Očkovanie proti chrípke

andrea_ff
14. sep 2023

Ahojte. Chcem sa opýtať, aké máte skúsenosti?
Mám 40 rokov, doposiaľ som od svojich detí (škôlkarov) stále niečo chytila. Kým som nemala deti, bola som s chorobami v pohode. Teraz mám pomerne často infekty dýchacích ciest. Naposledy mi lekárka spomenula, nech si premyslim očkovanie proti chripke.
Ja som bola v tom, že to sa odporúča skôr starším osobám....
Chcem sa opýtať? Zvyknete sa očkovať? Dali by ste sa? Alebo skúsim vydržať?
Aké máte skúsenosti?
Dakujem

anavixy
14. sep 2023

Ja len teoreticky, zatial som sa ockovat nedavala, chripku som mala asi raz v zivote tento rok.
Odporuca sa to starsim osobam pretoze pre nich je chripka nebezpecnejsia (pri komplikaciach az smrtelna) ako pre zdraveho mladého alebo mladsieho cloveka, ale to samozrejme neznamena, ze sa nemozu alebo nemaju dat zaockovat aj mladsi ludia. Akurat teda neviem ci ockovanie proti chripke nejako ovplyvni pocetnost beznych infektov DC. Kazdopadne proti chripke je vraj dobre ucinne (kazdy rok sa odporuca preockovanie v oktobri-novembri, pretoze su vzdy nove kmene). A tiez je dolezite dat sa zaockovat ked si uplne zdrava.
Tak som sama zvedava co napisu ostatni, ci im to pomohlo aj s celkovou chorobnostou.

siska53
14. sep 2023

@andrea_ff Ty hlavne musis pockat, nez deti podrastu, tiez som vecne od deti dsco chytala ( ale neskor mi zistili aj HIT)..

Ockovanie - muzovi som zakazala, lebo vzdy po ockovani ochorel.
Ja - 2x bola moznost v praci, dala som sa. Ale.. v tom case som nebyvala nejak chora, nemalo to na mna ziaden vplyv, druhy rok som po ockovani ochorela, ale opat na celkovu moju rocnu chorobnost to vplyv nemalo, tak som za viac zaockovat nedala.
Ale moja babka si to pochvalovala, aj svokra.. lenze.. ja si myslim, ze ony mali/maju dobru imunitu. Preto nic neschytali a mali pocit, ze im to pomaha.

kvetinka75
14. sep 2023

@siska53 môj muž rovnako. 3 roky po sebe sa dal zaočkovať. Pred tým chripku vyležal do týždňa, Po očkovaní - začalo to asi 3 dni (po každom očkovaní) 2 týždne v posteli. Ale také stavy, že som skoro záchranku volala. Potom povedal, nikdy viac. Ja som chripku v živote nemala, klop, klop, klop. Moja babka vtedy cca 80 ročná skoro zomrela po očkovaní. TAkže viac nebola. Nikoho iného v rodine nemám kto by sa dával očkovať. Ale u nás v rodine zase nikto často chorý nebýva.

lucia147852
14. sep 2023

Ockovanie proti chrípke je len proti chrípke. Neochráni tá to proti iným vírusom, ktoré deti donesú zo školy s tých je teda požehnane. Ja som mala chrípku naposledy pred 7 rokmi. Za mna zbytočnosť sa ockovat

vevesh
14. sep 2023

Moj muz nie je europan a ma zvysenu chorobnost v obdobi chripiek- kazdy mesiac cosi tyzden-dva ci 2x do mesiaca. Uz dlhsie roky sa dava ockovat- byva menej chory. Ja s detmi mame dobru imunitu- deti, ak maju chripku, tak su raz dva fit (popravde si posledne 4 roky nepametam, ze by mali). Ja som chripku nemala veeelmi davno. Takze my sa ockovat nedavame. Ak by sme mali zvysenu chorobnost, uvazovala by som o tom.

janinah
14. sep 2023

Ako zdravotník v zrelom veku sa očkovať dám,manžel lekár tiež.Syn stredoškolák asi nie.Dcéry obe na RD tiež skôr nie,ak by chodili do práce,tak skôr áno.Obe pracuju s ľuďmi.

walentina7
14. sep 2023

Každý rok pravidelne v oktobri mavam chripku. Vylezim ju v posteli. Ockovat sa nedávam.

