Nedostatok vitamínu B12

jema_suri
16. máj 2016

Zdravím žienky, zistili mi nedostatok vitamínu B12..má s tým niektorá z vás skúsenosti?..

aandrea9
18. máj 2016

skúsenosti mám..priam bohaté 🙂 po prvotnom zistení ...nízke až hranične nízke hodnoty...som brala injekcie B12, týždenne jednu prvý mesiac, potom dva mesiace každý druhý týždeň. cca rok som v štádiu, keď sa mi hodnoty ako tak upravili a beriem jednu injekciu mesačne. a chodím každý pol rok na kontrolné odbery.

mazula
18. máj 2016

@jema_suri keď sa môžem opýtať aké máte problémy,ako vám to zistili?ja mám neuro bližšie neurčené problémy a už som zvažovala aj či nemám problém s B12,dakujem

jema_suri
autor
19. máj 2016

..no aj u mňa je to tak , že teraz musím chodiť na injekcie..hranica ma byt od 191 do 280..tak nejak..ja mam len 117, takže dosť málo..no u mňa sa to prejavuje zlou náladou, stratou orientácie dokonca!..sa mi stalo 3x že som bola na záchode vstala som a nevedela kade ísť von..záchod má asi 1x1,5m...ale čítala som že nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť vážne choroby..depresie, nervové ochorenia...ochorenia a deformácie miechy...chrbtice...ovplvyniť chôdzu...no dosť ma to vydesilo...a ďalej že nedostatok vitamínu B12 sa môže začať prejavovať už 2-5rokov dozadu chudokrvnosťou..mňa 4 roky liečili železom..teraz nakoniec zistili že to bolo z nedostatku B12..no takže...na tento vitamín pozor...je veľmi dôležitý!! rybky, hoväadzina, sója, syry, mlieko...toto by ste mali pravidelne jesť...ja jem málo mäsa..nechutí mi ...

jema_suri
autor
19. máj 2016

@aandrea9 a cítite sa lepšie?..upravili sa problémy??

jema_suri
autor
19. máj 2016

..a zabudla som dodať...hrozná únava..či spím 4h, či 12h..stále som rovnako unavená..proste chornická únava, vyčerpanosť....slabosť. aj závraty...a mdloby...no...proste čisto som nemohla fungovať

jema_suri
autor
19. máj 2016

@aandrea9 ..a nemala B12ka na Vás nejaké vedľajšie účinky?..napr.priberanie, alebo naopak nechuť do jedla...(?)

aandrea9
19. máj 2016

@jema_suri ja som pri zistení mala hodnoty cca 80, ale dnes je to uz ok vďaka tomu priebežnému dopĺňaniu injekciami. zvýšenú chuť do jedla a následne priberanie som čakala, nič také sa nestalo...hmotnosť stále rovnaká. ale už žiadna únava a vyčerpanie a zabúdanie...naštastie 🙂 a kľudne mi tykaj 🙂

twiggi_veggie
19. máj 2016

Ja som nikdy nemala problemy s B12-kou avsak kedze sme veganska domacnost, tak B12-tku preventivne doplname. Napriklad co sa tyka doplnania B12 v tabletach tak si dajte pozor na to ci ju obsahuje vo forme methylcobalamin alebo kyanokobalamin. Methylcobalamin vie totizto telo podstatne lepsie spracovat. Soja sama o sebe B12 neobsahuje avsak vacsina sojovych produktov je o B12-ku fortifikovana. Dalej je napriklad skvelym zdrojom B12-ky tempeh alebo tebi drozdie 🙂 Napriklad B12-tka sa vstrebava aj sliznicou takze existuju aj zubne pasty s B12-kou napriklad od firmy Sante 🙂

jema_suri
autor
19. máj 2016

Fuha..samé super infošky...tak ja bereim tú s kyanokobalaminom...a neviem preco..trosku mi je po nej blbo od žaludka...tak neviem či poprosiť lekárku aby mi dávala iný druh B12..aby nebolo že som múdrejšia jak ona...lebo tí dnešní lekári...to je katastrófee...(česť výnimkám!)

