icon

Nevládzem, som unavená

25. aug 2023

Mám 2 detičky,majú 4r a 15r.Mensi je malý čertík,staršia v puberte.No máme veselo doma.Toto leto mi dáva zabrať.
Pracujem,deti sú doma celé leto a robia si zle navzájom.S manželom sme sa snažili vykryť prázdniny,no manžel to nedával doma s deťmi.Stale riešiť nezhody,volava mi do práce nech už dôjdem domov že nevládze.Ked dôjdem domov na obed,rýchlo do seba niečo nahádzať.Rano nachystám suroviny dám variť,manžel to dorobi,aspoň niečo.Potom utekám naspäť do práce.Poobede dôjdem domov celá zničená.Neviem čo skôr,riady umyť,popratat niečo.S deťmi ísť von.Sice staršia chodí von aj sama s kamarátkami,no musím von s menším.Ked nejdeme von tak je zlý ako čert.Horko mi je nevládzem.Vecer zas uložiť všetko na poriadok,vychystat veci na ďalší deň.Hrat sa s deťmi,a čakám kedy pôjdu spať aby som si aj ja oddýchla.Cez víkend zas variť upratovať,deťom sa venovať.Manzel pomáha no deti chcú viac mňa než jeho.Tym pádom ani cez víkend si neoddýchnem.A to ešte aj záhradu robiť,vôbec nestíham.
Ako to robíte vy ,stíhate všetko?Nie ste unavene?

heleninamama
25. aug 2023

@janulka182 Súcit môže človek cítiť s niekým, komu sa stane nešťastie. Tu to nie je o nešťastí, ale o hlúposti. Autorka si zobrala muža, ktorý o rodinu nemá záujem, má dve deti, mohla ostať pri jednom, nikto ju nenútil mať ďalšie, keď nevládze. Zrejme sa o deti starala celé dni sama a muž to berie ako jej povinnosť. Dcéra je tiež lenivec a ignorant - a prečo nie, veď to denne vidí a nič jej za to nehrozí. Sprostá mater ju ešte ospravedlní a bráni.
Autorka je ako taká mulica - usilovne ťahá, lebo je sprostá a mulice sa neľutujú, tie sa bijú palicou, aby ťahali ďalej, až kým nezdochnú.

tykat
25. aug 2023

@viestta presne, nie 2 ale 3 deti. Viac zbytocne pisat.

nickpick
25. aug 2023

nemas dve ale tri deti, na chybe je tvoj muz, treba sa porozpravat s nim, preco deti nevezme na jazero ci kupalisko, na vylet, alebo navstivit starych rodicov, do zoo, atd.? lezi doma a vyvolava ti do prace? ja by som mu proste nezdvihla, prepac, ale nevie ta plnohodnotne zastupit, ty nie si stroj aby si zvladala vsetko….ja sa cudujem ze toto zrejme dlhodobo tolerujes, su prazdniny a jeden chlap nie je schopny detom urobit program, akoze halooo….
a este jedna vec 15-rocna by mala mat uz dost rozumu a nerobit zle 4-rocnemu surodencovi, v jej veku a uz aj skor som mame pomahala v obchode a obsluhovala zakaznikov (90. roky, nasi podnikali), nejaka brigadka sa nedala vybavit, alebo tabor?

janulka182
25. aug 2023

@heleninamama s tymto ti pomoze psycholog 😉

lauriik
25. aug 2023

Tu je chyba jednoznacne v chlapovi. Aby dospely muz ti volal do prace, ze sa nezvlada postarat o skoro dospelu dceru a 4 rocneho syna?? Preboha ake potreby maju take velke deti? Ja ked som mala 15 rokov tak som cele prazdniny bola vonku s kamoskami. Nasi o mne ani nevedeli. S 4 rocnym deckom vybehnes na ihrisko a 2 hodiny sa ti prehra jak nic. Ja by som mu hned povedala, ze ziadne vyvolavanie do prace. To je vrchol lenivosti toto. A to este hadam, ze pri tom ako drepi s deckami doma tak ani nepohne prstom v domacnosti.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
25. aug 2023

@janulka182 Choď tam Ty s tým svojim pocitom zbytočnej empatie s hlupákmi.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
janulka182
25. aug 2023

@heleninamama musis byt strasne v zivote nestastna

heleninamama
25. aug 2023

@janulka182 To skôr Ty, zrejme žiješ podobne ako táto tu, keďže nevidíš, že ona má život totálne na... kvôli vlastnej sprostosti.