jaroe
14. sep 2023

@andrea_ff za mňa čudná rada od lekárky. Očkovanie proti chrípke ťa má ochrániť pred xy pliagami, ktoré spôsobujú respiračné choroby? Ja som ako pomerne mladá bývala často chorá a zároveň som v tom čase mala zápalové autoimunitné ochorenie, pri ktorom bolo odporucane, nebyť chorá😁. No ale ja každý mesiac nejaký sopel, hrdlo, kašeľ...Pýtala som sa vtedy svojho lekara-specialistu, či by mi nepomohlo očkovanie proti chrípke. Povedal, že nie a že "veď nemavate chrípku,"....čo bola pravda. Som mu vďačná, že neodporučil očkovanie.

elmivelmi
14. sep 2023

asi lekarka ma bonusu za ockovanie

andrea_ff
autor
14. sep 2023

Ďakujem za reakcie. Ja som za to, že asi nie. Nech pracuje moja imunita. Čo bude, keď už teraz jej budem umelo pomáhať?

hladamematku
14. sep 2023

@andrea_ff
@andrea_ff
@andrea_ff ja mam vyborne skusenosti ockujem sa desiatky rokov aj rodicia aj surodenci aj manzel ideme na chripkovu aj covidovu tesime sa kedze som studovala v zahranici aj tam dlhsie zila mam tzv kriticke myslenie

janinah
14. sep 2023

@andrea_ff neockovanim si nebudujes imunitu,silná chrípka tvoj organizmus vyšťavi oveľa viac ako mierna po očkovaní a tiež ma možné komplikácie a následky...ja mam cely život imunitu ako slon,teda tak to vyzeralo cc do mojej 55...potom sa to zlomilo a neriskujem.Ale proti chrípke aj covidu sa ockujem a aj napriek tomu som nemala ľahký priebeh.Takze si nechcem predstaviť priebeh kebyže sa neockujem.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adrika25
14. sep 2023

No ja som bola veľký odporca očkovania proti chrípke až pokým som ju v januári neschytala. Dovtedy som bežne prechladnutie volala chrípka😂chrípku mi potvrdili vyterom a teda ako úprimne? Zložila má poriadne, 6 dni teploty v kuse, dutiny upchate tak, že cez nos neprešiel ani kúsok sopla 🙈čo to urobilo s prieduškami ani nevravím…nie všetko čo voláte chrípka, ňou aj je😂ale tom som pochopila až keď má táto “milá pani” navštívila 🙈očkovanie tento rok veľmi zvažujem

pkgirl30
14. sep 2023

ja som sa na chrípku nikdy nedala očkovať, v detstve som patrila skôr k tým často chorým deťom ale teraz je to v pohode, odkedy mám syna tak jasné všetko od neho chytím ale všimla som si že akonáhle choroba prejde z neho na mňa tak jeho to do troch dní prejde, takže mi nevadí že ochoriem aspoň sa on už z toho dostáva. Môj otec napríklad keď sa začal blížiť k 50tke tak sa dal nahovoriť na očkovanie, tak veľmi ochorel že sme volali sanitku a tri týždne sa z toho dostával, katastrofa odvtedy sa zapovedal že nikdy viac.

bylinka25
15. sep 2023

V roku 2012 som sa dala očkovať proti chrípke a skoro ma to stálo život.
O tri mesiace som dostala takú chrípku plus zápal priedušiek, spojený s ťažkými astmatickými záchvatmi, že som skončila v nemocnici na dva týždne, z toho tri dni na kyslíku, takže odvtedy sa očkovať nedávam, vyležím.

annm81
15. sep 2023

My sa dávame očkovať pravidelne už niekoľko rokov, odkedy sme mali malé dieta a nechceli sme sa nakaziť a priniesť to domov k novorodencovi. Nepatríš do rizikovej skupiny, ktorej je očkovanie odporúčané, takže je to na tvojom zvážení. Treba brať do úvahy, že chripka je každý rok iná a preto účinnosť vakcíny nie je stopercentná, ale samozrejme, s očkovaním máš významne lepšiu šancu vyhnúť sa týždňu v posteli+týždňu dávania sa dokopy po chrípke. Osobne sa tento rok určite dávam očkovať už len preto, že posledné roky opatrenia proti covidu bránili šíreniu chrípky aj iných respiračných ochorení, čím sa zhoršila imunita ľudí a tento rok sa očakáva vysoká chorobnosť.