Očkovanie dospelých
chcem sa spytat..vakciny,ktore su povinne pre deticky ako dlho "chrania" pred danymi chorobami? Ak len urcity cas,preco nieje "pokutovanie" aj dospelych, ktory sa nedaju preockovat?
@jonas17 ty kupuješ vzduch a ak nechceš prísť do styku z hliníkom ,tak sa rovno odstrel ,pretože ten nešťastný hliník je všade a si nútená s ním žiť a nikto ťa ani nemusí nútiť ....a ešte ťa poprosím opíš mi aký je rozdieľ dýchať olovo a zjesť a pichnúť ,inak kde pichajú olovo to by ma tiež zaujímalo ,nechám sa poučiť ako ovládaš základne veci anatómie a fyziológie ....
@veronikax ja som asi slepa,ale nevidim napr ten fenoxyetanol uz ani na tom australskom letaku,..,ani pre pacienta,ani pre odbornu verejnost..ty si to tam nasla?asi uz aj v australii radsej zmazali.;-P ,ostatne rozdielne ingrediencie hej..nemyslim si,ze sa to ale na slovensko letaku cielene zatajuje..tie ostatne rozdiele ingrediencie..je to len legislativa,ako pises,ide o tzv REZIDUA, su zvyskove latky, sotva detekovatelnom mnozstve, resp skor sa tam nebudu nachadzat,ale vyrobca nezarucuje uplne ze su bez toho,len sa to proste pouzilo v nejakom medzikroku vyroby..ak by islo o vyznamne mnozstvo tak by to bolo urcite medzi ingredienciami aj na slovenskom..
a preto-doveruj ale preveruj.resp tejto stranke by som ani nedoverovala;-p a mozno uz fillo urobil nejaky update😉
https://www.gsk.com.au/products_vaccines_detail...
letak pre pacienta:
https://www.gsk.com.au/resources.ashx/vaccinepr...
info pre odbornu verejnost
https://www.gsk.com.au/resources.ashx/vaccinepr...
mne ztoho vychadza,ze v pripade fenoxyetanolu islo o latku,ktora sa pouziva v urcitom kroku vyroby,ale vo finalnom prostriedku moze byt detekovatelna AKO REZUDUUM ale NEMUSI ..(fenoxyetanol, formaldehyd,,polysorbat 20,80,neomycin,polymyxin.....atd..
a myslela som si,ze tvoj zdroj bude akurat Sobodavockovani🙂 neviem ci vies,tento pan nema ani farmaceuticke ani medicinske vzdelanie, vacsina clankov prebera z Neockujucich stranok a vsuva svoje vlastne dojmy a pojmy..ja som tam nasla NIEKOLKO ZAVAZNYCH CHYB CO TAM NAPISAL..
tu je to vysvetlene vsetko:
http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/vakciny...
@veronikax ono niektoré názvy zlúčenín sú strašidelné a pritom to môže byť prášok do pečiva 😀 Pokiaľ človek nemá naštudovanú chémiu, biochémiu a pod. nemá šancu zmysluplne posúdiť, o čo sa jedná.
Raz takto jedna kamarátka si čítala niečo o nejakej chorobe a vyskytla sa tam skratka NADP. Spýtala sa ma, či viem, čo to znamená. Jasné, je to nikotínamid adenín dinukleotid fosfát. Ona si však z názvu zapamätala prvých 7 písmen a hneď šla do vývrtky, že čo sa zbláznili (použila expresívnejší) výraz, idú cpať cigarety malým deťom. Nepočúvala moje vysvetlenie, že je to kofaktor väčšiny enzymatickych reakcií v organizme, že bez neho nežijeme. Stále si húdla svoju mantru o cigaretach...