autor
25. aug 2023

@svetlonos Ja keď dcére aj niečo zadelim ona to nespraví,povie že nechce sa jej,že má prázdniny a chce si oddýchnuť.Chodime často na výlety aj do prírody,tak áno chodíme všetci traja spolu.Alebo s kamarátki robíme spoločné akcie opekacky tak dcéra je veľa času doma so mnou.
@aiana24 Babky sa nezaujímajú.Starsia do tábora nechcela tento rok a menší ešte nemôže.Az od 6 rokov sú tábory.
@viestta No nevie sa manžel postarať tak ako ja,často púšťa deťom mobil a rozprávky aby ich nachvíľu zabavil.
@vroni Lebo manžel doma nič nerobil ani prstom si nepohol.Ja som ho naučila aby navaril keď je doobeda doma.Plus robí práce okolo domu.
@pinkgirl Nemôžem nechať mobil doma, potrebujem si vybaviť objednávky.Vylet kino príroda to chodím všade ja s deťmi.

janulka182
25. aug 2023

@heleninamama samozrejme 🙂

anjelicek26
25. aug 2023

15 rocna mohla travit kludne 6 tyzdnov na jazykovom pobyte a 4 rocny snad chodi so skolky... Skolka nebyva zavreta dva mesiace zasa alebo je aj nahradna skolka... Preco su obaja doma,ked to realne nezvladate? Tiez pracujeme full time, muz riesi vozenie deti.. varit varim vecer, on prihreje alebo dorobi prilohu....treba sa zladit nejako... Ale tak velke deti uz katastrofa nie je...mame styri..

vroni
25. aug 2023

Dobre, základne kroky manžel zvládol. Teraz ho musíš naučiť, ze už je veľký chlapec a ty nie si jeho mama. Bude sa brániť ako lev, ale pre vlastné fyzické i duševné zdravie ho musíš "donútiť" pochopiť.

pinkgirl
25. aug 2023

Tak potom je čas na zmenu - a tá musí prísť od teba. Musíš si s mužom sadnúť a dať ho do obrazu, dohodnúť si nové pravidlá. A potom s nimi oboznámiť dcéru. Jej ofuky že sa jej nechce a hento a tamto... - musí sa zapojiť a hotovo. Nech si trebárs na začiatok vyberie sama oblasť o čo sa bude doma starať - vešať bielizeň, utierať stôl a linku a predtým odtiaľ odloží nazbieraný riad, pozmýva, uvarí 1x za týždeň večeru podľa nejakého insta receptu... - niečo spolu určite vymyslíte. Keď to budete mať dohodnuté, vyskúšajte to na 1mesiac a uvidíte či system vyhovuje, čo treba doladiť. Ale to musia byť všetci zúčastnení zapojení. Žiadne dnes sa mi nechce. A nezabudni muža aj dcéru vždy pochváliť.
Musíš byť na nich tvrdá a neustúpiť, presadiť sa!!!

marca12
25. aug 2023

To pises o 15 rocnej? Taketo spravanie ma? V jej veku su uz baby trosku vyspelejsie,pomozu doma,aj ked s frflanim,ale dat prat a vyvesit nie je tazka uloha,takisto povysavat,umyt podlahu,riady upratat. Co najskor by mala zacat fungovat v domacnosti

majka176
25. aug 2023

Mám neter 10,5 ročnú a synovca 14 ročného a vysávajú, upratujú, vynášajú smeti a umývajú riad úplne bežne. A čo ja si pamätám, tak v tomto veku som aj ja mala doma tieto povinnosti.
Treba zainteresovat aj dcéru do chodu domácnosti, už nie je malá, a ty budeš mať viac času na oddych🙂

anjelicek26
25. aug 2023

Len poradim k tym domacim pracam. Ocakavat,ze pubertiak "uvidi", ze treba s niecim pomoct alebo upratat je utopia (par vyvolenych pubertiakov bude,ale budeme realisti)... Treba mat pridelene 1-2 domace prace pravidelne - napriklad 2* v tyzdni povysavat cely dom a raz v tyzdni umyt celu kupelnu ...ziadne "Mamu/otca prave napadlo", na co ma este mozu "pouzit", ale pravidelnost. Ak potrebujeme Babysitting, tiez sa dohodnut popredu nech Si to vie pubertiacka naplanovat. Ale ono je to Vase dieta a nie jej. Je to jej dobra vola.

