icon

Myóm na maternici

monika123654
10. jún 2018

Ahojte zeny minuli tyzden mi bol diagnostikovany myom na maternici.gynekologa son navstivila kvoli silnemu krvacaniu pocas menstruacie ,mam hrozne bolesti v krizoch a nustale nafuknute brucho.PRI vysetreni zisfil ze mam myom a cystu na lavom vajecniku.docitala som sa ze vo vecsine pripadov byva odobrata maternica .stretli ste sa s niecim takym.zajtra idem k nemu take son zvedava co mi povie.dik za kazdu info

monika123654
autor
11. jún 2018

@eliska13 MNA to boli bezne PRI kazdodennych pracach .....ved dokimu som hovorila ze mam tazkosti ale ignoracia z jeho strany ...dnes som volala druhemu gynekologovi idem k nemu v stredu tak uvidim aky bude jeho nazor

libawet
12. jún 2018

@monika123654 aj tak vyoperovať maternicu by som brala len ozaj už ako poslednú možnosť. Maternica drží na mieste aj iné orgány, napr. močový mechúr, potom nastáva problém s ním, ak tam maternica už nefiguruje. Myómy bez vyoperovania celej maternice dokázali urobiť: MUDr. Oravec Jozef/Antolská nem. BA, MUDr.Bielik/ Banská Bystrica, Martin. MUDr. Mára/ Praha.....neviem, či ešte to tak je. Samozrejme, záleží ako ten myóm je v maternici uložený, kde, jeho veľkosť....po prechode inak myómy miznú, lebo sú živené žens. hormónami a po prechode tie majú pokles.

pirula5
Autor odpoveď zmazal
neperliva
5. dec 2018

@pirula5 @pirula5 Sklrotizácia sa neodporúča u žien, ktoré ešte plánujú tehotenstvo (ak by došlo ku komplikáciáem zákroku, tak by s amohlo stať, že už by to možné nebolo). Nie je to žiadna nová metóda a určite by som si ju nedala robiť v Rožňave, kde s tým podľa všetkého budú len začínať. Skús nájsť pracovisko, kde to robia už dlhšie a tam sa pýtaj na ich skúsenosti a či je podľa nich zákrok vhodný, ak ešte plánuješ tehotenstvo.

pirula5
5. dec 2018

@neperliva mne bolo povedane ze lekar je skuseny len bol doteraz inde. A ze vraj je to najlepsia metoda ked chcem dieta a ze prave odporucaju len mladym zenam ktore chcu dieta

neperliva
5. dec 2018

@pirula5 http://www.myomy.cz pozri si cast embolizacia tepien maternice,kde píšu U pacientek plánujících graviditu je některými lékaři považována za nedostatečně ověřenou a proto je u těchto žen používána v případech, kdy je chirurgická léčba nemožná či velmi riziková (mnohočetné, nevhodně lokalizované myomy apod.) Dr. Mára patrí medzi najväčších odborníkov na myómy, má aj internetovú poradňu, skús si to tam skonzultovať, aby si nebola sklamaná. http://www.porodnice.cz/poradny/odbornik/doc-mu... Ja sama som si trápením s myómami prešla, a mám za sebou operáciu, tehotenstvá s početnými myómami, opäť mi začal jeden myóm rásť, nie som si istá, či to chcem riešiť operačne, ak to bude bevyhnutné riešiť, možno vyskúšam fikusovaný ultrazvuk v Prahe (ale ja som v inej situácii, keďže už mám dve deti a ďalšie neplánujem). Nie som gynekológ, ale som zdravotník, od Dr. Máru mám načítanú aj jeho monografiu týkajúcu sa myómov, keďže som sama to musela a zrejme budem aj musieť riešiť.

neperliva
5. dec 2018

Ono je tam ešte jedna taká vec, že ten myóm ako taký nezanikne, ale sa len zmení jeho štruktúra, čo ale aj keď je ten myóm menší, môže robiť problém, a ak by bola potrebná operácia, tak môže byť potom nasledné vyberanie náročnejšie. Na Tvojom mieste by som napísala do poradne Dr. Márovi (ak máš nález gynekologický na papieri, že mu ho vieš presne popísať), a spýtala sa ho na podľa neho najlepšie riešenie pred prípadnou graviditou.

pirula5
6. dec 2018

@neperliva dakujem za info, tak moj gynekolog mi povedal ze mozno bude treba vybrat celu maternicu a ked som sa isla objednat tak primar mi odporucil pockat a skusit potom radsej tu sklerotizaciu alebo ze mozem skusit aj otehotniet ale nie je iste ci donosim

pirula5
6. dec 2018

@neperliva Ked mi v roznave dal primar papier ze odporucana liecba po mesiaci a bla bla, tak mozem ist napr do Šace do nemocnice na zakrok sa objednat? Nebude problem s poistovnou?