twiggi_veggie
19. máj 2016

@jema_suri ten methylcobalamin je na slovensku celkovo tazke zohnat nakolko je ovela drahsi na vyrobu, cize lekarne nakupuju skor tie lacnejsie varianty (kyanocobalamin) .. bolo ale napisanych veelmi vela studii o tom ako telo spracovava methylcobalamin vs kyanokobalamin .. pokial chces kludne ti mozem tie studie poslat, len su v anglictine. My objednavame B12 (methylcobalamin) odtialto http://www.veganicity.com/Vitamin-B12-500mcg-Su... .. chuti ako ovocne cukriky a nikdy mi z neho nebolo blbo od zaludka, takze mozno by som to na tvojom mieste skusila :D
Tu je v skratke pekne popisane o rozdiele a preco je methylcobalamin lepsi a prirodzenejsi pre telo http://www.dadamo.com/B2blogs/blogs/index.php/2...

jema_suri
autor
19. máj 2016

..no mna už len ten samotný názov kyano ..keď som to uvidela..ta hneď ma striaslo že ta pekne..kyanid budú domňa dávkovať..ako ja viem čo tie farmaceutické firmy dávajú do liekov...preto vôbec nie som rada že musím vôbec nejaké lieky brať...

jema_suri
autor
19. máj 2016

@aandrea9 Ahoj 🙂 no tak ja dúfam, že čoskoro budem aj ja fit..lebo celé dní sa cítiť pod psa...akoby ma prešiel traktor...tak to zle vplýva aj na psychiku.. 😖

twiggi_veggie
19. máj 2016

No ono tam toho kyanidu je naozaj velmi malo, z hladiska toxikologie je to zanedbatelne mnozstvo, to ale neznamena ze ho telo nemusi odburavat, co je tiez zataz pre organizmus (co je mozno aj dovod preco ti po nom byva zle). Hlavnym problemom ale je ze cyanocobalamin sa bezne v prirode nenachadza, je to cisto chemicky vytvorena zlucenina (preto je tak lacny na vyrobu) ... kdezto methylcobalamin je cisto prirodna latka cize telo ho lepsie absorbuje a v ovela vacsom mnozstve si zasoby uklada do tkaniv takze sa nestane ze ti len tak prudko klesne hladina B12.. urcite by som na tvojom mieste aspon skusila chvilu brat ten methylcobalamin ..

veriine
23. apr 2018

ja tiez prispejem, mam zistenu hodnotu 157, zatial som si len volala k obvodnemu na vysledky.
Lenze podla toho co citam vyssie, ako aj ine vysledky na nete, je to nizka hodnota.
Stavy, ktore sa pri deficite B12 objavuju mam ja uz 2roky, kazdy den ! A lekar to neriesil, ja som si vyziadala toto vysetrenie vlastne.
Chcem sa spytat, ci teda injekcne podavana B12 vam aj zabrala ??

elly1708
17. okt 2018

ja raz za pol roka užívam výživový doplnok BEVASCOR, obsahuje B6,B12 akyselinu listovú. nie som chorá, nemám žiadne zdravotné problémy a cítim sa fajn. Nie som na doplnkovú tabletkovú výživu ale povedzme si rovno, potraviny už nie sú ako napr. z 80rokov. všetko je chémia, už ani na to mlieko nie je spoľah, takže je ťažké dostať do seba bio vitamíny. zatiaľ som spokojná a choroby sa mi vyhýbajú. 🙂

aandrea9
10. jan 2020

@veriine píšem možno neskoro, ale mne zabrali. momentálne ...po pol roku nepodávania injekcií b12 každý mesiac...ich užívam znova....každý týždeň jednu.

veriine
10. jan 2020

@aandrea9 ahoj, no aktualne mam rozbor z hematologie, b12 nizka, takze mi dala dr 5 inj 1xmesacne, a potom kontrola. Ale necitim ziadnu zmenu, citim sa rovnako a tiez aj nechutenstvo ostalo rovnake.

