icon

Nesúhlasím s extrakciou

smartik11
4. apr 2021

Dobry den,mam otazku na ortodentistu,dcery nosili strojceky fixne, od roku 2016, minuli rok im boli snate a momentalne maju nocne,silikonove,p.Dr.nam povedala na zaciatku ze vyrovnanie zubov trva od 3 do 5 rokou, zuby maju uz rovne,jedine co p.Dr.prekaza su ich zuby mudrosti ktore zrejme uz nevyrastu,kedze nemaju miesto mam vsetky rongeny od zaciatku takze to sledujem a ziadna zmena, a preto by som rada uz ukoncila navstevy u p.Dr kedze hodievame teraz kazde 3 mesiace, a ziadna zmena co sa tyka osmiciek.Ked som sa opytala kedy to ukoncime ,odpoved bola pokial im nedam odstranit osmicky,moja odpoved je ze nesuhlasim s extrakciou kedze nevidim dovod.Mozete mi poradit ako dalej?Dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2
zuzka_ke
4. apr 2021

A prečo nechcete dať odstrániť osmicky?
Ad 1 nemajú žiadnu funkciu,
Ad 2 ak nárastu, zbytočne dcéry nosili strojček, lebo sa im spätne pokazia zuby.
Nosila som strojček tiež, a mám všetky 4 osmičky von.

smartik11
autor
4. apr 2021

@zuzka_ke dobry vecer, ja viem ze nemaju ziadnu funkciu ale nemyslim ze im vyrastu ak chcete poslem vam rongen,dokonca ani zubarka neodporuca,pokual neni ziadny problem s nimi

smartik11
autor
4. apr 2021

@zuzka_ke
Toto je rongen

zuzka_ke
4. apr 2021

Prepáčte, ja nie som doktorka, takze mi snímok veľa nepovie, ale určite by som sa obrátila na maxilofaciálneho chirurga a poradila, či ťahať/neťahať. Ja píšem len z vlastnej skúsenosti, že moj ortodontista mi doporučil ich odstrániť, aby nosenie strojčeka nebolo navnivoč, keďže po ich prezeraní, by sa mi cely chrup posunul.

mondolina
4. apr 2021

@smartik11
prečo si myslíš, že 8 smičky nevylezú, keď sú založené?

evka_s
4. apr 2021

@smartik11 já jsem měla někdy v 16 podobný snímek. Ty spodní osmičky dcerám nevyrostou určitě, rostou pod ostatní zuby a tím je utláčejí. Zuby se pak nemají jak srovnat, nemají prostor, ty osmičky jim zavazejí. Mě vytrhli i trvalé 5 na jedné straně - nahoře i dole, ale nepomohlo. Osmičky mi vysekali všechny 4 najednou v celkové anstezii a byl svatý pokoj. Nějak nepociťuju, že by mi chyběly. Křivé zuby nebo pozdější potíže s osmičkami bych asi pociťovala víc.

pehavcek
4. apr 2021

Ahoj. Ja som zmenila zubarku a prve co mi povedala, ze si mam dat vysekat osmicky. Tiez ich mam takto. Ked som sa spytala, ze preco, ked mi nerobia problemy tak mi povedala: Zatial, ale staci, ze sa trochu posunu a znicia vam korene ku sedmickam a potom si vytrpite peklo. Tak ti len posuvam jedno zdovodnenie. Predchadzajaci zubar to nechaval na mne. Povedal mi ze sa osmicky nemusia ozvat vobec ale ak sa ozvu tak cim neskor to bude tym horsie pre mna. Nuz teraz zberam odvahu na zakrok

kondaska1
4. apr 2021

zdravim, podla OPG snimku, tie dolne su problematicke, nakolko sa tlacia do sedmičiek a čiastocne ich rezorbuju, tie sú na indikaciu na chirurgicku extrakciu. horne zatial vyzeraju v pohode, sú velmi vysoko v kosti a tie by som vobec neriesila. Doktorka Vás nemože nutit do extrakcie, može ju iba odporučať, podpíšte v karte , že ste boli oboznámena s dalším liečebnym planom, ale nesuhlasite s nim, tým je to vybavené. Vaša teda dcérina aktívna liečba už bola ukončená. Avsak pri tých dolných osmičkách sa dajú očakavať problemy a dolné zuby ak sa začnú tlačiť určite pokrivia. Na retenciu určite každu noc treba nosiť dlahy, aby fixovali zuby. Ked sa pozeram na ten RTG, má tie zuby skutočne rovne? Tie dolne trojky vyrezaju podla snímku rotovane a niektoré sa dokonca aj prekrívaju...

jullietka
4. apr 2021

@smartik11 teraz nemusia robit problemy ale neskor mozu. Ja som tiez takto mala 8 v detstve,dr tiez nechat tak ved nerobia nic. No a mala som 15 a vtedy to vsetko zacalo. Neustale bolesti,zapaly a pod. Zuby sa prerezavali 4 roky.V 19 tich isli vsetky osmicky okamzite vonku a odvtedy mam pokoj. Boli to hrozne 4 roky bolesti,trapenia,nespavosti,bolesti usi a pod. Museli sa aspon troska prerezat ak som ich chcela vytrhnut,rezat dasno a podobne veci neprichadzali do uvahy. Sice neviem ako je to so strojcekmi,ale ja by som ich dala cim skor prec este kym maju tie silikonove strojceky aby zubky ostali tak ako su

