Multifokálne okuliare - skúsenosti
Mate niekto skusenost s muktifokalnymi okuliarmi? Od detstva som kratkozraka a teraz - vekom - zacinam mat problem s citanim do blizka (v okuliaroch - bez nich vidim perfektne). Velmi mi to vadi pri praci, pri pisani do pocitaca… zvazujem tento typ okuliarov, no od 2 ludi viem, ze s tymito okuliarmi mali problem a nemozu ich nosit. Kedze sa jedna o investiciu niekolko stoviek €, zvazujem, ci do toho ist. Poradite?
@majka2959 ak, tak multifokalne.
@simsalabim Tak fajn, je to jasné!
@majka2959 no nie je to jasne 🤷♀️ Bud obycajne do dialky alebo multifokalne. Nad bifokalnymi ani neuvazujem. A po tom, co napisala @kubkovamama, naozaj rozmyslam, ci predsa nevydrzim s obycajnymi 🤔
@simsalabim tak to mas super, ty nie si adept na multifokalne. Adept na multifokalne som ja.
Ja mam okuliare c. 1 do dialky, cca minus 6 dioptrii. Ale s tymito vysokymi dioptriami sa mi zle pozera do PC, cize na PC pouzivam oluliare c. 2 cca minus 4 dioptrie. A ked chcem nieco precitat zblizka, davam okuliare dole, citam bez, ale dovidim len cca 20 cm.
Keby som mala tvoj zrak, som stastna ako blcha.
Dioptrie uvadzam "cca" preto, ze kazde oko mam inu dioptriu, rozdiel takmer jednu dioptriu.
@0silvia0
fiha, ty to teda mas riadne komplikovane! No som zvedava, ci sa k niecomu takemu dopracujem aj ja... ale minuskove doptrie mam uz desatrocia rovnake (cca -3, plus minus stvrtka na kazdom oku). Asi pri tom mnozstve okulairov aj musis spominat, kde si ktore prave polozila!
@simsalabim ja som tiez roky rokuce pouzivala jedny okuliare ako ty, ale zrak sa mi asi pred dvoma rokmi zhorsil, cize som musela pristupit k dvojo okuliarom. Zatial sa to da, niekedy s tymi PC okuliarmi napriklad fungujem v praci cely den, tie silnejsie si dam az ked idem domov.
Aj doma fungujem napriklad s tymi slabsimi dioptriami, ale ked idem pozriet TV, musim si dat silnejsie.
@0silvia0 a tie dioptrie na pocitac si si tipla, ci ti ich poradila ocna?
@simsalabim ocna mi robila vysetrenie. Hned ma upozornila, ze ked sa mi zvysia dioptrie do dialky, nebudem uz vidiet na PC. Posadila ma za jej PC, aby som si to vyskusala.
Pokial som mala tie nizsie dioptrie, stacili mi do dialky aj na PC.
Povedala, ze ma nechce nahovarat na multifokalne, ale ze ked uz nebudem takto vladat fungovat, ze toto je jedina cesta.
Alebo rozmyslam aj o operacii oci, ale vzhladom k veku uz neprichadza do uvahy lazerova operacia oci, ale tusim vymena sosovky a to neviem ci chcem absolvovat. Musim to s nou este prebrat.
@0silvia0 zaujimave, dakujem za info. Uvidim, ako dopadnem byduci tyzden.
@simsalabim daj potom vediet co si zistila.
Na tvojom mieste by som zostala v rezime aky mas doteraz.
a tie co mate astigmatizmus a treba aj + dipotrie, aj tam sa to prejavuje, pri tych +, ze je treba specialne skla s osami, ci cylindrami?
@0silvia0 takze update po navsteve ocnej. Nechavam si zatial obycajne okuliare do dialky. Bez nich vidim aj najmensie pismenka na papieri, bez problemov vidim aj na pocitac (s okuliarmi). Skusali sme citanie na vsetky vzdialenosti, dialka, pocitac, kniha.... Lekarka sama povedala, ze podla nej mi ich este nie je treba, aj ked je to otravne davat ich dole pri citani a hore pri praci za pocitacom. Ze o takych 5 rokov asi uz odporuci multifokalne, aj ked si stale mysli, ze citat budem vediet este dlho bez nich. Tak nejak sme prisli k tomu, ze ked pride cas na multifokalne, nech zacnem zatmavovacimi, lebo je to velka financna polozka (aj ked mam stastie, ze nemam ziadne cylindre ani nic, cize to vychadza lacnejsie). A potom uvidim. Ze striedanie obycajnych a multifokalnych okuliarov neodporuca, lebo potom ludia padaju na schodoch a pod. Ze treba vydrzat, kym si clovek na ne zvyka a ze ten komfort je neporovnatelny, vidiet dobre do vsetkych vzdialenosti.
@simsalabim Vďaka za správu. Teším sa, že to tak dobre dopadlo.
@simsalabim super, ďakujem. Tak ti želám nech čo najdlhšie vydržíš bez multifokálnych
@simsalabim ja som si myslela, ze zatial neodporuci, vsetko dobre
@osky Ahojky, prosim Ta, akej značky máš sklá,: Riešim teraz moje prvé okuliare a teda odporucili nam Rodenstock, len v BA je tam taky predavač, ktorý nevedel rozdiel ani medzi pracovnými multifokálnymi okuliarmi a okuliarmi na čítanie .... tak zháňam optiku, kde fakt odborne poradia a budú aj kvalitné sklá, dakujem
@majka2959 Ahoj, prosím Ťa, keďže už mám behanie po optikách za sebou, pre ktorú si sa rozhodla a prečo ? podľa čoho si vyberala ? mňa toto práve čaká 🙂 Ďakujem.
@modrykonik03 Ahoj. Ja som bola vtedy v Česku. Nebol tam veľký výber optík, ale mala som šťastie. Jediné moje kritérium vtedy bolo nie optika pri poliklinike, lebo tam mi poškriabali sklo.
@modrykonik03 Toto mám už druhé multifokálne okuliare a vždy to bol Rodenstock. Teraz som si dávala robiť jednoduché okuliare a vyberala som podľa hodnotenia zákazníkov. Vybrala som si v Trnave D+K optiku na Františkánskej a som spokojná.
@modrykonik03 joj rada by som ti pomohla, ale netusim..
Momentalne nie som doma,az cca za 10 dni to mozem skusit volakde zistit
@0silvia0 Rozprávala som sa so švagrinou. Najprv si dala robiť multifokálne zafarbovacie okuliare cestou vo Focuse v Bratislave za Prístavným mostom, lebo tam mali akciu. Rámy ju vyšli okolo 100 EUR a sklá asi 500 EUR. Bohužiaľ doktorka jej napísala zle dioptrie a cylindre, takže si nechala pôvodné rámy, obehala pár optík v Trnave, ale všade by ju to vyšlo narovnako, rozdiel asi 5-10 EUR. Nakoniec si ich nechala urobiť vo Fokuse v Trnave na Štefánikovej, kde jej zrak znova premerali. Sklá ju vyšli narovnako okolo 500 EUR. Spomenula som si, že som si tiež takto predčasom na multifokálne okuliare obišla najprv 2-3 optiky, zistila ceny a možnosti a potom podľa toho som sa rozhodla.

@simsalabim Aha, tak to mení situáciu. Takže bifokálne alebo multifokálne?