aandrea9
11. jan 2020

ahoj, a kyselinu listovú máš v norme? ono jedno s druhým úzko súvisí. b12 mesačne je pre mňa udržiavacia dávka. v decembri som mala hodnotu b12 167 a kyselinu listovú polovicu z referenčnej hodnoty. preto teraz beriem b12 injekcie týždenne po dobu 5 týždňov a kyselinu listovú každú deň jednu tbl.

veriine
12. jan 2020

@aandrea9 kys. listovu mam v norme 25,1nmol/l (ref.medze su 7,0-46,4 nmol/l), takze to mam ok. B12 mam 119 pmol/l (r.m. su 138-652 pmol/l).
Ja ho nemam znizene len teraz, viem o tom dlhsie, a teda uz dlhodobo znizena b12 sa zacne prejavovat, lebo cerpa zo zasob, ale donut lekara, aby sa tym zaoberal. Kazdy mavne rukou, lebo ide o vitamin. Lenze ak sa tento vitamin nevstrebava a len sa vycerpava zo zasoby, nakoniec to moze skoncit az smrtou, a myslis, ze to potom niekto vezme na seba? No to urcite.
Ja to nemam narazovo znizene, ale stale a postupne mi klesa...test na B12 si vie clovek dnes spravit aj ako samoplatitel v laborke, takze nie som tymto obmedzena len u lekara. Ale samozrejme, ked si to urobis sam, tak si to sam aj ries, to je odpoved lekara/lekarov 🙂 paradicka ti poviem

aandrea9
12. jan 2020

@veriine ja som v juni min,roka mala hodnoty cca 230 pri 1 injekcii mesačne po celý rok. a hematológ že OK, kontrola v marci t.r. ale do marca som to veru nedala. od októbra to už išlo dole vodou so mnou.. nervózna, podráždená, unavená bez ohľadu na dĺžku spánku. tak ma na moje požiadanie obvodná poslala k hematológovi. pretože som tušila, kde je pes zakopaný. trocha sa čudujem, ze pri tvojich hodnotách máš 1xmesačne injekciu. ja som zatiaľ po štvortýždňovej kúre a cítim sa oveľa lepšie.

veriine
12. jan 2020

@aandrea9 no to mi dala hematologicka tak, tiez kontrola v maji (teda po 5inj a to jedna raz do mesiaca), ale zvazujem dokupit este doplnok, nech si dopomozem. Lenze to potom neuvidim, ci mi inj pomohli. Ale ja uz som v tomto stave cez 3r, a raz som tie inj davala po znamosti a castejsie (ale dali sa zohnat len tie s nizsimi davkami) ale bol vidiet posun, ale to bolo len kratkodobo podavane, takze to opat rychlo kleslo.
Toto mam hodnoty prave z konca novembra 2019, takze neviem ci cakat do maja, alebo si dopomoct...uz ma nebavia tie nespavosti, zavrate, dezorientacia, a hlavne unavovy syndrom, vsetko trva tolke mesiace :(

aandrea9
12. jan 2020

@veriine asi by som si nedopomáhala. lebo potom nikto nevie, či naozaj injekcie zabrali. veď uvidíš, ako sa budeš cítiť v máji. ak nič moc, tak ťa snáď mudr. bude riešiť ďalej. držím palce 🙂 a neboj, ja som sa vyhrabala z hodnoty 80 tak to dáš aj ty 🙂

maruska3210
5. mar 2020

ja uzivam b komplex z pohanky, cisto prirodny, mam aler na laktozu a tento je bez laktozy a lepku, citim sa lepsie co sa tyka zavratov. je od sunday natural kupujem z netu vitarian. sk

sofii123
24. nov 2020

@aandrea9 Po kolkych injekciach si sa citila lepsie?

aandrea9
17. jan 2021

@sofii123 prepáč, že reagujem až teraz, veľmi sem nechodím. Mesiac som brala 1x týždenne, po tom mesiaci mi už bolo fajn. do júna 2020 2x mesačne a odvtedy som na dávke 1x mesačne.