ledgerka
4. apr 2021

Ja na tvojom mieste to necham teraz tak. Je mozne ze dcery cely zivor nebudu mat problem a mozno budi ale len s jednou dvomi. Mne povedal zubar v 20ke ze dolne musia ihned von. Rtg vyzeral horsie ako ten co si tu poslala. Obe rastli krivo a do 7ciek. Nechala som tak lebo som problem nevidela ziadny. Nic ma nebolelo a bola moznost ze ani nevylezu. V 26 vyliezla horna, ziadny problem s nou nebol len som si obcas kusla do dasna. V 27 sa zacali tlacit spodne, aj sa trochu prerezali a tam nastal problem. Zacalo ma to kazde 3-4 mesiace boliet kvoli zapalu. Bolest trvala 2-3 dni. V 29 som ich dala vsetky 4 naraz vybrat kedze na to konecne bol dovod. Kebyze sa rozhodujem znovu, spravila by som to rovnako. Podotykam este ze som medzi 25-27 rokom som mala fixny strojcek a ortodontistka to vobec neriesila ze mam osmicky.

janedoe
4. apr 2021

Ja som si mala nechat vytrhnut osmicky asi v 15tich. Bala som sa a kedze mi tiez nerobili ziadne problemy, potom sa ozyvali raz do roku,.tak som to pretrpela a teraz no.... hned ako porodim/dodojcim tak idu von, lebo mi rastu do zubov a posuvaju mi ich. Trvalo to "len" 23 rokov 🙈

barcinka13
4. apr 2021

@smartik11 môj manžel mal takmer rovnako ako na vašom rtg a ozvali sa mu v 38 a musí ich postupne dávať von..lepšie v mladšom veku vyberať aj kvôli rekonvalescencii

julie19
5. apr 2021

Môjmu ocinovi sa osmičky začali tlacit pred 40-tkou... mal take bolesti že keď v aute zapípal parkovací senzor tak išiel vyskočiť z kože... zuby mu kázali vybrať už dávnejšie ale neriešil to lebo s tým nemal “žiaden problém” začal to riešiť až keď problém prišiel a čakal v takýchto bolestiach pol roka kým prišiel na rad na stomatochururgii v Martine ... mne to doktorka odporučila vybrať keď som mala 22 tiež má neboleli ani nič ale po tom ako som videla ako to vyzerá keď človek v bolestiach čaká na spasenie a len ho pchaju liekmi od bolesti... tak som sa hneď objednala, objednali ma za 7 mesiacov a keď to prišlo bola som vybavená do 2 hodín ;)

veronikaszabova
5. apr 2021

@smartik11 tiez som mala strejcek a tiez nemam vonku 8micky 🙂 mam skoro 36 rokov a 8micky stale v kostiach 😄

smartik11
autor
5. apr 2021

@julie19 ano ,chapem

smartik11
autor
5. apr 2021

@barcinka13 to ano ,len teraz je aj tato situacia pandemicka a to by som kazdej muselavdat vybrat vsetky 4 aj tak by im. to neurobili naraz,ale dakujem.

smartik11
autor
5. apr 2021

@janedoe dakujem za skusenost

smartik11
autor
5. apr 2021

@ledgerka dakujem za odpoved

smartik11
autor
5. apr 2021

@julie19 dakujem za nazor

smartik11
autor
5. apr 2021

@jullietka dakujem za nazor a info

smartik11
autor
5. apr 2021

@kondaska1 dakujem za vysvetlenie

smartik11
autor
5. apr 2021

@evka_s dakujem za info a odpoved

smartik11
autor
5. apr 2021

@pehavcek dakujem za radu

smartik11
autor
5. apr 2021

@mondolina len z toho co vidim na rongene ,ano mozu robit velku sarapatu,ale je mozne ze vobec nevilezu.

smartik11
autor
6. apr 2021

@zuzka_ke dakujen za odpoved

xsandrax
7. apr 2021

@smartik11 mne tiež tak rástli osmičky a keď mi vyrastali, tak mi tlačili na ostatne zuby, ktoré ma začali bolieť a taktiež sa mi začali kriviť predné zuby. Som rada, že som si ich dala vybrať ☺️

kika2079
8. apr 2021

@smartik11 oni sa budú stále tlačiť a nakoniec odumru sedmičky kôli tomu ako mne tie spodné už teraz tak vizeraju je to veselými nepríjemné a zuby sa stále hybu

smartik11
autor
9. apr 2021

@kika2079
Dakujem za odpoved

zuvelyn
9. apr 2021

@smartik11 presne takto do boku rastu obe spodne 8 mne teraz ked mam 30 rokov. Nahnevana som na seba, ked mi x rokov odporucali ich vybrat a ja som to stale odkladala. Zuby sa mi pokrivili este viac nez boli v puberte pred nosenim strojceka.

simca06022011
9. apr 2021

No skor ci neskor, zacnu robit problemy, tak pojdu von. Mne takato osmicka dole narobila riadnu sarapatu. Dala by som ich vybrat, ale zase problemy zacali robit v 26-27 rokoch. Aby sa nestalo, ze cele to trapenie roky so strojcekom si potom pokazite o par rokov neskor. A inak neviem rpeco by nemali vyliezt, su krasne, velke, ja mam jednu hore, malu, zakrpatenu, ta mi nikdy nevylezie pravedpodobne, ale preco by tieto nemali? Ked sa rozhodnu, ze sa idu tlacit, potlacia si tie 7micky uplne v pohode Naozaj o tych spodnych by som porozmyslala.

Strana
z2