Nadváha a bolesti

lucia851
24. sep 2021

Ahoj mam nadváhu, meriam 178 cm a vážim 109kg.Bolieva ma dosť chrbtica aj nohy. Keď schudnem bude mi lepšie? Ako sa mam stravovať?

majamat
24. sep 2021

@lucia851 zalezi od otho,c o je pricina, ale vysoka vaha urcite zatazuje organizmus.

co sa tyka chudnutia, stiahni si kaloricke tabulky. su prednadstavene na urcite hodnoty, ja som si ich upravila. a hlavne sa drzim toho, ze moj kaloricky prijem an moju postavu chcem udrzat v urcitych hodnotach, bez ohladu na to, co mi tabulky napisu, pre mna je dolezite v tych tabulkach hlavne to, ze mi ukazu, kolko som toho zjedla za den, vratanie bielkovin, tukov, sacharidov a vlakniny. a tiez ma upozornia, ked nejem ryby a pod.

h2
24. sep 2021

@lucia851 Keď schudneš, určite Ti bude lepšie. Aj keby Ti tie bolesti neprešli. Tiež sa prikláňam ku kalorickým tabuľkám. 👍

mariet24
24. sep 2021

@lucia851 súhlasím, určite sa oplatí skúsiť sa stravovať podľa tabuliek, kontrolovať sa nimi. Ja som zo 105kg momentálne na 88kg za necelý rok. V podstate jem všetko na čo mam chuť len sa kontrolujem podľa tabuliek. A cítim sa lepšie samozrejme

lucia851
autor
24. sep 2021

@mariet24 a to na každej potravín e čítate kalórie? Podľa toho sa stravujete?

h2
24. sep 2021

@lucia851 Netreba čítať kalórie na potravinách, v tých tabuľkách je veľmi široká databáza potravín, aj hotových jedál. Jediné, čo potrebuješ, je odvážiť si to na kuchynskej váhe. Potom si zapíšeš, koľko si čoho zjedla (alebo sa chystáš zjesť) a kalórie Ti to tam dá samé. Narozdiel od toho, ako to na prvý pohľad vyzerá, vôbec to nie je zložité.

mariet24
24. sep 2021

@lucia851 vyberám z databázy potraviny a zadáte si váhu koľko toho zjete. Za ten čas som si tam nahodila aj par svojich jedál recepty čo casto varím. Ale používam tie tabuľky tak orientačne. Veľmi veľa o tom ako používať kalorické tabuľky sa dočítate v skupine Cesta k mojej premene

ivca88
24. sep 2021

@lucia851 stiahni si tu aplikáciu, je zadarmo.
Nemusíš si čítať nič. Väčšina potravín má QR kód, ten si tam naskenujes a máš zapísané hodnoty
Samozrejme sa tam robí z toho výsledok, že koľko máš denne sacharidov, tukov, bielkovin, kalórií... Atď.

Keď si tam nastavis váhu, výšku, a že chceš chudnúť, tak samo ta to nasmeruje, že denne odporúčajú prijať napr Max 1500 kalórií a pokiaľ si tam poskusas zapísať obľubene jedla, tak aj tebe dôjde, že ako sa máš stravovať.
Koľko veci môžeš denne zjesť a v akom množstve, aby si chudla a nie priberala.
Ja som to tak robila asi dva dni a už som presne vedela čo s čím jesť a čo si " odložím na zajtra"... Začala som si plánovať jedálniček a ten som si potom opakovala po týždňoch. Potom pridať pohyb a isto schudnes

luccija
25. sep 2021

@lucia851 pravdaže Ti bude lepšie na kĺby, srdce budeš mať viac energie, budeš sa tešiť, že si to zvládla.Ale toto si písala v lete zmenila si niečo ohľadne stravy?

