icon

Nevoľnosť a závraty: Skúsenosti a rady potrebné?

csipcsip000
30. okt 2023

Čajte ludia dnes som bola u obvodnej lekarky s tym ze mam ako keby poruchu rovnovahy som ako na lodi taha ma to na jednu stranu proste sa mi kruti hlava a neprejde to ani po ukludnovaku co samozrejme neberem toto je len vynimka. Mam sa pytat do centra pre poruchu rovnovahy inak ORL vysetrenie mam v poriadku aj tlak aj cukor aj krv. Odmietla ma poslat k neurologovi s tym ze ja som velmi mlada na problemu s krcnou chrbticou mam 27 rokov a sedave zamestnanie. Lenze mam pocit ze by som k tomu neurologovi fakt mala ist takto sa uz neda fungovat. Ludia mate s takymto niecim skusenosti ? Neustale tocaky zavraty? Inak chut do jedla mam neschudla som len tie otrasne zavraty. Za kazdu jednu odpoved dakujem . Majte sa

20erika07
30. okt 2023

@csipcsip000 ahoj, ja som zazila tento stav len raz a v takej intezite, ze ma odviezla len zachranka, nedokazala som sa pohnúť, ani sadnut, nie to este stáť. Odviezli ma na neurologiu a tam dr hned povedala, ze je to z ucha a smer orl. Mala pravdu, ani som netusila ,ze som mala zapal stredneho ucha (vraj to velmi boli a mozu byt aj teploty) ,ja som mala len dlhsie zalahnute a zo 2 dni ma troska pobolievalo ucho, nic strašné. Ja som myslela, ze je to moj koniec, ze som dostala porážku, hrozný stav to bol. Spravili mi hned CT, kde sa to potvrdilo-zapal stredneho ucha a vonkajsieho zvukovodu, rotacne vertigo, vestibularny syndrom, plus zuzena lava tepna, zle prekrvenie mozgu, nasadili liecbu, 5dni v nemocke, a potom som doma brala este lieky na zavraty a prekrvenie. Je tomu 6rokov . Odvtedy klop, klop .
Najdi si ineho orl ,aj do ineho mesta ked pôjdeš, nech ti spravi znova vyšetrenia a vypíše ta na neuro .

beataxxx
30. okt 2023

Skus si najst zopar zakladnych cvikov na krcnu chrbticu a urob si ich pocas zavratu- ak sa to zlepsi, budes aspon vediet, ze je to z toho.jeden taky zakladny je, ze bradu tlacis nadol a pomaly otacas do jednej a nasledne do druhej strany, par krat treba zopakovat, napis potom,som zvedava

oliali
30. okt 2023

@csipcsip000 urcite smer neurolog… manzel dostal tiez z nicoho nic silne vertigo take ze aj vracal, skoncil v nemocnici, uz su to 2 mesiace, podstupil rozne vysetrenia, vyzera ze to mal zo zablokobanej krcnej chrbtice… netreba to podcenovat. Obvodna by mala dat listok na tvoju ziadost… ak nie tak skusit nejaku sukromnu neuro ambulanciu

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@20erika07 fuuuu to znie hrozne preboha...mna ucho vobec neboli

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@oliali v mojom meste nieje ziadna sukromna ambulancia do centruma pre poruchu rovnovahy tam mi nedvihaju zevraj su tam len od stvrtka ale tam tiez je cakacia lehota dlha ach..nastastie ja zatial nevraciam ani mi nieje nejak špatne okrem toho neustale kolisania. Teraz som to 2 hodinky necitila teraz sa znova zacinam kolisat

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@beataxxx v poriadku napisem

csipcsip000
autor
30. okt 2023

Len nechapem obvodna mi preco odmietla dat vymenny list k neurologovi taka som nahnevana

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@beataxxx spravila som ...ako manipulujem s hlavou este je to horsie

nin12345
30. okt 2023

@csipcsip000 hlavne teraz s tou hlavou nenatriasaj nech si to nezhorsis... ak mas naozaj vertigo tak na to su specialne polohy v lahu kedy sa po boku za usami mierne klepka a urcite teraz necvic nic ine nechaj to na odbornikov nech si neuskodis zbytocne

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@nin12345 uz nebudem lebo sa mi to zhorsilo po manipulacii hlavou

espeo
30. okt 2023

Ja som mala vertigo ako komplikaciu po operácii ich. Lekár, ktorý má operoval, mi vtedy povedal, že sa mu to nikdy nestalo. Užívala som betahistin asi dva mesiace a prešlo mi to. Už rok lieky neberiem...

