Nafukovanie po jedle
Chcela by som poradiť 🙂 Možno máte niekto problem ako ja.Po jedle ako napr.franc.zemiaky,kapusta,strukoviny ,biele pečivo a ani neviem čo ešte všetko...ma neskutočne pichá v bruchu ,nafukuje ako keby v črevách to nepracuje...ak máte niekto taky isty problém ,čo Vám pomáha?Viem,že najlepšie sa vyhýbať takým jedlám ale už ma to štve😞.Idem si skusiť dať espumisan lebo prasknem ...😀
@timejicka prečo by sa nemalo zapíjať???
@katarinamarkova poradene od dr.na gastre☺
@katarinamarkova lebo dochadza k riedeniu traviacich stiav a tym padom sa spomaluje travenie. Idealne je dat di pohar vody pred jedlom a najskor pol hodinu po jedle.
Enzýmy na trávenie skúste... Či už pankreolan alebo iné...
@janka279 a ako potom prosím ťa ješ ovocie, zeleninu, polievky, šťavy k masu, maso samotné, či obyčajné vajíčka, ryby ...........
sušené? v práškovom stave? či radšej vôbec, lebo veď voda riedi tráviace štavy?
keby som osobne mala čakať min. polhodinu po francuzskych zemiakoch kym si dam kvapku vody,tak ma asi tiež riadne boli brucho.
a ten pohár vody pred jedlom? ten akože tráviace štavy neriedi? ten kam zmizne ak nie do žalúdka 🙂
....len tak na zamyslenie, neber to útočne.....
@timejicka sorry, ale dr. na gastre nezistil prečo máš pravidelne horúčky a bolesti brucha.....moc vážne by som ho nebrala.
@dexter2016 Jasnééé, problémy a všetky nevyrieši nič iné len sa pchať liekmi a vitamínovými doplnkami....
@timejicka na tvojom mieste by som sa zamerala na tú horúčku, prečo máš premanentne vysokú teplotu? svojmu lekárovi si to vravela?
pri horúčke je totiž dosť bežné že bolí brucho, zle trávi, je nevolno......
daj si zobrať krv v prvom rade.
netvrdím, že to nie je priamo trávením, či žalúdkom, či iným tráviacim orgánom....môže...nemusí.....
ešte otázka? keď máš takúto horúčku a cítiš sa zle, ibalgin, paralen?? fungujú?
@katarinamarkova tak to nepis utocne a nebudem to brat utocne. 😊 to, co som napisala nemam z vlastnej hlavy, ale od odbornikov. Pripomienky treba smerovat asi tam. Nepasujem sa za odbornika, ktory je opravneny davat velke vysvetlenia. No podla mojho nazoru, pohar vody pred jedlom este nezavazi, lebo voda zrejme nespusta vylucovanie traviacich stiav, ci uz v zaludku alebo tenkom creve. To nastane az po poziti potravy. A ak clovek pije vodu pocas jedla, tak mu to zrejme nevyvola ziadne zavazne tazkosti, len sa asi spomali travenie. Ako deti sme zapijali kazde susto (aspon ja) a som tu. Nic nie je cierno biele, netreba vsetko hnat do extremov.
A čo takto histaminova intolerancia? Aj tá môže spôsobovať uvedené problémy.
@janka279 fakt sa mi to nechce teraz hľadať, študovať.....ale k tomu či voda v žalúdku nespúšťa vylučovanie tráviacich štiav len dodám.
či ako tehotná, či pri dobrej červnej chrípke si veľmi dobre pamatám keď po celom dni čistej vody, šla von bohužial nielen tá čistá voda :( kyselinky tam bolo statočne aj bez príjmu inej potravy.
@katarinamarkova Ja sa tiez nechcem hadat. Ja som len reagovala na tvoju otazku, preco sa nema pit voda pocas jedla. Napisala som, co som citala. A ze nemam hlbsie vedomosti, takze nema zmysel dalej ani o tom viac pisat. Na toto by nam odpovedal asi len niekto, kto sa v tom viac vyzna.
@katarinamarkova ja som nespominala ze mem horucku....a na gastre som nebola z dovodu nagukovania...,treba pozorne citat!☺
@timejicka @timejicka pichanie môžu spôsobovať plyny, klasická kolika. Ak vyšetrenia nepotvrdili žiadny problém, skús delenú stravu. Sacharidy zvlášť, bielkoviny zvlášť. Tiež tie klasické nadúvacie potraviny jesť čo možno v najjednoduchších kombináciách a nekombinovať so sacharidmi (napr. kapusta a knedľa nie, radšej kapusta a bielkovina, alebo ideálne úplne samostatne napr. kapustový šalát ako ľahká večera/olovrant). Do jedál pridávať rascu, fenykel. Karfiol variť stále odkrytý. Na trávenie je dobrý mätový čaj cca 15-20 min. po jedle, horké byliny ako palina, zázvor. Na správnu peristaltiku čriev treba cvičiť cviky, ktoré pracujú s bruchom a pánvou a na zdravé hrubé črevo sú najlepšie bulharské probiotiká, je to jediný kmeň, ktorý vydrží kyslé prostredie žalúdka a dostane sa aktívne až do hrubého čreva. Nájdeš na nete.
@timejicka ospravedlnujem sa. to malo patriť sem:
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/dlhodobe-bolesti-brucha-2/
Tak dievcata uzivam uz treti tyzden probiotika a zatial sa citim celkom v pohode...☺Dufam ,ze to bude ok.

Mám podobný problém, takže vždy, keď idem jesť jedlo, od ktorého viem, že ma nafúkne, si dám 2 espumisany. A potom "vyfučím" 🙂