icon

Nepríjemná sestrička

2. mar 2022

Chcem sa opytat. Je divne, ze obcas s dcerou zajdem k doktorovi ako jej podpora, alebo odvoz, pricom, samzrejme, cakam na chodbe alebo v aute? Vy takto nezvyknete? Zaskocilo ma spravanie sestricky, ktorej to vadi, ze som zavolala o vysledky 25 rocnej.

laura164
2. mar 2022

Je to normálne, aj u nás matky volavaju za info, dnes 29 ročnej dcére. Nepozastavujem sa nad tým

majamat
2. mar 2022

co je zle na doprovode. autorka sa mozno zle vyjadrila, alebo zavisi od toho o akeho lekara ide, pripadne o ake vysetrenie/ vykon ide. niekedy mozeme byt v strese a je dobre mat oporu. a niekedy ani nie, ale keby mam 25r dceru, nemam co robit, preco by som jej nemohla robit spolocnost? co je na tom zle? akoze je lepsie pokecat v kaviarni, ale do cakarne sa neda vzdy ist. niekedy sa da zapisat do poradia, alebo zobrat cislo a ist na kavu nez pridem na rad. preco by som nemohla mat doprovod? cakanie na dr., je neikedy fakt dlhe a nudne, trva hodiny.
tolko k doprovodu.

co sa tyka vysledkov, dr. nemoze dat vysledky nikomu inemu ako pacientovi, pokial je dospely. priapdne zakonnemu zastupcovi. tusim aj manzelovi, ci manzelke moze. a mnohi neposkytuju ani vysledky cez telefon, elbo nevidia, komu ich nahlasuju. tiez by enemala poskytovat vysledky sestricka, ale len lekar. je to udaj o zdravotnom stave a moze sa dostat do" nespravnych ruk"
cize dcera by si mala o vysledky volat sama.

derdia
2. mar 2022

Vies co, kazdy dospely si ma zavolat sam. Ja robim v diabetologickej a staci mi ked mi zavola manzel alebo partner tehotnej dospelej zeny a povie mi "dobry den, chceli by sme sa objednat na test na cukrovku." akoze halllloooo kto MY? Tak si vypytam jeho PANI manzelku, ze jej musim vsetko vyvsetlit a on mi ju da.... To je vrchol trapnosti aby sa dospely clovek, ktory bude zachvilu matka a bude vychovavat dieta, nevedel objenat k dr.
Takze ked chcete ist s dcerou chodte, ale dnu nech ide len dcera. Ci aj na zachodik chodite spolu? 🤔🙄

simca06022011
2. mar 2022

@zalka mne to nepride uletene, ja nemam s rodicmi taky vztah aby som im taketo veci vesala na nos. Zdravie si u nas kazdy vzdy riesil sam, ja som uz od druheho stupna chodila sama aj k lekarom, v zivote napr. mama nebola so mnou na ocnom, alebo u gynekologa. A jedine co som robila bolo zaviezla na rehabku, alebo odniesla/doniesla veci do nemocnice ak tam nahodou niekto skoncil, pripadne pomohla potom doma s nakupom a tam. Jedine co som ja potrebovala, napr. isla som do nemocnice tak postrazit dceru na chvilu atd... Ziadne take ze by niekto mne nieco vybavoval a chodil brat a volal mojim lekarom to nie... a ja tiez rodicom, ktori su v podsate este mladi a nemaju ziadne zdravotne problemy nic take nevybavujem. Kazdy sme iny a nejaky 🙂

zalka
2. mar 2022

@simca06022011 ja sa nehádam, pre mna to príde prirodzené a normálne .. ak by som nechcela tak poviem lekárovi, nech tie výsledky nedá nikomu. Mne osobne to vyhovuje, že sa nemusím trepať po papier ak mi ho má kto iný doniesť.
A naozaj ako som písala o tom kamarátovi, to mi prišlo divné, stretla som sa s tým u dvoch známych ... obaja tu už nie sú, a ich rodiny nevedeli to čo sme vedeli my známy a kamaráti okolo.

simca06022011
2. mar 2022

@zalka isto ti znami na to mali dovod...

eeffka
2. mar 2022

@zalka no len nejak si ty ani tvoj lekar nepostrehli, ze on nema co inym vykladat cokolvek.
K autorke:
Sama chodim k lekarom od 14tich 🤦‍♀️ by som sa prepadla od hanby keby za mna niekto vyvolaval ako za nesvojpravnu.

zalka
2. mar 2022

@simca06022011 hej nevedeli spracovať svoju chorobu, ak sa vyrovnáš s tým čo ťa postretlo a vieš o tom rozprávať... tak je to lepšie.
Oni nevedeli o tom hovoriť . To že sa otvorili voči pár ludom už bol úspech.

