Nízky obsah červených krviniek - máte podobný problém?

kejty13
11. okt 2019

Ahojte, je tu niekto kto ma problémy s nízkym obsahom červených krviniek? Včera som bola na hematologii a povedali mi ze mam chudokrvnosť, nedostatok železa a nasadili mi lieky, najprv mi chceli pichnúť do žily, ale nakoniec dali lieky. (že vraj to mam zo silnej dlhotrvajúcej menštruácie) Po akéj dlhej dobe sa vám vrátili červené krvinky na normálnu hodnotu? Ja som včera mala hodnotu červených krviniek 75. Ale hodnoty ste mali pri anemii vy? Zmenili ste aj stravovanie?

arcticcode
11. okt 2019

Ak máš málo železa, tak hovädzie mäso, hovädzia pečeň, droždie, sezam, pistacie, sója, fazuľa, šošovica. To sú také asi najlepšie zdroje železa. A riasy sú úplne top, ale u nás moc nie sú a nikomu nechutia.

mogaa
11. okt 2019

@kejty13 najskôr musíš brať lieky potom sa spoliehať na stravu....ono to funguje tak,, že ak prijímaš málo železa v strave, organizmus má vytvorené zásoby železa a v prípade potreby čerpá z nich....ak vyčerpá aj zásoby železa, začne klesať hemoglobín.....u ženy je norma hemoglobínu min.120....tvorba hemoglobínu určitú dobu trvá ak aj berieš železo, prioritne sa dostáva tam kde akútne chýba, potom tvorba hemoglobínu a až potom sa tvoria ďaľšie zásoby.....Určite k tabletkám uprav aj stravu - top je pečienka, hov.mäso, strukoviny.....pri strave je problém že ak ju kombinuješ s potravinami s vápnikom tak železo zo stravy sa ti nevstrebe ale vylúči....takže ak si dáš napr.mliečnu fazulovú polievku(strukovina čo má veľa železa) - železo sa ti nevstrebe ale rovno vylúči....čiže ak chceš aby sa vstrebalo z nej železo musíš ju urobiť fazulovú so zeleninou...naopak vstrebávanie železa vieš podporiť pokvapkaním s citrónom alebo ak zapiješ jedlo vodou s citrónovou šťavou(stačí malé množstvo).....nemala by si kombinovať potraviny so železo s potravinami s vápnikom - rozostup by mal byť 2hodiny - preto je ťažké doplniť železo stravou - už keď máš anémiu.....Výborná je aj Melasa....Dali ti Sorbifer? Ak by ti bol ťžký na žalúdok či si mala zápchy, kúp si Globifer forte - to je hémové železo (aj s hemoglobínom)

bubalea
11. okt 2019

Lieky treba samozrejme brať ale snaž sa podporiť tvorbu krviniek aj jedením správnych vecí, pozri si na internete, je kopec článkov, samozrejme železo doĺňať a držím palce nech to je čo najskôr okay

simonsha
12. okt 2019

@kejty13 ahoj, z vlastnej skusenosti ti môžem povedať že som mala veeeeelmi nizke hodnoty železa, doktorka mi niečo predpísala ale nevybrala som si to, odhodlaná že ja to napravím stravou. Asi po roku som presvedčená že železo je perfektné, pretože som sa necitila nijak zle ani predtým išla na kontrolné odbery a bolo ešte nižšie 😄😄. Menštruácie som mala extrémne valilo zo mňa na litre. Ale nemyslím si že v tom je problém. Menštruaciu mi upravila akupunktúra! Určite odporučam!!! Všetkymi 10-timi. Či už krče alebo krvacanie. Teraz krvacam silnejšie tak prve dva dni a potom ako keby som “krámy “ ani nemala. A upravila som si vnutorne prostredie. Vyčistila črevá a upravila trávenie. Pretože sa tam nemali ako tie vitaminy zachytavať keďže som to tam mala zanesené. (Brala som Bulharské probiotiká a jačmeň). Moja o mesiac a pól som išla na kontrolné a železo sa mi zdvihlo zo 4,1 na 13,7. Za mesiac 😂 som myslela že odpadnem. Kolko som sa s tým trapila. A to nejem maso, nejem mliečne vyrobky už dlho. Môžeš mať aj oslabenú slezinku, takže ti nezachytava potrebné vitaminy. Píšem iba z toho čo som zažila sama na sebe. Tak snáď som ti s niečim poradila.

blableblu
31. okt 2023

@simonsha ktore konkretne bulhasrke probiotika a aky jacmen ?