Očkovanie dospelých
chcem sa spytat..vakciny,ktore su povinne pre deticky ako dlho "chrania" pred danymi chorobami? Ak len urcity cas,preco nieje "pokutovanie" aj dospelych, ktory sa nedaju preockovat?
@veriiii vacsina ma vysledky na rubeolu negativne a nie? Pokial by boli hladiny zvysene tak by sa robili dodatocne vysetrenia. Moc mi nejde do hlavy, ze by zena bola chranena aj ked nema zvysene protilatky...na SVK som sa nestretla s tym, ze mi po porode navrhli preockovanie, v AT ano. Dovod? Lebo test na rubeolu bol negativny, co je u nas povazovane za dobre no v AT to beru okrem to beru tak, ze je potreba preockovat kedze rubeola bola negativna a ja mam teda nizke protilatky...podla toho co pises by protilatky neboli ziadnym ukazovatelom..a co potom?? Podla coho ak nie podla protilatok by sa zistila funkcnost?
@mahalo existuje niečo ako pamäťové bunky
@liebling98 no ok a ako prebieha v beznej praxi zistovanie funkcnosti ockovania vdaka pamati buniek? 😉
@mahalo to musi byt nejake nedorozumenie,na SK urcite nema vacsina zien negativne vysledky,skor naopak... preco v AT ?rouzmela si tomu dr o com hovori?_alebo,neviem aka je zaockovanost na MMR v AT,mozno s tym to suvisi.?ty poznas vela pripadov osobne?a ako sa rozhodll,dali alebo nedali sa zaockovat?apropo,ako si na tom bola ty,ak to nie je tajne..ja som mala po cca 23 rokoch vyborny titer..
a k tej otazke,ako mozes byt chranena,ked nie su protilatky.. mame aj ine mechanizmy ,ktore si pamataju infekciu, napr pamatove bunky,tak asi s tym to suvisi..
ja som to zdoraznila,lebo tu raz bola tema,kde sa na to mamicka pytala,ze v Cechach viacerym detom nenamerali protilatky, neviem konkretne ake,nechcela o to vela hovorot.odkazala vsetkych s otazkami na nejaku cesku novinarku... ale toto moze byt ten pripad..ale nemusi, zevraj islo o pacientov z jednej a tej istej ambulancie,ak si pamatam..bohvie co sa tam dialo..
@mahalo bavili sme sa o detickach utleho veku tj. Najrizikovejsich do 1r a tie aj napriek tomu, ze zacali s ockovanim, nemaju na tie choroby vytvorenu imunitu, alebo len minimalnu
opytm sa priamo-kedze odvazne tvrdenie-kam mieris,resp odkial mas tuto informaciu?mne to pripada zasa ako zovseobecnovanie.zasa opakujem ,ockovanie nechrani 100% zaockovanych ludi, z roznych dovodov neodpovedia na vakcinu(ich imunitny system) ale ak chrani 79-95%-poda typu vakciny,tak nemozes tvrdit,ze NEMAJU VYTVORENU IMUNITU NA TUTO CHOROBU ALEBO IBA MINIMALNE..aebo ako to myslis?
ina vec je,ked postupne tato imunita kolesa po kompletnom zaockovani-napr CK 4-12 rokov..ale.my sa bavime o najmensich,ze?
mudr. peter liptak je najvacsim propagatorom ockovania dospelych na slovensku. viac o jeho charaktere a praktikach mozte vidiet v jeho vlastnych vyjadreniach pre televiziu markiza tu 😎 🙄 😖 :
https://www.facebook.com/video.php?v=1015308733...
@mahalo .podla toho co pises by protilatky neboli ziadnym ukazovatelom..a co potom?? Podla coho ak nie podla protilatok by sa zistila funkcnost?
podla toho ze ochories alebo nie? 😀 vsak pisem,ze toto bola otazka od zdravotnikov na zdravotnikov, nie je uricte bezna prax toto aplikovat... hlavne nie na na tehotne, kedze tam je riziko nakazy,ak ma negativne protilatky,tak je navrhnu preockovanie po porode..
@veriiii no ochriet moze ocko aj neocko takze nie. Asi mi nerozumiues s tymi protilatkami, ale nevadi. Ved vacsina zien ma negativnu rubeolu ked sa testuju v tehotestve. Keby mali protilatky, nemali by negativnu nie? Podla toho v AT po porode oporucaju preockovanie. Na SR som sa s tym estretla. A to s tou imunitou u najrizikovejsej skupiny predsa hlasaju provax. Pocula som to hovorit Kristufkovu v diskusii a nielen ju..ze treba chranit najmensie deticky ktore este nie su imunne aj ked uz maju napr. davku v sebe..preto sa tak casto deti preockovavaju, myslim ze konkretne statistiky co sa tyka protilatok ucinnosti a veku dietata najdes polahky sama. Viem, ze to zalezi aj od konketnej choroby.
@veriiii ako skor naopak? Ty si mala pozitivnu rubeolu v tehotenstve? Ja teda nie a okrem jednej zeny, nepoznam uz nijaku ktora mala rubeolu pozitivnu. Ja som velice dobre rozumela lekarovi lebo sme sa bavili po slovensky. Nie som si ista ci sa rozumieme. A tie pamatove bunky? Ved uspesnost ockvania sa da prave zmerat protilatkami to je parameter. Popis mi prosim ako sa a ak vobec teda, zistuje ucinnost ockovania pomocou pam.buhniek. Neviem si to predstavit. Vdaka
@mahalo ked sa stanovuju protilatky a potvrdia ti ich v krvi,tak sa to nazyva pozitivny vysledok...protilatok je viac druhov, ine su pri akutnej faze infekcie=Ig M a ine su po prekonani infekcie=IgG, tieto su ten isty typ ako po ockovani...su dalej specializovane test,ktore vedia rozlisit ci je to protilatka po ockovani alebo infekcii..
