icon

Obezita - váš názor na odborné názory

ice8
29. jún 2023

Caute, hovori sa, ze obezita je uplne normalna, netreba sa za nu ani hanbit, ani s nou bojovat, lebo je to genetika, ani zdrava strava, ani pohyb (cvicenie) nepomozu. Mozno skor uskodia? Psychicky? Neviem co si o tom mysliet, no.

Zdroj:
https://www.foxnews.com/media/biden-admin-exper...
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1167...

Vsimnite si na druhom linku, radia, aby sme jedli co mozno najviac obilnin (cestoviny, cerealie, spracovane produkty) (takzvana potravinova pyramida)

Aky je vas nazor? VAS nazor na toto? Je normalne, aby "experti" sirili taketo "odborne" "nazory" ? 🙂 Lebo ona je člen poradného výboru pre výživové smernice pre rok 2025 pri USDA pod vedením Bidenovej administratívy.
Z wiki Fatima Cody Stanford MD, MPH, MPA, FAAP, FACP, FTOS je americká lekárka, internistka a pediatrička zaoberajúca sa obezitou a docentkou medicíny a pediatrie na Harvard Medical School. Je jednou z najcitovanejších vedcov v oblasti obezity.

dadis
29. jún 2023

@apolka77 Nie je to cestovinami a pecivom. Celkovo jedalnicek chudobnych obsahuje malo kvalitnych bielkovin,strukovin, zeleniny, ovocia - a naopak vela sladkeho, sladke vody, alkohol, vyprazane jedla, udeniny.
@zeldia vacsinou tie lacne menucka maju daleko od zdravej stravy a obaly su zataz pre prirodu, aj ked par zdravych kantin sa najde

zeldia
29. jún 2023

@dadis mame svoj obedar aj tasku a nám chuti 😉 nikoho predsa nenútim len som reagovala na veľkosť porcii áno sú pre dvoch.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis ake su kvalitne bielkoviny ?

dadis
29. jún 2023

@ice8 maso, ryby, vajcia, fermentovane mliecne vyrobky, nizkotucne syry, tofu, strukoviny. Kolkokrat do mesiaca si moze bezna slovenska rodina dovolit na obed steak zo svieckovej alebo napriklad zubaca?

silvike
29. jún 2023

@ice8 To nie je pyramida na chudnutie, ani na nejaky zdravotny problem. Ide o percentualnu skladbu zakladnych zivin pre zdraveho cloveka. Si neviem predstavit ze v tej baze bude maso. A ani zelenina. Clovek naozaj potrebuje aj sacharidy. Ale tak chapem, ze nejaky vitarian si proste povie, ze on to bude mat inak. Jeho volba, jeho zodpovednost. Ale takato pyramida je naozaj v odbornych kruhoch uznavane zlozenie zakladnych zivin v jedalnicku cloveka.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis ake maso ? prava svieckova? ine nie su kvalitne bielkoviny ?

ice8
autor
29. jún 2023

@silvike si si na 100% ista, ze clovek potrebuje sacharidy? Ak ano, co sa stane s clovekom bez sacharidov a po akej dobe ?

silvike
29. jún 2023

@ice8 Samozrejme ze som si ista, ze clovek potrebuje sacharidy. Tak ako aj tuky a aj bielkoviny. Vsetko v spravnom vyvazenom pomere. Zda sa ti to cudne ?

dadis
29. jún 2023

@ice8 Samozrejme aj ine druhy masa, idealne menej mastne, bravcove je najmastnejsie. Vyhybat sa spracovanym masovym vyrobkom.

ice8
autor
29. jún 2023

@silvike poznam ludi, ktori ziju roky bez sacharidov, preto sa mi zda cudne, ze sa bez sacharidov neda zit. Idem im zavolat, ci este ziju.. jaj, ono sa to vola ketogenna strava..
Este by ma zaujimalo, ake sacharidy jedavali napriklad eskimaci ?

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis Takze umele maso z labaku, nie je OK ?

dadis
29. jún 2023

@ice8 Samozrejme, ze potrebuje. Zase mas na nieco extremisticky nazor 😃, v takej ruskej vodke je sacharidov az prilis, preco sa jej nevzdaju?

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis tato tema nie je o alkohole.. aj ked s obezitou moze suvisiet, ale nemas pravdu
https://www.kaloricketabulky.sk/potraviny/vodka
"v takej ruskej vodke je sacharidov az prilis, preco sa jej nevzdaju?"
Vidim tam sacharidy 0g
hm..

dadis
29. jún 2023

@ice8 Tak neviem z coho by ju vypalili, ked nie zo skvasenych sacharidov.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis
Alkohol nie je sacharid.

ice8
autor
29. jún 2023

Tu je to celkom trefne vysvetlene..
https://www.institutmodernivyzivy.cz/alkohol-ne...

Inak, ono nejaka lacna pančovaná vodka mozno sacharidy ma, ak tam nasypu cukor, ale do toho sa uz nevyznam, alkohol nepijem..

dadis
29. jún 2023

@ice8 Nie, nie je, ale ziskava sa destilaciou skvasenych sacharidov. Ani z bielkovin ani z tukov sa slkohol nevyraba, ale verim, ze na to mas dostatocne znalosti, lebo o Rusku si cital vela.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis Ak spalis maso na uhliky, su to bielkoviny ?

ice8
autor
29. jún 2023

Neviem ako to este vysvetlit, ale skusim to, anglicky..

https://prekure.com/does-alcohol-contain-a-lot-...

This is one of the biggest myths out there. People think that when drinking alcohol, they are accumulating lots of sugar and lots of carbohydrate. However, the reality is that there is not a lot of sugar in alcohol, because the sugar has been fermented in the process when you make alcohol.