@eeffka ak by som mala lekárovi podpísať čosi ohladom informovania nemám problém, skôr bude rešpektovať ak by som povedala, že informácie blizkym podávať nemá. V opačnom prípade ja naozaj problém nevidím, to, že niekomu to vadí ok beriem, každý sme nejakí.
Ja až budem v zlom stave, a budú sa lekári napr. na pohotovosti pýtať čo ma trápi moji blízky na to budú vedieť odpoved. Ty ak toto tajíš a budeš v zlom stave na pohotovosti a sa opýtajú lekári tvojich blizkych či máš nejaké alergie a zdravotné problémy a oni odpoved nebudú poznať čo myslíš zvýšiš tým svoju šancu na prežite alebo znížiš?
Prečo aj teraz pri covide je všade písané, vo všetkých postupoch .. informujte svojich blizkych ako sa cítite, akú máte teplotu, aké máte tažkosti. Je to praktické z môjho pohľadu. Ale naozaj každý sme iný, to čo ja považujem za normálne aby moji blízky vedeli o mojom stave, ty to za normálne nepovažuješ.
I moji kamoši vedia, napr. že som alergická na včelie uštipnutie. Ak by to nevedeli a mna uštipne včela nemuseli by správne reagovať a ja by som mohla zomrieť. To asi len tak na doplnenie, prečo ja také veci považujem za normálne.

simca06022011
2. mar 2022

@zalka jasne :D to bude ono.. :D ja nema potrebu s nikym sa o mojom zdravi rozpravat a u nas v rodine to ani nie je ziadny standard napriklad. Cize takto by som to ja neoznacila urcite :D ale teda nazor ti neberiem.
A k teme, lekarske tajomstvo = lekarske tajomstvo, proste ak nedas suhlas, ze niekto ma o tvojom stave od lekara vediet, nema o tom nik hovorit, a nie naopak, ze mas vyjadrit nesuhlas. Proste to je fakt.

miamaria
2. mar 2022

Asi je to teraz moderne, dospelym clenom rodiny vybavovat veci, ja som minule komentovala jednemu panovi ohladom prace, nakoniec vysvitlo, ze ON hlada pracu manzelke a ze bude volat do firmy, ktoru som mu odporucila..... Ja byt tym zamestnavatelom alebo personalnou, tak keby mi povie co chce tak hned zlozim telefon

andreatytler
2. mar 2022

Ono je to uplne jedno preco si volala ty a preco chodis s dcerou. Nechapem preco to zeny tu riesia. Ved nech oni chodia same a aj svoje deti nech nechaju chodit same. Toto je tvoj zivot a ty si v nom rob co ti vyhovuje.
Sestricka nemala co byt ustipacna ani ironicka ani neprijemna. Ak ti vysledky nechcela povedat, mala to jednoducho a vecne povedat ze potrebuje aby tvoja dcera sama zavolala. Kludne sa tu sestricku stazuj. Jedine tak sa postoj slovenskych zdravotnikov zmeni a zacnu sa spravat profesionalne. Ludia musia prestat trpiet taketo spravanie. Nie je to normalne a nemalo by sa to stavat.

eeffka
2. mar 2022

@zalka pokial viem si uctovnicka, tak skusim takto, mas 2 firmy a jedna vyzveda o 2hej a ty im spokojno porozpravas,ze? Ved spolupracuju spolu, aby vedeli 🤔 asi nie.

zalka
2. mar 2022

@eeffka to sú dve rozdielne veci ... porovnávať zdravotný stav rodinných príslušníkov a finančný u cudzích firiem. 🙂
Ako máme na danú vec iný názor ja ti tvoj neberiem, každý rieši tak ako mu vyhovuje.

eeffka
2. mar 2022

@zalka zakon je zakon

zalka
2. mar 2022

@eeffka ako som písala, ja s tým problém nemám. Ak by som mala, tak dôrazne spomeniem lekárovi , že si to neželám. A kedže mi to nevadí, tak mám udávať lekára za niečo čo mi nevadí? či ? zákon je zákon ... 🙂

aaao
2. mar 2022

Ja mam 28 a tato chodi so mnou ku zubarke :D inak by som usla odtial 😅

edien
2. mar 2022

Tak ani sa nečudujem je to divné.