majamat
25. sep 2021

@luccija ja som v to dufala, ano, potesilo ma, ze som schudla, to je fajn, tesi ma, ze si mozem uz vo viacerychobchodoch kupit oblecko,pretym tam nemali moje velkosti, no klby a chrbtica, bolia rovnako. energia, ako kedy, ale neikedy ani enamm viac energie.
hybala som sa viac, lebo som sa snazila chudnut,a le to bola moja motivacia k pohybu, nie vuac energie.

no ale teda kazdy je iny, niekomu schudnutie velmi pomoze. ja robim uz roky, tento rok som poriadne ani dovolenku nemala, tento rok sme mali aj v praci narocnejsie. roky tiez uy pribudaju.

ale teda aplikacia KT je super. velmi dobre ukaze, kde robi clovek chybu. snazim sa dodrzat mnozstvo bielkovin, ale v takom pripade mi pribudaju aj tuky ( preto pridavanie tukov do stravy vobec nijak extra riesit netreba ) a pri rastlinnych zdrojch bielkovin zas sacharidy. nasa bezna strava obsahuje tak polovicu dennej davky vlakniny. aj to viem len vdaka aplikacii. stravuejme sa fakt zle. len tu vlakninu pri redukcii stravy je tazke aj tu vlakninu zdvihnut.

luccija
25. sep 2021

@majamat musím si to pozrieť tiež by sa mi hodilo aspoň 5 kg schudnúť, ale ja viem kde mám stravovacie prehrešky len som nejaká lenivá🙂

majamat
25. sep 2021

@luccija ta aplikacia je dobra, lebo mas priamo pred ocamia kazdy den to, kolko si zjedla a vies, ci mozes este pridat, ci ubrat.
minuly rok som chudla bez aplikacie od januara, cez sviatky som neico pribrala, na jar som zacala opat s chudnutim. minuly rok to bolo -13kg, tento rok som ale zacala az v aprili, nejak som sa nevedela rozbehnut a mam dole 11kg. dokopy mi to robi skoro 21kg.

lucia851
autor
25. sep 2021

@majamat schudla si pomocou tej aplikácie?

luccija
25. sep 2021

@majamat to je super pamätám si ty si bicyklovala.Ja som dávnejšie čítala diskusia o KP, ale sa mi to zdalo ťažké nastaviť🙂pozriem dik

majamat
25. sep 2021

@lucia851 ako som pisala, minuly rok som chudla bez apikacie a tento rok s aplikaciou, s aplikaciou mam vacsi prehlad.

ja som bicyklovala. ja s prestavkami bicyklujem stale, ale niekedy mam velke pauzy.

bicykel mam od r.2000, uz je stary, taky klasicky horsky s plastami na kolesach, tkore su aj na cesty,a j do terenu.
kedysis om an nomjazdila do prace, co bola celkom makacka,a le prestahovali sme sa a uz byvam blizko. tak roky chodim na bicykle do oklia nasej obce, ale su obdobia, ked sa mi nechce, ked nemozem ( lockdawn, ci praca, choroba a pod ), su obdobia, ked je prilis teplo. ja sa privelmi zahrievam, moje cievy reaguju neprimerane na chlad,a j na teplo a na bicykli sa zahrievam neilen koli pocasiu,a le aj koli namahe. to uz hranici s kolapsom, takze je to riziko. cez leto teda chdoim aj do bazena k mame, hoci sa v zahradnom bazene neda uplne plavat, ale aj pohyb je narocny vo vode, tiez domov casto chodim tak, ze vystupim o zastavku skor a idem peso. je to mimo nasej obce, musim ist cez inu obec,aj cez neobyvanu oblast a trva mi to tusim 35min, tiez do a z roboty roboty chodim peso - 25min. a teda ked sa inak neda hybat, tak doma cvicim na Orbitreku. minuly rok som chodila aj do fotka, ked sa dalo, ale vieme ako to bolo a vzdy sa nedalo.
no tento rok sa hybem menej, obcas sa posnazim, ale potom pride blbe obdobie, ez sa mi nechce. no fakt je, ez aj v praci som vytazena tento rok viac a aj som viac unavena.