espeo
30. okt 2023

... bolo to z ničoho nič. V priebehu dna sa to tak zhoršilo, že ma viezla záchranka do nemocnice. Nemohla som sa ani pohnúť. Po každom pohnutia som zvracanie, nevedela som chodiť, padala som. Takže ráno o ôsmej slabý tocak, večer o 10 sanitka smer nemocnica... ale keďže vedeli, že som.po operácii ucha, len mi dali indický, poslali ma domov a ráno do nemocnice, kde mi operovali ucho. Tam som 5 dní na infuzkach ležala, potom ten betahistim a teraz som v pohode. Bola tam pani, ktorá mi hovorila, že to berie roky a žije plnohodnotný život bez zavrati

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@espeo fu toto tiez znie hrozne ale aspon ze si uz fajn ja uz dnes 6 den co sa kolisem

beataxxx
30. okt 2023

Ak sa Ti to zhorsuje pohybmi, moze to byt krcna chrbtica alebo vnutorne ucho, ak to orl vylucili, tak by bolo dobre urobit mr krcnej chrbtice, neviem odkial si, ale ak tam mate mr.magnet, tam sa necaka, ale treba to zaplatit a oni snimok aj popisu, aspon kamoske to tak urobili

csipcsip000
autor
30. okt 2023

@beataxxx myslim ze v nasom meste take niene áno od kedy som manipulovala hore dole s hlavou je to horsie ..hej ORL bolo v poriadku

hedviga2
30. okt 2023

@csipcsip000 v Ba vraj je nejaka vyborna lekarka, ktora cviči s hlavou pacienta a tym sa vraj prestavi ten vestibularny system. Aj ja to mam

csipcsip000
autor
2. nov 2023

Uzastne az 9.2.2024 mam termin do centra pre puruchy rovnovahy...

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
csipcsip000
autor
2. nov 2023

@zahrajzlato som si ista .....😅

katusskaa
2. nov 2023

@csipcsip000 na orl sa pytaj - vysetrenie vestibularneho aparatu, ja som taketo stavy mavala aj ako mladica... presne tocaky, motanie, akoby ma zrazu niekto posunul o 15 cm dalej.... na tieto speci vysetrenia ta posle orl

katusskaa
2. nov 2023

@csipcsip000 citam ze uz mas... neviem odkial si, ale kym pride termin, skus fyzioterapiu, oni tiez vedia pomoct, nacvik cez pohyby oci, treba ale skusenych

csipcsip000
autor
2. nov 2023

@katusskaa co ti potom zistili ?

katusskaa
2. nov 2023

@csipcsip000 ja to mam z ucha, ako vestibularnu poruchu. mozno aj kombinacia s krcnou, ale take naozajstne vertigo - zavrat - mam z ucha

csipcsip000
autor
2. nov 2023

@katusskaa mne na beznom ORL povedali ze vsetko ok ..ten dalsi termin je este velmi daleko do cenra pre poruchu rovnovahy

katusskaa
2. nov 2023

@csipcsip000 na beznom orl to nezistia, robia sa specialne vysetrenia, ja som chodila do byvalej vojenskej leteckej nemocnice, oni sa snazia vyvolat ten zavrat a podla toho, ci ucho reaguje alebo nie, vedia to vsetko zmerat, odmerat, pristrojmi

csipcsip000
autor
3. nov 2023

@katusskaa a ten zavrat aj zastavia potom ? Lebo dakujem pekne ked mi ho vyvolaju aj tak sa tackam uz 9 den

katusskaa
3. nov 2023

@csipcsip000 neviem, či to odborne dobre vysvetlím, ale ja som mávala závraty aj také, že sa mi naozaj točilo pred očami (špirálu som videla) - a takýto závrat vždy prejde do pár sekúnd, tými vyšetreniami mi napr. dokázali spustiť závrat dráždením ľavého ucha (robí sa to vodou alebo vzduchom, ležíš na takom kresle), na pravom nie. teraz takýto závrat mám raz za pár rokov, ale vždy ma odrovná na pár mesiacov - síce prejde, ale ja z neho ostanem celá "domotaná", potácam sa, ťahá ma do ľavej strany a pod. asi záleží, ako veľmi a kam sa posunú tie kryštáliky vo vnútornom uchu.

adulienka11111
24. apr 2024

@20erika07 ale ste brali lieky na zavraty? Dakujem

adulienka11111
24. apr 2024

@katusskaa aku ste mali diagnozu?

katusskaa
24. apr 2024

@adulienka11111 BPPV ale podľa fyziaterapeutov sa to dá aj ďalej ešte špecifikovať, nemala som na to odvahu... lebo o aký presne druh vertiga ide, zistia tak, že robia rôzne manévre, či vyvolajú alebo nie...