neperliva
7. dec 2018

@pirula5 S 8 cm myomom by bolo vysoké riziko potratu (mohlo by robit aj problem pri otehotneni), moze robit problemy aj pocas tehotenstva. Idealne je sa ho zbavit a akonahle povolia tehotenstvo (musi sa dobre zrast jazva na maternici, v pripade operacneho zakroku lebo aj ta je rizikova), zacat sa snazit. Na Tvojom mieste by som skonzultovala ine pracovisko (hoci aj to v Saci), co si oni myslia o moznosti myomektomie(vybratie len myomu) a o moznosti sklerotizacie. Uplne idealne by bolo skonzlutovat gynekologa z pracoviska, kde tu "sklerotizaciu" (embolizaciu) indikuju - gynekologa (nie rentgenologa), ktory ma skusenosti, ako taketo vykony dopadnu, a ci su nejake komplikacie vzhladom na planovane tehotenstvo (zial, neviem Ti poradit, kde to robia, mne osobne sa tato moznost nikdy nepozdavala, tak som po tom nepatrala). Lebo to je pekne, ze pride do Roznavy rentgenolog, ktory to vie spravit, ale ten uz neriesi a nesleduje pripadne tehotenstvo, alebo gynekologicke komplikacie v tehotenstve. Skus si este pozriet fokusovany ultrazvuk, tam je napisane, ze je to neinvazivne, a vhodne aj pred tehotenstvom. Robia to vsak len na jednom pracovisku v Prahe, a asi by si musela ist ako samoplatkyna, a pripadne sa potom snazit od poistovne peniaze preplatit. Zelam vela sil, a dobre rozhodnutie. Viem, ze je to tazke, ja sama bojujem s myomami uz vyse 10 rokov. A som vdacna, ze napriek stavu, v akom moja maternica vdaka nim je, sa mi podarilo vynosit dve deti. http://www.ftn.cz/magneticka-rezonance-a-fokuso...

aki100
2. feb 2020

@mircalla to kde bola kamoska ze brat maternicu? Ja mam.tiez 8 cm ale mne povedali ze sa odoperuje a .aternica zostava a mozem aj rodit

mircalla
2. feb 2020

@aki100 Tak to naozaj neviem, kde bola, ale je to tak

pirula5
2. feb 2020

@neperliva vidim ze temu este sleduju tak to napisem ze som postupila tu sklerotizaciub po troch mesiacoch sa zmensil myom o 1 cm a po dalsich troch mesiach narastol o 2 cm. Z toho zakroku budem mat traumu na cely zivot. Teraz beriem esmyu, po troch mesiacoch som bola na usg a vraj ma len 4,5 cm a podla druheho lekara 8cm co je dost rozdiel,neviem komu verit ci brat tu esmyu ale rychlo si dat vybrat

neperliva
3. feb 2020

Ahoj, to ma mrzí, že Ťa ten myóm takto trápi. Môj myóm pomaličky rastie, ale problémy mi nerobí, tehotenstvo už neplánujem, tak mi ho len sledujú. Moja lekárka mi nevedela nič povedať ohľadom toho fokusovaného usg, čo robia v Prahe, ale zatiaľ, kým mi nerobí problémy, je to aj tak len záložná možnosť. Medzitým som našla nejaké odborné práce, ktoré sledovali zmenšenie myómu po podávaní hormonálnej liečby a po podávaní hormonálenj liečby v kombinácii s bylinkami čínskej medicíny. Zaujímavé je, že skupina, ktorá brala hormonálnu liečbu s čínskou medicínou mala lepšie výsledky, čo sa týka zmenšenia myómu, ako skupina, ktorá brala len hormóny. Takže ja po poslednom usg, pri ktorom ten môj myóm podrástol opäť 0,5 cm za polrok som si objednala čínsku tinktúru, plánujem ju brať pol roka do ďalšieho usg. Ako zdravotník som skeptická, takže nejaké veľké očakávania nemám, ale povedala som si, že to vyskúšam. Dám prípadne vedieť, ako kontrolný usg dopadne.