@mahalo neviem co konkretne povedala Kristufkova, ale skor si myslim,ze narazala na deti,ktore nie su ockovane.nemusela hned mysliet neockovane pre presvedcenie rodica,ale pre vek,alebo ze maju kontraindikaciu..
mne povedali,ze mam vyborny titer,ze netreba ziadne ine opatrenia,cize som mala pozitivny nalez protilatok..
neviem ako sa zistuje pomocou pamatovych buniek.,asi nijako...to sa skor odporuci preockovanie,ked su absentne-negativne protilatky..
@mahalo už Ti to @veriiii predsa napísala. Sú protilátky IgM, ktoré sú prítomné pri prebiehajúcej alebo nedávno prebehnutej infekcii. IgG protilátky sú dlhodobé, ich prítomnosť naznačuje, že kedysi sa organizmus s daným antigénom (virus, baktéria...) už stretol. Tieto sú v tehotenstve žiaduce, na rozdiel od tých skôr menovaných. Okrem toho IgG prechádzajú placentou, IgM nikoliv. Čiže pri akútnej infekcii tehotnej sa vírus k plodu dostane, obrana však nie. IgG sa tvoria až po ochorení...
@mahalo neviem ako sa zistuje pomocou pamatovych buniek.,asi nijako...to sa skor odporuci preockovanie,ked su absentne-negativne protilatky.
Chceny vysledok je tomto pripade negativny?ano,napr ked ti stanovuju HIV,vtedy chceme aby bol negativny a nie pozitivny 😀 ked mas pritomnu protilatku, tak to nie je pozitvny vysledok?
Kristufkova mozno hovorila aj o detoch ,co maju este len jednu,dve davky, kedze treba komplet seriu a booster, hlavne u nezivych...ale urcite taketo dieta ma neporovnatelne mensiu pravdepodobnost ochoriet ako neockovane..mozes akokolvek posilnovat imunitu,megaceckom, pripravkami atd,ked posilnujes len nespecificku-vrodenu...na posilnovanie specifickej treba stret s chorobou,resp antigenom v ockovacej latke..,
ano,nespecificka imunita je prvou barierou pri strete s ochorenim, je velmi uzitocna..ale nemusi stacit..preto sa hovori,ze tieto ochorenia su vysoko nakazlive...mnohe virusy maju mechanizmus ako okabatit imunitny system...
@mapa pozrela som a nechapala,ze ci si robi srandu alebo vazne,ale podla toho ak sa nakonci uchechtal,tak to vyzeralo,ze skor ironzuje..ak nie,tak ma problem,priznal sa k uplatkarstvu,i ked materialnom,hlavne ze sumu vedel povedat😀..😀 .
a hned ma aj napadlo,ze neockujuci to budu hned rozmazavat,kedze je nepriatel cislo 2(po Kristufkovej) 😝 😀
@veriiii neviem co konretne skumaju v tehotenstve ale chceny vysledok na rubeolu je negativny, tak to mam v knizke aj ja ako napr. Negativny streptokok atd. Len neviem co konkretne sleduju u rubeoly. A ano lenze deti do jednehjo roka len ockovanim zacinaju a kazda jedna choroba ma ine percento uspesnosti v jednej vakcine. Oki diky ste mi to trosku ozrejmili v niecom. Este sa opytam doktorky co presne sa zistuje v teste na rubeolu a budem v tom mat viac jasno 😝
@mahalo spomínala si Rakúsko. Toto je síce nemecký link, ale je to pekne laicky vysvetlené. V tehotenstve je žiaduca prítomnosť IgG protilátok; IgM sú v tehotenstve nežiaduce.
http://m.apotheken-umschau.de/Laborwerte/Roetel...
@mahalo to je nieco ine s tym streptokokom ..to ze mas negativny vyskedok na streptokoka je super, je to ziaduce..-ta negativita len hovori,ze test nezachytil stopu, protilatky v krvi,cize ho nemas....lenze ta rubeola ,pozor,teraz nehovorim o pozitivnom vysledku v zmysle,ze akurat nou prechadzas, IgM..ale ze si nou presla v minulosti,ci pri prirodzenej nakaze,alebo vdaka ockovaniu sa ti vytvorili protilatky..IgG
s tym streptkokom je to aj tak ale trochu ine,ten sa nachadza normale v creve, je to bakteria,ktoru by si nemala mat v porodnych cestach a na kozi v okoli pred pordom...inokedy ju mavaju niektore zeny,ale mimo tehotenstva -nemusi byt nebezpecna.,pokial ju imunitny system zvlada..ale v tehotenstve je nebezpecfna, aj pre matku aj dieta pocas porodu..len som tym chcela povedat,ze to su typy baktertii,ktore tvoje telo nevie samo eliminovat,uz len preto,ze su sucastou normalnej flory..len v tehotenstve moze sposobit problemy ..
@liebling98
@veriiii tak to mi nebolo jasne s tou rubeolou, diky 😉
@veronikax inaac, tie vyrazky,vracanie, hnacky ste mali z ockovania?v teme Ake NU po ockovani z 4. sep 2013 udavas iba teploty a stazene dychanie po 1.po druhom nic, po 3.teploty....vyzera to skor tak,ze sa vam pridruzila nejaka infkecia, 5,6 choroba,to sedi na tie vyrazky a hnacky, vracanie.. 😕

@mahalo akoze su nechranene?hmmm??nechranene su tie,ktore si nevytvorili DOSTATOCNU imunitu po ockovani,co je minimim!napr.neodpovedali na ucinnu latku dostatocnym titrom,najmapre geneticke defekty imunitneho systemu..ale vacsina su..