@veriiii toto som sem capla ako prve. Necitala som len toto. Nejake info mam aj z konferencie o SM...co sa rozpravalo aj o ockovani. No lekar ti povie len preco je dobre ockovanie. Dobry lekar povie ....aj co moze byt zle na ockovani ...co sa moze nedajboze stat 🙂 Mala som to stastie spoznat aj dobrych lekarov ;)
@liebling98 to ano 🙂))) ja a chemia 0 bodov...preto som vdacna ludom...co to vysvetlia aj lajicky 🙂)) proste zaklad je...ze kto ma aku skusenost s prvotnym ockovanim...tak sa zariadi aj do buducna ;) A ako to pisem stale...bodaj by bolo kazde jedno dietatko zdravucke 🙂 a tak isto si prajem aj svet.mier ;)
Ale 100% by nebol cisty 🙂))) lebo zo zdravych ludi nemaju zisk :P
@veronikax mozem sa este spytat, mozes mi to trosku ozrejmit ako to bolo stym 2 nasobnym ockovanim v 16 tich?tvoje mami?pred odchodom do USA?Lebo vtedajsia generacia bola posledny krat ockovana na zakladnej skole,skor ci to nebolo nejake ockovanie co nemala,lebo v CSSR nebolo medzi povinnymi a musela si to dat doockovat,a podtrebovala 2 davky?alebo ,ake konkretne ockovanie to bolo?ved by si mama pamatala,nie?dnes uz lekari vedia,ze pri prekonani urcitych infektov, ako OSYPKY, KIAHNE CMV a v kombinacii s genetikou sa moze spustit SM..
a predpokladam,ze na tej konferencii sa nespominalo,ze medzi vysetreniami na potvrdenie a zistenie povodcu su aj urcite protilatky po prekonani tychto infektov?hm?ved tvoja mama prekonala osypky,a isto aj kiahne..
@veronikax vies ono to je ironia,ze hovoris a hovori sa,ze ake zle je MMRko a ake lahke (komplikacie sa ani nespomenu castokrat) su tieto chorby a my sme sa dopracovali k tomu,ze aj OSYPKY mozu sposobovat sklerozu multiplex.inac, su studie ktore dokazuju ze MUMPS prekonany v puberte moze sposobit rakovinu semnikov,alebo mumps moze sposobovat DIABETES..to len tak pomimo...
ja by som skor kontaktovala a zauijimala sa o nazor neurologa,ktory pracuje so SM,ak by moja dcera mala moznu zataz na SM,ci ockovat alebo nie..a nie sa riadila konspiraciami a nejakymi dohadmi neodbornikov..
a toto bola dobre mienena rada, nie utocenie..
@liebling98 na tu rubeolu prave nie je dozivotna imunita vdaka ockovaniu..v niektorych krajinach ako napr. Rakusko..ked sa pocas tehotenstva zisti, ze zena nema protilatky proti rubeole (tie z ockovania su uz fuc, zena neprekonala rubeolu) tak take zeny a ze je ich dost, su este v porodnici po porode ockovane, resp. Je im to navrhnute.
@liebling98 na tieto udaje by sa zisiel aj zdroj...
Chapem otazku zakladatelky...babatka predsa este nie su chranene v utlom veku aj ked su ockovane, tak imunitu proti tym chorobam bud vobec este nemaju, alebo ju maju v malej miere...preto sa tak vyzdvihuje kolektivna imunita, aby starsi neprenasali choroby na male deticky...doraz sa pritom kladie na starsie deti, napr. skolkarov...ale na dospelych ktori nie su preockovani, alebo ani neziskali ziadnu imunitu, ci im vyprchala..tak na to sa ziadny doraz uz nekladie.
@mahalo rubeola ,ked je 2x zaockovana- mmrko,tak ma dlhotrvajucu imunitu-- drviva vacsina zien v produktivnom veku ma dobre protilakty, nemusia mat tie,co nemali skompletizovane MMR ko,alebo neodpovedali na vakcinu(minimim,kedze ziva vakcina je dobre imunogenna)..
nie je pravda,co sa siri medzi neockujucimi,ze ockovanie na rubeolu je nanic,lebo aj tak posledna davka (11 rokov) nezanechava imunitu pre dospele zeny!
a este k tym negativnym protilatkam-toto je sice pripad ockovania zdravotnikov,ale citaj:
Would you consider a healthcare provider with 2 documented doses of MMR vaccine to be immune even if their serology for 1 or more of the antigens comes back negative?
Yes. Healthcare personnel (HCP) with 2 documented doses of MMR vaccine are considered to be immune regardless of the results of a subsequent serologic test for measles, mumps, or rubella. Documented age-appropriate vaccination supersedes the results of subsequent serologic testing. HCP who do not have documentation of MMR vaccination and whose serologic test is interpreted as "indeterminate" or "equivocal" should be considered not immune and should receive 2 doses of MMR. ACIP does not recommend serologic testing after vaccination. For more information, see ACIP's recommendations on the use of MMR at www.cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr6204.pdf, page 22.