pirula5
3. feb 2020

@neperliva uz som citala o tom usg v prahe ale to asi treba platit sam vsak? Kazdy ospevuje esmyu, ked som brala citila som sa dobre naladena a tak, ale teraz som sklamana ze prakticky ani neviem ci pomohol ci nie. Ja by som este dieta chcela preto mi odporucili ze trosku zmensit a potom vybrat ale asi treba uz cim skor vybrat. Dnes som si kupila ajurvedsky dzem Mamsaprash aj caj shatawari no su to nechutne veci tak neviem do kedy vydrzim pit

aki100
5. feb 2020

@pirula5 ja nechapem tu esmyu, ved to uz sa bedava zevraj to ma.velmi vela nepriaznivych ucinkov. Skus napisat dr marovi na porodnice.cz ten tam tu esmyu riesi. Neviem ci to nie je aj zakazane kvoli vedlajsim ucinkom. Ten ultrazvuk v prahe ti myom neodstrani, ale len zmensi, takze ked ti rastie to ti nepomoze. Ja silno uvazujem ist za tym dr.marom na.konzultaciu a plpripade operaciu. Ja tu na slovensku velmi doktorom.neverim. Len ma odradza to platenie zakroku za vlastne...

eva112014
5. feb 2020

@neperliva Ahoj, môžem sa spýtať, kde si objednala tú čínsku tinktúru?

neperliva
5. feb 2020

@eva112014 Poslala som Ti do súkromnej správy

neperliva
5. feb 2020

@pirula5 No, tak daleko som sa este nedostala, aby som zistovala postup a moznosti preplatenia nasou poistovnou, kedysi tam mali cenu aj pre samoplatcov, ale uz nemaju, a nepamatam sa. Nase poistovne by mali preplacat liecbu, ktora nie je u nas dostupna, a je vhodna pre pacienta. Ale presny postup, ci to musi navrhnut nas slovensky gynekolog, alebo staci ist ist na konzultaciu do Prahy a oni daju odporucanie na nasledne sa kontaktuje poistovna, to netusim. Moja gyndoska napriklad o tom nic nepocula, takze sa ktomu vobec nevedela vyjadrit. Mam kamaratku radiologicku v zahranici, pytala sa aj kolegov, ale tiez o tom nic nepoculi... takze ja zatial len registrujem tuto metodu, a snazim sa najst niekoho so skusenostami

pirula5
9. feb 2020

@aki100 esmya bola zakazana ale uz nie,do teraz bolo mozne brat asi len 3x 3 mesiace ale pytala som sa ze do kedy to mozem brat a lekar povedal ze po novom do kedy chcem. Citala som vela zlych recenzii ale mne tie tabletky robili dobre, niekto pribera ale ja som skor chudla,nebola som vkuse hladna ako teraz a ako keby som bola viac psychicky v pohode. Ucinok neviem posudit kedze 2 lekari povedali 2 rozne miery

lucinkaboz
16. apr 2021

@neperliva nie nie sklerotizacia myomov sa prave odporúča u zien ktore deti nemaju

suzanca86
13. okt 2021

Ahojte, ak as niektora dala operat Dr Marom, po prepusteni z nemocnice v Prahe ste zvladli cestu autom na Slovensko? Dakujem

bielavila
13. okt 2021

@suzanca86 sice som nebola tymto lekarom, ale len cesta z onkologickeho ustavu do petrzalky v ramci Ba mi dala zabrat, bolelo to, rana je cerstva, neviem si predstsavit byt v aute po zakroku ani hodinu

aki100
14. okt 2021

@suzanca86 no po hrboloch, to bolo dosť. Ja som išla do Trnavy hodina cesty a mala som toho plné zuby. Ak by ta laparoskopicky tak to vpohode

suzanca86
14. okt 2021

Dakujem baby, no ono chcela som sa dat zoperovat v Brne, kde aj zijem, avsak dnes mi chirurg zahlasil, ze to moze byt adenomyom a tak radsej v tej Praha, kedze ten Mara vyzera byt top v CR ako je Bielik na SVK, tak to hadam nejako prezijem tu cestu :(

digehe
Autor odpoveď zmazal
liliana363
Autor odpoveď zmazal
tepka
1. apr 2022

@monika123654 aj ja tak a co robili operovali?

aki100
1. apr 2022

@pirula5 a kde máš presne ten myom? Prečo ti odporúčal vybrať maternicu? Ved to je posledná možnosť. Ja som po operácii myomu rok. Mala som ho už 10cm.nejake problémy mi nesposoboval ale keďže nemám deti bola som na operácii kde mi ho vybrali bez problémov. Jazva ako po cisárskom normálny operačný zákrok, bola som u 2 gynekológov a ani jeden mna nestrasil s tým ze vybrať maternicu.