Nemas za co.. Ucime sa cely zivot..

ice8
autor
29. jún 2023

Ale aj na oficialnych weboch pisu toto

Vodku tvorí 60 percent vody a 40 percent alkoholu. Jeden štamperlík obsahuje len 92 kalórií, neobsahuje vlákninu, cukor ani tuk a aj preto je vhodnou dietetickou voľbou pre tých, ktorí si strážia líniu alebo konzumujú špeciálnu stravu. Odborníci vodku považujú za jeden z najčistejších destilátov.

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000731/1661887...

zuzuliennka1
29. jún 2023

@simca06022011 tak aj to, co deti jedia mimo dom - je vychova.
nejdem tvrdit, ze som si nikdy nekupila v skole cipsy, obcas ano, ale nie na dennej baze, doma sme to nikdy nemali a to myslim vazne, a rodicia nas viedli k sportu, zdrava strava, moja mama vzdy varila domacu stravu, objednane jedlo/restika boli vzdy len vynimocne.
to su urcite vzorce spravania, ktore si dieta doslova osvoji.
na kupku mi ani nenapadne kupovat si langos - nechyba mi to, nepotrebujem to
naopak - neviem si predstavit fungovat bez sportu, som k nemu vedena odmalicka a presediet den, v skole/robote a potom doma pred tv a ist spat - to proste nedokazem, ja sa musim hybat, mne pohyb chyba

dadis
29. jún 2023

@ice8 Dakujem, presne to iste som ti pisala..alkohol sa vyraba z fermentovanych cukrov. A alkohol urcite nie je dieteticka potravina, ma vela kalorii.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis Citas vobec to co pisem?
Nemas pravdu, alkohol nerovna sa cukor.
Siris bludy
"v takej ruskej vodke je sacharidov az prilis, preco sa jej nevzdaju?"

dadis
29. jún 2023

@ice8 Ano, prepac, ta moja vera nebola napisana spravne, mala som ju inak koncipovat: Bez sacharidov by boli Rusi nahrati, nemali vy si z coho palit vodku.

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis A ako suvisi palenie vodky, obzvlast v Rusku, s touto temou?
Naozaj musis vsade tahat tento trolling a urazky ?
Akoze ak nemas argument na ketogennu stravu, tak hodis rusko a vodku?

Inak toto je fakt sranda, ale znovu sa mylis, na Vodku technicky nepotrebujes ani sacharid..

https://moscowmulecocktail.com/what-vodka-made-...

Vodka can be distilled from any type of sugar-free or sugar-rich plant material.

PS: napriklad ja osobne som vodku nikdy nemal, ako pisem, alkohol nepijem, naco.. Mne stacia taketo diskusie..

katka700
29. jún 2023

@ice8 Celá táto diskusia je zbytočná, pán B si odborníkov vyberá na základe iných kritérií ako odbornost.
Potravinová pyramída vznikla v 60tych rokoch a mala vyzerať úplne inak. Potom prišli lobisti z potravinárskeho priemyslu a povedali potrebujeme aby vyzerala takto. Asi 10 rokov dozadu o tom vyšla kniha.
Tvrdiť že nadváha je čiste len výsledkom nerovnováhy medzi príjemom a výdajom je blbosť. To čo tvrdí tá pani z článku kľudne sa prežierajte ďalej veď za to chúďatka nemôžete je nezmysel na opačnej strane spektra. Už to občas vyzerá ako keby sa zdravý rozum z planéty zem nenávratne odsťahoval a ostali len šialené extrémne názory.

dadis
29. jún 2023

@ice8 No tak to mi prosim vysvetli, aky nesacharid by si na vyrobu vodky pouzil. Podla mna to v clanku mysleli tak, ze nemusi byt sladky - ako ovocie, cukrova repa, ale ze sa daju pouzit aj nesladke karbohydrary ako zemiaky, zito. Ale mozno sa mylim, pokojne ma oprav.

simca06022011
30. jún 2023

Alkohol naozaj nie je sacharid. Na výrobu alkoholu ale cukrov treba dost ale už alkohol cukor nie je, aj obsah cukru v ňom =nič moc. Za to alkohol ako taký ma najviac kalórií z makrozivin. Myslím.
@ice8 k tomu stamprlik vodky ma "len" XY kalórií = to je hádam žart:D

kvetinka75
30. jún 2023

@maranta_leuconeura ja kupujem v podstate stále to isté. čerstvé ovocie, zeleninu, nejaké pečivo, a potom suroviny - strukoviny, múky - hlavne bezlepkové, hlavne pre dcéru, nejaké mliečne bezlaktozové výrobky, keďže laktozu zase ja nemôžem , potom nejaký ten ,,polotovar na cesty,, - tie pukancové chleby pohánkové, hrachové a pod, cestoviny, ryžu. Sem tam tortily, nejakú konzervu - ananás na pizzu, kukuricu, potom nejaké čersvtvé mäso, ryby, a nakoniec salámy, šunky , plátkovú slaninu- jedávame aj to. Občas. Sem-tam kečup. Sladkosti , slanosti, vody, to len občas a toľko čo zjeme na posedenie ale nie, aby sme boli prejedení. Zásoby si nerobím.

pink_lady
30. jún 2023

Tak sú choroby kedy s tým prostě člověk nepohne a vtedy to je o tom nastavit sa tak - že prijat to a neskočit z okna...nedeptat sa. Poznám osobu ktora mala ochorenie šž po porode a len to islo hore a hore a lekari stále odkladali operaciu. Potom po cca 10r po operacii schudla.
Mimochodom už 86.5kg žena při vysoké 170cm je obezna...a Este to až tak hrozne nevyzera.