@veriiii pozri ja tomu extra nerozumiem ale pisem ti skusenosti..u nas na sr robia pocas tehu testy na rubeolu...vacsine zenam vyde negativna...hoci keby mali este nejake protilatky tak by bola pozitivna...tak to vysvetloval doktor v Rakusku, preco zenam co mali negat. rubeolu, navrhuju po porode preockovanie...hmm?
@elizita Áno máš pravdu, ďakujem za upozornenie. Väčšinou si informácie dohľadávam z viacerých zdrojov, pokiaľ sa výrazne nelíšia, považujem ich za relevantné. K výsledkom vedeckých výskumov sú pre mňa dôležité informácie z PubMed-u, ďalej podľa toho, v akom časopise to bolo publikované (jeho IF)
K tej kongenitalnej rubeole - základná informácia bola odtiaľto
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/ch...
@mahalo ja nevidim problem u babtiek,ktore su v utlom veku a su ockovane-ze nie su chranene??...skor tie co nie su ockovane,ci uz pre presvedcenie rodica,alebo pre kontraindikaciu, alebo vek..i ked, ,ak matka ma protilatky,tak ich odovzdava este pocas vnutromaternicoveho vyvoja..ale tie cirkuluju len do urcviteho veku po narodeni....ale napr CK ani moc nie...preto by sa malo klast na dobre preockovabnie v produktivnom veku..apropo, ake proitlatky bud odovzdavat terajsie neockovane dievcence?asi sa nestretnu s rubeolov, osypkami,mozno ani CK,mumpsom..ale mozno sa mylim, kedze zaockovanost klesa a klesa....
@veriiii co mi pripomina ako jednu znamu vystresovali lebo mala rubeolu pozitivnu no nastastie mala uplne zdraveho synceka...doktor to uzavrel s tym ze super, asi ju prekonala v minulosti alebo ma este zvysene protilatky z ockovania. Keby mali zeny v tehotenstve este protilatky z ockovania, nemali by rubeolu pozitivnu? Lebo tam sa pokial viem zistuju z krvi prave protilatky a sedi mi to s postupom v Rakusku.
Ako vidim, zase klasicky debata o nicom, ktora vedie zase len k nicomu @adrika1704 v tvojej sprave zo 6. feb o 22:54 si kladies velmi spravne otazky, akurat tu na ne nedostanes odpoved. Tu to konci zahranicnymi statistikami, porovnavanim neporovnatelneho, sutazou kto z koho a to ti akurat tak prd pomoze v rozhodovani. Asi je lepsie cielene sa pridat ci uz do skupiny, ktora odporuca ocko alebo tej, ktora je za slobodnu volbu v ocko a tam sa pytat. Tam dostanes odporucania aj na literaturu, stranky a usudok si spravis sama 😉
@mahalo hmm.aj na Slovensku sa toto robi,aj v Britanii, aj vsade🙂 na zaciatku tehotenstva..ako zdravotnik aj z osobnej skusenosti viem,ze VACSINA ZIEN ma dobre ..neviem aky maju problem v AT?
Tak ci onak citaj,ze ak ma clovek 2x zaockovanie mmr a pridu vysledky negat.ze clovek sa stale povazuje za imunneho..ale predpokadam,ze u nas toto neberu za relevantne(je to z USA ODPORCANIE A OHLADE ZDRAVOTNIKOV),chcu byt kryti a preto navrhnu doockovanie po porode..ja inac ozaj nemam medzi kamoskami a znamymi ani jenun coby mala zle protilatky😉 ale nehovorim,ze sa to nestava,ale uyrcite by som nepovedala,ze VACSINA MA NEGATIVNE..
ale poviem ti, tato neockovana generacia ich urcite bude mat😉

@aristka dávaš úžasné príklady 😀 kto ťa kedy nútil dávať deťom ryby, či pečienky? alebo prášok do pečiva? ved si kúpim bez olova, ak chcem..mám možnosť výberu....a ešte k tej zodpovednosti, že autor slobody nepreberá zodpovednosť a lekár , ked zaočkuje, preberá? poznáš takého? a zase je rozdiel dýchať olovo, alebo ho zjesť, ako pichnúť...