portret7
25. aug 2023

Prepac, ale chyba je v tebe. Uz ken to,ze 15 rocnu radis medzi deticky🙈a musis sa s nou vecer hrat ako so 4rocnym… akoze sorry…je to ovocie uzkostlivej vychovy… musis byt na nich tvrdsia, hlavne na teenegerku a muza. Soravili si z teba otroka, ty v domneni najlepsej matky sa nechas uplne vycucat… necudujem sa, ze si unavena. Nove pravidla treba nastavit v domacnosti a hlavne dat obcas na 1.miesto seba!!!aj ty mas narok na svoj volny cas a oddych, nie celej rodine robit sluzku a poskoka. Troska viac sebavedomia a asertivity potrebujes.

lilizzachy
25. aug 2023

Utesuj sa myšlienkou že už len týždeň a pôjdu do škôlky a školy 🤣

aktiz
25. aug 2023

Dva krát som si musela prečítať či 15 ročná, alebo mesačná. Ja mám 13 r. syna a 7 r. dcéru. Tiež si stále robia zle, ale keď som potrebovala, aj keď boli mladší, syn dokázal postrážiť sestru. Aj pomôžu doma, hoci s frflanim. Napr. dnes syn umýval riad, dcéra utierala, muž navaril, kym som ja som bola v robote. A nikto mi tam nevyvolaval a nerobil stresy.

miskakyska
25. aug 2023

Zaujímavá debata toto.. keď padne otázka vo fóre "odkedy môžem nechať dieťa doma samé" tak sa všetky hlásia a predbiehajú, že bavili svojich súrodencov neviem od koľkých rokov a tu sa naraz človek dozvedá, že sa to tak nerobí 🤔🤪
Hovorím furt...tu sa kabát prezlieka jedna radosť 🙈🤞

viestta
25. aug 2023

No za tych 15 rokov by sa to bol naucil, ak by mal dovod a prilezitost. Zo, ze sa nevie postarat je len ciastocne jeho chyba, hlavna chyba je tvoja, pretoze si si nakladala ako taka mulica a teraz znes to co si zasiala. Co by robili ak by si si z roboty odbehnut nemohla? To by cakali do vecera, kym prides a nakrmis ich? Tie 4 roky co mate to male si mohol davno natrenovat ako sa o neho postarat. To, ze nevie nie je vyhovorka. Ani ty si z neba nespadla s tym, ze vsetko vies, tiez si sa ucila, mal sa ucit aj on, mala si ho k tomu pustit, mala si ho k tomu dokopat.
Ked citam pribehy zien podobnych tebe neviem ci ich mam lutovat alebo by nebolo lepsie s nimi potriast, v nadeji, ze im snad dopne. (priznam sa, ze chvilami si hovorim Tak ti treba, ako si si zariadila tak mas, tak neplac)
Ten moj mal tiez podivne tovarenske nastavenia, ale ja som si od zaciatku povedala, ze dieta aj domacnost su aj jeho. Co nevedel sa naucil, lebo sa naucit musel. Nebol z toho nadseny, vyhovoriek mal za vagony, lenze velmi rychlo pochopil, ze nic ine mu neostane, lebo ja som rovnako clovek ako on a mam pravo aj na odpocinok, aj na svoj cas a velmi rychlo pochopil, ze ked sa bude podielat na vychove a domacnosti, tak budem met viac casu na seba, na rodinu a aj kazdy sam na seba.

luccija
25. aug 2023

Ty tu píšeš pravidelne čo čakáš akú odpoveď?Všetko je po starom a a aj bude, pokým ty nezmenis prístup.A načo Ti muž volá??čo očakáva veď Ta len stresuje to, že si si našla robotu za rohom bola medvedia služba skaces ako Jojo.
Je teplo, aby išiel niekam s deťmi, ale okolo domu môže robiť vždy sa ho zastavas.Je hnily ..zaujímalo by ma čo v tom teple robí okolo domu.
Ako jeden dospelý muž môže volať žene, že nevládze, lebo je unavený a ty ešte chystáš určite raňajky a predpripravujes na obed
Keby ste mali dve malé deti neviem čo by ste robili
No nič už len vydržať dáte ich do inštitúcií a budete s nimi menej snáď muž už vydrží to pôjde na poobednú a ani ich neuvidí a ty si všetko obriadis ako vždy sama.
15 r s otcom nech sa učí variť, ísť do obchodu, povysávať veď ty, keď prídeš domov by si mala mať všetko hotové už sa len venovať 4 r

