icon

Nedám sa testovať. Pýtali od Vás potvrdenie v škôlke?

rebeca196
27. okt 2020

Ahojte, otázka sa týka hlavne mamičiek z Oravy. Mamičky, chcem sa opýtať, ja sa testovať nedám /absolútne v tom nevidím logiku/ tie čo ste sa nedali testovať ste deti vôbec nedali do škôlky? Ak ste dali, pýta škôlka doklad o tom že ste boli testované? ďakujem PS. Nie som zvedavá na reči, že sa mám dať testovať, otázku som jasne zadala 🙂

Strana
z3
simca06022011
28. okt 2020

@rebeca196 a ako by si chcela eliminovať počet chorých ty? Véd daj niečo čo dáva zmysel.

unicornlady
28. okt 2020

Mňa by zaujímalo,že ak zdravotník dostane 20€ za pozitívneho, tak kto ho bude kontrolovať, aby nesfalsoval výsledky a neprivyrobil si?

rebeca196
autor
28. okt 2020

@0507 sprísniť, nie zatvoriť, dokonca ani každá jedna osoba nebude testovaná, to včera Matovič povedal, nemajú na to prostriedky. Tak mi vysvetli to prečo sa deti do 10 rokov nemusia dať testovať, keď ešte donedávna sa hovorilo, že deti sú najnebezpečnejšie lebo sú bezpríznakové a môžu šíriť Covid, bola aj reklama v tv. Je jasné prečo, lebo ak by bolo dieťa poz. rodič s ním musí ostať na platenej očr a na to štát nemá peniaze, takže asi taká je hodnota zdravia, žial, logika nikde

hipuska
28. okt 2020

@unicornlady u nás sa to stalo. Tak si dotyčný vypýtal ukázať test....a zrazu...že prepáčte

hettinka
28. okt 2020

@unicornlady vcera už povedali, že tých 20€ si ROZDELIA. Takze nie každému po 20€ za pozitívneho...

rebeca196
autor
28. okt 2020

@simca06022011 ja? Napr. krvné testy, ktoré sa všade inde robia, myslím v zahraničí, ja nie som proti testovaniu, ale proti tomuto určite áno. Úplne zavrieť hranice. Nikde vo svete sa takéto niečo nerobilo, prečo? Lebo o testoch nevedeli? :D

hettinka
28. okt 2020

@simca06022011 musíme sa zmieriť s tým, že skôr slebo neskôr to dostaneme. Infekcia musí populáciou prejsť. A peniaze, ktoré sa vyhadzujú na rôzne testy a pseudoopatrenia sa mohli dat do zdravotníctva, aby nápor chorych nemocnice zvládli. Za ten tok už mohla byt aj postavená covid-nemocnica. A keby zvýšili platy, vrátili na sa aj mnohé sestry a lekári zo zahraničia.

lindusss2016
28. okt 2020

@0507 nie, nie, to sa mylis. Karantena plati len pre pozitivnych, ti na zaklade karanteny maju narok na pandemicku pn, nakolko netestovani tento narok nemaju, nie su v karantene, iba maju zakaz vychadzania prisnejsi ako negstivne testovani.

simca06022011
28. okt 2020

@hettinka áno skôr či neskôr, zmierena som. Ale ako zvládnu nápor dajme tomu tisícok ľudí o dva tyzdne/tri? Ak to takto nezabrzdime že sa postupne odizoluju infekcni? Naklonuju za tie peniaze personál? Nafúknu izby? Ci? Ja si nemyslím ze by došlo k výraznemu návratu ľudí zo zahraničia. Určite všade bolo na vine politici... Vid iné krajiny.
@rebeca196 kde sa robia krvné testy? Na protilátky... A tie ma aj veľa ľudí po prekonaní negatívnych. Aktuálne chorý ich tiež ešte nemá... Videla som tabuľku testivania vo svete... A toto co tvrdíš tam veru nebolo.
Ako mne je to jedno ci sa niekto dá tetivst albrk nie. Ale keď sa nedá, nech pekne prežije aj s domácnostou stanovenú dobu doma v karantene.

rebeca196
autor
28. okt 2020

@simca06022011 tak mi vysvetli, ako je možné, môj manžel daroval krv asi pred mesiacom a robili mu test na Covid či je negat. či vlastne môže darovať krv, nerobili mi test na protilátky, tak potom ho oklamali a krv môže darovať aj pozit. človek mi chceš tvrdiť? Ja sa testovať nedám a to či budem sedieť doma je moja vec, 1600 eur zaplatím ako pokutu, keď mi vysvetlia na základe čoho 🙂 Nikto nie je povinný sledovať médiá, mne žiadne oznámenie do vlastn. rúk neprišlo, takže ja o ničom ani neviem napr.

0507
28. okt 2020

@rebeca196 mozno to je tym, ze niektore tak male deti by to testovanie nedali

rebeca196
autor
28. okt 2020

@0507 určite nie, tu sa ohľad nebere na nič. Chápala by som ak by bola hranica do 3-och rokov, ale 10? Dôvod je len jeden, pandemická očr štát nemá peniaze, ale na xy somarín má

0507
28. okt 2020

@lindusss2016 nehadam sa, ale podla mna to tak nie je...ved si zober, ze ten netestovany moze byt pozitivny a taky by mohol chodit medzi ludi? Tymto testovanim chcu eliminovat vsetkych pozitivnych a dat ich do karanteny aby nemohli nakazit inych...aj vcera Nad na tlacovke povedal, ze seniori nad 65 nemusia ist na testy, ale potom musia do karanteny..to plati aj pre ostatnych netestovanych ludi

