec mal cosi podobne a lekar ho vraj preliecoval pol roka.