Nedostatok vitamínu B12 a perniciózna anémia: Diskusia a riešenie
Pozdravujem chcela by som priniesť trošku viac svetla do tejto choroby ktorá u nás nie je nejako známa resp.zanedbana neriešená, často nediagnostikovaná a neliečená správne čo vedia ku komplikáciam.
Pritom je perniciozna anemia najčastejším dôvodom nedostatku b 12. Veľa lekárov povie kúpte si tabletky ale predpíšu b 12 injekčne bez ďalšieho vyšetrovanie a ak aj tak to vyšetrenie nie je správne realizované. Dôvodom pernicioznej anemie je atroficka autoimunitné gastritida ktorá v počiatočných štádiách nemusí byť rozoznaná gastro vyšetrením alebo je nesprávne realizované vyšetrenie pričom sa vezme len 1 biopticka vzorka. Ak sa to potvrdí je odporúčané realizovať každé 2 roky kontrolu. Perniciozna anemia sa prejavuje buď nedostatkom b 12 alebo nedostatkom železa bez prejavov gastritidy. Liečba spočíva v podávaní železa a injekciu b12. U nás raz za mesiac alebo za 3 mesiace. No treba povedať že je každý pacient individuálny a reálne si niektorý vyžadujú častejšie injekcie pre normálny zdravotný stav. Myslím že u nás nie je ani žiadna stránka fórum nič kde si takýto ľudia vedia vymieňať svoje informácie a vzájomne pomôcť svojimi skúsenosťami a odporúčaniami. Na základe tohto zakladám toto fórum. 😊
Ak máte nejaké skúsenosti, liečite sa b 12, alebo máte podozrenie napíšte a ozvite sa. Vieme si pomôcť
Na zaklade tohto zakladam toto fórum.
@denkasandy Som darca krvi a nedávno mi to zistili tiež. Predpísané injekcie B12 a železo na tri mesiace. Keďže som v menopauze zrejme to bude tým darovaním. Ale som odporučená na kolonoskopiu aj gastro, keďže mám gastro zdravotné problémy dlhodobé .
@denkasandy zdravím ťa, dúfam že nevadí, že tykam. Mne zistili autoimunitne ochorenie žalúdka vo februári, gastro Dr. Ma nikam na žiadne vyšetrenie okrem endokrinologie Neposlala aj keď som si vygoglila že treba zmerať B12 a železo. Prečo? Tebe to kto robil, kam sa mám obrátiť, som veľmi unavená a veľmi som schudla a teraz keď sa stravujem normálne nepriberam.
@denkasandy zdravím ťa, dúfam že nevadí, že tykam. Mne zistili autoimunitne ochorenie žalúdka vo februári, gastro Dr. Ma nikam na žiadne vyšetrenie okrem endokrinologie Neposlala aj keď som si vygoglila že treba zmerať B12 a železo. Prečo? Tebe to kto robil, kam sa mám obrátiť, som veľmi unavená a veľmi som schudla a teraz keď sa stravujem normálne nepriberam.
@zorka71 pozdravujem áno treba zamerať hladinu b12 a železa pretože tieto dve zložky majú narušené vstrebávanie pri autimunitnej gaatritide podľa toho potom liecbu
@zorka71 pozdravujem áno treba zamerať hladinu b12 a železa pretože tieto dve zložky majú narušené vstrebávanie pri autimunitnej gaatritide podľa toho potom liecbu
@denkasandy na gastre mi to ani nespomenula, kam by som sa mala obrátiť a dať si to skontrolovať, lebo som veľmi chudá a slabá, nemôžem pracovať od únavy
@zorka71 B12 a železo môže dať urobiť aj obvodný lekár, síce nemôže predpísať injekcie, ale ak zisti nedostatok, posle ta na hematologiu
ahojte, moja diagnóza znie Autoimúnna metaplastická atrofická gastritída. APCA pozitívne. Železo celý život nízke a nedávno na internom mi zistili aj nízku B12 - iba 132. Túto diagnózu mám stanovené od roku 2022 a teraz pôjdem na kontrolné gastro. Mala som prísť po roku, ale nejak som to odkladala. Vtedy som negúglila, čo to mám za diagnózu a na gastre mi liečbu nedali. Iba mi poradili dopĺňať kyselinu jablčným octom, nakoľko mi zistili aj nedostatok žalúdočnej kyseliny. Pol roka som si jablčný ocot dávala, ale keďže má zlú chuť, potom som s tým prestala. Teraz som si začala o svojej chorobe googliť a strach a panika. Hlavne z tej metaplázie. Máte aj vy niektorá metapláziu? Ak áno, ako ste na tom?

Ahojte. Tie ktoré si pichate B12 mate nejaké prejavy keď už sa dostavuje pokles v tele. Ja som si pichala každé 2 mesiace a na poslednej kontrole hematologicka usúdila že podľa dobrých výsledkov môžem prejsť na 3 mesiace. Ale začínajú mi v noci strašne trpnut ruky, proste cítim neurologické problémy, keď som si nechala pichnúť preslo to q teraz zasa. Teraz neviem ci aj napriek dobrým výsledkom si mam pichnúť po 2 alebo počkať až na 3 mesiac. A teraz neviem ci je to z tej anémie alebo to môže byť z krčnej chrbtice aj ta ma teraz pobolieva. Aké máte vy prejavy. Ďakujem