0507
28. okt 2020

@rebeca196 podla mna krvne testy hovoria len to, ci clovek ma protilatky alebo nie...ale tie protilatky moze mat v tele aj v tom pripade, ze uz prekonal covid...cize v pripade urcitej hodnoty protilatok musi ist aj tak na iny test...viem to, lebo kolegovcom tieto testy robili

0507
28. okt 2020

@rebeca196 tak mozno si nemozu dovolit nechat tolko ludi na OCR s detmi...nielen kvoli financiam (stat zial zanechala v katastrofalnom stave minula vlada), ale aj kvoli tomu, ze by im vypadlo tolko zdravotnikov, ze rovno mozu zavriet nemocnice...uz teraz je taka zla situacia v nemocniciach, ze na oddeleniach nema kto ordinovat,niektore oddelenia su uz zavrete

simca06022011
28. okt 2020

@rebeca196 test na covid je povinný pre darcov, nemôžu mať infekcie žiadne atď... a z krvi naozaj aktívny covid nezistis.. Skôr ako sa budeš vadiť, najskôr si to precitaj si o tom niečo . Aj leziacim na intentzivkach robia test vyzerom.

simca06022011
28. okt 2020

@0507 vraveli to to tak, keby ostali rodičia doma na OCR s deťmi nemal by kto pracovat. To nie je len vyplatiť OCR, ale je to výpadok pracovnej sily. Jasne ani tie peniaze nepadaju z neba.
Inak len môj názor je, ze deťom do 10r sa ten test aj robí ťažšie... To by tam jedno dieťa 2 držali a bolo by to miesto pár sekúnd celá vacsnost. Deti s akýmkoľvek príznakom do školy nesmu íst už teraz, a realita je ze rodič máloktorý ignoruje zdravie dieťaťa tak ako svoje... Ved co že mi tečie z nosa, Ze ma bolí hrdlo. Dieťa sa väčšinou rieši a lieči.

0507
28. okt 2020

@simca06022011 ano, pisem, ze by im vypadli pracovne sily

rebeca196
autor
28. okt 2020

@simca06022011 vadiť? Ja som myslela, že normálne komunikujeme, vidíš, manžel daroval krv bez iného testu, ako krvného lebo im to stačilo. Ja sa nevadím, len sa snažím pochopiť celoplošné testovanie. Ja sa testovať nedám a ani doma sedieť nebudem /jasné, nebudem vyhľadávať ľudí/ nech mi dajú pokutu, nemám problém ju zaplatiť, keď mi vysvetlia na základe čoho mi ju dali. Ja predsa o žiadnom testovaní vedieť nemusím.....

hettinka
28. okt 2020

@simca06022011 ide o plytvanie peniazmi, na zbytočne pandemicke ocr na jar, kedy bolo pár prípadov a školy mohli fungovať, nemuselo sa hneď plošne zatvarat, na nespoľahlivé testy teraz. Milióny EUR, ktoré sa mohli investovať do zdravotníctva.

Sledujem švédsku cestu, tiež mali jesenný prechodný nárast a dnes im pribúda 500 ľudí denne (je ich 10 miliónov), zvládajú. Áno, mali na začiatku vyššiu úmrtnosť, ale nie najvyššiu v Európe.

hettinka
28. okt 2020

Len take malé porovnanie, na odmeny všetkým zdravotníkom, ktorí pomáhali v 1. vlne (4 mesiace!) pôjde necelych 38 miliónov EUR. Pokial viem, ešte ich nedostali.
Samotne testy sme si kúpili za 52 miliónov a zo nie je konečná suma. Ešte treba pripočítať naklady na samotne testovanie, peniaze pre armádu, presuny, odmeny pracovníkom, a ďalšie skryte naklady (napríklad na vykurenie inak prázdnych škôl, kde sa bude testovať) Na akú sumu prídeme???

lubka73
28. okt 2020

@hettinka este si zabudla certifikat 😉

hettinka
28. okt 2020

@lubka73 áno, kus papiera s ochrannými známkami je započítaný v cene testu, alebo sme si ich nakúpili ešte extra? Odpoved nevieme...

lubka73
28. okt 2020

@hettinka Certifikáty pre testovaných dodá Mincovňa Kremnica za 459-tisíc eur

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22517089/koronavirus-slo...

avril299
28. okt 2020

boze, to kolko ludi tu tliacha uplne sprostosti 🙈

I.) mas POZITIVNY test - len v tomto JEDINOM pripade si v karantene, to znamena, ze NEMOZES vyliezt z domu

II.) mas NEGATIVNY test - plati pre Teba zakaz vychadzania, mozes vsak ist do obchodu, lekarne, lekarovi, do prace, zaniest deti do skolky / skoly, vencit psa, ist sa postarat o inu osobu, ktora to potrebuje, mozes na vychadzu do prirody, na pohreb

III.) NEMAS test - plati prisnejsi ZAKAZ VYCHADZANIA (!!! P O Z O R N I E karantena !!!), mozes do obchodu, lekarne, lekarovi, vencit psa do 100m od bydliska, ist sa postarat o inu osobu

takze prosim 🙏 🙏 🙏 ked opatreniam nerozumiete, nesplietajte tu dve na tri a nesirte dezinformacie... clovek bez testu sa NEPOVAZUJE automaticky za choreho, a teda NIE JE mu nariadena karantena!!!

lubka73
28. okt 2020

presne teraz to vysvetluje na stv damsky magazin , uplne tuto otazku z ministerstva p.Masarikova
@avril299

laurika26
28. okt 2020

otázky a odpovede nájdete tu: https://www.somzodpovedny.sk

Strana
z3