autor
25. aug 2023

@nickpick Dcéra do tábora nechcela ísť tento rok a brigády sú ak dobre viem od 16 rokov či?
@lauriik Na ihrisko manžel s nimi nepôjde,on je taký uzavrety do seba,nerád chodí medzi ľuďmi.
@heleninamama Urážaj ma kolko chces,ja to neberiem na seba.Ukazuje to len tvoju povahu aká si.Ale aj taký ľudia sú na svete.
@anjelicek26 Menší nechodí cez leto do škôlky keďže u nás cez leto škôlka je zavretá.Byva otvorená ale v meste,nie u nás.A staršia nechcela ísť do tábora.Chceli sme jej zaplatiť ale hovorí že radšej si tie peniaze chce ušetriť na niečo iné.
@marca12 Áno,ona len všetko ofrfle a nepomôže nič.Ledva svoju izbu poupratuje a hovorí že kamarátky nemusia nič doma robiť.
@portret7 Asertivna to veru nie som.No keď sa opýtam kamarátok ako to majú ony doma,im muži nepomáhajú ani toľko čo mne môj manžel.Kazdy povie že na prvom mieste sú hlavne deti až potom rodič.
@lilizzachy Potom zas budú krúžky a učiť sa s nimi.
@miskakyska To hovorím aj ja,v jednej diskusii ženy sa bijú že veľké dieťa nemá čo pomáhať s menším,nedajbože postrážiť ho na pol hodinu,ze na to sú rodičia.A túto mne píšu že má pomáhať.
@viestta Neviem ženy to majú v sebe ako postarať sa o deti.Muza som sa učila všetkému,odmalička mi pomáhal či s kúpaním,či a hraním alebo robiť si úlohy s deťmi.No jemu to tak nejde a stresuje ho to a je z toho frustrovaný a potom idú výhovorky že on nevládze.
@luccija Píšem sem prvýkrát,ale to je jedno.Neviem kde si čítala že robí v tomto teple okolo domu.Pisala som že navarí obed a robí chlapské práce keď niečo treba.V tomto teple keď netreba nejde ani von.

dskjhfdlkdjhl
25. aug 2023

Muz to stresuje a je unaveny. Zase ho len ospravedlnujes a stale tocis to svoje. Ty asi nie si unavena, resp. Ty mozes byt, Tvojmu muzovi je to fuk a podla toho sa zariadila deti sa zariadia podobne, lebo vidia, ze doma to funguje bez pohnutia prstom. Jednoducho, ak chces, aby sa stal zazrak, tak ten sa nestane. Musis muza zapriahnut do starostlivosti o domacnost a ked to nechces, tak potom sa nestazuj.

bluka2
25. aug 2023

Hm, tak u nás to tak nie je. S deťmi 8 a 4 sa mi to zdá už ťažká pohodicka. Prečo si robia zle? Odkiaľ to majú? Moji si pomáhajú navzájom; keď je jeden smutný , druhý vie, ako ho potešiť už lepšie než ja. Samozrejme, sú aj nezhody, ale už si to skoro dokážu poriešiť samostatne vo veľa prípadoch. Ale v princípe sú k sebe láskavi a držia spolu. Jeden za druhého so mnou vyjednávajú. Skôr by som sa pozrela, aký máte vzťah s mužom alebo prečo spolu nevedia vychádzať? To musí brat strašne veľa energie, to ti verim. Nauč ich, ako riešiť konflikty, rozprávať sa s nimi o tom.

mircalla
25. aug 2023

Ja som bola v lete na 2 dovolenkach pri mori, jednej na Slovensku a dcera mala 4 denne tabory. Syn uz do taborov chodit nechce. Vzdy si dovolenku setrim na leto. Preco sa nikde neboli? Ved tie deti sa musi nudit, ked nemaju ziadny program. Vsak ich musi doma porazit cele prazdniny
Moj syn ma 13 a s mladsou dost pomaha. Nie som unavena, nemam byt preco. Samozrejme tiez chodim do prace, ale urobila som nam vsetkym aj program.

mateson
25. aug 2023

Mňa by zaujímalo koľko z vás tu vedelo v 15 navariť a koľko z vás tu ma 15 ročných pubertiakov čo navaria ...a ešte k tomu budú strážiť 4 ročné. Poupratovať by mohla

kusoribbu
Odpoveď bola odstránená