autor
2. mar 2022

@zalka ano, tiez ai to myslim..mame s dcerou dobry vztah a aj takto sa podporujeme..len som chcela vediet ako to vnimaji ini, ci to je ozaj take cudne a nenormalne..po tychto komentaroch si uz pridem naozaj divna

autor
2. mar 2022

@derdia vy asi tiez neviete citat s porozumenim..vsak

aduskatt
2. mar 2022

mne by vadilo, keby niekto iný okrem mňa dostal informácie o mojom zdravotnom stave, pokial som schopná vnímať a rozhodovať sama za seba a vadilo mi to v 16tich rovnako ako teraz

autor
2. mar 2022

@aduskatt ale my sme mama a dcera..a zaujinat ma to bude vzdy..tak ako aj ju moje zdravie..my nie sme cudzie

zalka
2. mar 2022

Autorka nemyslím si, že je to divné. Ber to tak, že každý to vníma ináč. Niekto je háklivý na súkromie u lekára ale na fb abo konovi zverejní celý svoj život, každú blbosť. Každú boliestku ale pri rodičoch bude háklivý nedajboh aby sa čosi nedozvedeli.

aduskatt
2. mar 2022

To je predsa v poriadku, že nie ste cudzie🙂 Ani my sme neboli cudzie a mama vždy vedela, ale vedela to odo mňa, lebo som to tak chcela ja. Nikdy som nestála o pocit, že ma treba vodiť za ručičku, mám rada pocit nezávislosti a sebestačnosti a toho, že si sama rozhodujem o sebe🙂 Zároveň chápem, že niekto to môže mať iné. Mne by prišlo divné, keby sa mama informovala u lekára, Tebe to príde normálne a je to tak OK🙂

marca12
2. mar 2022

@miamaria presne s tymto mam skusenosti,ze ludia volaju za niekoho. V tomto som svina,vzdy poviem,nech si zavola dotycny. Potom sa tu cudujeme,ze sa zeny nechaju otlkat chlapmi,ked ich rodicia nic nenaucili. To je zakladne vybavenie dospeleho cloveka,vediet si nieco vybavit,byt priebojnejsi a nebat sa,nehanbit sa.

marca12
2. mar 2022

Nejde o to,ze ste si vudzie. Je pekne mat blizky vztah s detmi. Ale musi sa ona naucit byt v zivote priebojna a nespoliehat sa na inych.

majamat
2. mar 2022

@zalka pleties 2 veci, ak ty chces informovat pribuznych, tak informuj,a le tvoj lekar by ich informovat nemal, pokial nedas suhlas a najlepsie pisomny, s vynimkou manzela/manzelky, alebo rodicov neplnoletych deti.
je to osobna informacia a zdr. stave, ktora moze byt zneuzita a lekar si to vypije, ak sa na tom podiela.
to ako keby si ty ako uctovnicka poskytla info o vypalte niekoho pribuznemu. pripadne na nejakom inom urade by poskytli tvoje doklady niekomu inemu z rodiny. oni predsa nemozu vediet, aky mate ztah a ci to dotycny nezneuzije.

tahomi
2. mar 2022

Ja som lekar a nepodala by som ti informacie. Ako spominaju baby vyssie, tiez som sa s tym opakovane stretla, aj do ambulancie mali tendenciu ist s rodinnym prislusnikom dospeli ludia, ktorych stav doprovod az dnu absolutne nevyzadoval. A nemyslim tym starsich ludi, zvacsia presne 30r ludia s pupocnou snurou, ktori si nevedia ani zavolat na termin.

zalka
2. mar 2022

@majamat vidíš mne aj čosi hovorí GDPR 🙂 a nechápem to vaše spájanie práce a zdravia ... ale názor neberiem, mám iný .

simca06022011
2. mar 2022

@andreatytler zeny to riesia, lebo sa na to pyta... keby to neriesila ona, my to tiez neriesime ;) iba napiseme ako to mame my. Tieto informacie sa daju velmi nepekne zneuzit, ja sa na mieste lekara bojim niekomu nieco povedat/dat ked to nie je "pacient".
@tahomi prosim ta, ved aj matky deti.. chodia k pediatrovi s doprovodom rodicov... ja som mala hrozu ist s dietatom k lekarke, lebo vzdy tam bolo 20-30ludi hlava na hlave, ale z toho drviva vacsina dospeli.. sa nie je comu cudovat 🙂

majamat
2. mar 2022

@zalka co na tom nechapes, oba su osobne udaje. a oba sa daju zneuzit.